Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 03:14

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 16 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto svi 20, 2008 21:18 

Ova tema je nastala odvajanjem postova s teme http://ko.awardspace.com/forum/viewtopic.php?t=73
kad je Krizostom skrenuo raspravu na pitanje Pakla. Naslov ove teme odabrao sam ja.
Moderator: Barnaba

Krizostom je napisao/la:
Ne mogu zamisliti da gledam svoje roditelje ili bližnje kako se savijaju u nekoj vatri, a ja da uživam u raju....

...Pazi braco...da ne bude obrnuto...!!

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sri svi 21, 2008 11:12 

ako u svemiru postoji neko mjesto gdje se ljugi muče ljudi, Isus nije onda pobjednik....i dalje postoji grijeh, zli ljudi koje on ne može pobijediti a oni i dalje proklinju njegovo ime...zlo će biti u potpunosti uništeno....

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sri svi 21, 2008 11:45 

Krizostom je napisao/la:
ako u svemiru postoji neko mjesto gdje se ljugi muče ljudi, Isus nije onda pobjednik....i dalje postoji grijeh, zli ljudi koje on ne može pobijediti a oni i dalje proklinju njegovo ime...zlo će biti u potpunosti uništeno....

Ovo je tvoje mišljenje koje je mjerodavno samo tebi, i nikako ne dokazuje da se duša ne odvaja od tijela u trenutku smrti. Mislim da je svrha skrenuti raspravu od besmrtnosti duše ka raspravi o paklu što je nepotrebno. Sveti Pavao je jasno napisao što je ispravno a Učiteljstvo Crkve, nadahnuto Duhom Svetim, to mjerodavno protumačilo. Vidiš i ti imaš potrebu tumačiti ovaj citat samo to radiš na temelju svojih promišljanja koja su ograničena mnogo čime a nemaju autoritet Duha Svetog koji vodi Crkvu. Meni nije jasno da ti ne uviđaš koliko sam dokazuješ neodrživost Sola Skriptura teze. No to je za drugu temu

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sri svi 21, 2008 13:19 

Vidim da je ovjde potrebno malo razjašnjavanja...

Što se tiče pakla...
Pakao nije mjesto, u ovom svemiru ni u kakvoj drugoj stvarnosti. Pakao kao mjesto ne postoji. Pakao je, kao i Raj, zapravo mit, Dječja priča....

Isus Krist je Bog koji se utjelovio kao čovjek, živio 33 godine na ovom svijetu, a zadnje 3 godine svoga života naviještao Istinu Ljubavi svoga i našeg Oca prena čovječanstvu preko svoga Sina i što je ito toliko važno dolazak Kraljevstva Božjega/Nebeskog!

Ovaj svijet i svemir ima svoje zakonitosti unutar naravnog reda postojanja i kao takav kao što ima početak i ma i svoj kraj. Stvarnost koja dolazi po svršetku ovoga svijeta i koja je već prisutna po Kristu i njegovim vjernima u ovom svijetu je Kraljevstvo Božje.
Krist je otkupio čitavu stvarnosti i ništa nije izmaklo eksploziji njegove milosti, ništa!
Svi, grešnici i pravednici, utopljeni su u moru Božje milosti koja i blagoslivalja i spasava.

No, naš Gospod čista Ljubav kakva već jest darovao nam je pri stvaranju slobodnu volju i pojedinac se može zatvoriti ulivu milosti u svoje biće, na taj se način efektivno okrečući od Boga, to se zove grijeh.
Logična posljedica grijeha je smrt, i to be fizička smrt koja je normalna biokemijska nužost funkcioniranja ovoga svijeta.
Smrt grijehom je potpuna promašenost cilja za koji je svaki čovjek stvoren, egzistencijalni promašaj. Kada čovjek misli da može naći život drugdje osim u zajedništvu s Bogom (što je cilj ljudskog postojanja) čini grijeh i time i ide u duhovnu smrt jer se okreće od Boga.
To stanje postojanja, doslovnog bezboštva, to je pakao!

No, kao što se u Vjerovanju kaže "i sišao nad pakao" nada u Krist nikada ne umire. Krist je svojom istinskom smrću na Križu bio odvojen od Boga Oca potpuno i stvarno, bio je bez Boga, bio je u paklu, sve dok ga opet njegova ljubav prema Ocu i Očeva ljubav prema Njemu (ta uzajamna ljubav je Duh Sveti) nije vratila u život uskrisivši ga!
Tako nitko tko trpi pakao svoje odvojenosti od Boga zapravo nije sam i bez nade, jer Krist je bio tamo i vratio se kako bi se i oni mogli vratiti.
Ako bi usporedbe radi zamislili pakao kao pustinju u koju odlaze oni koji se grijehom odriču zajedništva s Bogom, ma koliko tvrdoglavi bili u svome grijehu Krist ih čeka na karju pustinje...

Tako nema raja i pakla nego samo Kraljevstvo Božje, zajedništvo s Presvetim Trojstvom i naša sloboda koja nas može odvesti u zagrljaj Oca ili tamu gdje se nalaze samo plač i škrgut zubi.

Što se tiče besmrtnosti duše...
Isitna, ljudska duša jest besmrtna, ali nije samostalna od tijela.

Zbog utjecaja platonizma na kršćanstvo postoji tendencija da se o duši razmišlja kao o nečem nezavisnom od tijela koja poslije smrti postaje slobodna od okova mesa. Ovo je pogrešno.

Kršćanski, a time i katolički nauk jasno vele kako su duša i tijelo ravnopravne sastavnice potpuna čovjeka. Bez tijela i duše koji zajedno tvore jednu novu cjelinu nema čovjeka.
Tako po smrti tijelo propada, a duša opstaje, ali nije potpuna bez svoje materijalne komponente.
Zato je uskrsnuće važno jer tada duša opet biva združena s tijelom, ali pneumatskim tijelom. Takvo tijelo nije više ograničeno smrću, bolešću ili fizikalnim zakonitostima ovoga svijeta.

Za bolje razumijevanje ovoga morate shvatiti kako poslije smrti vrijeme kao faktor prestaje važiti. čovjeku koji sada umre, onome koji je umro prije 2000 godina i onome koji će umrijeti za 10 000 godina događa se Paruzija odmah. Bogu vrijeme ništa ne znači, on je svevremen i istovremeno uklonjen iz toka vremena te tako potpuno vlada vremenom kao središe vremena. On je već uskrsnuo sve čovječanstvo i čitav svemir, a još proživljava muku na Križu.

Kad nam netko umre on je već danas u raju s Bogom, još čeka uskrsnuće i duša je još u njemu...

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sri svi 21, 2008 13:33 

Vanaleto je napisao/la:
Vidim da je ovjde potrebno malo razjašnjavanja...

Što se tiče pakla...
Pakao nije mjesto, u ovom svemiru ni u kakvoj drugoj stvarnosti. Pakao kao mjesto ne postoji. Pakao je, kao i Raj, zapravo mit, Dječja priča....

...

Da se ovo ne bi krivo shvatilo da Crkva naučava kako Pakao ne postoji moram citirati Katekizam KC koji kaže:

1035 Crkva u svom naucavanju potvrdjuje opstojnost pakla i njegovu vjecnost. Duse onih koji umiru u smrtnom grijehu odmah nakon smrti silaze u pakao, gdje trpe paklene muke, "vjecni oganj". Glavna se paklena muka sastoji u vjecnom odjeljenju od Boga, u kojemu jedinome moze covjek naci zivot i srecu, za sto je stvoren i za cime tezi.

Dakle samo priče o paklu kao mjestu u ovom svemiru su mit ali ne i sama činjenica postojanja pakla.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sri svi 21, 2008 13:50 

Nije mi bila namjera stvarati zabunu nego sam samo htio retoričkom figurom istaknuti kako je uvriježena predodžba o paklu malčice naivna.

Zato sam kasnije u postu objasnio narav pakla.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sri svi 21, 2008 14:48 

Besmrtnost i smrt

Besmrtnost je stanje nepodlijeganja smrti. Prevodioci Svetoga pisma upotrebljavali su riječ besmrtnost za prijevod grčkog izraza athanasia - 'besmrtnost', i aphtharsia - 'neraspadljivost'. Kako se ovaj pojam povezuje s Bogom i ljudskim bićima?Besmrtnost.

Sveto pismo otkriva da je vječni Bog besmrtan (1 Tim 1, 17). Ustvari, On je "jedini besmrtan". (1 Tim 6,16.). On nije stvoren, On postoji sam po sebi, On nema početka ni kraja (vidi: 2. poglavlje u ovoj knjizi)."Sveto pismo nigdje ne opisuje besmrtnost kao kvalitetu ili stanje svojstveno čovjeku ili njegovu 'duhu'. Izrazi koji se obično prevode sa 'duh' ... pojavljuju se u Bibliji više od 1.600 puta, ali nikada zajedno s riječima besmrtan ili besmrtnost." (vidi: 7. poglavlje).

Suprotno od Boga, ljudska su bića smrtna. Sveto pismo uspoređuje njihov život kao "dim koji se čas pokaže i zatim nestane" (Jakov 4,14). Oni su "dah koji odlazi i ne vraća se više" (Ps 78,39). čovjek "ko cvijet je nikao i vene već, poput sjene bježi ne zastajuć". (Job 14,2).Bog i ljudska bića upadljivo se razlikuju. Bog je beskonačan, ljudi su ograničeni. Bog je besmrtan, oni su smrtni. Bog je vječan, oni su prolazni.[/size]

Uvjetna besmrtnost. Prilikom stvaranja "Jahve, Bog, napravi čovjeka od praha zemaljskog i u nosnice mu udahne dah života. Tako postane čovjek živa duša". (Post 2,7). Izvještaj o stvaranju otkriva da ljudski rod vodi podrijetlo svog života od Boga (usporedi: Dj 17,25.28; Kol 1,16.17). Korolar (zaključak, posljedica dokazane istine) ove osnovne činjenice je da besmrtnost nije urođena ljudskom rodu, već je Božji dar.Kad je Bog stvorio Adama i Evu, dao im je slobodnu volju - moć izbora. Oni su mogli biti ili poslušni ili neposlušni, a njihovo stalno postojanje ovisilo je o stalnoj poslušnosti uz pomoć Božje sile. Tako je posjedovanje dara besmrtnosti bilo uvjetovano.Bog je razgovjetno izgovorio uvjet pod kojim mogu izgubiti dar - ako jedu "sa stabla spoznaje dobra i zla". Bog ih je opomenuo: kad "s njega okusiš, zacijelo ćeš umrijeti". (Post 2,17).

Smrt: plaća za grijeh. Suproteći se Božjoj opomeni da će neposlušnost donijeti smrt, Sotona je tvrdio: "Ne, nećete umrijeti." (Post 3,4). Ali, nakon prekršaja Božje zapovijedi, Adam i Eva su otkrili da je plaća za grijeh stvarno smrt (Rim 6,23). Njihov grijeh donio je ovu osudu. Ti ćeš se vratiti "iz zemlje; prah si, i u prah ćeš se i vratiti". (Post 3,19). Ove riječi ne upućuju na produžetak života, već na njegov prestanak.

Nakon izricanja ove presude, Bog je grešnom paru onemogućio prilaz drvetu života, tako da nisu mogli jesti i "navijeke" živjeti. (Post 3,22). Ovaj je postupak jasno govorio da je besmrtnost, obećana pod uvjetom poslušnosti, padom u grijeh bila izgubljena. Oni su sada postali smrtnici, podložni smrti, a budući da Adam nije mogao prenijeti ono što više nije imao, "smrt prijeđe na sve ljude jer svi sagriješiše". (Rim 5,12).Božja milost sačuvala je Adama i Evu od trenutne smrti. Božji Sin ponudio je svoj život, omogućujući im tako još jednu priliku - drugu šansu. On je bio "od postanka svijeta zaklano Janje". (Otk 13,.

Nada za čovječanstvo. Premda su ljudi rođeni kao smrtnici, Biblija ih potiče da traže besmrtnost (vidi: Rim 2,7). Isus Krist je izvor ove besmrtnosti: "Milosni dar Božji jest život vječni u Kristu Isusu Gospodinu našemu." (Rim 6,23; usporedi: 1 Iv 5,11). On "uništi smrt i obznani život i besmrtnost." (2 Tim 1,10). "Jer kao što u Adamu svi umiru,tako će u Kristu svi oživjeti." (1 Kor 15,22). Sam Krist je rekao da će Njegov glas otvoriti grobove i uskrsnuti mrtve (Iv 5,28.29).

Da Krist nije došao, stanje ljudi postalo bi beznadno, a svi koji umru, umrli bi vječno. Zahvaljujući Njemu, nitko ne mora poginuti. Ivan je rekao: "Da, Bog je tako ljubio svijet da je dao svoga jedinorođenog Sina da ne pogine ni jedan koji u nj vjeruje, već da ima život vječni." (Iv 3,16) Tako vjera u Krista ne samo što ukida kaznu za grijeh, već onima koji vjeruju osigurava dragocjeni dar besmrtnosti.

Krist "obznani život i besmrtnost Radosnom vijesti". (Krist je donio "besmrtnost kao svjetlost preko evanđelja). (2 Tim 1,10). Apostol Pavao nas uvjerava da nas Sveto pismo može "učiniti mudrima za spasenje po vjeri u Krista Isusa". (2 Tim 3,15). Oni koji ne prihvate Evanđelje, neće primiti besmrtnost.

Primanje besmrtnosti. Trenutak poklanjanja dara besmrtnosti opisao je apostol Pavao: "Pazite! Kazujem vam tajnu: svi nećemo umrijeti, ali ćemo se svi preobraziti, u jedan hip, u tren oka, na glas posljednje trube; zatrubit će truba i mrtvi će uskrsnuti neraspadljivi, i mi ćemo se preobraziti, jer treba da se ovo raspadljivo tijelo obuče neraspadljivošću, i da se ovo smrtno tijelo obuče besmrtnošću. A kad se ovo raspadljivo tijelo obuče neraspadljivošću i ovo smrtno tijelo besmrtnošću, tada će se ispuniti pisana riječ: Pobjeda proguta smrt." (1 Kor 15,51-54). Ovo veoma jasno objašnjenje ističe da Bog ne poklanja besmrtnost nakon smrti vjernika, već prilikom uskrsnuća, kada "posljednja truba" zatrubi. Tada će se "ovo smrtno tijelo da se obuče besmrtnošću."

Apostol Ivan ističe da ćemo dar vječnog života primiti onda kad prihvatimo Isusa Krista za osobnog Spasitelja (1 Iv 5,11-13), a stvarno primanje ovoga dara dogodit će se kada Krist ponovo dođe. Tek tada ćemo biti preobraženi od smrtnog u besmrtno, od raspadljivog u neraspadljivo.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sri svi 21, 2008 15:12 
Administrator

Krizostom, sa ovakvim dugačkim tekstovima zamaraš moderatore i sve katolike koji nemaju interesa čitati o nauku tvoje vjere. Ako što imaš za komentirati, napiši kratko, jasno i direktno vezano uz temu.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sri svi 21, 2008 15:20 

Moram primijetiti razliku kad Krizostom piše svoje misli (tada je sve zbrkano i nepovezano, puno onih tri točkice ... ) i kad koristi copy/paste tada je sve pročišćenije i vjerojatno pripremljeno Adventistima za raspravu, onda oni to stavljaju kao svoje misli. No tekst je kao pao ovdje bez ikakvih poveznica s raspravom ovdje. Unatoč pripremi jasno je da se radi o svojevoljnom tumačenju grupe ljudi.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sri svi 21, 2008 15:56 

Bog je udahnuo dah...a to nije isto što i
duša...dah ili duh nije neka svjesna, odvojena cjelina...to je životno
počelo...kada je Bog udahnuo svoj dah u Adama, počelo je kucati njegovo
srce, bubrezi su počeli funkcionirati, mozak misliti...Inače riječ
besmrtnost samo se dvaput spominje u Bibliji, i taj atribut je pripisan
samo Bogu...čovjek nije dobio urođenu besmrtnost, nego uvjetnu...da
Adam nije pogriješio, živio bi vječno....Pa ljudi, zašto je Bog
postavio kerubima sa plamenim mačem ispred drveta života...Da naši
praroditelji ne bi postali vječni grešnici...Ne nećete vi umrijeti...je
prva propovijed o besmrtnosti duše...ako čovjek nastavlja živjeti nakon
smrti, onda je on besmrtan...no to svojstvo ima samo Bog...

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sri svi 21, 2008 16:39 

Grijesis Krizostome! U recniku Crkve poimi "smrtan-besmrtan" znace nesto drugo. Dusa postoji, stvorena je kao neprolazna, ali njena smrtnost ili besmrtnost zavisi od toga da li je ona (dusa) u zajednici duhovnoj sa Bogom ili ne. Kada je u duhovnoj zajednici sa Bogom (posredstvom energije Duha Svetoga) kazemo da je dusa ziva, a kada grijehom, koji kida zajednicu duse i tijela sa Bogom, dusa raskine tu zajednicu, onda kazemo da je dusa umrla (da nije ziva).Te dvije rijeci se odnose na kvalitativno stanje duse. Duhovna radost=zivot, duhovna zalost=smrt. U prisustvu energije Duha Svetoga dusa se raduje, a u Njegovom odsustvu (uslijed grijeha) ona tuguje, umrtvljuje. To se jasno dozivljava na Liturgiji i pricescivanjem Duhom Svetim prilikom molitve. Otuda mozemo reci da je dusa besmrtna samo kada ima ostvarenu duhovnu zajednicu sa Bogom, a da je umrla i da je mrtva kada tu zajednicu grijehom raskida.(Pogledaj tumacenja Svetoga Ivana Krizostoma Carigradskog o rijeci "umrecete kada okusite sa toga drveta". Sveti Krizostom Carigradski veli da se to nije onosilo na tjelesnu vec duhovnu smrt).

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sri svi 21, 2008 22:59 
Administrator

Pošto je rasprava u trenutku skrenula na shvaćanje pakla, dotaknut ću se kratko toga. Neke grupe tvrde da duša nije svjesna nakon smrti nego da ulazi u neku vrstu sna, a da pakao nisu vječne muke već trenutno uništenje.

Najdetaljniji biblijski opis pakla možemo naći u Lk 16,19-31 gdje se govori o nekom bogatom čovjeku i Lazaru. Lazar je umro u pravednom stanju i anđeli su ga uzeli na mjesto mira i sigurnosti. Bogataš s druge strane ode u pakao i bio je u velikim mukama. Njegova duša je potpuno svjesna svoje okoline, jer bogataš "u teškim mukama u paklu, podiže svoje oči te izdaleka ugleda Abrahama i u krilu mu Lazara" (Lk 16,23), on moli "rashladi mi jezik jer se strašno mučim u ovom plamenu". On se prisjeća "Imam petero braće pa neka im posvjedoči da i oni ne dođu u ovo mjesto muka." (Lk 16,28 )

Dovoljno je pročitati Isusova upozorenja kako bi se shvatila ozbiljnost postojanja pakla:
"Onomu naprotiv tko bi sablaznio jednoga od ovih najmanjih što vjeruju, daleko bi bolje bilo da s mlinskim kamenom o vratu bude bačen u more. Pa ako te ruka sablažnjava, odsijeci je. Bolje ti je sakatu ući u život, nego s obje ruke otići u pakao, u oganj neugasivi" (Mk 9, 42-43)
Zašto nam Isus daje ta upozorenja ako samo trebamo biti bez svijesti?

Isus govori da postoje dva odredišta: "I otići će ovi u muku vječnu, a pravednici u život vječni." (Mt 25,46) Mi možemo izabrati vječni život ili vječnu muku, nijekanje stvarnosti pakla neće nam u tome pomoći.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sub svi 24, 2008 08:34 

Vanaleto je napisao/la:
Nije mi bila namjera stvarati zabunu nego sam samo htio retoričkom figurom istaknuti kako je uvriježena predodžba o paklu malčice naivna.

Zato sam kasnije u postu objasnio narav pakla.

Shvatio sam ja što si ti htio ali sam zbog drugih osjetio potrebu dodatno objasniti stvar. Inače si odlično primijetio kako Krizostom podmeće nama Katolicima da vjerujemo u neku naivnu predodžbu pakla te na tome gradio neke zaključke o neispravnosti Katoličke vjere u pakao.
Sada kad sam razdvojio postove mislim da kvalitetnije možemo raspravljati o paklu.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sub svi 24, 2008 11:29 

.Da postoji pakao strašan i vjećan,
zar to ne reće naša Gospa iz Fatime,
kad malim vidiocima pokaza,
to mjesto muka vjećnih...i od tog trenutka,
mali vidioci djećica od sedam i osam godina,
postadoše isposnici, pokornici...te su na svojim nježnim
tijelima nosili konop, da ih žulja i grebe,
da na taj naćin zadovolje za grijehe,
tolikih koji odlaze baš u pakao...!!
Ako je to rekla naša Nebeska Majka, nebih olako
prihvaćala razna mišljenja...o njegovom postojanju...ili personifikaciji...
postojanja....!!
Jer time se ništa ne mjenja...Pakao postoji...strašan i vjećan...!!
Dao Bog...da nitko u njega ne dođe...!!

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sub svi 24, 2008 23:23 

..Isus ćesto govori o "geheni" , o vatri koja se ne gasi,
pripremljenoj onima koji do kraja života
odbijaju vjerovati i obratiti se, i gdje se istodobno može
izgubiti duša i tijelo. Isus teškim rijećima navješćuje
da će poslati svoje anđele da pokupe sve bezakonike
i bace ih u peć ognjenu (Mt, 13, 41-42), i da će izreći osudu:
"Odlazite od mene prokleti, u oganj vjećni" (Mt, 25,41)

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 16 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata