Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto lis 15, 2024 02:03

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 34 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto srp 02, 2024 20:49 

Nakane za SRPANJ 2024.

PAPINA: Za pastoralnu skrb bolesnika

Molimo da sakrament bolesničkoga pomazanja osobama koje ga primaju i njihovim obiteljima dadne snagu od Gospodina te postane za sve vidljiviji znak sućuti i nade.

BISKUPSKA: Odnos s Bogom

Da rad i odmor trajno budu otkrivanje Božje prisutnosti i produbljivanje odnosa s Njime pridonoseći tako svekolikoj kršćanskoj kulturi.

Svetac-zaštitnik: Petar Krizolog (30.7)

Vrh

PostPostano: Čet kol 01, 2024 13:31 

Nakane za KOLOVOZ 2024.

PAPINA: Za političke vođe

Molimo da politički vođe služe svojem narodu, radeći za cjeloviti humani napredak i za opće dobro, vodeći istodobno brigu o siromašnima i onima koji su izgubili posao.

BISKUPSKA: Čvrsti pred ideologijama

Da pred naletom raznih ideologija i štetnih duhovnih gibanja ostanemo čvrsti i povezani s Kristom, posebice molitvom i sakramentima.

Svetac-zaštitnik: sv. Lovro đakon (10.8.)

Vrh

PostPostano: Pon ruj 02, 2024 19:47 

Nakane za RUJAN

PAPINA: Za vapaj zemlje

Molimo da svatko od nas srcem čuje vapaj Zemlje i vapaj žrtava prirodnih nepogoda i klimatskih promjena, te da se svatko osobno zauzme za očuvanje svijeta u kojemu živimo.

BISKUPSKA: Tehnologija današnjice

Da suvremene tehnološke mogućnosti, osobito u odgoju i obrazovanju djece i mladih, budu uporabljene za oplemenjivanje duha i za opći boljitak.

Svetac-zaštitnik: bl. Anton Martin Slomšek (24.09.)

Vrh

PostPostano: Pon ruj 02, 2024 20:54 

adrijana je napisao/la:
PAPINA: Za vapaj zemlje

Molimo da svatko od nas srcem čuje vapaj Zemlje

Zar je Zemlja živi organizam pa šalje neke vapaje?

Vrh

PostPostano: Sri ruj 04, 2024 13:46 

U nekim religijama je. U kršćanstvu naravno nije, kao ni u stvarnosti.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 04, 2024 15:52 

Kad odgovoriš na moje pitanje na temi o tradicionalistima (umjesto da me nazivaš trolom), odgovorit ću i ja tebi... Pošteno?

Vrh

PostPostano: Sri ruj 04, 2024 17:46 

Kad odgovoriš na moje pitanje na temi o tradicionalistima (umjesto da me nazivaš trolom), odgovorit ću i ja tebi... Pošteno?

Ma nije to pošteno jer ti je to samo izgovor budući ovo o "vapajima zemlje" nije katoličko učenje pa ga ne možeš obraniti ničim racionalnim. Zato ti je "dobar" izgovor spašavanje, a ne nuždan uvjet.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 04, 2024 19:54 

Ma nije to pošteno jer ti je to samo izgovor budući ovo o "vapajima zemlje" nije katoličko učenje pa ga ne možeš obraniti ničim racionalnim. Zato ti je "dobar" izgovor spašavanje, a ne nuždan uvjet.

Molim te lijepo, ako zaista tvrdiš da Papina nakana "nije katoličko učenje" onda si bliže Viganovoj šizmi nego Bratstvu sv. Petra. Ajme, bliže nego što sam mislila...

Nije uopće problem u Papinom učenju već u tvojoj interpretaciji onoga što je Papa htio reći (i za što treba moliti).

Vrh

PostPostano: Sri ruj 04, 2024 20:31 

Molim te lijepo, ako zaista tvrdiš da Papina nakana "nije katoličko učenje" onda si bliže Viganovoj šizmi nego Bratstvu sv. Petra. Ajme, bliže nego što sam mislila...

Nije uopće problem u Papinom učenju već u tvojoj interpretaciji onoga što je Papa htio reći (i za što treba moliti).

pa slobodno mi ti pojasni kako je to katoličko učenje, no ti opet izbjegavaš i nudiš izgovore. Pored toga izjava o šizmi Bratstva sv. Petra ti je krajnje nepametna i lažna. Vjerujem kako znaš tko je otac laži i da se trebamo toga kloniti. Suočimo argumente, a ne frustracije.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 05, 2024 13:35 

pa slobodno mi ti pojasni kako je to katoličko učenje, no ti opet izbjegavaš i nudiš izgovore. Pored toga izjava o šizmi Bratstva sv. Petra ti je krajnje nepametna i lažna. Vjerujem kako znaš tko je otac laži i da se trebamo toga kloniti. Suočimo argumente, a ne frustracije.

Kakva izjava o šizmi Bratstva sv. Petra?!

Tvrditi da papina nakana "nije katolički nauk" vodi k šizmi, a samo možeš pogledati Kompendij socijalnog nauka Crkve i teme o okolišu, pa onda komentiraj.. I tu se moli za ljude koji su žrtve prirodnih katastrofa, a ne za Zemlju kao "živi organizam" i što ja znam kako to sve tumačiš (na svoju savjest)...

Vrh

PostPostano: Čet ruj 05, 2024 17:44 

adrijana je napisao/la:
I tu se moli za ljude koji su žrtve prirodnih katastrofa, a ne za Zemlju kao "živi organizam" i što ja znam kako to sve tumačiš (na svoju savjest)...

To nije točno jer postoji veznik "i" između
adrijana je napisao/la:
Molimo da svatko od nas srcem čuje vapaj Zemlje i vapaj žrtava prirodnih nepogoda i klimatskih promjena

Vapaj zemlje je posebno istaknut pa te ja molim objasni mi što to uopće znači i kako je to katoličko učenje?

Vrh

PostPostano: Pet ruj 06, 2024 11:18 

U nekim religijama je. U kršćanstvu naravno nije, kao ni u stvarnosti.

Koje religije smatraju Zamlju živim organizmom koji upućuje vapaje?

Vrh

PostPostano: Pet ruj 06, 2024 15:39 

Koje religije smatraju Zamlju živim organizmom koji upućuje vapaje?

Pa, ima ih puno. Zapadni neopogani - ezoterici - njuejđeri i razne domorodačke religije, pačamame, šintoisti, taoisti, možda i neki budisti.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 06, 2024 15:42 

Taj "vapaj zemlje", u takvom kontekstu, može li se to shvatiti kao metafora? Ne u smislu kao da je zemlja stvarno živa, nego da npr ekosistem pokazuje nepoželjne posljedice zagađivanja itd.

Vrh

PostPostano: Ned ruj 08, 2024 10:26 

Taj "vapaj zemlje", u takvom kontekstu, može li se to shvatiti kao metafora? Ne u smislu kao da je zemlja stvarno živa, nego da npr ekosistem pokazuje nepoželjne posljedice zagađivanja itd.

Mislim da ne jer je cijela nakana realna bez prenesenog značenja npr.
adrijana je napisao/la:
i vapaj žrtava prirodnih nepogoda i klimatskih promjena, te da se svatko osobno zauzme za očuvanje svijeta u kojemu živimo.

Zato se ne bi moglo reći kako je spomenuti prvi dio rečenice metafora. Ako netko želi biti jasan ne koristi malo metaforu pa onda ne.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 34 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata