Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon sij 26, 2026 18:00

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 54 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub pro 21, 2024 20:18 

Jeste li razmišljali koja je svrha umjetne inteligencije i njene upotrebe? Je li to nekakva razbibriga ili stoje iza toge neke mračne sile? Vjerujete li tim umjetnim analizama? Je to pristrana službena priča na internetu, a ne istina?

Vrh

PostPostano: Pon pro 23, 2024 11:20 

Koja je svrha bilo kakvog naprednog alata? Vjerojatno doći do što efikasnijeg rada.

Mislim da je još previše rano za govoriti o nekakvom AGI (opća umjetna inteligencija koja bi se mogla uspoređivati sa ljudskom), ali je činjenica da su zadnjih par godina algoritmi dovedeni do fantastičnih razina, zaista je impresivno gledajući inženjerskim očima.

I naravno, vrlo opasno. Što je alat napredniji to ga čovjek može iskoristiti za veće dobro ali i za veće zlo. Neki obilici ratovanja koji su se donedavno činili kao znanstvena fantastika sada postaju realnost. Recimo Elon Musk je najavio da će SAD znatno ulagati u manje, jeftinije vojne letjelice upravljane umjetnom inteligencijom. Meni je to prilično zastrašujuće. Hoće li takve letjelice autonomno odlučivati o metama? Prije desetak godina je Kongres SAD-a donio odluku da pametno oružje ne smije autonomno eliminirate ljude.

Razvoj tehnologije nije moguće zaustaviti, a bojim se da nije moguće ni staviti ga u isključive okvire dobra. Gledajući cjelokupnu ljudsku povijest, oni koji su vladali boljom tehnologijom u pravilu su je koristili kako bi ovladali drugima.

Čak i da nema drugih sigurnosnih izazova, do kraja ovog desetljeća očekuju nas ogromne društvene promjene koje će se temeljiti na razvoju AI.
Nema sumnje da će 21. stoljeće, ako ga ljudski rod preživi, biti jedno od najintenzivnijih u povijesti ljudske vrste.

Ja osobno dosta već koristim AI servise, sposobni su bez problema pisati programe ako im se pravilo definira zadatak, odlični su za pretraživanje podataka i izvlačenje točno onog što ti treba, solidno napišu tekst ili pismo uz zadane parametre...

Vrh

PostPostano: Pon pro 23, 2024 11:25 

A da budemo u okvirima teme, postavio sam algoritmu tvoja pitanja, neka sam odgovori. Prilično je zanimljivo! :mrgreen:

Razmišljanje o svrsi umjetne inteligencije (UI) i njenim mogućim utjecajima vrlo je važno pitanje u današnjem svijetu. Različiti ljudi i organizacije pristupaju toj temi iz različitih perspektiva, a evo nekoliko ključnih točaka za razmatranje:

Svrha umjetne inteligencije
** Praktična pomoć:
Glavna svrha UI je olakšati ljudima obavljanje poslova – od automatizacije rutinskih zadataka do složenih znanstvenih analiza. Primjeri uključuju medicinsku dijagnostiku, ubrzavanje istraživanja u fizici ili biologiji, optimizaciju poslovnih procesa i slično.

** Kreativnost i inovacija:
UI se koristi za kreiranje novih alata i tehnologija, kao što su generatori sadržaja, virtualni asistenti ili autonomna vozila. Omogućava nova rješenja problema koja prije nisu bila moguća.

** Razbibriga i zabava:
Mnoge aplikacije UI (poput chatbota, video igara ili personaliziranog sadržaja na društvenim mrežama) služe za zabavu ili razonodu. To je samo jedan aspekt šireg spektra primjena.

** Sistemska analiza i predikcija:
UI pomaže u analizi velikih količina podataka i donošenju zaključaka koje bi ljudima bilo teško uočiti, primjerice u ekonomiji, klimi, ili urbanom planiranju.

Jesu li iza toga "mračne sile"?
Ovisi o kontekstu i perspektivi. Postoje realni rizici povezani s upotrebom UI-a, ali nema univerzalne zavjere:

** Etika i zloupotreba:
UI se može koristiti u neetičke svrhe, poput masovnog nadzora, manipulacije informacijama, širenja dezinformacija ili narušavanja privatnosti. U takvim slučajevima, to su ljudi i organizacije koje stoje iza takvih zloupotreba, a ne sama tehnologija.

** Kontrola nad tehnologijom:
Ključna rasprava je tko ima kontrolu nad razvojem i primjenom UI-a – velike korporacije, vlade ili javnost? Kritičari upozoravaju na opasnosti kada moć nad tehnologijom bude koncentrirana u rukama nekolicine.

** Namjere i odgovornost:
UI sama po sebi nema namjere ni svjesnost; ona je alat. Kako će se koristiti, ovisi o ljudima koji je razvijaju i implementiraju.

Je li UI pristrana?

Da, UI može biti pristrana, ali ta pristranost dolazi iz:

**Podataka na kojima je trenirana: Ako podaci sadrže pristranosti (npr. povijesnu diskriminaciju), AI će ih replicirati.
**Dizajna modela: Ovisno o tome kako je UI programirana, može favorizirati određene zaključke.
**Utjecaja komercijalnih interesa: Na internetu postoji rizik od kontrolirane naracije, osobito kada platforme koriste AI za moderaciju sadržaja ili personalizaciju informacija.

Važno je pristupiti UI-ju kritički i tražiti transparentnost u vezi s metodama i podacima koji se koriste.

Je li to "službena priča" ili istina?
Informacije na internetu variraju u kvaliteti. UI poput mene koristi podatke iz raznih izvora, uključujući znanstvene članke, službene izvještaje i medije. Službene priče često reflektiraju interese određenih skupina, ali to ne znači da su uvijek netočne. Kritičko mišljenje, provjera izvora i rasprave ključni su za razlučivanje istine.

Vrh

PostPostano: Pon pro 23, 2024 11:37 

Pitao sam algoritam što čovjek nikako ne bi smio prepustiti njemu.
Bojim se javno kazati, ali ispada "pametniji" od mnogih ljudi iz moje okoline... :mrgreen:

Područja koja čovjek ne smije prepustiti algoritmima

**Odnosi među ljudima: Ljudski kontakti, bilo u obiteljima, obrazovanju, ili njezi, ne smiju biti zamijenjeni algoritmima. Automatizirani sustavi mogu pružiti pomoć, ali ne smiju preuzeti ulogu suosjećajnih ljudskih odnosa.

**Kreativno izražavanje: Umjetnost, književnost, i druge kreativne discipline trebaju ostati ljudska domena, jer su one izraz ljudske duše i osobnosti.

**Demokratske institucije i pravo: Algoritmi mogu pomoći u analizi podataka, ali donošenje političkih odluka i upravljanje društvom mora ostati ljudska odgovornost kako bi se izbjegla tehnokracija.

**Oružje i nasilje: Automatsko odlučivanje u vojnim sukobima (poput "ubojitih robota") predstavlja ogromnu prijetnju i treba biti strogo zabranjeno.

Vrh

PostPostano: Pon pro 23, 2024 11:49 

Koja je svrha bilo kakvog naprednog alata? Vjerojatno doći do što efikasnijeg rada.

Mislim da je još previše rano za govoriti o nekakvom AGI (opća umjetna inteligencija koja bi se mogla uspoređivati sa ljudskom), ali je činjenica da su zadnjih par godina algoritmi dovedeni do fantastičnih razina, zaista je impresivno gledajući inženjerskim očima.

I naravno, vrlo opasno. Što je alat napredniji to ga čovjek može iskoristiti za veće dobro ali i za veće zlo. Neki obilici ratovanja koji su se donedavno činili kao znanstvena fantastika sada postaju realnost. Recimo Elon Musk je najavio da će SAD znatno ulagati u manje, jeftinije vojne letjelice upravljane umjetnom inteligencijom. Meni je to prilično zastrašujuće. Hoće li takve letjelice autonomno odlučivati o metama? Prije desetak godina je Kongres SAD-a donio odluku da pametno oružje ne smije autonomno eliminirate ljude.

Razvoj tehnologije nije moguće zaustaviti, a bojim se da nije moguće ni staviti ga u isključive okvire dobra. Gledajući cjelokupnu ljudsku povijest, oni koji su vladali boljom tehnologijom u pravilu su je koristili kako bi ovladali drugima.

Čak i da nema drugih sigurnosnih izazova, do kraja ovog desetljeća očekuju nas ogromne društvene promjene koje će se temeljiti na razvoju AI.
Nema sumnje da će 21. stoljeće, ako ga ljudski rod preživi, biti jedno od najintenzivnijih u povijesti ljudske vrste.

Ja osobno dosta već koristim AI servise, sposobni su bez problema pisati programe ako im se pravilo definira zadatak, odlični su za pretraživanje podataka i izvlačenje točno onog što ti treba, solidno napišu tekst ili pismo uz zadane parametre...

Slažem se s ovim što si napisao i nadodao bih kako je ove godine Nobelova nagrada za fiziku dodjeljena nekome tko nema veze s fizikom, već s razvojem algoritama za umjetnu inteligenciju.
Mislim da ćemo imati velikih izazova s umjetnom inteligenicijom, mnogi će ostati bez posla, ljudi će prestati razmišljati (ionako većina slabo mozak koristi) i bit će ogromne mogućnosti zlouporabe umjetne inteligencije jer nećemo biti u stanju razlikovati fikciju kreiranu pomoću AI od stvarnosti. S druge strane, zahvaljujući AI doći će do velikih otkrića na svim poljima znanosti, a osobito u medicini. Prema nekim previđanjima do 2030. imat ćemo razvijen opći model AI, nešto kao osobni asistent opće namjene.
Ukratko, AI može biti vrlo moćno oružje u rukama onoga tko zna kako s njim upravljati (kako ga prilagoditi).
AI alati koje većina ljudi trenutno koristi, kao npr. chat gpt nisu nepristrani u svojim odgovorima, osobito kada su u pitanu "škakljive" političke teme pa te odgovore treba uzimati s dozom opreza. Osim toga, treba imati na umu da AI ne razmišlja poput čovjeka - koji svoje sudove donosi na osnovi znanja, iskustva i opće logike - već u pozadini AI logike stoji - statistika, odnosno vjerojatnost!

Vrh

PostPostano: Uto pro 24, 2024 09:35 

Chat-GPT ne daje istinite argumente koji se mogu koristiti u ozbiljnoj raspravi pa je glupo koristiti njegove tekstove u učenju i znanosti. To je zabranjeno, ali oni koji su skloni prema pseudoznanosti ga, kao što vidimo, dokazano koriste.

Vrh

PostPostano: Uto pro 24, 2024 13:50 

Chat-GPT ne daje istinite argumente koji se mogu koristiti u ozbiljnoj raspravi pa je glupo koristiti njegove tekstove u učenju i znanosti. To je zabranjeno, ali oni koji su skloni prema pseudoznanosti ga, kao što vidimo, dokazano koriste.

Naravno. Kao što i veš perem u mašini a ne na ruke. I ne mislim da mašinu pokreću mali crni tintilinići. :mrgreen:

Ako želiš nešto kritizirati onda se bar potrudi shvatiti osnove tehnologije koja stoji iza toga.

Vrh

PostPostano: Pon pro 30, 2024 12:03 

Naravno. Kao što i veš perem u mašini a ne na ruke. I ne mislim da mašinu pokreću mali crni tintilinići. :mrgreen:

Ako želiš nešto kritizirati onda se bar potrudi shvatiti osnove tehnologije koja stoji iza toga.

A ti si shvatio principe rada te tehnologije pa si ju koristio kao argument na temama? Zar to nije podlo kada znamo da je Chat-GPT zabranjen u školstvu i znanosti odnosno u ozbiljnim raspravama kakve bi trebale biti ove ovdje?
Manji bi ti bio grijeh da ne znaš pa iz neozbiljnosti to radiš.

Vrh

PostPostano: Uto pro 31, 2024 08:58 

A ti si shvatio principe rada te tehnologije pa si ju koristio kao argument na temama? Zar to nije podlo kada znamo da je Chat-GPT zabranjen u školstvu i znanosti odnosno u ozbiljnim raspravama kakve bi trebale biti ove ovdje?
Manji bi ti bio grijeh da ne znaš pa iz neozbiljnosti to radiš.

Pokušavam ti objasniti da su takvi algoritmi samo dosta naprednije metode statistike i koriste se u domeni u kojoj koristiš i standardne tražilice ili recimo Wikipediu.
Chat-GPT se već jako puno koristi i u školstvu i u znanosti, za sve napredne obrade informacija ili traženje podataka, ali naravno da u službenim radovima smiješ izaći samo sa provjerenim informacijama. Nije to ništa specifično za te nove algoritme.

Pretpostavljam da će utjecaj takvih algoritama na proces školovanja biti ogroman. Toliki da će u potpunosti promijeniti paradigmu školstva i da će djeca učiti uz takve algoritme, a u školi sa živom osobom utvrđivati i raspravljati. Koristio sam ga za neke dijelove gradiva gdje sam htio produbiti znanje i razumjevanje, stvarno je fantastičan, možeš beskonačno ići u detalje, tražiti primjere, "gnjaviti" ga sa potpitanjima. Nema šanse da ćeš to isto raditi sa živom osobom, svatko ima granicu strpljenja a algoritam će se beskonačno vrtjeti u krug ako treba.

Vrh

PostPostano: Čet sij 02, 2025 18:47 

Pretpostavljam da će utjecaj takvih algoritama na proces školovanja biti ogroman. Toliki da će u potpunosti promijeniti paradigmu školstva i da će djeca učiti uz takve algoritme, a u školi sa živom osobom utvrđivati i raspravljati. Koristio sam ga za neke dijelove gradiva gdje sam htio produbiti znanje i razumjevanje, stvarno je fantastičan, možeš beskonačno ići u detalje, tražiti primjere, "gnjaviti" ga sa potpitanjima. Nema šanse da ćeš to isto raditi sa živom osobom, svatko ima granicu strpljenja a algoritam će se beskonačno vrtjeti u krug ako treba.

Imali smo prije godinu i pol temu Umjetna inteligencija, gdje sam stavila video (istina dug i na engleskom, ali koga zanima u njemu će naći i dobre i loše strane AI, i pogled u budućnost i većinu mogućih opasnosti (koje se mogu, ali i ne moraju ostvariti s AI - ali koje su potpuno realne) :

https://www.youtube.com/watch?v=cB0_-qKbal4

Dobra je AI, ali i moćna. Tko će upravljati njome, upravljat će svijetom. Ali ako će ona upravljati nama, onda se čovječanstvu nazire kraj.

Početnik je na istoj temi postavio i teološki AI alat:
https://www.magisterium.com/
koji može poslužiti svrsi, samo se nadam da nitko neće propovijedi pisati isključivo s njim.

Vrh

PostPostano: Čet vel 27, 2025 09:06 

I na ovom forumu je dokazano kako moderni vjernici ne mogu razlikovati tekstove koji su generirani pomoću AI. To im je lijepo i odraz prave vjere, a iza toga stoji goli matematički algoritam bez duha i duše. Umjetna inteligencija generira nekakvu modernu vjeru koja nema veze s Bogočovjekom Isusom Kristom već je to sinteza nevjere koja postoji na internetu.

Vrh

PostPostano: Čet vel 27, 2025 09:18 

Hmmm, koliko znam UI crpi informacije s interneta, iz raznih vjerskih i rimokatoličkih tekstova ako tako i naglasim - dakle tekstova koje je neki vjernik pisao! A sad, meni ti tekstovi izražavaju vjeru, ufanje i ljubav i bude u meni sve pozitivne emocije i dubokuu vjeru u našeg Sasitelja Isusa Krista! Izuzevši priču o paklu - u to ne bih više ulazio niti bih se zamarao time nego samo živio po Božju - i truditi se biti dobaa čovjek - iz dana u dan to bolji!

Vrh

PostPostano: Pet vel 28, 2025 00:06 

Hmmm, koliko znam UI crpi informacije s interneta, iz raznih vjerskih i rimokatoličkih tekstova ako tako i naglasim - dakle tekstova koje je neki vjernik pisao! A sad, meni ti tekstovi izražavaju vjeru, ufanje i ljubav i bude u meni sve pozitivne emocije i dubokuu vjeru u našeg Sasitelja Isusa Krista! Izuzevši priču o paklu - u to ne bih više ulazio niti bih se zamarao time nego samo živio po Božju - i truditi se biti dobaa čovjek - iz dana u dan to bolji!

Šta ti ne leži u priči o paklu?
U učenju i nauku KC ili šire?
Pa i u odgovorima koje ti daje UI?

Vrh

PostPostano: Pet vel 28, 2025 03:33 

Ma stvarno više ne bih u nauk o paklu jer bismo onda ulazili u nepotrebne rasprave - a nikome objava o paklu nije 100% objavljena.. Što se tiče UI poanta je u tome da je traženi odgovor uključivao maštanje - što ako... A ne iznošenje činjenica.. Eto, da se zna..
.
Isus je spominjao na više mjesta postojanje pakla pa sad - možda i postoji - ali eto imamo duhovna oružja (euharistija, ispovijed) za borbu protiv zla na ovome svijetu!

O reinkarnaciji isto ne bih više - mogu samo spomenuti jedan detalj koji znam iz prve ruke...sestra od bratove cure od malih nogu zna super engleski a nije ga imala gdje naučiti, a sa hrvatskim zapinje... Nikome nije ništa jasno hahaha.. Stvarno fenomen! I Božji dar!

Gospodine molim Te za sve ljude ovog foruma da ih blagosloviš i vodiš putem Istine - putem vjere, ufanja i ljubavi.... A za one stvari za koje nismo sigurni daj molim Te dragi Bože da se ne zamaramo njima već da se trudimo rasti u vjeri i svetosti... I hvala Ti Bože na tome! Od srca...

Vrh

PostPostano: Pet vel 28, 2025 13:12 

Evo ovako...Pošto već postoji ova tema posbno namjenjena UI + katolička vjera. I pošto me hrki privatno savjetuje da nastavim objavljivati i svoje misli i tekstove generirane pomoći UI: A i sam moderator se složio da ima kvalitetnih misli u odjeljku Nadahnjujući i inspirativni tekstovi; jedino Majićka negoduje i žestoko je protiv UI...Iako po mojem mišljenju ljudski mozgovi su pozadina UI al ok. Uglavnom pitanje za moderatora: znam da sam u nekom od komentara rekao da više neću objavljivati pomoću UI...ALi ipak...hrki tvrdi da mi nema Majićka što naređivati ako naglasim da tekst generiran pomoćiu UI uz moje okvire. Budući da postoji ovaj odjeljak chatGPT i katolička vjera....Mogu li npr. u ovom odjeljku obajvljivati tekstove generirane pomoću UI i mojih natuknica naravno uz naglasak da se sve objasni katoličkim pristupom? Eto, a u drugim odjeljcima će biti moje misli. Mislim da je to fer play! A Majićka u ovaj odjeljak više ne mora ulaziti, jer, eto, ne interesira ju očito!!! I naravno, ne tekst za tekstom, nego s ciljem analize tih tekstova, komentiranja, rasparava i komunikacije na različite teme...Pa evo, dragi moderatori, slažete li se sa mnom? PS..nisam se došao tu svađati niti prepirati niti dokazivati! Već dijeliti radost i nastojati pomoći nekome ako mogu. Imam vas svih u mislima i molitvama i Bog vas sve blagolslovio! Dakle, pitam za dozvolu - ako smijem, smijem, ako ne, Bogu hvala!

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 54 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata