Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 19:36

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 12 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Pet ruj 03, 2010 16:08 

Na svijetu postoji mnogo vjera, a katolička vjera je jedna od najrasprostranjenijih. Budući da svaka vjera ima neka svoja viđenja što je ispravno, a što nije može se pretpostaviti da se viđenja ljudi oko toga što je ispravno, pravedno i moralno uvelike razlikuju.
Zanima me postoji li neka univerzalna misao koje se treba držati da bi sa sigurnošću mogli reći da kroz život postupamo ispravno, nevisno o tome kojoj vjeri pripadamo?
Možemo li suditi o tome živi li osoba koja je neke druge vjere ispravno ili ne iz pozicije vjere onoga koji sudi? Odnosno, može li katolik reći za hinduista da je grešnik samo zato jer je hinduist, a ne katolik?

Vrh

PostPostano: Pet ruj 03, 2010 16:38 

ja bih ti prerporučio da uzmeš katekizam katoličke Crkve - pa da ga malo pročitaš - proučiš tamo ćeš naći odgovore na sva pitanja, ne vjerujem da ćeš na forumu naći odgovore, jer forumi su takvi - dolaze svakakvi ljudi pa pišu svega i svačega ( time nisam dao moralnu kvalifikaciju) pa iz toga nećeš puno naučiti.
Kažem lijepo praktično obrazloženo naći ćeš u KKC imaš ga i na internetu!

Vrh

PostPostano: Pet ruj 03, 2010 17:06 

Pogledala sam KKC i ima tu dosta toga za pročitat:)

Jasno mi je da na forumu ne mogu dobiti najtočnije odgovore na pitanja koja postavim, ali to mi i nije toliko važno. Od onoga što tamo piše više me zanima kako tko tumači to što je napisano. Nekoliko puta sam sudjelovala i u raspravama koje su se doticale nekih tekstova iz Biblije pa sam uvidjela da to što dva čovjeka čitaju isti tekst ne znači i da su ga jednako pročitali (shvatili).
Mislim da je korisno čuti različita mišljenja...kakva god ona bila...jer je to uvijek prilika za učenje

Vrh

PostPostano: Pet ruj 03, 2010 18:39 

Za nas katolike vrijedi ono što u vezi Biblije i nauke Crkve govori Učiteljstvo Crkve. To što neki ljudi misle ili govore nije bitno. Katolik je onaj koji vjeruje sve ono što mu Crkva predlaže vjerovati. Ili prihvati ili ostavi. Nema ja bi ovako, ja mislim onako!

Vrh

PostPostano: Pet ruj 03, 2010 22:38 

Na tvoje prvo pitanje (iz zadnje rečenice u prvom postu) odgovor je DA ako je imao prilike kontaktirati sa Katoličkom vjerom.

A za sve ostalo ti je tako lijepo rekao legendarni don Sneni da je svaka druga rijeć suvišna i zato citiram:"Ili prihvati ili ostavi. Nema ja bi ovako, ja mislim onako!"

Vrh

PostPostano: Sub ruj 04, 2010 07:25 

Isto tako, da se uvjerimo u kredibilitet kršćanstva moramo se prvo uvjeriti u povijesnost Isusovog Uskrsnuća. Ako On jeste stvarno i povijesno uskrsnuo(što ja duboko vjerujem jer sam čitao odlične radove na tu temu) onda se ne trebamo ništa brinuti oko kršćanstva. Izabrat ćemo ga odmah jer Isus je ispunio svoje obećanje i time potvrdio da je jedini Bog i jedini naučitelj istine. Jedan naučitelj istine dovodi nas do jedne istine. I istinita je Crkva ona koja ima neprekinutu liniju sve do apostola, naučava isto što su apostoli naučavali i nikada nije mijenjala svoj nauk nego samo samu sebe i Boga bolje spoznavajući objavljivala vječne istine vjere i morala koje su utemeljene u samome Bogu.(KC :D )

Vrh

PostPostano: Sub ruj 04, 2010 14:42 

Vjerujem da bi vjera u čovjeku trebala pobuđivati samo lijepe i plemenite osjećaje spram sebe samog i drugih, ali ponekad mi se čini da Crkva to ne promiče uvijek. Ako se uzme u obzir da su na čelu Crkve ipak samo ljudi, koji su podložni grijesima i krivim zaključcima (koji su mogući i u najboljoj namjeri), onda mi se tvrdnja "Ili prihvati ili ostavi. Nema ja bi ovako, ja mislim onako!" čini potencijalno opasnom. Pa i sama povijest svjedoči tome da Crkva ponekad griješi, a najpogubnije greške su se događale upravo kada je Crkva pokušavala silom nametnuti svoju vjeru ili kada je vjeru koristila kao oruđe u politici (što je i danas čest slučaj). Crkva ima jako puno slijedbenika, a ako ti slijedbenici ne promišljaju kritički o nauku Crkve onda joj daju moć da čini i loše stvari u ime Boga (namjerno ili ne)?
Poštujem ljude svih vjera i poštujem njihovu vjeru u Boga (kojeg god), ali smatram da se prava vjera u Boga ne dokazuje slijepim vjerovanjem svemu što Crkva (ili bilo koji čovjek ili grupa ljudi) promiče već istinskom ljubavlju i poštovanjem svih ljudi ovoga svijeta neovisno o njihovoj religijskoj pripadnosti i drugim uvjerenjima (pod uvjetom da je riječ o ljudima koji drugima ne čine ništa loše).
Nemam ništa protiv toga da se katolici (ili pripadnici bilo koje druge religije) drže onoga što njihova religija propovjeda, ali moram priznati da mi smeta kada se ta vjerovanja pokušavaju nametnuti drugima kao jedina ispravna. Moje mišljenje je da bi se svaki vjernik trebao baviti isključivo time postupa li on sam ispravno i onako kako mu to Crkva i vjera nalažu, a svako razmatranje toga postupa li u skladu s tom vjerom netko tko toj vjeri ne pripada čini mi se kao izražavanje nepoštovanja spram drugih, što potencijalno može izazvati i mržnju i netrpeljivost (pogotovo kod vjernika koji vjeru shvaćaju vrlo površno i skloniji su tome da sude o drugima umjesto sebi samima).
Iz nekih mojih promišljanja o ovoj temi izvela sam zaključak da (uzet ću za primjer katolike, ali odnosi se na sve), griješnikom se može nazvati samo katolik koji se ne pridržava onoga što mu njegova Crkva propovjeda, ali ne i neki drugi čovjek koji ne pripada toj vjeri. Ako katolik drugog čovjeka, koji ne pripada toj vjeri, naziva griješnikom jer se ne drži nauka njegove Crkve automatski ga stavlja u okvire te Crkve protiv njegove volje (i još pritom u negativnom kontekstu). Takav stav kod drugih izaziva osjećaj da im se nešto nameće protiv njihove volje i da ih se ne poštuje takvima kakvi jesu što može izazvati netoleranciju i netrpeljivost između ljudi tj. izaziva netoleranciju i netrpeljivost - zbog čega i dolazi do česti sukoba s vjerskom osnovom.
Što mislite o tome?

Vrh

PostPostano: Sub ruj 04, 2010 15:01 

Olja ne vidim razloga s tobom dalje raspravljati. Očito baš nisi tako nepoučena o nekim stvarima. A jer si se predstavila kao "agnostik" mnogo znaš (sasvim krivo) iz povijesti katoličke Crkve. I moje riječi "uzmi ili ostavi" sasvim krivo (zlonamjerno?) tumačiš. Ponavljam katolik je onaj tko prihvaća vjerovati ono što Crkva predlaže vjerovati. Točka. Basta! A o osuđivanju tko je grješan, katolik ili onaj drugi ne određujemo mi nego Bog. Prema tome nema razloga za diskusiju s tobom!

Vrh

PostPostano: Sub ruj 04, 2010 17:13 

Nisam niti rekla da sam nepoučena. Čak sam i napisala da volim znati različite stvari i čuti različita razmišljanja, što ne znači da nemam neke svoje stavove. Ispričavam se svakome koga vrijeđaju moja razmišljanja, to mi nije bila namjera. Također se ispričavam ukoliko sam nešto krivo protumačila. Zle namjere nemam. Pišem ovdje isključivo zbog toga što volim s ljudima različitih stavova i znanja raspravljati o različitim stavrima no očito sam došla na krivi forum pa vas stoga više neću gnjaviti i "vrijeđati". Nadam se da ovdje ima onih koji će se zapitati zbog čega je ovo što sam napisala toliko prijeteće, a zaista nisam napisala ništa loše.

Pozdrav svima

Vrh

PostPostano: Sub ruj 04, 2010 18:18 

Jedan covjek ne moze promjeniti svijet,ali jedan covjek moze promjeniti sebe...
Da,bi sutra svijet bio bolji...

Vrh

PostPostano: Ned ruj 05, 2010 19:09 

Ajde olja, čemu odmah odlazak:)

Vrh

PostPostano: Pet ruj 10, 2010 10:16 

Ispričavam se što budim možda staru temu, ali...
Sam sam se dosta bavio tim pitanjima. Nije da sam bio ateist ili nešto tako, ali mi je vjera bila čista tradicija i jedva nešto više. U tim vremenima mi nisu bile jasne dogme općenito nauk Crkvenih otaca i pape sam smatrao dosta labavim.
Sada shvačam da vjera bez dogmi, poniznosti i prihvačanja Kristova nauka nije vjera već teozofizam, relativizam. Ako ne vjeruješ u npr. uskrsnuće onda se zaista ne trebaš zvati kršćaninom, katolikom.
Dogme nisu tabu, predmet o kojem ne smiješ razmišljatii već ga samo prihvatiti. Onda bi i crkveni naučitelji činili grijeh razmatrajući ih.
Isto tako nije na čovjeku da odlučuje što je grijeh. Biblija je po tom pitanju prilično nedvosmislena i opet postoje posvećeni ljudi koji o tome zaista suvislo govore. Ja moram priznati da sam godinama živio kao Adam i Eva. Sam uzimao u ruke moć da odlučujem o tome što je dobro, a što zlo. Kao da je moja savijest iznad svake istine. I Hitler je sljedio svoju savjest...
Ne znam koliko je grijeh hinduistima, ali odbijat vjeru iz oholosti ili osjetljivosti jer je Crkva, papa ili tkoveć učinio nešto u 16. stoljeću.
Ne znam koliko je smisleno što sam napisao. Trudio sam se ne ić u širine i parabole.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 12 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata