Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 04:52

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Čet ožu 25, 2010 14:03 

Čitala sam nedavno na jednom forumu "sukobe i mišljenja" ljudi različitih religija i sekti oko toga koje je značenje armagedona, koji događaji predhode armagedonu, a koji slijede nakon njega te da li su Armagedon i Apokalipsa dva naziva za isti događaj?

Molila bih da netko od klera to prokomentira. Naravno, mogu se uključiti i drugi.
Hvala unaprijed

Vrh

PostPostano: Čet ožu 25, 2010 19:08 

Pozdrav . Ja koliko znam pojam armagedon upotrebljavaju Jehovini svjedoci , dok pojam apokalipsa je iz biblije , meni se čini da se ti pojmovi u biti svode na isto. Ali ako te to brine kao događaj to je već drugi par opanaka. Jer kraj svjeta je za svakog onog trena kad napušta ovu našu dolinu suza. Dakle trebamo raditi kao da ćemo živjeti vječno a biti pripravni kao da čemo sutra umrijeti. Znam nije to lako. :mrgreen:

Vrh

PostPostano: Pet ožu 26, 2010 11:51 

Treba razlikovati pojam "Harmagedon" od "Apokalipse"!

Kad govorimo o Harmagedonu i događajima oko njega, valja znati kako ne vjeruju samo Jehovini svjedoci u nekakvu buduću bitku kod Harmagedona i nakon toga uspostavu „tisućugodišnjeg kraljevstva mira“. Jer se „Milenarizam“ (kako se naziva takvo vjerovanje) danas sačuvao u nekim manjim vjerskim zajednicama poput adventista sedmog dana, mormona, baptista i već spomenutih Jehovinih svjedoka.

Zašto „Milenarizam“? Jer dolazi od latinske riječi mille = tisuća ili hilijazam (od grčke riječi hilius = tisuću) i predstavlja učenje prema kojemu će se Krist prije svršetka svijeta vratiti na Zemlju i na njoj uspostaviti tisućugodišnje kraljevstvo mira s uskrslima na vječni život.

Iako tragove milenarizma susrećemo u prvim stoljećima Crkve te u srednjem vijeku. Crkva je takvo učenje odavno osudila kao heretično i Katekizam u paragrafu 676 kaže:
Ta Antikristova obmana već se ocrtava u svijetu svaki put kad se hoće u povijesti ispuniti mesijansku nadu koja se može dovršiti samo onkraj povijesti kroz eshatonski sud: Crkva je, i pod njegovim ublaženim oblikom, odbacila krivotvorenje budućeg Kraljevstva Božjega pod imenom milenarizma, osobito pod političkim oblikom jednoga sekulariziranog mesijanizma, "u svojoj biti izopačenoga".

No da previše ne kompliciramo i odem u širinu stvari, jasno je da će pripadnici onih vjerskih zajednica koje vjeruju u takvo što (milinerizam), potencirati razgovor o Haramagedonu i uvjeravati da će se ta bitka, u budućnosti doslovno dogoditi prema citatu iz Otkrivenja 16,13-16
13 I vidjeh: iz usta Zmajevih i iz usta Zvijerinih i iz usta Lažnoga proroka izlaze tri duha nečista, kao žabe.
14 To su dusi zloduha što čine znamenja, a pođoše sabrati kraljeve svega svijeta na rat za Dan veliki Boga Svevladara.
15 Evo dolazim kao tat! Blažen onaj koji bdije i čuva haljine svoje da ne ide gol te mu se ne vidi sramota!
16 I skupiše ih na mjesto koje se hebrejski zove Harmagedon.

Vidljivo je da se radi o apokaliptičkom izražaju koji je pun simbolike. Pa je i u ovom slučaju uzeta simbolika planine Megiddo između drevne Samarije i Galileje (mjesto zvano "Armageddon") gdje su se odvijale bezbrojne bitke a jedna od većih je ona iz 15. st. p.n.e između egipatske snage pod zapovjedništvom faraona Tutmozisa III i velikog kanaanske koalicije kralj Kadeša. Zatim ona iz 609 p.n.e između Egipta i Judeje.
Isto tako rimski vojskovođa Tit je na tom mjestu okupio vojsku i od tamo pošao opsjedati Jeruzalem te na kraju uništio židovski hram.
Dakle radi se o opisima prošlih događanja koji se koriste simbolički u skladu s običajem onoga vremena i podneblja, te se ne mogu ti događaji gurati u budućnost, što neke vjerske zajednice nažalost čine.

Marijaazg možeš pročitati članak http://www.ver.hr/casopisi/2008_02/2_2008_areopag.html u kojem svećenik fra Josip Blažević, objašnjava kako treba razumjeti poziv na milenarističko predavanje Adventističke agencije za pomoć i razvoj, ili skraćeno ADRA. Možda ti to može pomoći oko razumijevanja biti ove problematike.

I na kraju Apokalipsa je naziv za posljednju knjigu u Bibliji. Dolazi od glagola apokalupto, „da bi se otkrilo“, Hrvatski prijevod „Otkrivenje“ doslovan je prijevod grčkoga izraza Ἀποκάλυψις (Apokálypsis).

Dakle nije Apolaklipsa isto što i Harmagedon.

Vrh

PostPostano: Pet ožu 26, 2010 14:45 

Barnaba- hvala ti na prekrasnom odgovoru.... nekako sam se nadala da ćeš se uključiti.... obožavam čitati tvoje komentare (nikada ne napadaš, ne podcjenjuješ) uistinu imam osjećaj da kod svakog razlaganja realno sagledavaš problematiku.... i nadasve, da imaš široko znanje. Hvala ti ....

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 4 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata