Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 02:47

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 27 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov: Uskrs
PostPostano: Uto ožu 31, 2009 18:04 

ma imam jedno mozda malo glupo pitanje, ali me bas zanima... :?:
svi znamo da je Isus uskrsnuo 3. dan nakon smrti na krizu. pa sad mi nije jasno kako 3. dan kad slavimo Uskrs u nedjelju, a muke se spominjemo u petak... :?: to su dva dana, sta ne?? :roll:

Vrh

Naslov: Re: Uskrs
PostPostano: Sri tra 01, 2009 06:36 

Citat:
Palacinka je napisao/la:
svi znamo da je Isus uskrsnuo 3. dan nakon smrti na krizu. pa sad mi nije jasno kako 3. dan kad slavimo Uskrs u nedjelju, a muke se spominjemo u petak... :?: to su dva dana, sta ne?? :roll:

:wink: Da, tako se kaže; jer je sam Isus rekao da će treći dan uskrsnuti.
U grob j e položen na V. petak, u grobu je bio V. subotu i na Uskrs (prvoga dana u tjednu), više ga nema u grobu. Dakle, njegov boravak u grobu zahvaća tri dana.

Vaše bi pitanje, ipak, ljepše hrvatski zvučalo: 'zar ne?' umjesto 'šta ne?'.

Vrh

PostPostano: Sri tra 01, 2009 07:25 

Palacinka je napisao/la:

Pozdrav Palacinka, dobro došla na forum.
Što se pitanja tiče ne shvaćam što nije jasno, pa probaj još objasniti? Shvaćanje vremena danas i u vrijeme događanja Gospodinove muke i smrti nije isto, pa te to može buniti, no nije to ništa strašno. :wink:
Inače takve dvojbe znaju se naći često na internetu, adventisti to drže kao nešto bitno za vjeru. Katolička crkva, koja ima apostolsko naslijeđe, ispravno obilježava dane muke, smrti i uskrsnuća Gospodina našega Isusa Krista i to čini od kad ju je sam Gospodin osnovao a ne neki koji su se sami osnovali krajem 19 st. i koji što iz neznanja a što iz zlobe pišu nebuloze da je Uskrs bio u subotu!?

Vrh

PostPostano: Sri tra 01, 2009 11:03 

ma da, uopce ne sumnjam u ispravnost obiljezavanja Vazmenog otajstva i znam da ovo moje pitanje nema neko bitno znacenje, nego, eto, samo me tako zanima... hmm... a kako pojasniti? pa... Isus je dakle rekao da ce uskrsnuti 3. dan. Umro je na krizu u petak popodne pred Pashu (a Pasha i opcenito Šabat zapocinje u petak na vecer, zar ne :wink: ), u subotu je bila Pasha i prvi dan u tjednu je uskrsnuo (zene su dosle na grob "veoma rano, jos za mraka"). po tome je bio u grobu pola petka i cijelu subotu, a to su dva dana... :roll: e bit "problema" lezi upravo u ovome: "Shvaćanje vremena danas i u vrijeme događanja Gospodinove muke i smrti nije isto", pa da li mi to netko moze pojasniti??? hvala i oprostite na glupom pitanju... :)

Vrh

PostPostano: Sri tra 01, 2009 11:31 

Palacinka je napisao/la:
ma da, uopce ne sumnjam u ispravnost obiljezavanja Vazmenog otajstva i znam da ovo moje pitanje nema neko bitno znacenje, nego, eto, samo me tako zanima... hmm... a kako pojasniti? pa... Isus je dakle rekao da ce uskrsnuti 3. dan. Umro je na krizu u petak popodne pred Pashu (a Pasha i opcenito Šabat zapocinje u petak na vecer, zar ne :wink: ), u subotu je bila Pasha i prvi dan u tjednu je uskrsnuo (zene su dosle na grob "veoma rano, jos za mraka"). po tome je bio u grobu pola petka i cijelu subotu, a to su dva dana... :roll: e bit "problema" lezi upravo u ovome: "Shvaćanje vremena danas i u vrijeme događanja Gospodinove muke i smrti nije isto", pa da li mi to netko moze pojasniti??? hvala i oprostite na glupom pitanju... :)

I dalje ne shvaćam što te zanima a brkaš i dva Židovska blagdana Pesah i Shabat. To nije isto. Pesah ne pada nužno u subotu ove godine recimo počinje 08. 04. http://www.bet-israel.com/index.php?opt ... &Itemid=57
Nisam baš pri vremenu da ti sad objašnjavam na koji se dan što slavilo ali nemoj ih miješati. Muka, smrt i uskrsnuće su vezani uz Pesah a ne uz Shabat (koji je subotom). Ispričavam se što sada ne mogu opširnije a niti ne shvaćam što tebe muči? Toliko od mene. Shalom :D

Vrh

PostPostano: Sri tra 01, 2009 11:51 

ma dobro, nije bitno... nije mi bitno ni to dal se Pasha slavi u subotu ili ne i znam da su muka, smrt i uskrsnuce vezani uz Pashu a ne uz Shabat. a bolje ne mogu objasnit što me muči. a dobro, saznat cu vec... :wink:

Vrh

PostPostano: Sri tra 01, 2009 11:59 

Palacinka je napisao/la:
ma dobro, nije bitno... nije mi bitno ni to dal se Pasha slavi u subotu ili ne i znam da su muka, smrt i uskrsnuce vezani uz Pashu a ne uz Shabat. a bolje ne mogu objasnit što me muči. a dobro, saznat cu vec... :wink:

a kaj te mući?

misliš da je netko prije 2000 godina fulal?
to?

Vrh

PostPostano: Sri tra 01, 2009 16:20 

:wink: Palačinkica draga, kako sama uviđaš u petak je Isus umro i bio u grobu, kao i u subotu. Veliš nije važno što nije bio cijeli petak, pa tako nije važno što nije bio niti cijelu nedjelju. Mogao je uskrsnuti u dva sata iza polnoći, 3, 4....; bitno da je uskrsnuo treći dan!
Ima puno bitnijih i zanimljivijih pitanja u svezi Isusovog uskrsnuća, kao što ima puuuno nikad do kraja odgonetljivih detalja. Srećom pa nisu presudni za našu vjeru.
Riječ je o otajstvu vjere. Otajstvo, to je tajna. Premda postoji i u sv. Pismu i u nauku Crkve jasan odgovor na pitanje: zašto je Sin Božji morao trpjeti strašnu muku i umrijeti. To otajstvo nitko nikada do kraja neće razumjeti, jer bi tada morao razumjeti tajnu ljubavi Božje koja nema granica, pa je Kristova muka za pogane ludost, za židove sablazan; a zanas? Što je Isusova muka za nas? Bojim se da smo se previše na nju navikli, pa nam je nešto obično, kao i križ - strašno mučilo, od kojega smo napravili ukras - ''križić''.
Možda bi nam o tome mogli dati odgovor sveci poput majke Terezije. Kad su ju pitali kako to da se ne boji poljubiti gubavce, a ona je odgovorila da to ne bi učinila za nikakve novce, ali iz ljubavi prema Isusu, to čini rado.
Ili Maksimilijan Kolbe, koji je dragovoljno išao u bunker gladi u Dachau umjesto oca brojne djece.... Nakon takvih primjera čovjek počinje nazirati veličinu Kristove muke i njezine snage koja spašava ljubavlju.

Vrh

PostPostano: Sri tra 01, 2009 18:54 

[quote="BarnabaPozdrav Palacinka, dobro došla na forum.
Što se pitanja tiče ne shvaćam što nije jasno, pa probaj još objasniti? Shvaćanje vremena danas i u vrijeme događanja Gospodinove muke i smrti nije isto, pa te to može buniti, no nije to ništa strašno. :wink:
Inače takve dvojbe znaju se naći često na internetu, adventisti to drže kao nešto bitno za vjeru. Katolička crkva, koja ima apostolsko naslijeđe, ispravno obilježava dane muke, smrti i uskrsnuća Gospodina našega Isusa Krista i to čini od kad ju je sam Gospodin osnovao a ne neki koji su se sami osnovali krajem 19 st. i koji što iz neznanja a što iz zlobe pišu nebuloze da je Uskrs bio u subotu!?[/quote]

Ovo je čista laž...svi adventisti skoro vjeruju da je Isus uskrsnuo u nedjelju....i sad prije desetak minuta, gledam neku evangelizaciju na internetu i govornik koji je adventist je naglasio da je Isus razapet u petak, a ne u srijedu kako neki vjeruju da bi opravdali uskrsnuće u subotu....ja nekih desetak dana proučavam ovu teoriju, i tu ima dosta stvari koje se trebaju sagledati....zato ubuduće pripazi što objavljuješl....jer vidim da se često na ovom forumu izgovaraju laži, i to najviše protiv adventista....

Vrh

PostPostano: Sri tra 01, 2009 19:45 

Krizostom je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Pozdrav Palacinka, dobro došla na forum.
Inače takve dvojbe znaju se naći često na internetu, adventisti to drže kao nešto bitno za vjeru. Katolička crkva, koja ima apostolsko naslijeđe, ispravno obilježava dane muke, smrti i uskrsnuća Gospodina našega Isusa Krista i to čini od kad ju je sam Gospodin osnovao a ne neki koji su se sami osnovali krajem 19 st. i koji što iz neznanja a što iz zlobe pišu nebuloze da je Uskrs bio u subotu!?

Ovo je čista laž...svi adventisti skoro vjeruju da je Isus uskrsnuo u nedjelju....i sad prije desetak minuta, gledam neku evangelizaciju na internetu i govornik koji je adventist je naglasio da je Isus razapet u petak, a ne u srijedu kako neki vjeruju da bi opravdali uskrsnuće u subotu....ja nekih desetak dana proučavam ovu teoriju, i tu ima dosta stvari koje se trebaju sagledati....zato ubuduće pripazi što objavljuješl....jer vidim da se često na ovom forumu izgovaraju laži, i to najviše protiv adventista....

Ja tebe isto molim za pristojno ponašanje i čitanje onoga što drugi pišu i što te pitaju. I sam kažeš skoro dakle ne svi a i kontekst si promašio a ovdje se ništa ne može izgovarati. Dakle bez samiješnih zaključaka to ti ovdje ne prolazi. :mrgreen:

Vrh

PostPostano: Sri tra 01, 2009 20:04 

kakvo pristojno ponašanje...što ja to radim....to skoro je za one koji možda to vjeruju, ako ih uopće ima...pitao sam mnoge adventiste što misle po tom pitanju i svi se slažu da je Isus usrksnuo u nedjelju....sad da li postoje neki koji vjeruju u ovu drugu teoriju da je urskrsnuo u subotu to ne znam....a osim toga to nije pitanje za spasenje...najvažnije da je Isus uskrsnuo, jer ako nije, onda nam nema spasa....

Vrh

PostPostano: Sri tra 01, 2009 20:16 

Krizostom je napisao/la:
kakvo pristojno ponašanje...što ja to radim....to skoro je za one koji možda to vjeruju, ako ih uopće ima...pitao sam mnoge adventiste što misle po tom pitanju i svi se slažu da je Isus usrksnuo u nedjelju....sad da li postoje neki koji vjeruju u ovu drugu teoriju da je urskrsnuo u subotu to ne znam....a osim toga to nije pitanje za spasenje...najvažnije da je Isus uskrsnuo, jer ako nije, onda nam nema spasa....

S ovim što sam boldao se slažem, tako stvari stoje.
Međutim poznata je stvar da sljedbe (odnosno neki njihovi članovi) koje nemaju apostolsko naslijeđe napadaju slavljenje Uskrsa kao da je to poganski običaj, govoreći "Uskrs, eng. Easter, da li nas ovaj izgovor podsjeća na pogansku božicu Ištar!" i druge stvari. Među takvima si i ti a predstavljaš se kao adventist. Dakle nisam ja izgovorio nikakvu namjernu laž već naprotiv iznio činjenice koje proizlaze iz takvih i sličnih tvrdnji, poput one o uskrsnuću u subotu.

Vrh

PostPostano: Sri tra 01, 2009 22:30 

Pa šta ne možete normalno odgovoriti na postavljeno pitanje? Još dobro niste curu (jel je cura?) napali da potkopava vašu vjeru.

U staro doba ljudi nisu poznavali nulu, i sve su brojali rednim brojevima među kojima nema nule. Razlika se zorno najbolje vidi u današnjem brojenju godina, mjeseca i dana u odnosu na brojenje sata i minuta. Prvi se broje rednim brojevima i nema nultog (dana, mjeseca) dok se potonji broje glavnim brojevima (što je novijeg izuma, nakon što smo dobili arapske brojeve) i imamo nula sati i minuta. I među satima je stari način brojanja ostao u tragovima, pa tako izraz "pola četiri" dolazi od "pola četvrtog sata", što je jasno 3:30, ili "trifrtalj četiri" dolazi od "tri četvrtine četvrtog sata", što je dakle 3:45.

Dakle, prije nije postojao pojam "za dva dana" za prekosutra, jer bi onda danas morali biti "za nula dana" što oni nisu pojmili. To je njima bio "treći dan", dakle danas je prvi dan, sutra drugi, a preksutra treći. Uskrsnuo je treći dan dakle naprosto znači da je uskrsnuo preksutra od petka, a to je nedjelja. I mi još za dan poslije kažemo "drugi dan".

Pojam dan dakle njima nije bio vremenski period od 24 sata, nego vrijeme od zalaska do zalaska sunca. Tri je dana bio u grobu znači da je bio u grobu u petak (pokopali su ga prije zalaska sunca kad počinje subota po njihovom shvačanju), u subotu i u nedjelju (uskrsnuo je negdje ujutro ili preko noći, dakle svakako poslije zalaska sunca).

Po ovoj logici su i Duhovi pedeseti dan od Uskrsa, iako od Uskrsa do Duhova ima 49 dana.

Nadam se da je sad jasnije. ;)

"Potrebni su nam ljudi čiji će intelekt biti prosvijetljen Božjim svjetlom i kojima će Bog otvoriti srce kako bi njihov intelekt mogao progovoriti intelektima drugih ljudi, a njihovo srce moglo otvarati srca drugih." Benedikt XVI.

Vrh

PostPostano: Čet tra 02, 2009 10:38 

ajde da je barem netko skuzio pitanje! :) hvala puno! :)

Vrh

PostPostano: Čet tra 02, 2009 20:37 

Palacinka je napisao/la:
ajde da je barem netko skuzio pitanje! :) hvala puno! :)

Drago mi je da si zadovoljna odgovorom.

Živac je to odista dobro objasnio, pa bih ga ja zamolio da nam onda objasni Isusove riječi iz Evanđelja po Matej 12:38-40?

Živac, kako se taj citat uklapa u tvoje prijašnje objašnjenje?

Živac je napisao/la:
Pojam dan dakle njima nije bio vremenski period od 24 sata, nego vrijeme od zalaska do zalaska sunca. Tri je dana bio u grobu znači da je bio u grobu u petak (pokopali su ga prije zalaska sunca kad počinje subota po njihovom shvačanju), u subotu i u nedjelju (uskrsnuo je negdje ujutro ili preko noći, dakle svakako poslije zalaska sunca).

Nadam se da to neće biti prevelik problem. :wink:

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 27 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata