Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 02:05

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 9 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Sri tra 28, 2010 08:22 

Mediji vrve nekim bombastičnim naslovima o pronalasku "Noine arke" no iza takvih naslova nema baš previše dokaza za to.
Malo širi osvrt na ovo donosi Večernji list čiji članak Ekipa evangelista iz Hong Konga tvrdi da je pronašla Noinu arku ipak otkriva pravu narav tih istraživanja. Očito to nisu istraživanja u strogo znanstvenom smislu već plod entuzijazma neke protestantske skupine koja je oformila te "Evangelističke istraživače"
Na temelju slika objavljenih u večernjaku http://www.vecernji.hr/vijesti/ekipa-ev ... nak-132231 mogu zaključiti sljedeće.
Slika
Iz svih slika nije vidljivo da se radi o brodu, to je mogla biti i obična brvnara doduše može biti stara 4 800 g ali na slikama se ne vidi oblik broda.

Slika
Na ovoj se slici našlo i slame koja očito nije stara 4 800 godina ali je u funkciji stvaranja dojma.

Što općenito mislite o kvazi-znanstvenom istraživanju biblijskih događaja i mjesta? Da li to može pridonijeti učvršćivanju biblijskih istina kod nekih ili može pridonijeti banaliziranju istih?

Vrh

PostPostano: Sri tra 28, 2010 12:01 

Ja se sjećam da nas je svečenik u osnovnoj školi na vjeronauku učio da je pronađena Noina arka na brdu Ararat , tako da mi ovo nije neka novost . Ali me je fasciniralo kad sam gledao znanstvenu emisiju kako je Mojsije preveo Izraelce preko crvenog mora . Znanstvenici su našli prelaz u crvenom moru na (mislim) 30 m. dubine svuda okolo je bilo puno dublje . Na tome prelazu su pronađene kosti od konja razasute po dnu , kotaći od kola , nađen je i jedan zlatni kotać i još puno kojekakvih dokaza da su Izraelci stvarno onuda prošli.

Vrh

PostPostano: Čet tra 29, 2010 07:14 

Sve govori činjenica da je to nekakvo evangelističko istraživanje. Još će reći da su našli Noine kosti.
Oni sebi žele dokazati to da je Biblija Riječ Božja nastala tako da je Bog direktno šaptao Biblijskim piscima riječi u uho te da su oni pisali bez unošenja svojih elemenata i simbola svoga vremena. Dokazujući povjesnost i doslovnost Postanka misle dokazati Bibliju. Ono što ne shvaćaju jest to da je Postanak povijestan, ali da je dosta toga i u prenesenom značenju.

Eto što ja mislim o ovome.

Vrh

PostPostano: Čet tra 29, 2010 14:17 

alojzije je napisao/la:
Ja se sjećam da nas je svečenik u osnovnoj školi na vjeronauku učio da je pronađena Noina arka na brdu Ararat , tako da mi ovo nije neka novost ...

Istina je međutim kako je nisu pronašli! Kako ti sad gledaš na tu činjenicu da te netko krivo učio?

Vrh

PostPostano: Čet tra 29, 2010 20:50 

U ono vrijeme sam vjerovao svečeniku a danas nisam opterećen time . Svečenik nam je takve stvari iznosio da bi nam posvjestio da je u bibliji istina i da su se ti događaji dešavali , ja i dalje cjenim te pokušaje i trud.

Vrh

PostPostano: Pet tra 30, 2010 22:14 

Ljudi nemojte nasjedati na protestanske kvazi-znanstvene i kvazi-biblijske priče. Kao što njihova "teologija" nema veze sa ozbiljnom teologijom, tako i njihova znanost, tzv. kreacionizam nema veze sa znanošću.

Vrh

PostPostano: Sub svi 01, 2010 12:07 

Silas je napisao/la:
Ljudi nemojte nasjedati na protestanske kvazi-znanstvene i kvazi-biblijske priče. Kao što njihova "teologija" nema veze sa ozbiljnom teologijom, tako i njihova znanost, tzv. kreacionizam nema veze sa znanošću.

Znestveno otkrice,intervencije Bozjeg prsta od stvaranja pa do danasnjeg dana i buducic dogadjaja,kao arheoloska znanost,kozmologija,kako je to lijepo opisao Papa Ivan Pavao II u svojoj enciklici ,,Vjera i Razum''ne daju prednost niti jednoj denominaciji,vec ukazuju na istinu jedinstva vjere i razuma,u velicanju Boga kao stvoritelja neba i zemlje i puta spasenja covjeku.
Svaka zelja da se se pomocu znanosti pokaze prvenstvo i prednost,neke denominacije nad drugom,je totalni promasaj.Istina je istina.Bog je stvorio,covjeka i zemlju,i neznastveni evolucionizam kao neznastveni kreacionizam,je stetan za zdravo razumsku vjeru.Pitanje je vec dugo postavljeno kako rijesiti dualizam evolucija i stvarenje.
Citat:
Grgur je usto poznat po svojem duhovnom nauku. Poput velikog "oca mistike" dao je doprinose u raznim djelima, kao što je De professione christiana i De perfectione christiana, koji su naznačili hod kojim kršćani moraju poći kako bi postigli savršenstvo. Uzdizao je posvećeno djevičanstvo (De virginitate), a kao uzvišeni uzor takva života prikazivao je svoju sestru Makrinu (usp. Vita Macrinae). Održao je više govora i homilija i napisao brojna pisma. Tumačeći stvaranje čovjeka, Grgur je naglasio da Bog "najbolji od svih umjetnika, oblikuje našu narav tako da je čini prikladnom vršenju službe kraljevanja. Superiornošću koju mu daje duša i samim oblikovanjem tijela, Bog je učinio sve da bi čovjek doista bio prikladan za kraljevsku vlast" (De hominis opificio 4: PG 44,136B). U središtu je stvaranja upravo čovjek, obdaren ljepotom, kao odraz one izvorne ljepote, to jest Boga: "Sve što je Bog stvorio savršeno je", piše ovaj sveti biskup, te dodaje: "To potvrđuje izvještaj o stvaranju (usp. Post 1,31). Među savršenim stvarima bio je i čovjek, urešen ljepotom mnogo uzvišenijom od svega što je lijepo. Što je drugo moglo biti jednako lijepo onome koji je bio sličan čistoj i neprolaznoj ljepoti?... Odraz i slika vječnoga života, on je doista bio lijep, čak prelijep, s blještećim znakom života na svome licu (Homilia in Canticum 12: PG 44,1020C).

http://www.vatican.va/holy_father/bened ... 29_hr.html
Citat:
Među savršenim stvarima bio je i čovjek, urešen ljepotom mnogo uzvišenijom od svega što je lijepo. Što je drugo moglo biti jednako lijepo onome koji je bio sličan čistoj i neprolaznoj ljepoti?... Odraz i slika vječnoga života, on je doista bio lijep, čak prelijep, s blještećim znakom života na svome licu (Homilia in Canticum 12: PG

Darvinisticka teorija,o inteligentnom desingu koji traje milijunima godina,ima metafisicku gresku,sukcesivne svrhovitosti u kojoj sila,pobjede nad slabijem,postavlja pravo postojanja.

Vrh

PostPostano: Sub svi 01, 2010 20:10 

Silas je napisao/la:

Zašto toliko pompe oko toga pa vrijeme će pokazati dali je to istina ili nije .

Vrh

PostPostano: Čet svi 06, 2010 20:19 

alojzije je napisao/la:
Silas je napisao/la:

Zašto toliko pompe oko toga pa vrijeme će pokazati dali je to istina ili nije .

Možda zato što je vjera koja nastaje na nekoj vrsti senzacionalizma bez pravog temelja. Općenito nije dobro vjerovati onima koji tvrde svakave nebuloze tipa: "Istraživači tvrde kako je sigurno da nisu otkrili ostatak ljudskoga naselja. Ljudi ne nastavaju područja na visinama iznad 3500 metara – naglašava Yeung." Neka to ode reći ljudima u Lasi na Tibetu (+3 638 metara) ili stanovnicima La Paz u Boliviji, na nadmorskoj visini od 3.612 metara i dugima iznad 3 500 metara nadmorske visine.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 9 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata