Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri vel 12, 2025 21:56

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 10 post(ov)a ] 
Autor Poruka
 Naslov: R A J / N E B O
PostPostano: Čet vel 15, 2024 12:23 

Pretraživao sam na traži, ali nisam našao temu vezanu za raj??
Ako je ima nek se onda ovo prebaci na raniju temu
Evo jedno svjedočanstvo o postojanju raja i života poslije smrti

https://www.dnevno.hr/vjera/govorio-lju ... j-2337709/

Vrh

PostPostano: Čet vel 15, 2024 19:24 

Molitva Rabie al-Adawiyye bila je: "O Bože, ako te obožavam iz straha od pakla, tada daj neka u paklu izgorim, ako te obožavam radi nade u raj, onda mi ga ne daj. No ako te obožavam zarad tebe samoga, ne ustegni od mene svoju vječnu krasotu!"

fra Bonaventura Ćuk (1903-1940.): Hoću li i ja u raj?

Hoću li, Gospode, i ja u raj?
Želim, al’ sve se bojim.
Jer tamo će biti slava i sjaj,
A ja na niskom stojim!

Već ako imaš gdjekoji kutić,
I to je mnogo za me.
Stisnut ću tamo se, suhi k’o prutić,
Usko je moje rame.

Nikomu neću praviti sjene
Bez buke bi to bilo.
Gospode, ne zaboravi mene,
Ako to ti je milo.

Ako Ti nije milo prisuće
Takova odrpanca,
Pusti, da bar na vratima kuće
Čekam kog Tvojeg znanca.

Da ga zamolim, da se za me moli.
Ako se ni to ne da,
Ja ću svejedno čekati doli,
Već i poradi reda!

Pa kada uđu, kojim je dato,
I mjesta biti neće:
Nebo je malo, al’ ništa zato…
Srce je Tvoje veće…

https://youtu.be/qkG7x1_mWx8?si=foMz4uylT8lLQm2l

Vrh

PostPostano: Uto vel 27, 2024 10:27 

Prelijepo svjedočanstvo o raju od poznatog svećenika James Manjackala

https://www.dnevno.hr/vjera/svecenik-za ... i-2341446/

Vrh

PostPostano: Pet ožu 01, 2024 13:55 

hrki je napisao/la:
Pretraživao sam na traži, ali nisam našao temu vezanu za raj??

Možda nisi pretražio staru građu. Imaš lijep tekst na drugoj stranici časopisa Katolik koji je izdan 17. 3. 1935. Tekst je vezan uz drugu korizmenu nedjelju i ima lijepu pouku.
Znamo da je život mnogih na zemlji težak: mnogo ih je bez kruha i odjeće pa mora se promijeniti ovo stanje, da život bude i u materijalnom pogledu, dostojan čovjeka, stvora Božjeg.
Ali nije vjera u raj kriva današnjem zlu, nego baš nevjera. Oni koji kažu da nema raja, da je zemlja sve, ti su prouzročili današnju bijedu, jer su dali neobuzdanu slobodu maloj četi, koja, bez obzira na zakon Božji, gazi opća ljudska prava.
Raj, to je naš cilj! A on daje i najbolji smisao našem duševnom i tjelesnom radu.
http://212.92.192.228/digitalizacija/no ... 935_11.pdf
PS zanima me sviđali ti se Hrki prijevod evanđelja za tu nedjelju ako piše u časopisu?
Stariji prijevodi me više uvode u ono vrijeme kad se to zbilo.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 06, 2024 07:05 

Unatoč našem neznanju o pravoj prirodi neba ipak imamo mogućnost doživjeti mali predznak svojih radosti ovdje na zemlji. Sveti Maksimilijan Kolbe, objašnjava kako možemo imati to iskustvo.
Sve što osoba treba učiniti je:
1. Ići na ispovijed s iskrenošću i marljivošću, tugujući zbog svojih grijeha, uz čvrstu odluku o promjeni svoga života. Osjetit će iznenada mir i sreću, iako kratkotrajno, ali će u usporedbi s tim toliki nedostojni užici ovog svijeta stvarno postati mrski.
2. Neka svatko nastoji primiti Isusa u euharistiji uz pravilnu pripremu.
3. Neka nikada ne dopusti svojoj duši da ostane u grijehu, već neka je odmah očisti.
4. Neka hrabro izvrši svoje dužnosti.
5. Neka uputi ponizne i česte molitve Božjem prijestolju, pogotovo kroz ruke Bezgrešne Djevice.
6. Neka pristupa svakom čovjeku s dobrotvornim srcem, noseći za Boga patnje i teškoće života.
7. Neka čini dobro svima, čak i svojim neprijateljima, isključivo iz ljubavi prema Bogu, a ne radi samohvale ili tuđe pohvale.
Tada će shvatiti što to znači imati predokus raja; a možda će češće pronaći mir i radost čak i u siromaštvu, patnji, sramoti ili bolesti.

Vrh

PostPostano: Sri sij 08, 2025 15:39 

https://www.medjugorje-info.com/vidioci ... tu-i-paklu

Kako Raj opisuju međugorski vidioci Vicaka i Jakov Čolo :))
Vidjeli su i čistilište i pakao!
Djelomično ima nešto i u vezi vidjelice Ivanke Ivanković

NEOBIČNO PUTOVANJE VICKE I JAKOVA

Tijekom prve godine ukazanja Gospa je učinila nešto što je sve zapanjilo. Bilo je još ljeto, oko jedan popodne. Vicka i Jakov su došli Jakovljevoj majci, u malu i vrlo siromašnu kuću. Rekli su: „Gladni smo, možeš li nam nešto spremiti za jelo?“ Jakovljeva majka za njih je pripremila dva tanjura s hranom, ali kad ih je htjela poslužiti utvrdila je da su Vicka i Jakov nestali! Bila je u panici, kao što možete i zamisliti. Bila je stvarno u panici! Brzo je izašla i pitala sve ljude uokolo, ali nitko nije vidio djecu. Bila je uvjerena da ih je netko odveo, ali kako, kad su vrata bila zaključana? Sve je bilo tako čudno…

Dakle, što se dogodilo? Dok je Jakovljeva majka pripravljala jelo, Gospa se neočekivano ukazala djeci. Predložila im je da krenu na posebno putovanje. U stvari, pozvala ih je da pođu s njom posjetiti raj, čistilište i pakao. Shvaćate li o čemu govorimo?! To je nevjerojatno!

Jakov, koji je bio još jako mali i jedinac u majke, pobojao se da se neće nikad vratiti s tog puta. Odgovorio je: „Uzmi radije Vicku. Ona ima osmero braće i sestara. A ja sam samcat s mojom majkom.“

Vicka, koja je nogama čvrsto stajala na zemlji, tada je upitala u koje će se vrijeme vratiti s te čudne ekspedicije. Trebala je raditi u polju oko duhana. (Sve obitelji u selu u to su vrijeme uzgajale na svojim poljima duhan. Prodavale su ga i od toga nešto malo zarađivale za život.) Gospa je brzo uspjela uvjeriti Vicku i Jakova da pođu s njom. Kad mi je puno kasnije Vicka pričala ovu priču, pazila sam na svaku njezinu riječ. Želite li i vi znati ovu priču?

RAJ

Evo što mi je Vicka rekla: „Gospa je uzela mene za desnu a Jakova za lijevu ruku i odmah smo se počeli dizati. Strop sobe se rastvorio i mi smo se našli u raju.“ Upitala sam je: „Kako raj izgleda?“ „Vidjeli smo jako veliko mjesto, golemo, bez granica. Tamo je bilo svjetlo koje ne postoji na zemlji. Bilo je puno, puno ljudi. Bili su jako sretni, šetali su, molili i pjevali, a mali su anđeli uokolo letjeli. Svi su bili jako lijepi. Tamo nije bilo ni slijepih, ni sakatih, ni debelih ni mršavih ljudi.“ (Čak sam pitala Vicku: 'Ako je netko na zemlji imao samo jednu nogu, pretpostavljam da u nebu ima obje noge, zar ne?') Svima je bilo otprilike trideset godina. Bili su odjeveni u duge haljine različitih boja. Takve boje – ružičasta, žuta i siva - ne postoje na zemlji. Gospa nam je rekla: „Pogledajte, draga djeco, kako su sretni ovi ljudi! Ništa im ne nedostaje.“

Vicka je ispričala da je i ona u svom srcu mogla osjetiti neizmjernu sreću tih ljudi u raju. Upitala sam je: „Kladim se da si tamo htjela ostati i nikad se ne vratiti na zemlju, zar ne?“ Uzvratila mi je: „Da, naravno, kad vidite raj, nemate želje otići iz njega. Tamo je više nego prekrasno! Ali znala sam da me Gospa treba da drugima govorim o njezinim porukama, pa sam prihvatila vratiti se na zemlju.“

Kad već govorimo o raju, bit će vam drago saznati i ovo… Kad su počela ukazanja Ivanka je bila žalosna jer joj je nešto prije početka ukazanja umrla majka. Pitala je Gospu o svojoj majci, a Gospa joj je odgovorila: „Ona je sretna. Sa mnom je.“ Zatim je Ivanki za rođendan Gospa darovala poseban poklon – dovela joj je sa sobom njezinu majku. Ivanka je ispričala da nikada prije nije vidjela svoju majku tako lijepu. Sljedećih je godina Gospa još u nekoliko navrata dovela Ivanki majku. Ivanka je svjedočila da je svaki put njezina majka bila još ljepša. Zašto? Dakle, Bog je tako velik, da ga u raju nikad nećemo prestati otkrivati. Na taj će način sve više rasti naša sreća kao i naša ljepota.

Vrh

PostPostano: Sri sij 08, 2025 15:42 

https://medjugorje-news.com/gdje-se-nal ... -lokaciju/

Vrh

PostPostano: Uto sij 14, 2025 14:26 

https://www.dnevno.hr/vjera/zena-se-vra ... i-1946138/

Vrh

PostPostano: Uto sij 14, 2025 15:54 

Hrki, imaš sreću, na drugim forumima je zabranjeno takvo nabacivanje linkovima.
Link može biti u službi napisanog, eventualno da pojasni ili se referiraš na link.
Nije da me zanima niti ću otvarati te linkove ali bez veze.

Vrh

PostPostano: Čet vel 06, 2025 13:22 

https://www.youtube.com/watch?v=5c9-21viurE

Tomislav Ivančić - Raj Je Na Zemlji A Nebo Gore (Prijelaz U Kraljestvo Božje)

Malo širi pogled na Nebo i zemlju od velecijenjenoga profesora Ivančića

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 10 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata