Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet svi 22, 2025 05:17

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 357 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet lis 11, 2024 08:14 

Hvala ti za pojašnjenje. Iako mi Gospina ukazanja nisu temelj vjere ipak je zanimljivo vidjeti kakav je stav po dvojbenim pitanjima kod onih koji jako zagovaraju istinitost nekih ukazanja. Hrkiju sam indirektno uputila ovu dvojbu oko jednakosti svih vjera, a on indirektno na jednoj temi o papi Franji odgovorio. Uglavnom slažem se i s njim kako se od vidioca ne može očekivati apsolutna nepogrešivost.

Vrh

PostPostano: Čet ožu 06, 2025 20:19 

„Smisao „Spjeva o Bogočovjeku“ sastoji se u prikazivanju detalja o Isusovom životu i popunjavanju praznina koje su četiri evanđelja ostavile neizrečenim. Pripovijesti takve vrste postoje u kršćanstvu još od 2. stoljeća. Neke od njih pisali su gnostici. Neke zagovornici new-agea i okultisti. A neke su pak djelo pobožnih kršćana koji su smišljali priče o životu Isusovom ne bi li poučili i prosvijetlili čitatelje i slušatelje…“ (o. Mitch Pacwa, SJ)

Maria Valtorta

Kad se govori o njenim knjigama koje nose naslov „Spjev o Bogočovjeku“ često se izostavi spomenuti manje poznata činjenica da je taj Spjev godinama bio na „crnoj listi“ katoličkih dušobrižnika, na Popisu zabranjenih knjiga. Iako je Popis 1966. g. ukinut i više ne postoji, pogrešno bi bilo, kao što mnogi sad čine, Spjev uvrstiti u književne preporuke kao da Popis ne bi nosio i dalje određenu moralnu obvezu i valjanost. Nekoliko je razloga tome: prosudba tadašnjih teologa o djelu Marije Valtorte ostaje valjana i nije ozbiljno govoriti o nekoj „uroti“ teologa protiv Valtorte, niti prelaziti preko toga kao da nikakav teološki stav ne postoji.
Spjev se može čitati kao fikcijsko djelo, romansirani životopis, ali nema razloga smatrati ga nadnaravnom objavom, jer Crkva ga takvim nikada nije priznala.

1. Glavna zamjerka Spjevu jest prikaz Isusovog lika, ljudskih osobina koje dovode u pitanje njegovu božansku narav i u tome je osnovna proturječnost naspram Evanđelja. Isus u Spjevu nije Bog koji je postao čovjekom radi našeg spasenja, već čovjek koji postaje Bogom.
2. Osobina uočljiva i kod Isusa i kod Marije, a koja govori u prilog lošeg fikcijskog prikaza, jest njihova brbljavost koja odskače od evanđeoske jednostavnosti, poniznosti i mudrosti krotko sažetih u malo riječi. Dugi Isusovi i Marijini govori primjer su isprazne konverzacije, a takvi tekstovi nisu sadržaj sličnih nadahnutih spisa vidjelaca koje je Crkva prihvatila kao vrijedne pažnje.
3. U Spjevu postoje i neka posve individualistička biblijska i teološka tumačenja. Kao primjer, u biblijskom izvještaju o prvom padu Adama i Eve tumači se kako je njihov prvi grijeh bio spolne naravi, a ne, kako je uobičajeno tumačenje, grijeh neposluha i oholosti prema Bogu.
4. Blaženu Djevicu naziva se u Valtortinom djelu „drugorođenom od Oca“ koja je u crkvenoj hijerarhiji „druga do Petra“, što je oboje neispravno.
5. Još jedan razlog bio je presudan za kritiku KC prema ovom djelu: njegovo prvo izdanje plod je neposlušnosti prema autoritetu Crkve. Svećenik koji je prvi dao tiskati ovo djelo učinio je to nakon i usprkos zabrani koju su izrekli odgovorni teolozi.

U baštini Katoličke crkve postoje mnoga druga djela iste tematike koja su potpuno drugačija i koja zaslužuju veću pažnju vjernika od Spjeva o Bogočovjeku, primjerice djela bl. Anne Katharine Emmerich (prema kojima je i Mel Gibson snimio „Pasiju“) ili spisi Therese Neumann.

Pošto se Dikasterij za nauk vjere oglasio šturim (negativnim) priopćenjem o spisima Marije Valtorte, sjetila sam se da sam prije više godina ovo objavila (zapravo prevela s jedne stranice, ovo je skraćeni tekst jednog svećenika ili teologa koji je istraživao stvari...)

Vrh

PostPostano: Ned tra 20, 2025 19:46 

Sretan Uskrs svima koji ga danas slave u duhu i istini!

Kada Uskrs pada na isti datum i za Zapadnu i Istočnu Crkvu jedna mističarka iz Sirije dobiva stigme. One su znak i upozorenje koliko su naše podjele ranile Crkvu i još uvijek je ranjavaju. Isus joj se ponekad objavljuje, njegove poruke su znakovite. Papa Franjo je na dobrom putu kad govori o potrebi zajedništva, a isto tako i Međunarodna teološka komisija koja piše o 1700. obljetnici Nicejskog sabora u istom svjetlu.

U vrijeme kad je kršćanstvo ili progonjeno ili svedeno na prihvaćanje vanjskih znakova blagdana kao kulturnog fenomena, nije dovoljno samo čestitanje već i (često mukotrpno) svjedočenje. Rane može zacijeliti jedino Uskrsli.

https://www.bitno.net/vijesti/aktualnos ... iz-sirije/
https://www.soufanieh.com/ENGLISH/messages.htm

Vrh

PostPostano: Pon tra 21, 2025 21:27 

Sretan Uskrs svima koji ga danas slave u duhu i istini!

Kada Uskrs pada na isti datum i za Zapadnu i Istočnu Crkvu jedna mističarka iz Sirije dobiva stigme. One su znak i upozorenje koliko su naše podjele ranile Crkvu i još uvijek je ranjavaju. Isus joj se ponekad objavljuje, njegove poruke su znakovite. Papa Franjo je na dobrom putu kad govori o potrebi zajedništva, a isto tako i Međunarodna teološka komisija koja piše o 1700. obljetnici Nicejskog sabora u istom svjetlu.

U vrijeme kad je kršćanstvo ili progonjeno ili svedeno na prihvaćanje vanjskih znakova blagdana kao kulturnog fenomena, nije dovoljno samo čestitanje već i (često mukotrpno) svjedočenje. Rane može zacijeliti jedino Uskrsli.

https://www.bitno.net/vijesti/aktualnos ... iz-sirije/
https://www.soufanieh.com/ENGLISH/messages.htm

i jel dobila stigme ovaj put?

Vrh

PostPostano: Uto tra 22, 2025 19:46 

Ne znam, morala bih potražiti neke vijesti o tome...
Meni su zanimljivije poruke koje je dobivala od 1982. do 2014. (To ne znači da ih danas ne dobiva.)
U njima ne samo da ništa nije suprotno vjeri, nego me iznenađuje što ona uopće nije rimokatolkinja, a poruke govore o Petru-Stijeni, Djevici Mariji koju treba častiti, o Srcu Isusovu i Marijinu, o ranama Kristovima koje treba prikazivati Ocu, o sakramentu euharistije... Dobro kaže u početku, kako ni ona sama ne razumije sve što joj Isus i Marija govore. Meni je to potpuno jasno, jer kad poruke ne dolaze od vidioca nego odozgo, one su i njima samima neshvatljive i malo razumljive.

Vrh

PostPostano: Sri tra 23, 2025 14:28 

adrijana je napisao/la:
nego me iznenađuje što ona uopće nije rimokatolkinja, a poruke govore o Petru-Stijeni,

To uopće nije čudno niti iznenađujuće. Zašto bi i bilo kada je ta Myrna Nazzour pripadnica Katoličke Crkve samo grkokatoličkog obreda. Oni su u uniji s Papom, ali njeguju svoju liturgiju istočnog obreda. I naši grkokatolici su o njoj pisali https://www.zumberacki-vikarijat.com/za ... -vjernici/ povodom njena posjeta slovačkim katolicima istočnog obreda. Inače ju je primio i sada pokojni Papa https://www.naps.sk/en/photoalbums/with ... a-nazzour/
Mene te pojave na tijelu Myrna Nazzour ne privlače niti mi što znače za vjerski život pa ovo koristim za informaciju o postojanju grkokatolika koji nisu šizmatici i odavno su stvarnost Katoličke Crkve.

Vrh

PostPostano: Sri tra 23, 2025 15:37 

Treba vidjeti gdje su stigme...na dlanovima kako su na slikama umjetnici prikazivali ili zapešćima gdje su bile rane zapravo
Zanimljivo, danas stigmatika gotovo pa nema

Vrh

PostPostano: Sri tra 23, 2025 20:35 

Treba vidjeti gdje su stigme...na dlanovima kako su na slikama umjetnici prikazivali ili zapešćima gdje su bile rane zapravo
Zanimljivo, danas stigmatika gotovo pa nema

Da, ne pojavljuju se ni kod protestanata niti pravoslavaca, to je dar koji nitko ne želi nositi (trpjeti). Isus izabire osobe ne da pokaže njihovu svetost, nego da ljudima pokaže znak svoje istinite muke. Ova sirijska katolkinja (istočnog obreda) udana za grčkog pravoslavca, prema životopisu, nije uopće bila svjesna što joj se događa.. Ukazanja je priznala Sirijska katolička crkva (Rim se u to nije miješao), meni su poruke predobre pa ću ih sutra-prekosutra malo pobliže objasniti... :)

Vrh

PostPostano: Čet tra 24, 2025 11:30 

Ima poprilično toga psihosomatskog porijekla, naročito kad su stigme na mjestu gdje su vidjeli na slici a gdje zapravo nisu bile...
Kako se danas to strože kontrolira, mahom su nestali. Iako naravno psiha može svašta pa kako npr čir na želucu može biti psihosomatskog porijekla, može se i rana otvoriti...

Vrh

PostPostano: Čet tra 24, 2025 15:13 

Ima poprilično toga psihosomatskog porijekla, naročito kad su stigme na mjestu gdje su vidjeli na slici a gdje zapravo nisu bile...
Kako se danas to strože kontrolira, mahom su nestali. Iako naravno psiha može svašta pa kako npr čir na želucu može biti psihosomatskog porijekla, može se i rana otvoriti...

I meni je to sve čudno i na prvu nepotrebno pa i odbojno, ali ako je udana za šizmatika onda takvi znakovi znače više njenoj obitelji i okruženju u kojem živi pa na taj način širi katoličku vjeru među njima.
Inače na facebooku ima video koji pokazuje događanja od ove godine. Dok mole krunicu na arapskom ona zaspi i stigme se pojave.

Vrh

PostPostano: Čet tra 24, 2025 15:51 

I meni je to sve čudno i na prvu nepotrebno pa i odbojno, ali ako je udana za šizmatika onda takvi znakovi znače više njenoj obitelji i okruženju u kojem živi pa na taj način širi katoličku vjeru među njima.
Inače na facebooku ima video koji pokazuje događanja od ove godine. Dok mole krunicu na arapskom ona zaspi i stigme se pojave.

Ne bih htio biti dosadan ali izaz šizmatik je pomalo uvredljiv za pripadnike pravoslavne konfesije i daje lošu sliku o ovom forumu.

Vrh

PostPostano: Pon tra 28, 2025 21:28 

Ovaj put je imala ukazanje, na Veliku subotu, 19.4. Isus je poručio (moj prijevod) da se ne bojimo i ne očajavamo. Da budemo strpljivi. Da očuvamo nadu i neka naša nada bude u Njemu. On je naša pomoć, bez njega naš život je težak. Nemojte se uznemiravati ni biti zabrinuti što će se dogoditi sutra. Treba se odmaknuti od svih prigoda koje vode u grijeh. Osloboditi sebe od vlastitih slabosti u suočavanju s kušnjama, jer neprijatelji nas okružuju sa svih strana. Najveći izazov je kada smo neprijatelji sami sebi (svojoj duši). Ne dopusti da Sotona utječe na tvoju vjeru, tvoju slobodu, tvoju volju ni da on ima ikakve vlasti nad tobom. Čuvaj se same sebe. Odupri se zlu koje je unutar tebe. Dao sam vam obećanje, Ja ću obećanje i izvršiti. Ali, jeste li vi vjerni zadaći koju sam vam povjerio? Jesi li zraka svjetla u tami ovog života, i za ljude koji trebaju promijeniti (obratiti) svoje živote da ih privučem k sebi (da mi postanu bliske)? Djeco moja, imajte povjerenja u mene jer ja samo želim ono što je dobro za vas.

https://www.soufanieh.com/
Uvijek treba naglasiti da se ne prelazi sud Crkve o navodnim porukama ili ukazanjima.

Vrh

PostPostano: Uto tra 29, 2025 17:19 

Ne bih htio biti dosadan ali izaz šizmatik je pomalo uvredljiv za pripadnike pravoslavne konfesije i daje lošu sliku o ovom forumu.

Dosadan si s trolanjem i tom fašističkom željom za cenzurom posve normalnog termina koji je i blaženi Alojzije Stepinac koristio kao i svi pravovjerni svetci tokom niza stoljeća.

Vrh

PostPostano: Čet svi 01, 2025 19:29 

Šizmatik je raskolnik, onaj koji čini raskol i njihova pristalica, a ne pripadnik druge kršćanske zajednice.
U porukama Myrni Nazzour Djevica Marija je vrlo jasno razdvojila te dvije stvari: Onaj koji je podijelio (Crkvu), sagriješio je. Onaj koji je zadovoljan podjelama (ili ne čini ništa u vezi pomirenja), također griješi. Grijeh raskolništva nije na potomcima, tj. nije njihov osobni grijeh. Isus želi jedinstvo - On je osnovao jednu Crkvu, a svatko tko ne želi jedinstvo, ostaje u grijehu.

The Church that Jesus adopted is One Church, because Jesus is One.
The Church is the kingdom of Heaven on earth.
He who has divided it has sinned.
And he who has rejoiced from its division has also sinned.
Jesus built it.
It was small.
And when it grew, it became divided.
He who divided it has no love in him.
Gather!
I tell you: "Pray, pray, and pray again!"
How beautiful are My children when they kneel down, imploring.
Do not fear, I am with you.
Do not be divided as the great ones are.
You, yourselves, will teach the generations THE WORD of unity, love and faith.
Pray for the inhabitants of earth and Heaven.

(poruka 24.3.1983. - https://www.soufanieh.com/ENGLISH/messages.htm )

Muža Myrne Nazzour nikako ne možemo nazvati šizmatikom (kao npr. Vigana kojeg Crkva ima pravo suspendirati ili ekskomunicirati u slučaju raskolništva - jer Crkva ima pravo reagirati i ako može, raskolništvo spriječiti).
Spominjati bl. Stepinca koji je spašavao i pravoslavnu djecu, i židovsku i nije mu bilo važno koje vjere je osoba koja treba pomoć, to je u ovom kontekstu apsurdno...

Vrh

PostPostano: Čet svi 01, 2025 21:59 

adrijana je napisao/la:
Muža Myrne Nazzour nikako ne možemo nazvati šizmatikom

Ispravno ga je zvati tako jer je Katolička terminologija takva. Ja mu ne želim nikakvo zlo i pomogla bi mu u potrebi kao što je blaženi Alojzije Stepinac pomagao šizmaticima, ali je i koristio ispravnu terminologiju. Ispravni Crkveni termini su korišteni u dogmama i samo bi zlonamjerni htjeli mijenjati ono što je dogmama definirano.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 357 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata