Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet srp 10, 2025 11:00

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Čet ruj 26, 2024 09:22 

Hvaljen Isus i Marija, pozdrav svima!
Imam 56 godina i posljednjih godinu dana osjecam jak poziv da ostavim svjetovni zivot i udjem u sveti red svecenstva, ili se barem pridruzim nekoj od druzbi posvecenog zivota.
Tek cu pricati sa svojim zupnikom o tome, ali dobio sam jednu neformalnu informaciju da je gornja dobna granica 50 godina?
Da li neko od vas ima znanja o ljudima u poznijim godinama koji su postali svecenici, ili usli u neki od redova posvecenog zivota? Ili sam bas okasnio?
Da mi je 26 godina sad iz ovih stopa bih otisao na bogoslovni fakultet...
Hvala na svakoj pouzdanoj informaciji!

Vrh

PostPostano: Čet ruj 26, 2024 10:48 
Administrator

Ne postoji opća gornja dobna granica za ulazak u svećeništvo, već je to odluka pojedinog biskupa ovisno o potrebama i stanju svake biskupije. Naime fakultet traje 6 godina, a matematika kaže 56+6=62 godine. Do kad će se ta služba iskoristiti na dobro Crkve je stvar procjene, Bozanić se umirovio sa 75 kako je i običaj, papa Franjo ima 87, ali isto tako svećenici već mislim oko 67g. mogu tražiti mirovinu. Biskupije su odgovorne za svoje svećenike i nekad bi im bilo teško brinuti o velikom broju starih svećenika. Stoga biskup odlučuje ima li potrebe u njegovoj biskupiji, manjak svećenika, neki mudriji iskusniji kandidat ako ima samo mlade ili sl. da bi se primio kandidat za kraći period služenja. Ako osjećaš poziv, pitaj i razgovaraj u više biskupija.

Za družbe posvećenog života vjerojatno svaka ima svoja pravila i treba se isto raspitati o kojoj se radi i koje ima uvjete.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 26, 2024 11:27 

A redovnice? Gledala sam na tv, anglikanske redovnice koje uđu u red kad obudove, čak mi se čini da neke time rješavaju neka druga pitanja. Kod nas, mislim da nije tako ali nigdje nisam našla ništa o tome.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 26, 2024 12:54 

Hvaljen Isus i Marija, pozdrav svima!
Imam 56 godina i posljednjih godinu dana osjecam jak poziv da ostavim svjetovni zivot i udjem u sveti red svecenstva, ili se barem pridruzim nekoj od druzbi posvecenog zivota.
Tek cu pricati sa svojim zupnikom o tome, ali dobio sam jednu neformalnu informaciju da je gornja dobna granica 50 godina?
Da li neko od vas ima znanja o ljudima u poznijim godinama koji su postali svecenici, ili usli u neki od redova posvecenog zivota? Ili sam bas okasnio?
Da mi je 26 godina sad iz ovih stopa bih otisao na bogoslovni fakultet...
Hvala na svakoj pouzdanoj informaciji!

Pošalji mail nekolicini različitih redovničkih zajednica pa ćeš vidjeti kako oni na tvoj slučaj gledaju.
Ako ne bude mogućnosti da im se priključiš kao kandidat za svećeništvo, možeš pokušati kontaktirati i zajednice negdje van Hrvatske, npr. Njemačka, Austrija ili negdje gdje je manjak svećenika.
Razmisli također, ako te ne prime za svećenika, da li ti odgovara i opcija da budeš u nekoj redovničkoj zajednici časni brat.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 27, 2024 14:30 

Postoji i franjevački svjetovni red.
A postoji i đakonat
"ĐAKON (grč. διάϰονος: poslužitelj, podvornik, sluga), crkveni službenik koji obavlja liturgijske, karitativne i pastoralne dužnosti. Službenik po stupnju najbliži svećeniku, prvi od triju viših stupnjeva svećeničkoga reda. Liturgijska mu je odjeća dalmatika (vanjska tunika ukrašena vezivom, s dugim rukavima, simbol spasenja, radosti i pravednosti) i štola prebačena preko ramena. Služba đakona ustanovljena je u apostolsko doba, spominju je Djela apostolska, a prvi opisuje Pavao (Prva poslanica Titu) kao dužnost dijeljenja milostinje. U prvim stoljećima kršćanstva đakon je upravljao materijalnim dobrima Crkve, čuvao sveto posuđe i svete knjige. Postupno su se njegove dužnosti povećavale pa je postao biskupov pomoćnik pri dijeljenju sakramenata i u obavljanju karitativne djelatnosti. Uvođenje u službu đakona slijedi uz molitvu i polaganje ruku, što je stari naslijeđeni čin, znak prijenosa posjeda, blagoslova i duhovne službe. U srednjem vijeku uloga đakona na Zapadu bila je svedena na pomoćnika svećeniku pri svečanoj liturgiji i prijelazno stanje u pripremi za red svećenika. U Katoličkoj crkvi đakon je klerik koji je primio đakonat. Prije su za đakone zaređivali samo buduće svećenike. Drugi vatikanski koncil (1962–65) obnovio je službu đakonata te ponovno uveo mogućnost stalnog đakonata, koju obnašaju zaređeni svjetovnjaci za razliku od privremenoga đakona (budućeg svećenika). U ist. crkvama đakon je najniži stupanj u hijerarhiji (đakon, svećenik, biskup), sudjeluje u sakramentalnim obredima kao pomoćnik, a đakon, kao i svećenik, može postati i oženjen muškarac.
Mislim da je tu manje stroga uloga godina.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 5 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata