Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto svi 05, 2026 02:56

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 13 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Uto ruj 10, 2024 05:44 

Povod za pitanje je nedavna situacija oko SDP-ovog europskog zastupnika i zagovornika takozvanog prava na pobačaj. Obitelj je Matića otpratila po katoličkom obredu. Mnogi katolički vjernici su postavili pitanje zašto je tome tako ako je Matić za života bio osvjedočeni zagovornik pobačaja na zahtjev? K tome je i svake prve subote u mjesecu ometao javnu molitvu krunice čime je također izazivao javnu sablazan? Osim toga, prihvaćao je i aktivno podupirao LGBT ideologiju. https://narod.hr/hrvatska/u-kontekstu-s ... em-slucaju
Mene bi zanimalo kako se katolički vjernici informiraju kada je slučaj da umre netko tko je javno griješio i sablaznio vjernike te se aktivno borio protiv Katoličke Crkve?
Smiju li vjernici znati je li se osoba pred smrt ispovjedila i primila bolesničko pomazanje?
Smiju li vjernici znati je li svećenik koji je vodio, imao dopuštenje od Duhovnog stola za taj čin i zašto je vodio sprovod ako osoba nije bila član njegove župe?
Smiju li vjernici znati je li ta javna osoba prije smrti tražila od svećenika posljednje sakramente?

Vrh

PostPostano: Uto ruj 10, 2024 07:32 

Povod za pitanje je nedavna situacija oko SDP-ovog europskog zastupnika i zagovornika takozvanog prava na pobačaj. Obitelj je Matića otpratila po katoličkom obredu. Mnogi katolički vjernici su postavili pitanje zašto je tome tako ako je Matić za života bio osvjedočeni zagovornik pobačaja na zahtjev? K tome je i svake prve subote u mjesecu ometao javnu molitvu krunice čime je također izazivao javnu sablazan? Osim toga, prihvaćao je i aktivno podupirao LGBT ideologiju. https://narod.hr/hrvatska/u-kontekstu-s ... em-slucaju
Mene bi zanimalo kako se katolički vjernici informiraju kada je slučaj da umre netko tko je javno griješio i sablaznio vjernike te se aktivno borio protiv Katoličke Crkve?
Smiju li vjernici znati je li se osoba pred smrt ispovjedila i primila bolesničko pomazanje?
Smiju li vjernici znati je li svećenik koji je vodio, imao dopuštenje od Duhovnog stola za taj čin i zašto je vodio sprovod ako osoba nije bila član njegove župe?
Smiju li vjernici znati je li ta javna osoba prije smrti tražila od svećenika posljednje sakramente?

Mislim da Crkva danas nikome ne uskraćuje katolički obred na sprovodu, čak niti onima koji su počinili samoubojstvo.
U pitanjima koje postavljaš ovo "smiju li...." bih zamjenio s "trebaju li..." i mislim da ne trebaju, odnosno da vjernici trebaju gledati "brvno u svom oku" tj. vlastite grijehe umjesto tuđih.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 10, 2024 11:53 

Mislim da Crkva danas nikome ne uskraćuje katolički obred na sprovodu, čak niti onima koji su počinili samoubojstvo.
U pitanjima koje postavljaš ovo "smiju li...." bih zamjenio s "trebaju li..." i mislim da ne trebaju, odnosno da vjernici trebaju gledati "brvno u svom oku" tj. vlastite grijehe umjesto tuđih.

vezano za ranije rečeno pitao bih ovo:
smiju li ili trebaju li svećenici davati svetu pričest navodnim , nominalnim katolicima koji rade u Saboru, Vladi isl. ( javne osobe) koji su više puta davali javne izjave / glasanja u Saboru isl, i bili javno za pobačaj ( javno izrečeno ...znači svima je to općepoznata činjenica , taj njihov pro abortus stav!)
Za takve stvari u prošlosti ako se grešnik/pokornik nije javno odrekao svojih ranijih sabalžnjivih stavova koji su za ubojstvo, odnosno protiv nauka KC , Crkva je takvima branila svetu pričest jer su defacto u trajnom grijehu!

kako sada Crkva barem teorijski gleda na to...znam da je u praksi skroz popustljiva i progledava takvima
ALI ŠTA KAŽE TRENUTNO VAŽEĆI NAUK KC u vezi toga?

Vrh

PostPostano: Uto ruj 10, 2024 15:23 

Američki je biskup Bidenu uskratio pričest, no nijedan naš neće se usuditi Plenkoviću (između ostalog, nametnuo je Istanbulsku protiv referenduma i volje biskupa), dapače, još naglase kad "elita" prisustvuje, nabroje ih poimenice...

Vrh

PostPostano: Uto ruj 10, 2024 16:55 

Početnik je napisao/la:
Mislim da Crkva danas nikome ne uskraćuje katolički obred na sprovodu

Ovo nije točno jer Zakonik kanonskog prava u kanonima 1184 i 1185 propisuje u kojim se slučajevima uskraćuje kršćanski sprovod. „Crkveni sprovod treba se uskrati, osim ako su prije pokazali neke znakova kajanja:
1. općepoznatim otpadnicima od vjere, krivovjernicima i raskolnicima;
2. onima koji su izabrali spaljivanje svoga tijela radi razloga protivnih kršćanskoj vjeri;
3. ostalim očitim grešnicima kojima nije moguće dopustiti crkveni sprovod bez javne sablazni vjernika“.

Početnik je napisao/la:
čak niti onima koji su počinili samoubojstvo.

Uopće se ovdje ne radi o uskraćivanju sakramenta već o informaciji je li se sakrament dogodio? Pogotovo se ne radi o samoubojicama to stvarno niti je Fredov slučaj niti sam to spomenula. Isto tako u mojim pitanjima nema ništa o nikakvom gledanju u tuđe grijehe već o pravu na informaciju tj što se smije znati u ovakvim slučajevima kada se radi o osobama koje su javno činile grijeh pa im je i sprovod javna stvar.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 11, 2024 09:23 

Američki je biskup Bidenu uskratio pričest, no nijedan naš neće se usuditi Plenkoviću (između ostalog, nametnuo je Istanbulsku protiv referenduma i volje biskupa), dapače, još naglase kad "elita" prisustvuje, nabroje ih poimenice...

Da, to sam čuo
nažalost naši prezbiteri, biskupi su u mnogim stvarima kukavice, neodlučne osobe...osobe uvijek spremne na kompromise umjesto da brane ispravan stav, nauk KC i procedure koje su strogo propisana kanonom

Zbog takvih stavova , liberalnog popuštanja, tobožnjeg prava na korektnost i toleranciju isl. imamo stanje u Njemačkoj kakvo imamo...da katolička crkva postaje čista protestantska crkve ( bez sakramenata, bez ispovijedanja kod svećenika itd)

Vrh

PostPostano: Čet ruj 12, 2024 06:16 

smiju li ili trebaju li svećenici davati svetu pričest navodnim , nominalnim katolicima koji rade u Saboru, Vladi isl. ( javne osobe) koji su više puta davali javne izjave / glasanja u Saboru isl, i bili javno za pobačaj ( javno izrečeno ...znači svima je to općepoznata činjenica , taj njihov pro abortus stav!)
Za takve stvari u prošlosti ako se grešnik/pokornik nije javno odrekao svojih ranijih sabalžnjivih stavova koji su za ubojstvo, odnosno protiv nauka KC , Crkva je takvima branila svetu pričest jer su defacto u trajnom grijehu!

kako sada Crkva barem teorijski gleda na to...znam da je u praksi skroz popustljiva i progledava takvima

Nije mi jasno zašto skrećeš u te vode jer ukoliko vjernici ne smiju znati one informacije koje sam pitala kako će uopće biti pretpostavki za neki odgojni element uskraćivanja sv. pričesti koji navodiš? Uvijek se govori o nekom vjerskom odgoju, a praktično toga nema bar kada je riječ o ovim događajima. Pa tko bi nas trebao odgajati da i mi znamo odgajati svoju djecu i one koji su nam povjereni po prirodnom pravu? Zar se tako treba i smije ponašati prema vjernicima u duhu Drugog Vatikanskog sabora? Uvijek se tvrdi kako je on donio novi odnos prema svijetu, a neki se sada ponašaju gore prema vjernicima nego prema nevjernicima?!

Vrh

PostPostano: Čet ruj 12, 2024 14:11 

Osobno ne bih takvim ljudim uskraćivao pričest zbog nekoliko razloga:
1. ne znamo koliko su svjesni grijeha kojeg čine pa ako nisu svjesni, što je čest slučaj, onda je teško govoriti o tome da su u stanju teškoga grijeha i samim time nedostojni pričesti;
2. ne znamo idu li na ispovjed prije pričesti, možda tamo ispovijedaju grijeh kojeg javno čine;
3. uskraćivanje pričesti je na neki način farizejski pristup u kojem sebe postavljamo u ulogu sudca koji bi trebao odvagnuti tko može, a tko ne može primiti Krista u sakrametnu Euharistije.
Na ovo pitanje na žalost ne znam odgovor :oops:

Vrh

PostPostano: Čet ruj 12, 2024 16:28 

1. ne znamo koliko su svjesni grijeha kojeg čine pa ako nisu svjesni, što je čest slučaj, onda je teško govoriti o tome da su u stanju teškoga grijeha i samim time nedostojni pričesti;
2. ne znamo idu li na ispovjed prije pričesti, možda tamo ispovijedaju grijeh kojeg javno čine;
3. uskraćivanje pričesti je na neki način farizejski pristup u kojem sebe postavljamo u ulogu sudca koji bi trebao odvagnuti tko može, a tko ne može primiti Krista u sakrametnu Euharistije.
Na ovo pitanje na žalost ne znam odgovor :oops:

Tipični modernizam! Ne zna on što je doktrina Katoličke Crkve po tom pitanju, ali ima svoj antikatolički program.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 13, 2024 15:06 

:

Načelno bih se složila, ali nije tako jednostavno. Mi možemo proći pod nešto od ove tri točke. Ali Bidenu je biskup uskratio pričest zbog otvorenog stava ZA abortus. A Biden je ipak političar (u najmanju ruku) i taj stav, osim što nije katolički, a on se deklarira tako, može i loše utjecati na puno ljudi. Kao i Plenkovićevo nametanje Istanbulske, kojoj se HBK usprotivila. 1. Što tu ima nesvjesnog, 2. što se tu ima ispovijedati 3. u ovom je slučaju svećenik sudac u Kristovo ime.

Vrh

PostPostano: Ned ruj 15, 2024 10:07 

Zagrobni život Freda Matića jedna je od većih hrvatskih zagonetki. A izravno je povezan s njegovim redovnim angažmanom svake prve subote u mjesecu, kada je dolazio protestirati protiv molitelja, dajući protuvjerske i protucrkvene izjave, piše Boris Beck za Večernji list.
Na molitvu se ljutite i prosvjeduju ljevičari, esdepeovci, možemovci i anarhisti, a oni sigurno ne misle da postoji Bog. Poslije neočekivane smrti Freda Matića, najuglednijeg prosvjednika protiv molitelja, njegovi su se drugovi, bolno i iskreno, opraštali od njega širom interneta, s tipičnim frazama: on je sad na nekom boljem mjestu, vidimo se gore druže, on nam se smije odozgora, on je sad u vječnosti.
Zašto misle da vječnost postoji, da će se u njoj vidjeti i da će to biti baš gore, a ne, recimo, dolje? Pa onda vjerski sprovod, na kojem se, naravno, i molilo. Gle čuda, nije se bubnjalo tom prilikom. Nije došao onaj tip s Trga bana Jelačića koji je već bio kažnjen jer je veslao u crkvi. Ni ona žena, također s Trga, koja se slikala gola po istarskim crkvama i grobljima. Nikakvih cirkusa nije bilo.
https://narod.hr/izdvojen-clanak/beck-u ... eda-matica

Vrh

PostPostano: Ned ruj 15, 2024 13:29 

Zagrobni život Freda Matića jedna je od većih hrvatskih zagonetki. A izravno je povezan s njegovim redovnim angažmanom svake prve subote u mjesecu, kada je dolazio protestirati protiv molitelja, dajući protuvjerske i protucrkvene izjave, piše Boris Beck za Večernji list.
Na molitvu se ljutite i prosvjeduju ljevičari, esdepeovci, možemovci i anarhisti, a oni sigurno ne misle da postoji Bog. Poslije neočekivane smrti Freda Matića, najuglednijeg prosvjednika protiv molitelja, njegovi su se drugovi, bolno i iskreno, opraštali od njega širom interneta, s tipičnim frazama: on je sad na nekom boljem mjestu, vidimo se gore druže, on nam se smije odozgora, on je sad u vječnosti.
Zašto misle da vječnost postoji, da će se u njoj vidjeti i da će to biti baš gore, a ne, recimo, dolje? Pa onda vjerski sprovod, na kojem se, naravno, i molilo. Gle čuda, nije se bubnjalo tom prilikom. Nije došao onaj tip s Trga bana Jelačića koji je već bio kažnjen jer je veslao u crkvi. Ni ona žena, također s Trga, koja se slikala gola po istarskim crkvama i grobljima. Nikakvih cirkusa nije bilo.
https://narod.hr/izdvojen-clanak/beck-u ... eda-matica

Ja Freda vidim gore i pazite vi koji sudite da se ne bi iznenadili.

Vrh

PostPostano: Ned ruj 15, 2024 15:09 

Ja Freda vidim gore i pazite vi koji sudite da se ne bi iznenadili.

Vi što nasljedujete Freda u napadima na Katoličku Crkvu i zagovarate ubijanje djece, ako umrete u tom stanju prije pokajanja, sigurno se nećete iznenaditi. Primiti ćete plaću od Gospodina ne samo za svoje grijehe nego i za one koje ste zavodili na krivu put.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 13 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata