Složi bi se sa svime osim da je Duh Sveti Dar koji se sam dariva tj ne samo koji se sam dariva nego je On prvenstveno dar Oca Sinu i Krista nama. ( ova riječ sam nekako je izvan konteksta jednote Boga koji sve čini u zajednici Ličnosti.
.....
Nastavak iz knjike:
...Pošto nam je Duh Sveti "dan" ili "darovan" (I Iv. 4, 13), očito je daje on božanski Dar. No on nije neki mrtvi dar, neka dragocjena stvar, on je živi Dar, sama treća bož. Osoba. Duh Sv. naime nije samo darovan, on je također i "poslan" (Iv. 15, 26; Rim. 5, 5).
Stvar se nosi, donosi ili prenosi - može se i slati, ali samo po drugome! - dočim se "šalje" jedino živo biće, osoba. Duh Sveti je najljepši, najveći i najprvi Božji Dar, jer na neki način nadilazi ostale božanske Osobe. Za Oca i Sina se veli da oni "dolaze" u duše (Iv. 14, 18-23), a Duh Sveti se uvijek "šalje", što naznačuje njegovo prvenstvo u posvećivanju duša .
*(Nekoga se može poslati onamo gdje se sam ne nalaziš. Ako Otac i Sin šalju nekoj
duši Duha Svetoga, znači da se oni u njoj još ne nalaze. No ovo prvenstvo Duha Sv. ne isključuje istodobnost ostalih Osoba, jer je dolazak Duha Sv.( missio et actio divina ad extra).
*
On je onaj neprocjenjivi Dar koji se sam dariva, a dokaz je neizmjerne ljubavi Oca i Sina, koji nam ga šalju. Pače, on je ta ista njihova ljubav. U tom istom Duhu ljube se Otac i Sin međusobno i ljube nas zajednički. Nestvoreni Dar nestvorene Ljubavi. Ljubav Oca i Sina u nama.
Zar je onda čudno daje Isus psovku na Duha Svetoga proglasio najtežim grijehom,koji se ne oprašta ni na drugom svijetu? (Mt. 13,31).
……..................
Premda je Duh Sveti u prvom redu Dar, on je također i Darovatelj. Kad on dolazi k nama, nikada ne dolazi "praznih ruku". Sobom donosi bezbrojne darove, golemo duhovno blago. Dariva nam ga tako velikodušno i potpuno da nam ga nikada više ne oduzima.
Mi ga možemo izgubiti jedino svojom krivicom, kad ga se grijehom hotimično odreknemo. Ovim duhovnim blagom Duh Sveti izgrađuje naš nadnaravni organizam, utkiva ga u naš vrhunaravni život.
To milosno tkivo smo već proučili, kad smo govorili o darovima i plodovima Duha Svetoga.
.
Osim darova koji su nam nužni za izgradnju nadnaravnog života, Duh Sveti nam u obilju svoje darežljivosti poklanja često i "suvišne" darove, bez kojih bi mogao opstojati naš duhovni život (gratiae gratis datae).
Ovi darovi ipak nisu suvišni, jer su namijenjeni proslavi Božjoj, raširenju vjere, obraćenju grješnika i posvećenju drugih duša. Poznate su nam brojne k a rizme Duha Svetoga u Starom i Novom Zavjetu.
Prosvjetljivao je proroke, nadahnjivao sv. pisce, poučavao apostole, darom čudesa resio svece. Pogotovo je kao "Duh Istine" (Mt. 14,17) uvijek asistirao Crkvu, sabore i pape".(Kraj citata Bezićeve knjige)