Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon pro 09, 2024 10:29

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 27 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri vel 07, 2024 18:22 

Kakvo je vaše mišljenje o mozaicima umjetnika Marka Rupnika?
Biskup Tarbesa i Lurda, mons. Jean-Marc Micas, rekao je u intervjuu novinarki CNA da će ovog proljeća donijeti odluku o mozaicima umjetnika Marka Rupnika, svećenika koji je otpušten iz Družbe Isusove zbog teških zloporaba. Prošle godine francuski biskup formirao je posebno povjerenstvo koje je trebalo odrediti trebaju li Rupnikovi mozaici ostati u svetištu.
Neki tvrde da bi uklanjanje Rupnikovih mozaika predstavljalo manifestaciju kulture otkazivanja i ukazuju na djela renesansnih umjetnika sa skandaloznim privatnim životima. https://www.quovadisecclesia.com/biskup ... uklonjeni/
Rupnik je oslikao brojne crkve u Hrvatskoj, od kojih su najpoznatije crkva Svete obitelji u Solinu i crkva Svete Marije Kraljice Mira u Sisku.
Hoće li i hrvatski biskupi slijediti primjer biskupa Lurda? Očekuje li se isto i u Hrvatskoj?

Vrh

PostPostano: Čet vel 08, 2024 04:14 

Biskup Tarbesa i Lurda, mons. Jean-Marc Micas, rekao je u intervjuu novinarki CNA da će ovog proljeća donijeti odluku o mozaicima umjetnika Marka Rupnika, svećenika koji je otpušten iz Družbe Isusove zbog teških zloporaba. Prošle godine francuski biskup formirao je posebno povjerenstvo koje je trebalo odrediti trebaju li Rupnikovi mozaici ostati u svetištu.
Neki tvrde da bi uklanjanje Rupnikovih mozaika predstavljalo manifestaciju kulture otkazivanja i ukazuju na djela renesansnih umjetnika sa skandaloznim privatnim životima. https://www.quovadisecclesia.com/biskup ... uklonjeni/
Rupnik je oslikao brojne crkve u Hrvatskoj, od kojih su najpoznatije crkva Svete obitelji u Solinu i crkva Svete Marije Kraljice Mira u Sisku.
Hoće li i hrvatski biskupi slijediti primjer biskupa Lurda? Očekuje li se isto i u Hrvatskoj?

Bez obzira na uobičajene slaboumne komentare libtarda, apsolutno bi ih trebalo maknuti. Slike su mu morbidne i nastrane kao i on sam, s onim jezivim crnim očima, bez razlike između zjenice i šarenice. Svi mu likovi izgledaju kao demoni. E sad, hoće li ih maknuti, ne znam. Nadam se. Ali s obzirom na to koliko ima odvratne sakralne umjetnosti, nisam siguran. Estetika je njegov najmanji problem. Rupnik je važan primjer nečeg zlokobnog.

Vrh

PostPostano: Pon vel 12, 2024 22:13 

Ne razumijem kako su uopće takva iskrivljena lica sa crnim rupama umjesto očiju postala tako prisutna u novim crkvama?

Vrh

PostPostano: Uto vel 13, 2024 09:14 

Pitao sam čovjeka ( slikara i teologa) koji je bio njegov suradnik, uglavnom kaže da treba odvojiti umjetnost od privatnog njegovog života, umjetnost mu je kaže odlična i kao što kaže Isus " slušajte što rade ali ne radite kao oni" dakle odvojiti moral od umjetnosti.

Vrh

PostPostano: Uto vel 13, 2024 11:35 

Ne razumijem kako su uopće takva iskrivljena lica sa crnim rupama umjesto očiju postala tako prisutna u novim crkvama?

Kako je uopće moguće da se takve nakaze i monstrumi kao što je Rupnik uopće uvuku u redove klera i tako dugo ostanu kao svećenici? I koliko ih još ima takvih kao on i gorih od njega o kojima se ništa ne zna. Recimo poput jezuita Jamesa Martina, koji potpuno otvoreno i eksplicitno, bez ikakve mogućnosti za interpretaciju, zagovara potpuno izjednačenje homoseksualaca s normalnima. Pogledajte slučaj sada bivšeg kardinala McCaricka, koliko je vremena trebalo da se taj kriminalac i perverznjak dovede pred sud.

Vrh

PostPostano: Uto vel 13, 2024 11:40 

Pitao sam čovjeka ( slikara i teologa) koji je bio njegov suradnik, uglavnom kaže da treba odvojiti umjetnost od privatnog njegovog života, umjetnost mu je kaže odlična i kao što kaže Isus " slušajte što rade ali ne radite kao oni" dakle odvojiti moral od umjetnosti.

Njegova "umjetnost" pokazuje da se radi o poremećenoj osobi. Te slike izgledaju kao da su dio scenografije nekakvog horor filma. Rupe umjesto očiju obično imaju likovi opsjednuti demonima. Što je vjerojatno slučaj s Rupnikom, s obzirom da se njegova zlodjela ne ograničavaju samo na silovanje, prema svjedočenju njegovih žrtava.
Načelno, moglo bi se prihvatiti da se karakter autora treba odvojiti od njegove umjetnosti, ali ovdje imamo slučaj gdje su slike jednog masovnog silovatelja postavljene U CRKVI, a ne u nekom drugom javnom prostoru. Ako netko smatra da je to Rupnikovo smeće umjetnost nek ih odnese u muzej (iako ja mislim da im je prije mjesto na medicinskom fakultetu na odsjeku psihijatrije), ali u crkvi, kao ni u školi ili vrtiću ne može im biti mjesto.

Vrh

PostPostano: Uto vel 13, 2024 15:09 

Teško se to može odvojiti jer Rupnikova seksualna opsesija nije bila nepredviđena, već duboko povezana s njegovim poimanjem umjetnosti i njegovom teološkom mišlju.

Vrh

PostPostano: Uto vel 13, 2024 16:24 

Imaš li neki link na to "masovni silovatelj"?
Da vidimo.

Vrh

PostPostano: Sri vel 14, 2024 00:15 

Imaš li neki link na to "masovni silovatelj"?
Da vidimo.

https://apnews.com/article/pope-francis ... 6b8c30a7f9

Vatikanski istražitelj biskup Libanori kaže da su optužbe devet žena istinite. To izgleda nije konačni broj, jer ovdje navode 20 žrtava
https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... u-15391339

Da silovanja vjerojatno nisu bila samo "obična" silovanja tj udovoljavanje niskim strastima govori detalj o pozivu na menage s trois što je usporedio sa Sv. Trojstvom

https://slobodnadalmacija.hr/dubrovnik/ ... je-1250404

Jel treba i za to neki link?

I nije masovni silovatelj Rupnik jedini takav slučaj. Ima stanoviti broj svećenika silovatelja koji su npr kod silovanja izgovarali riječi konsekracije ("ovo je moje tijelo"). Ta su silovanja ustvari ritualizirana, kao nekakvo magijsko izrugivanje Kristove žrtve.

Vrh

PostPostano: Sri vel 14, 2024 12:37 

Ovo što stavljaš, svugdje piše da je "nagovarao na seks", nigdje ne vidim silovanje.
Mislim, nije me briga, nije mi tema, ali nije dobro ni preuveličavati. Čak ni jutarnji i slobodna, koji bi itekako iskoristili da preuveličaju, ne pišu tako.

Vrh

PostPostano: Sri vel 14, 2024 13:10 

Ovo što stavljaš, svugdje piše da je "nagovarao na seks", nigdje ne vidim silovanje.
Mislim, nije me briga, nije mi tema, ali nije dobro ni preuveličavati. Čak ni jutarnji i slobodna, koji bi itekako iskoristili da preuveličaju, ne pišu tako.

Ovo su ozbiljne optužbe ako se dokažu istinitima...

Jedna od žrtava ovog isusovačkog umjetnika u nedjelju je u novom intervjuu talijanskim novinama Domani detaljno opisala seksualno, psihičko i duhovno zlostavljanje koje je pretrpjela kao redovnica. Kako kaže, Rupnik joj je uzeo nevinost i prisilio je na šutnju tijekom osamdesetih i devedesetih godina iskoristivši tako njezinu krhkost i veliko poštovanje koje je prema njemu osjećala. Situaciju sličnu njoj navodno je prošlo još 20 drugih časnih sestara.

Moram dodati još da mi je čudno zbog čega časna nije odmah po događaju nazvala policiju i slučaj bi bio brzo riješen jer se radi u kaznenom djelu?

Vrh

PostPostano: Sri vel 14, 2024 13:35 

Ne baš. Iz teksta u Slobodnoj Dalmaciji "Jedna od žrtava ovog isusovačkog umjetnika u nedjelju je u novom intervjuu talijanskim novinama Domani detaljno opisala seksualno, psihičko i duhovno zlostavljanje koje je pretrpjela kao redovnica. Kako kaže, Rupnik joj je uzeo nevinost i prisilio je na šutnju tijekom osamdesetih i devedesetih godina iskoristivši tako njezinu krhkost i veliko poštovanje koje je prema njemu osjećala. Situaciju sličnu njoj navodno je prošlo još 20 drugih časnih sestara."
U Večernjem uz ostalo "Samo dan nakon objave da je inkardiniran u Koparsku biskupiju, u crkvenim i širim krugovima odjeknula je informacija koju je Tiskovni ured Svete Stolice objavio 27. listopada. U vatikanskom priopćenju se navodi da je papa Frane ukinuo zastaru u slučaju bivšeg isusovca Marka Rupnika kako bi se omogućio kanonski postupak u vezi optužbi protiv njega. Ovaj put to ne bi bio upravni postupak kao što je bilo do sada, već kazneni postupak u koji bi bile uključene i osobe pogođene zlostavljanjem, koje su inače bile zgrožene novim razvojem događaja u slučaju Rupnik, odnosno, njegovom inkardinacijom u Koparsku biskupiju."
U tekstu objavljenom u APnews od 22.12.2022. za koji sam isto stavio link biskup Libanori, vatikanski istražitelj, kaže da su optužbe devet žrtava istinite.
Ako pažljivije pročitaš vidjet ćeš da su optužbe puno teže, da uključuju i blasfemiju, ida ih službeni istražitelj i Tiskovni ured Sv. Stolice smatraju osnovanima, dovoljno da se pokrene postupak.

Vrh

PostPostano: Sri vel 14, 2024 18:20 

https://apnews.com/article/pope-francis ... 6b8c30a7f9

Vatikanski istražitelj biskup Libanori kaže da su optužbe devet žena istinite. To izgleda nije konačni broj, jer ovdje navode 20 žrtava
https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... u-15391339

Da silovanja vjerojatno nisu bila samo "obična" silovanja tj udovoljavanje niskim strastima govori detalj o pozivu na menage s trois što je usporedio sa Sv. Trojstvom

https://slobodnadalmacija.hr/dubrovnik/ ... je-1250404

Jel treba i za to neki link?

I nije masovni silovatelj Rupnik jedini takav slučaj. Ima stanoviti broj svećenika silovatelja koji su npr kod silovanja izgovarali riječi konsekracije ("ovo je moje tijelo"). Ta su silovanja ustvari ritualizirana, kao nekakvo magijsko izrugivanje Kristove žrtve.

Na jednom linku koji si dao piše:
"Sve do nekoliko mjeseci prije izbijanja slučaja (2022.), nekoliko mjerodavnih osoba vidilo je Rupnika kao kandidata za kardinala. Znalo se o njegovu utjecaju na biranje ‘prijateljskih‘ biskupa, slovenskih biskupa, kao i na vođenje dosjea ‘Stepinac‘ koji dugi niz godina čeka kanonizaciju." Kod pape Franje sva su mu vrata bila otvorena, stoga je zacijelo i utjecao na Papin stav o odgodi Stepinčeve kanonizacije."
Bitno net u jednom tekstu navodi da je slovenski redovnik, teolog i umjetnik, Marko Ivan Rupnik, izabran kao jedan od jedanaestero teologa koji su iz Vatikana pozvani da svatko sa svojega područja teologije opiše smjer Crkve kako ga vidi papa Franjo.
Slobodno pročitajte pa se uvjerite kako Rupnik priča o modernoj vjeri i prezire tradicionalne vjernike, a takve misli ćete naći i na ovom forumu od nekih koji s njim dijele takav pogled na vjeru https://www.bitno.net/vijesti/svijet/marko-ivan-rupnik/
Ja bih nadodala da je žalosno, ali očekivano da uz modernizam idu i svakojake opačine koje su se kod Rupnika pokazale. No budući je korizma treba i takve pozvati na obraćenje.

Vrh

PostPostano: Sri vel 14, 2024 19:11 

Na jednom linku koji si dao piše:
"Sve do nekoliko mjeseci prije izbijanja slučaja (2022.), nekoliko mjerodavnih osoba vidilo je Rupnika kao kandidata za kardinala. Znalo se o njegovu utjecaju na biranje ‘prijateljskih‘ biskupa, slovenskih biskupa, kao i na vođenje dosjea ‘Stepinac‘ koji dugi niz godina čeka kanonizaciju." Kod pape Franje sva su mu vrata bila otvorena, stoga je zacijelo i utjecao na Papin stav o odgodi Stepinčeve kanonizacije."
Bitno net u jednom tekstu navodi da je slovenski redovnik, teolog i umjetnik, Marko Ivan Rupnik, izabran kao jedan od jedanaestero teologa koji su iz Vatikana pozvani da svatko sa svojega područja teologije opiše smjer Crkve kako ga vidi papa Franjo.
Slobodno pročitajte pa se uvjerite kako Rupnik priča o modernoj vjeri i prezire tradicionalne vjernike, a takve misli ćete naći i na ovom forumu od nekih koji s njim dijele takav pogled na vjeru https://www.bitno.net/vijesti/svijet/marko-ivan-rupnik/
Ja bih nadodala da je žalosno, ali očekivano da uz modernizam idu i svakojake opačine koje su se kod Rupnika pokazale. No budući je korizma treba i takve pozvati na obraćenje.

Krivo je to razmišljanje u stilu zato što je modernista on je takav i takvi su svi koji su njemu slični ne to je opasno razmišljanje i generalizacija.

Čovjek može jednako biti bolestan i sklon zlu bez obzira kakve vjerske i filozofska načela imao ili pripadao nekoj grupi ili stranci.

Vrh

PostPostano: Sri vel 14, 2024 19:22 

Nije generaliziranje jer se radi o konkretnom umjetniku i njegovim sklonostima. Nije moj problem ako ti i Rupnik imate podudarne stavove po pitanju vjere.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 27 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata