Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon svi 04, 2026 18:32

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 10 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Pon sij 05, 2026 16:27 

U svjetlu nedavne smrti jednog karizmaticnog svecenika zelim postaviti ovu temu. Rijec je o sveceniku za kojeg bi 95% ljudi reklo da je svet, sjajan ispovjednik, da ima karizme, da je unaprijed "govorio njihove grijehe" na ispovjedi, a oni su u nevjerici samo potvrdjivali, cak i one grijehe koje su napravili u mladosti i kojih se vise nisu sjecali. Medjutim, Providnost je htjela da upoznam bas 5% (ili brojkom- 5) ljudi, zena, koje su sablaznjene otisle s ispovjedi kod njega. Radilo se o zenama koje su bile duboko u vjeri, mladjima (rane 30-e), koje su se cuvale za brak i nisu imale (biblijskog) kontakta s muskarcem. Iz nekog nepoznatog razloga taj svecenik je poceo nabrajati i njihove grijehe- "ti si promiskuitetna zena, imala si puno muskaraca, imala si puno pobacaja"...

...

Te zene se medjusobno ne poznaju, ali ja ih poznajem i svaka mi je ispricala istu pricu. Do prvog spominjanja tog svecenika je doslo kad sam pricala jednoj o zivotnoj ispovjedi kod tog svecenika koju bi zeljela napraviti- i ta prva mi je rekla nek dobro razmislim prije nego odem kod njega jer je imala lose iskustvo s njim. Kako sam upoznavala frendice u vjeri, kad bi se u razgovoru pojavilo ime tog svecenika, ista prica se ponovila jos nekoliko puta.

Kako su reagirale- jedna je izasla iz ispovjedaonice, jedna mu se suprotstavila ("ne, ne, pater, u krivu ste")... jedna je strahovala od ponovne ispovjedi bilo gdje, kod bilo kog.

Pitanje- sto da takvom sveceniku dodje rastrojena osoba (zena), zbilja jadna, s nadom "idem u bolnicu za gresnike" i onda ju docekaju takve rijeci i takav tretman? Pa da je i istina sve to sto on govori, da je ulicarka, da je zderacica muskaraca, da je imala desetak pobacaja... jel to nacin na koji se docekuje kci razmetna. Ili je takav tretman rezerviran samo za kceri, jer od sinova takve rijeci nisam cula (doduse bi ne druzim se s muskarcima osim mog zakonitog pred drzavom i Bogom).

Znam, netko ce pitati "al kako znas da su te zene stvarno bile djevice/nisu imale pobacaje". Gledajte, znam. Druzim se s njima sad vec dugo, imale smo milijun dubokih i duhovnih razgovora, ne govorim o plitkim i povrsnim prijateljstvima. U ovo necu dublje ulaziti vise.

Sto uciniti nakon takve jedne sablazne ispovijedi? Prijaviti Kaptolu? Obznaniti javno (ove djevojke nisu pisale ni na kakvom forumu, redditu, fb o tom, samo su se meni povjerile- ako je prica o spirali tako dospjela u javnost, kako bi tek ovo bilo docekano?)?

Reci sebi "stala sam na minu, idemo dalje"?
Sve one su jos uvijek u vjeri, samo eto, to je ostala tamna mrlja u njihovom duhovnom zivotu.

Vrh

PostPostano: Pon sij 05, 2026 17:19 

Možda nije dobro naštimao antenu za prijem? :mrgreen:

Ma taj proročki i karizmatski svijet je jako, jako mutan. Ima bisera, ali još više ima muteži. Meni je uzbudljiv, ali sve mjerim ne dvaput nego sto puta. A i tada opet sve uzimam uz puno rezerve i nepovjerenja. U toj muteži ima zla, ima psihičkih boleština, ima egoizma i zavedenih. Vrijedi li sve to zbog onih pravih bisera koji doista jesu spoj sa onostranim? DA! Bez imalo dileme da. A uloga Crkve je da bude filter i pazi na svoje stado.

Vrh

PostPostano: Pon sij 05, 2026 17:40 

Mogu biti tri uzroka: Bog, čovjek, zli.

Izvanredne karizme su rijetke, obično dar prokušanima, ali to ne znači da je osoba sveta.
Sveci se proglašavaju nakon smrti.

Čini se da karizme Bog daje i u širem smislu, a tu dolazi do miješanja. Riskantno je.

Na koncu, darovi se mogu i izgubiti.

Neke je stvari bolje zadržati za sebe. To je moje mišljenje koje ovisi o okolnostima.

Vrh

PostPostano: Pon sij 05, 2026 18:15 

Meni je ovo jednom riječju opskurno tj. mračno, nejasno, nerazumljivo, potajno, sumnjivo, moralno upitno, skriveno, teško shvatljivo i nadasve odudara od ispravnog Reda ispovjedi https://www.zg-nadbiskupija.hr/ispit-sa ... jedi/27617 gdje pokornik ili pokornica nabraja svoje grijehe, a ne radi to svećenik. Prema tome nemam potrebu uopće vjerovati u istinitost iznesenog.

Vrh

PostPostano: Pon sij 05, 2026 18:33 

Znas zgodu sa Samarijankom na zdencu..

Ili 'Evo Izraelaca u kome nema prijevare'

Kako je znao da je ona udovica ubacila najviše

Zadnja izmjena: Soren; Pon sij 05, 2026 18:42; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Pon sij 05, 2026 18:41 

Znaš li ti Red ispovjedi koji je propisan od jedine svete Katoličke Crkve?

Vrh

PostPostano: Pon sij 05, 2026 18:45 

Kaže službenica Božja (mislim Cecilija Baji) ' da je trpio od svih i svakoga'.

Za sv. Leopolda čak da je preuzimao tuđe grijehe na sebe, činio pokoru za penitente

Vrh

PostPostano: Pon sij 05, 2026 19:00 

Opskurno miješanje krušaka i jabuka,
a u bistrini Reda ispovjedi je rješenje.

Vrh

PostPostano: Pon sij 05, 2026 19:56 

Možda nije dobro naštimao antenu za prijem? :mrgreen:

Ma taj proročki i karizmatski svijet je jako, jako mutan. Ima bisera, ali još više ima muteži. Meni je uzbudljiv, ali sve mjerim ne dvaput nego sto puta. A i tada opet sve uzimam uz puno rezerve i nepovjerenja. U toj muteži ima zla, ima psihičkih boleština, ima egoizma i zavedenih. Vrijedi li sve to zbog onih pravih bisera koji doista jesu spoj sa onostranim? DA! Bez imalo dileme da. A uloga Crkve je da bude filter i pazi na svoje stado.

Slazem se sa svim. Al postavila sam pitanje na koje ne vidim jos odgovor. Sto s takvim svecenikom?
Obavijestiti nadredjene? Upozoriti vjernike (kao sto sam i ja bila upozorena)? Slegnuti ramenima i otici (drugdje)?

Vrh

PostPostano: Pon sij 05, 2026 20:27 

Činjenica da se o intimnim, delikatnim, pa i stvarima koje bi trebale biti svete, traži odgovor na forumu je dubiozna, čak i kada bi problem bio vaš osoban,što bi ga umanjilo.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 10 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata