Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 29, 2025 05:52

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Pon sij 06, 2025 13:54 

Nema suosjećanja s vragom.
Prijatelji dolaze i odlaze, ali neprijatelji se gomilaju. S godinama, ova šala postaje sve istinitija. Isus nas uči ljubiti svoje neprijatelje. Dobri roditelji uče svoju djecu da nikada ne mrze ljude i da precizno koriste tu riječ. Mržnja je opasan osjećaj i zbog mržnje možemo riskirati naše spasenje.
Ali mi nismo sentimentalisti. Dok ljubimo grešnika, naša nas vjera uči mrziti grijeh. To je zdrava razlika. Jedino biće koje nam Bog dopušta – čak nas i potiče – da mrzimo je Đavao, jer Đavao želi naše vječno uništenje. „Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, ali duše ne mogu ubiti. Bojte se više onoga koji može i dušu i tijelo pogubiti u paklu“ (Mt 10,28). Đavao nas mrzi u svojoj zavisti. Članovi smo Božjeg materijalnog stvaranja – što je odurno s đavolskog gledišta – i sabotiranje našega spasenja bi potaknulo daljnji razvoj njegovih izopačenih planova za čovječanstvo.
https://www.quovadisecclesia.com/nema-s ... -vragom-2/

Vrh

PostPostano: Ned ožu 09, 2025 19:44 

Prijatelji dolaze i odlaze, ali neprijatelji se gomilaju. S godinama, ova šala postaje sve istinitija. Isus nas uči ljubiti svoje neprijatelje. Dobri roditelji uče svoju djecu da nikada ne mrze ljude i da precizno koriste tu riječ. Mržnja je opasan osjećaj i zbog mržnje možemo riskirati naše spasenje.
Ali mi nismo sentimentalisti. Dok ljubimo grešnika, naša nas vjera uči mrziti grijeh. To je zdrava razlika. Jedino biće koje nam Bog dopušta – čak nas i potiče – da mrzimo je Đavao, jer Đavao želi naše vječno uništenje. „Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, ali duše ne mogu ubiti. Bojte se više onoga koji može i dušu i tijelo pogubiti u paklu“ (Mt 10,28). Đavao nas mrzi u svojoj zavisti. Članovi smo Božjeg materijalnog stvaranja – što je odurno s đavolskog gledišta – i sabotiranje našega spasenja bi potaknulo daljnji razvoj njegovih izopačenih planova za čovječanstvo.

Nisam siguran da đavla treba mrziti, Isus je rekao budite savršeni kao moj Otac.

Bog po svojoj naravi ne može mrziti i voli sva svoja stvorenja dobra i zla pa i Sotonu.

Vrh

PostPostano: Pet ožu 21, 2025 10:59 

Moram još jednom reagirati i ako vam neće biti drago jer sam ovdje obilježen kao veliki griješnik i trol

Ovo je Majkića napisala ili kopirala tekst od nekog drugog:

"Jedino biće koje nam Bog dopušta – čak nas i potiče – da mrzimo je Đavao, jer Đavao želi naše vječno uništenje. „

Što vi mislite o tome, posebno pitam one uzorite i pune pobožnih savjeta?

Ovo kaže jedan svetac:

Sveti Izak Sirijiski

„Milosrdno srce je srce koje gori ljubavlju prema cjelom stvaranju – za ljude, za ptice, za životinje, za demone, i za svako stvorenje. Kada osoba misli na njih, oči mu se ispune suzama zbog neizmernog saosećanja koje ispunjava njegovo srce. Ne može da podnese da vidi nikakvu patnju ili nevolju u stvaranju.“

Što vi mislite, da li Bog može mrziti i da li Bog voli Sotonu?

Vrh

PostPostano: Sub ožu 22, 2025 14:39 
Administrator

jer sam ovdje obilježen kao veliki griješnik i trol
(...)
da li Bog voli Sotonu?

Odgovoreno ti je na ovoj temi:
Da li trebamo Sotonu i đavle mrziti ili ljubiti?

Vrh

PostPostano: Sub ožu 22, 2025 19:06 

Ja sam na ovoj temi reagirao na ovo:

Jedino biće koje nam Bog dopušta – čak nas i potiče – da
mrzimo je Đavao, ( pogledati prvi post na ovoj temi)

A kako niko drugi nije reagirao otvorio sam temu http://www.katolicki.info/forum/viewtop ... f=3&t=2805 jer mislim da to treba pojasniti.

Vrh

PostPostano: Sub ožu 22, 2025 19:51 

Na ovom forumu (a nadam se i u stvarnom životu) se bavimo ljubavlju prema Bogu, a ne đavlu i zlu.
Ne treba imati ništa sa Sotonom, treba odbaciti i njega i njegove zle puteve. Sada je vrijeme obraćenja kada Crkva traži i pita odričeš li se Sotone i svih djela njegovih. U protivnom nema ni obraćenja, ako se pokušava opravdavati zlo i grijeh.
Bog voli sve što je stvorio, tako i mi trebamo voljeti svojeg bližnjega i biti milostivi prema drugim ljudima jer smo za života svi sposobni na pokajanje, svetost i ljubav. Voljeti ne znači samo prihvatiti nekoga, voljeti znači željeti najveće moguće dobro za njega. Za Sotonu je sve to nemoguće.
Sotona mrzi Boga i mrzi cijelo čovječanstvo, kao i svakoga od nas, on se ne može obratiti jer je njegova odluka konačna i nepromjenjiva. Njegova slobodna volja ga je dovela do trajnog odbacivanja Božje ljubavi, a pakao za sve koji tamo završe predstavlja stanje vječne odvojenosti od Božje ljubavi.
Crkva to ovako definira: "Đavla…. i druge zle duhove stvorio je Bog kao dobre po naravi, ali su se sami učinili zlima." (Lateranski sabor, 1215.). KKC dodaje: "Sotona ili đavao i drugi demoni jesu pali anđeli koji su slobodno odbili da služe Bogu i njegovu naumu. Njihov izbor protiv Boga konačan je. Oni pokušavaju čovjeka pridružiti svojoj pobuni protiv Boga." (KKC 414) "Ono što čini da grijeh anđela ne može biti oprošten jest neopoziv značaj anđeoskog izbora, a ne manjak beskonačnoga Božjeg milosrđa. Nema kajanja za njih nakon pada kao što nema kajanja za ljude nakon smrti.” (KKC 393)

Ne trebamo uopće slušati đavla i njegove manipulacije jer je on neusporedivo inteligentniji i lukaviji od čovjeka. Njegov cilj je da nas raznim načinima odvuče dalje od Boga.
Kopitar, svakakve stvari ovdje pišeš (kao i kod promoviranja pentagrama i obrnutog križa), usredotoči se na dobro a ne za zlo, i čitavim svojim bićem ljubi Boga a ne Sotonu, i ne oduzimaj više dragocijeno vrijeme za beskorisne gluposti.

Sve što si napisao je poznato svima još od vjeronauka u osnovnoj školi.
Tema nije o tome ko je Sotona i kakav je jer je to dobro poznato svima.

Ono što je manje poznato a često možemo susresti je da Sotonu treba mrziti kao što smo imali priliku vidjeti u jednom postu na drugoj temi i o tome sam želio da vidimo dijalog.

Citirao sam i sv Izaka Sirijskog pa ko želi može pročitati na temi viewtopic.php?f=8&t=2696#p48710

Isto tako sam jutros na ispovjedi u katedrali pitao svećenika u vezi mržnje prema Sotoni te mi je rekao da je pogrešno mrziti đavla jer time radimo njegov posao i bavimo se njime a za citat sv Izaka Sirijskog je rekao da je uredu.

Dakle jasno je da je pogrešno mrziti bilo koga pa i svoga najvećeg neprijatelja Sotonu pa bi za početak barem to trebalo reći.

Na temi kršćanski simboli sam stavio materijal sa viewtopic.php?f=8&t=2696#p48710 u svezi okrenutog križa a za Pentagram također može svako provjeriti , riječ je o simbolima iz ranijeg kršćanstva a imamo ga i na krstionici Splitske katedrale.

Ono što je bitno reći da su ti simboli na žalost kontaminirani i dato im je negativno značenje tako da više nisu u upotrebi ali to ne znači da o tome ne treba govoriti i objasniti o čemu se radi. Nadam se da je sada jasno da ovo nije promoviranje i da mi to nije nakana, mislim da je suvišno da se moram pravdati za ovako nešto.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata