Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto svi 05, 2026 21:15

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 23 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri ruj 30, 2009 18:49 

Kako javlja Kath.net Kardinal Lehman je danas suspendirao bonskog profesora dogmatike Schulza - jer mu je pismeno izjavio da više nije u stanju održavati celibat. Schulz je bio imenovan članom papainske teološke komisije inače bio je redovni ili izvanredni profesor na više teoloških učilišta u Njemačkoj i Švicarskoj.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 30, 2009 20:26 

Pošteno i od Lehmana i od Schulza. Sada će navaliti antiklerikalci svih boja da opet "dokažu" da je celibat "neprirodan".

Vrh

PostPostano: Sri ruj 30, 2009 20:31 

Celibat je neprirodan za onoga tko nema dar da može normalno živjeti u celibatu.Celibat je Dar Božji!

Vrh

PostPostano: Sri ruj 30, 2009 21:41 

Rio je napisao/la:
Pošteno i od Lehmana i od Schulza. Sada će navaliti antiklerikalci svih boja da opet "dokažu" da je celibat "neprirodan".

Uskoro cu objaviti na svojoj stranici "Teologija svećeničke službe" pa je tu vrlo lijepo rečeno - od Biskupske konferencije njemačke" što je celibat. To što eće netko govoriti .. samo je znak da im smeta!

Vrh

PostPostano: Čet lis 01, 2009 09:31 

Mislim da je celibat sjajan, ali ne bi trebao biti institucija.

Vrh

PostPostano: Čet lis 01, 2009 12:18 

Citat:
Sinke je napisao/la:

:wink: I ne može biti jer nema svojstva po kojima bi ga se moglo proglasiti institucijom. :lol:

Vrh

PostPostano: Čet lis 01, 2009 14:28 

angelus je napisao/la:
Citat:
Sinke je napisao/la:

:wink: I ne može biti jer nema svojstva po kojima bi ga se moglo proglasiti institucijom. :lol:
angelus je napisao/la:
Citat:
Sinke je napisao/la:

Govorim da si se prije mogao zarediti i ženiti, danas ne možeš. Isto tako, praktički više nema laičkog celibata.

Vrh

PostPostano: Čet lis 01, 2009 15:19 

Citat:
Govorim da si se prije mogao zarediti i ženiti, danas ne možeš. Isto tako, praktički više nema laičkog celibata.

Možeš i danas - postani grkokatolik.

Ne zaboravimo da su i redovnici i redovnice laici. Redovnički zavjet nije Sakramenat Reda. Živio laički celibat. :roll:

Vrh

PostPostano: Čet lis 01, 2009 16:12 

Rio je napisao/la:
Citat:

Ne zaboravimo da su i redovnici i redovnice laici. Redovnički zavjet nije Sakramenat Reda. Živio laički celibat. :roll:

Nikad se u tradiciji nije moglo zarediti i ženiti. Moglo se oženiti i zarediti (kao što je to običaj u pravoslavaca) ali nakon ređenja (ako žena umre) nema novog vjenčanja! (Toliko radi ispravnosti!)

Postoji i laički celibat - koliki se stručnjaci - učenjaci - odriču obiteljskog života da bi se posvetili nauci, ljudima.

Postoji i jedan drugi laički celibat (momci i cure se ne žene ni udavaju) na Braču ima oko 600 takvih. O razlozima ne bih, ali sasvim sigurno da ovaj celibat nikako ne zaslužuje usklik: živio laički celibat!
dapače mi se čini vrlo štetnim!

Vrh

PostPostano: Čet lis 01, 2009 18:15 

:wink: Sinke, ti mene opet ne razumiješ. Ne pričam ti ja o celibatu nego o jeziku.
Celibat ne može biti institucija. Shvaćaš? Jedino može biti institucionaliziran. :twisted:

Vrh

PostPostano: Čet lis 01, 2009 20:54 

Celibat može bit alibi za koješta. danas uglavnom jest za krajnju sebičnost... ja , pa ja, pa opet ja, a onda možda i još netko

Vrh

PostPostano: Čet lis 01, 2009 20:57 

Rio je napisao/la:
Citat:

Znaš što ću ti reći? Tijekom studija živio sam u studentskom celibatu. Nije da sam se zavjetovao, jednostavno sam znao da će privatni život biti problem, i odlučio se posvetiti učenju.

Bilo mi je super, ako zaboravimo činjenicu da nisam istreniran da apstiniram. Ali što se tiče posvećenosti vjeri kroz studij, imalo je učinka.

Što se tiče redovništva i svega ostalog, mislim da je biblijski celibat možda malo drukčije zamišljen. On navodi da se čovjek, bez obzira na red, može voditi k tome da ide u celibat. Ako čovjek nema obitelj, može se koncentrirati na rad Gospodinu.

Vrh

PostPostano: Čet lis 01, 2009 21:00 

angelus je napisao/la:
:wink: Sinke, ti mene opet ne razumiješ. Ne pričam ti ja o celibatu nego o jeziku.
Celibat ne može biti institucija. Shvaćaš? Jedino može biti institucionaliziran. :twisted:

Ma kužim što hoćeš reći. Ali upiši taj pojam u Google, i naći ćeš ga u praksi. Celibat je "institucija", jer je stavak institucije. Ne možeš biti svećenik, bez da ga držiš.

Vrh

PostPostano: Čet lis 01, 2009 21:02 

sneni je napisao/la:
Rio je napisao/la:
Citat:

Nikad se u tradiciji nije moglo zarediti i ženiti. Moglo se oženiti i zarediti (kao što je to običaj u pravoslavaca) ali nakon ređenja (ako žena umre) nema novog vjenčanja! (Toliko radi ispravnosti!)

Postoji i laički celibat - koliki se stručnjaci - učenjaci - odriču obiteljskog života da bi se posvetili nauci, ljudima.

Postoji i jedan drugi laički celibat (momci i cure se ne žene ni udavaju) na Braču ima oko 600 takvih. O razlozima ne bih, ali sasvim sigurno da ovaj celibat nikako ne zaslužuje usklik: živio laički celibat!
dapače mi se čini vrlo štetnim!

Znam, ali treba uzeti u obzir da u početku nije bilo sasvim tako. Ideja da se nakon reda ne može ženit bila je uvedena prilično agresivno.

Vrh

PostPostano: Čet lis 01, 2009 21:05 

Ne miješam se u diskusiju ali kako može način življenja biti institucija .. nije mi jasno
ako je brak institucija (život u braku to nije)
ako je svećeništvo institucija (način života svećenika to nije)

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 23 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata