Pa ja ponekad razmišljam o tome kad idem na pričest...Ovdje nema često prilike za ispovijed. Nemam, bar mislim, teških grijeha zbog kojih se ne bih mogla pričestiti. Iako bih voljela češće se ispovijedati, makar uvijek isto pričam, voljela bih više razgovarati sa svećenikom...I kad ga "ulovim", imam dojam da smetam. A misa bez pričesti, to ne...
Ovaj osjećaj "imam dojam da smetam" je tako uobičajen.. Zamisli se recimo u ulozi svećenika kojemu dolaze redovito samo oni s lakim grijesima i koje zaista ništa ne sprječava da prime svetu pričest. A netko s teškim grijesima bez višegodišnje ispovijedi kome je zaista potrebno odrješenje i zbog kakvih postoji sakrament - dođu svake prijestupne godine...
Da me krivo ne shvatiš, nemam ništa protiv redovite ispovijedi, tek je loše kada to postane formalnost i tradicija.
Redovnici su tu puno osjetljiviji i strpljiviji, bar po mom nekom iskustvu.
Puno ljudi dolazi za te veće blagdane jednostavno "crpiti oproste iz blaga Crkve", kao što je i ovaj oprost što je izmolio sveti Franjo, a njime se može pomoći i dušama u čistilištu. (Osobito oni koji više godina zaredom odlaze na oprost, ne odlaze samo radi sebe, nego možda radi svojih najbližih kojih više nema tu...)
Dobro se moći i znati pripremiti na to, da ne ispadne tek formalnost. Moliti od Gospodina oprost - a znati da nam je i već prije mnogo toga oprostio i učiti se od njega opraštati svojim bližnjima... kako je to lijepo napisao fra Darko T. u komentaru današnjeg evanđelja.