Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto svi 05, 2026 22:31

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 72 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet srp 02, 2009 14:29 

Zvona zvone na uzbunu.. hajmo malo razgovarati o razlozima, uzrocima takvog stanja. Zašto nema u našoj Crkvi zvanja kao nikada. Zanimaju me mišljenja. A bilo bi dobro i dati prijedlogh što učiniti da bude zvanja!

Vrh

PostPostano: Čet srp 02, 2009 15:55 

Svakako nije jedan razlog.
Jedan od bitnih je i činjenica depopulacije, drugi razlog je manjak obiteljske molitve i uopće pravog obiteljskog života. Uz to, danas treba daleko jača vjera, jer je očito kako se na svećenike gleda s podozrenjem i sumnjom, a traži puno. Itd...

Vrh

PostPostano: Čet srp 02, 2009 18:16 

Uza sve navedeno i roditelji u današnje vrijeme teško da će dati pristanak, a kamoli pokušati potaknuti ljubav u djeci za svećenička zvanja. Većina želi djecu poticati na uživanja i uči ih se da čine sve da im bude lakše u životu. Malo roditelja djeci prezentira da je ljepota života u služenju, u žrtvi za Boga i bližnjeg. Prema tome, mislim da i drugačiji način odgoja djece i mladih utječe na ovu situaciju.

Vrh

PostPostano: Čet srp 02, 2009 22:58 

Ja mislim da je problem u niskom prakticiranju ideja II. Vatikanskog Koncila. Kler se dosta distancirao od laika, a kao što sam već naveo u raspravi o seksualnosti, čini se da smo u jednom položaju kad treba otvoriti nekakve jasnije kanale komunikacije.

Način na koji se kler percipira u javnosti je izuzetno težak. Iako se nikad nisam imao želje ozbiljno zarediti, dok sam razmišljao o tom putu, jednostavno sam shvatio da treba poraditi na komunikaciji klera i laika, makar nekonvencionalnoj.

Mislim da ima mnogo opcija.

Vrh

PostPostano: Pet srp 03, 2009 06:05 

Citat:
Sinke je napisao/la:
Ja mislim da je problem u niskom prakticiranju ideja II. Vatikanskog Koncila. Kler se dosta distancirao od laika, a kao što sam već naveo u raspravi o seksualnosti, čini se da smo u jednom položaju kad treba otvoriti nekakve jasnije kanale komunikacije.

Način na koji se kler percipira u javnosti je izuzetno težak. Iako se nikad nisam imao želje ozbiljno zarediti, dok sam razmišljao o tom putu, jednostavno sam shvatio da treba poraditi na komunikaciji klera i laika, makar nekonvencionalnoj.

Mislim da ima mnogo opcija.

Za svaku komunikaciju potrebne su dvije strane, a za ovo o čemu ti, potrebna je obostrana dobra volja. Nekim svećenicima komunikacija ide lakše, a nekima baš i ne. Ali, zar svaka inicijativa mora nužno krenuti od svećenika?
Kad svećenik dođe u novu župu pristupe mu i pozovu ga prvo oni vjernici koji iskreno vole crkvu i svećenika. No, tu bude i znatiželjnika, osoba s kojekakvim idejama i ambicijama.... sve to treba oprezno snimiti i tek tada početi.

Ima ih i koji sa strane gledaju, kometiraju i imaju neverojatno visoke strandarde u očekivanju... Nekako mi tvoj komentar sliči tom tipu - bez uvrjede.

Vrh

PostPostano: Pet srp 03, 2009 20:48 

Citat:
Za svaku komunikaciju potrebne su dvije strane, a za ovo o čemu ti, potrebna je obostrana dobra volja. Nekim svećenicima komunikacija ide lakše, a nekima baš i ne. Ali, zar svaka inicijativa mora nužno krenuti od svećenika?
Kad svećenik dođe u novu župu pristupe mu i pozovu ga prvo oni vjernici koji iskreno vole crkvu i svećenika. No, tu bude i znatiželjnika, osoba s kojekakvim idejama i ambicijama.... sve to treba oprezno snimiti i tek tada početi.

Ima ih i koji sa strane gledaju, kometiraju i imaju neverojatno visoke strandarde u očekivanju... Nekako mi tvoj komentar sliči tom tipu - bez uvrjede.

Uvrede uistinu nema. Mislim da čovjek treba očekivati od Crkve da mu pruži potporu na svakom polju, i "vama", i "meni".

Tu se ne radi o inicijativi, već o možebitnom općem stavu što jedni od drugih želimo. Kao što sam već vjerojatno predao, imam jedan nekonvencionalan pristup temama, koji želi biti apostolskih temelja, i nisam siguran da bih ga mogao promicati da sam svećenik.

Imam i dojam da većina laika tako misli, mada radi nepodučenosti često puta znaju imati i stav koji nije Crkven. Osim toga, Crkva se zna prilično medijski teško izražavati, radi čega je upitan njen doživljaj realnosti. Naprimjer, te ideje o komunističkim i homoseksualnim lobijima koji se bore protiv nas su prilično iziritirale vjernike.

Vrh

PostPostano: Pet srp 03, 2009 21:24 

Sinke je napisao/la:
. Naprimjer, te ideje o komunističkim i homoseksualnim lobijima koji se bore protiv nas su prilično iziritirale vjernike.

Da, a koje to? Nažalost to je stvarnost.

Vrh

PostPostano: Sub srp 04, 2009 08:37 

Ova rasprava prijeti da skrene s teme o nestašici svećenika u raspravu o komunističkim i homoseksualnim lobijima.
Molim vas da se držite teme.
Ukoliko ima potrebe za ovom drugom raspravom ima tema gdje to više paše npr. viewtopic.php?f=3&t=485 ili zasebna tema.
Ne može se voditi rasprava o svemu na svakoj temi. Eventualno se treba zasebnim postom odgovoriti na nešto izvan teme kako bi ja mogao to lakše odjeliti u zasebnu temu.
Hvala na razumijevanju
Moderator

Vrh

PostPostano: Pon srp 06, 2009 10:05 

sara je napisao/la:
Sinke je napisao/la:
. Naprimjer, te ideje o komunističkim i homoseksualnim lobijima koji se bore protiv nas su prilično iziritirale vjernike.

Da, a koje to? Nažalost to je stvarnost.

Da sad ne vučemo temu na temu, čini se da te priče o tim lobijima više bivaju nekakav pokušaj manipulacije, nego na zreli prilaz problemima. Meni se kao vjerniku taj pristup čini nepotrebnim, ali da sam svećenik, ne bih bio u stanju ovo reći glasno i jasno.

Vrh

PostPostano: Pon srp 06, 2009 10:52 

Dosta toga u vezi ove tematike piše na temi viewtopic.php?f=12&t=487 gdje je preveden čitav članak „Godina svećenika je više od odgovora na sve veći problem manjka svećenika“ Msgr. Christoph Casetti, Chur, i šteta je što to Sneni nije dao ovdje kao prilog raspravi. No u tom kvalitetnom članku je dan prijedlog rješenja manjka svećenika. Citirao bih ove rečenice „Novi Crkveni pokreti donose i mnogo zvanja. Gdje je vjera živa, tu mogu rasti svećenička zvanja.“ zatim, znakovite su i ove: „Kod ovakvog duhovnog siromaštva čini se da je potrebna nova evangelizacija. Konačno, potreban je još jedan obiteljski pastoral, koji će potaknuti roditelje na velikodušno darivanje života.“

E sad ja bih postavio pitanje, je li pametno gušiti nove Crkvene pokrete koji donose zvanja? Po svemu sudeći nije ali to se ipak radi i svjedoci smo čitavih hajki koje postoje pa je to nekima gotovo smisao pisanja na internetu. Da ne govorim kako otvoreno zlobno ali ničim argumentirano dosađuju pojedinim župnicima i traže zabranu pojedinih pokreta u župi, iako znaju samo rušiti a ništa ne grade niti nude.
Dakle rješenje je u analizi koji pokreti donose zvanja i njima dati podršku za djelovanje a ne na jednoj strani gušiti a na drugoj kukati kako nema svećenika.
Kad govorim o pokretima i načinima djelovanja mislim na one koji imaju odobrenje od strane Crkve za djelovanje bilo kao osobna Prelatura Opus Dei, ili pokreti Fokolarini (djelo Marijino), Neokatekumenski put, a i oni tradicionalisti u Katoličkoj crkvi koji su uvijek bili u zajedništvu s Papom, npr. Svećeničko bratstvo svetog Petra (FSSP) u Hrvatskoj još ne postoje njihovi ogranci no postoji tendencija ka tradicionalizmu. Treba potaknuti i misije po župama u kojima gostuju Isusovci i nastoje potaknuti pobožnost vjerničkog puka. Karizmatski pokret koji još nema neko službeno odobrenje ali je isto sposoban učiniti mnogo dobra po ovom pitanju treba pravilno usmjeriti.
Dakle načina ima ali samo zabranama i kukanjem se ništa neće postići. S druge ti razni pokreti ne bi trebali shvaćati druge pokrete kao prijetnju sebi već kao bogatstvo Crkve jer je žetva velika a radnika malo pa nema potrbe da se radnici tuku među sobom i spječavaju jedni druge da uženju zvanja.

Vrh

PostPostano: Pon srp 06, 2009 16:49 

:wink: Istina je da bi se s raznim profilima pokreta u crkvi dobilo i svećenika s raznim ''profilima'', samo koliko će oni biti upotrjebljivi u pastoralu na način kako se to sada prakticira da je osoba samostalna i voljna raditi? Ili će trebati svitu pomoćnika od oni koji će im mijenjati pelene pa do ostalog zbrinjavanja :lol:, jer neke zajednice produciraju upravo takve.
Ako vam se čini da pričam gluposti, onda ću vrlo kratko i dati obrazloženje.
Razne integrističke zajednice, privlače uglavnom nesamostalne i nestabilne osobe i sve što iz toga iziđe takvo je i neuporabljivo je.
Kud ga gurneš tamo i ostane.

Vrh

PostPostano: Pon srp 06, 2009 18:41 

Možeš, li onada dati koji konstruktivni prijedlog za rješenje problema manjka svećenika u Crkvi?

Vrh

PostPostano: Uto srp 07, 2009 14:40 

sneni je napisao/la:
Zvona zvone na uzbunu.. hajmo malo razgovarati o razlozima, uzrocima takvog stanja. Zašto nema u našoj Crkvi zvanja kao nikada. Zanimaju me mišljenja. A bilo bi dobro i dati prijedlogh što učiniti da bude zvanja!

Zasto nema zvanja,zato sto nema pravih Katolickih obitelji..kao nekada.Zato sto nema djece ,odnosno brojnih obitelji kao nekada..Zato sto nema zajednicke molitve u obiteljima,i sto se pojedine obitelji slabo mole da Gospodin posalje nekoga iz obitelji u Svecenike..Zato sto smo vise predani ovozemaljskom ,nego vjerskom zivotu...

Trebalo bi promjeniti ,nacin zivota u obitelji da bi dobili vise svecenika..

Ipak mislim da je to Bozji poziv i da Bog odlucuje..!

Vrh

PostPostano: Uto srp 07, 2009 21:17 

Leja je napisao/la:
sneni je napisao/la:

Zasto nema zvanja,zato sto nema pravih Katolickih obitelji..kao nekada.Zato sto nema djece ,odnosno brojnih obitelji kao nekada..Zato sto nema zajednicke molitve u obiteljima,i sto se pojedine obitelji slabo mole da Gospodin posalje nekoga iz obitelji u Svecenike..Zato sto smo vise predani ovozemaljskom ,nego vjerskom zivotu...

Trebalo bi promjeniti ,nacin zivota u obitelji da bi dobili vise svecenika..

Ipak mislim da je to Bozji poziv i da Bog odlucuje..!

Slažem se, ali često puta si mislim da je možda razlog i u jednom odmaku od ustroja Crkve u apostolskim vremenima. Tada je vjerojatno veći običaj bio da starješine i biskupi, uostalom, žive život "laika" i imaju "laička zanimanja" . Moguće je da su u tom svijetu i mnogi laici odlučili živjeti u celibatu, neovisno od reda. Tako da je možda ključ i u tom jednom odmaku od svakodnevice kojeg svećenici žive, radi čega se njihov život i drukčije doživljava.

Vrh

PostPostano: Uto srp 07, 2009 21:39 

Doista, mnogi nisu živjeli u celibatu u vremenima prve Crkve, niti je bio takav propis. No, teško da su imali "laička zanimanja". Naime, Djela svjedoče da su apostoli bili posvećeni naviještanju. Da bi tu posvećenost posve sačuvali i odabiru prve đakone kojima onda u dio pada karitativni rad. Pavao je bio iznimka - on jest živio u celibatu, ali je zarađivao svojim rukama, opet (i sam to navodi) u službi naviještanja.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 72 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata