Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 08:19

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 16 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri ruj 15, 2010 19:42 

E pa sada više nisam pametan: moj omiljeni duhovni pisac Anselm Grünn je u svojoj najnovijoj knjizi ustvrdio (bez biblisjkog pokrića) Da je Isus primao novac za svoje propovijedi i da je imao kasu... sada pročitah na kath.net

Ako je to tako ...

Vrh

PostPostano: Sri ruj 15, 2010 21:34 

Ma, taman posla, šta bi bilo tako?

Vrh

PostPostano: Sri ruj 15, 2010 22:06 

sneni je napisao/la:
E pa sada više nisam pametan: moj omiljeni duhovni pisac Anselm Grünn je u svojoj najnovijoj knjizi ustvrdio (bez biblisjkog pokrića) Da je Isus primao novac za svoje propovijedi i da je imao kasu... sada pročitah na kath.net

Ako je to tako ...

Možete li podrobnije napisati o čemu se radi i što je zapravo rekao A. Grun?

Mada je to ovdje pomalo offtopic, taj me problem podsjeća na životopis bl. Augustina Kažotića i njegovo 14. st, jer stoji:

Za svog boravka na papinskom dvoru, uključio se 1320. u teološke rasprave o tome jesu li Krist i apostoli doista posjedovali neka materijalna dobra i – dosljedno tome – smije li Crkva posjedovati takva dobra.
Iako je pripadao prosjačkom redu (dominikanskom), Kažotić je u svojoj raspravi O materijalnim dobrima Krista i njegovih učenika na temelju Svetog pisma i teološkog razmišljanja branio dopuštenost posjedovanja spomenutih dobara.

http://www.dominikanci.hr/bl.-augustin- ... evlju.html

Ne znam, ali čini mi se da Grunova razmišljanja imaju dosta dugu tradiciju... (To ne znači sad da bi svaki svećenik trebao tražiti sponzora... :D )

Vrh

PostPostano: Čet ruj 16, 2010 08:47 

To je kratka vijest na kath.net da je u novoj knjizi napisao da je Isus primao honorar za svoje propovijedi...Potankosti ne znam. A to je nešto sasvim drugo od rasprave o posjedovanju dobara - pa Juda je bio blagajnik.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 16, 2010 09:24 

Ako pretpostavimo da nije svu hranu stvarao čudesima najnormalnije je da su imali neki novac. Tu se uklapa ono kada Krist ovori učenicima da ne brinu za jelo i odjelo jer Bog ne ostavlja ni ptice, a di bi nas. Jasno da su im onda mogli čusvši riječ pristupati ljudi i davati novca ili hrane.
Jedino što bi mi bilo čudno i s čime se, naravno, ne bi nikad složio je da je Isus išao po naruđbama, da se tako izrazim, držat seminare za novac. Tipa u Nazaretu ga lokalni župnik zovne da održi govor za 10 srebrnjaka, Isus je blizu, vidi da mu se isplati pa ode "obaviti posao".
Ne znam u kojem smislu je mislio gospodin Grünn.
A što se tiće posjedovanja dobara glupo je tvrditi da ih kršćanin ne smije imati ili da su prvi kršćani bili svi neki sirotani i robovi. Daleko od istine! Kršćanin zna i oskudjevati i uživati u blagostanju.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 16, 2010 09:48 

Osim te kratke vijesti ima i link na izvjestaj s prezentacije knjige "Bog, novac i uvjerenja" u Munchenu gdje je Grun kao jedan od autora govorio o odnosu novca i religije, a u kojoj stoji da je Isus primao novac za propovijedi. Uz to dosta me iznenadila i recenica kako nikad nije cuo za religiju u kojoj novac nije imao ikakvu ulogu :?: :?: :?:

http://www.merkur-online.de/nachrichten ... 10433.html

Slazem se da novac u svakom dobu dodje kao nuzno zlo, kao nesto bez cega je nemoguce zivjeti kako nama tako i Isusu, ali napisati da je Isus propovijedao za placu u najmanju ruku je stetno. Ipak, trebalo bi pricekati i procitati integralni tekst i vidjeti uistinu sto je autor mislio.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 16, 2010 15:12 

Šteta ako je zaista tako Grun rekao, to bi bilo kao da je i Isus postao zagovornik kapitalizma... :(

Ne znam o njemu puno, ali čitala sam dvije njegove knjige i u obje na par mjesta relativno čudne stvari pripisuje Bogu...

Vrh

PostPostano: Ned ruj 19, 2010 20:59 

Molim, ako je netko čitao od dotičnog autora "Duhovnost odozdo" i / ili "Snovi na duhovnom putu", može li napisati svoje mišljenje i zapažanja o tim knjigama?

Vrh

PostPostano: Sri ruj 22, 2010 21:17 

Ne znam, biklo bi najbolje pročitati integralni tekst. No, mislim da si takav čovjek kao taj Anselmo ne bi smio dopustiti situaciju da izgovori nešto što može biti i dvojbeno. Tako dvojbeno da se poslije mora opravdavati i objašnjavati. To mi se ne sviđa. I sama formulacija - da je propovijedao za novac - je veoma nespretna i rogobatna.
Da nisu prosjačili to je jasno, dakle, imali su neko ekonomsko sredstvo da ne budu gladni i žedni, ali da je baš propovjedao za novac, po narudžbi, ja to ne mogu prihvatiti.

Do daljnjega to nešto knjiga movoga autora koje imam idu "na led".
A i prije baš nisam bio njegov fan.

Kraj sv. Augustina, sv. Tome Akvinskog pa Romana Guardinija ili Gilberta k. Chestertona i ne moram žuriti da "odledim" ove knjižice. :wink:

Vrh

PostPostano: Čet ruj 23, 2010 20:34 

Nedavno sam čitala "Duhovnost odozdo" i počelo me smetati pretjerano psihologiziranje u toj knjizi. Ne znam jesam li u pravu ili mi se samo čini...?

Vrh

PostPostano: Čet ruj 23, 2010 20:47 

adrijana je napisao/la:
Nedavno sam čitala "Duhovnost odozdo" i počelo me smetati pretjerano psihologiziranje u toj knjizi. Ne znam jesam li u pravu ili mi se samo čini...?

Moram prelistati da bih se prisjetila, ali ne smijemo smetnuti s uma da je autor doktor psihologije.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 24, 2010 15:23 

sara je napisao/la:
ali ne smijemo smetnuti s uma da je autor doktor psihologije.

Hvala, to puno toga objašnjava. I činilo mi se da psihologiju stavlja ispred teologije... Previše suprotstavlja, kako je sam nazvao, duhovnost "odozdo" i "odozgo", kao da se one u realnom ljudskom životu ne nadopunjavaju. Vjerovati ipak ne znači, u psihološkom smislu, baviti se sam sobom i ljudi ipak nemaju Katekizam u malom prstu da bi autor mogao na nekoliko mjesta zaključiti kako nas "grijesi vode k Bogu".

U knjizi "Snovi na duhovnom putu" koja je isto vrlo kratka, jednostavna i nedorečena na jednom mjestu spominje kako nam Bog govori preko mitoloških arhetipova u snovima (prema C. G. Jungu) - nisam sigurna koliko ostali kršćanski psiholozi prihvaćaju ta Jungova učenja, pošto mu neki zamjeraju da (preko istraživanja mitologije, gnoze i okultizma kroz ljudsku povijest) od psihologije čini neku novu religiju.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 24, 2010 16:27 

adrijana je napisao/la:
sara je napisao/la:
ali ne smijemo smetnuti s uma da je autor doktor psihologije.

Hvala, to puno toga objašnjava. I činilo mi se da psihologiju stavlja ispred teologije... Previše suprotstavlja, kako je sam nazvao, duhovnost "odozdo" i "odozgo", kao da se one u realnom ljudskom životu ne nadopunjavaju. Vjerovati ipak ne znači, u psihološkom smislu, baviti se sam sobom i ljudi ipak nemaju Katekizam u malom prstu da bi autor mogao na nekoliko mjesta zaključiti kako nas "grijesi vode k Bogu".

U knjizi "Snovi na duhovnom putu" koja je isto vrlo kratka, jednostavna i nedorečena na jednom mjestu spominje kako nam Bog govori preko mitoloških arhetipova u snovima (prema C. G. Jungu) - nisam sigurna koliko ostali kršćanski psiholozi prihvaćaju ta Jungova učenja, pošto mu neki zamjeraju da (preko istraživanja mitologije, gnoze i okultizma kroz ljudsku povijest) od psihologije čini neku novu religiju.

A, valja imati na pameti da ni jedan pisac nije nepogrješiv. I sv. Augustin ima neke "neprobavljive" stvari, a spada u svete Oce, a kamo li netko tko stvari promišlja, tako ih i piše. Pa bio on i benediktinski monah. To su poticaji za osobno promišljanje.

Vrh

PostPostano: Sri pro 07, 2011 13:02 

Zna li se što je na kraju činjenica? Kakvo je stanje stvari?
Da li je netko pročitao knjigu u originalu (sneni?), je li izdana kod nas?
Da se konačno riješi ta misterija.

Vrh

PostPostano: Čet pro 08, 2011 17:38 

Radi se o knjizi "Gott, Geld und Gewissen: Mönch und Manager im Gespräch" u kojoj razgovaraju Anselm Grün i Jochen Zeitz, direktor Pume, te su obojica autori te knjige. Najvjerojatnije da je benediktinac samo iznio svoje mišljenje... Koliko se meni čini.

Izgleda da knjiga još nije prevedena u nas, mi po običaju kasnimo za takvim senzacijama... :lol:

Slika

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 16 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata