Kumpić je napisao/la:
Istina je danas da je velik dio industrije u službi užitka i da je hedonizam temelj za zaradu mnogih. No, nema li čovjek slobodnu volju? Slobodna volja, mogućnost opredjeljenja je moćno "oružje", samo kod mnogih sputano. Nemogućnost razlikovanja dobra i zla čini ga nemoćnim. Pa tko me može natjerati da nešto kupim/gledam/jedem, ako to ne želim? Nije li primjer neradne nedjelje kod nas bio pravi pokazatelj? Pa mi katolici smo kupovali nedjeljom, zbog nas su dućani bili otvoreni. No, ne mislim da ne treba uživati u životu, hrani ili piću, pa i spolnosti...pitanje je, dok ja bacam hranu, koliki gladuju? Ili, ako pijem, nanosim li time nekome štetu, obitelji, svome zdravlju bilo kome? Umjerenost je krijepost! Svjetovni pogled na seksualnost se također temelji na - novcu, zarade su goleme, počevši od kontracepcije pa do estetskih zahvata. No, baš zato imamo razlog uzdizati seksualnost do svetog čina, nečeg prekrasnog, lišenog bilo kakve nečistoće.
A ova "zdrava konkurencija"...pravi način za uništiti nekoga do sebe, za svoj napredak bez imalo skrupula...tko jači, taj kači, ali takav smo si kapitalizam sami poželjeli i stvorili. Mislim da je članak uglavnom dobro pogođen.
Vrlo dobro si uočio probleme a i autorica članka (Lucette Scaraffie) je naglasila
„Čini se da se nitko ne sjeća kako je tradicionalni odgoj bio podrazumijevan na širi način, jer se u njega uključivalo vježbanje u krijepostima, koje su bile podučavane i mladi su njima morali vježbati svoj duh. Strpljivost, razboritost, poslušnost, poniznost, velikodušnost i milosrđe, solidarnost, hrabrost: sva ta ponašanja učila su se unutar odgojnog modela usmjerenog prema učenju u krijepostima – koje su se postizale vježbajući ih u svakodnevnom životu – i bježanju od njihovog naličja, poroka.“Danas se najžalosnije vidi koliko toga fali pa se i kod većine onih koji se zalažu za tradiciju bilo u teologiji ili odgoju, osjeća veliki nedostatak strpljivosti, poslušnosti pastirima Crkve, poniznosti, velikodušnosti eventualno ostaje samo bježanje od poroka u svakom smislu pa i onom da se problemi ignoriraju. Da se ne govori o nedostatku laičke staleške odgovornosti (brak, djeca itd.).
U principu mislim, da danas velika većina vjernika zna što je dobro a što loše ali se u krepostima uopće ne vježba pa ih sveopća relativizacija modernog društva čini sputanim i nesposobnim borcima za pozitivne vrijednosti.
Zbog toga je dobro da u Crkvi nastoje djelovati zajednice vjernika koje potiču na čitanje riječi Božje, na život po katoličkoj vjeri, na duhovno vježbanje (npr. Sv. Ignacija) ili na svetost u svakodnevnom životu (Opus Dei) itd. Međutim, samo postojanje nije dovoljno ako izostaje šira pastoralna podrška, bez koje bi se i moglo da ponekad nema i otvorene, i ničim opravdane, opstrukcije.
Valja nam vjerovati da Bog obilno nagrađuje svako naše vježbanje u krepostima ma kako ono manjkavo i sputano bilo, jer kako Sv. Pavao kaže u poslanici Rimljanima 8, 26-27
„ Tako i Duh potpomaže našu nemoć. Doista ne znamo što da molimo kako valja, ali se sam Duh za nas zauzima neizrecivim uzdasima. A Onaj koji proniče srca zna koja je želja Duha - da se on po Božju zauzima za svete.“