Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet sij 16, 2025 16:22

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 82 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon pro 02, 2024 12:20 

Slušala sam jučer nekog znanstvenika koji je govorio o čovjekovu bitku na Zemlji.
Kaže, ako se dužina povijesti Zemljina postojanja usporedi sa jednim danom od 24 sata, čovijek je tu tek dvije sekunde.
Za zamisliti se. Kako se čovjek tako kasno pojavio i tako je kratko tu. Kad poredim sa knjigom postanka, ne štima.

Vrh

PostPostano: Sri pro 04, 2024 15:57 

Što ti se čini vjerojatnije?

Vrh

PostPostano: Čet pro 05, 2024 16:07 

A tebi? Pa postoje znanstveni dokazi??

Vrh

PostPostano: Čet pro 05, 2024 16:18 

Stara je filozofsko pitanje: kako znaš da Bog nije sve skupa stvorio prije par sekundi?
Nema načina da takvo što znaš.

Vrh

PostPostano: Čet pro 05, 2024 17:32 

Slušala sam jučer nekog znanstvenika..

:)

Vrh

PostPostano: Pet pro 06, 2024 07:22 

A tebi? Pa postoje znanstveni dokazi??

Pa nisam pokrenula ovu temu i ne znam o čemu pričaš. Ako bi napisala što te konkretno muči možda bi bilo moguće nešto reći, a ovako ne.

Vrh

PostPostano: Pet pro 06, 2024 15:17 

Kako neznaš? Pa postavila sam pitanje odnosno moje razmišljanje o tome kako se znanstveni dokazi o postojanju čovjeka na Zemlji ne slažu s knjigom postanka. Mislila sam, ako netko može pojasniti...

Vrh

PostPostano: Pet pro 06, 2024 20:00 

Kako neznaš? Pa postavila sam pitanje odnosno moje razmišljanje o tome kako se znanstveni dokazi o postojanju čovjeka na Zemlji ne slažu s knjigom postanka. Mislila sam, ako netko može pojasniti...

Žao mi je ne znam ti je to pojasniti. Ali Pints čita znanstvene radove sve u šesnaest pa će on to znati objasniti.

Vrh

PostPostano: Pet pro 06, 2024 21:06 

Slušala sam jučer nekog znanstvenika...

Možeš li ovde staviti ime i prezime tog znanstvenika, naravno, ako ti nije problem. :)

...moje razmišljanje o tome kako se znanstveni dokazi o postojanju čovjeka na Zemlji ne slažu s knjigom postanka.

Možeš li ovde staviti te znanstvene dokaze o postojanju čovjeka, naravno, ako ti nije problem. :)

Vrh

PostPostano: Pon pro 09, 2024 09:21 

Žao mi je ne znam ti je to pojasniti. Ali Pints čita znanstvene radove sve u šesnaest pa će on to znati objasniti.

Ženo, ne budi toliko cinična. Nije grijeh čitati i voljeti knjige.

Što se teme tiče, krasna je knjiga "Evanđelje Isusa Krista" od neobičnog svećenika Leonarda Castellania.
https://www.salesiana.hr/katalog/evandelje-isusa-krista

Osim što detaljno pojašnjava evanđelja, u prvom dijelu knjige objašnjava nastanak tekstova uključenih u Bibliju, koliko je rada genijalnih ljudi tokom povijesti bilo potrebno da bi mi danas imali u ruci prevedenu i pojašnjenu Bibliju. Realno, običan čovjek, pojedinac, nikada ne bi mogao do svega toga doći. Što su tekstovi drevniji to je razlika između moderne kulture i one u kojoj su tekstovi nastali veća. U starim kulturama nije bilo novinarskog stila koji bi taksativno i činjenično iznio priču. Prvo, zato što se radi o pripovjedačkim a ne pismenim kulturama, a drugo zato što su bili orijentirani na poruku, srž, a ne na činjenice. Zato svi drevni tekstovi pripovjedačkim tehnikama kroz simboliku progovaraju o bitnome. Važno je imati na umu da je te priče valjalo upamtiti i prenositi kroz generacije, priče su bile oblikovane tako da ih se lakše upamti. Koliko je to kompleksno govori i činjenica da su autori kod prijevoda biblije iz nama prilično poznatih kultura (grčka, židovska) imali velikih problema u prevođenju određenih pojmova koji su ljudima tog doba bili savršeno jasni a nama danas je potrebna stranica objašnjenja. Da bi takve tekstove preveli na moderni izričaj potrebano je poznavati jezik, kulturu, vjeru i pripovjedački stil tog doba.

Drugim riječima, što je biblijski tekst drevniji to ga manje treba gledati u doslovnom smislu.
Knjiga postanka je prepuna simbola, baš kao i Ivanovo Otkrivenje, ne čitaju se doslovno.

Druga sjajna knjiga koja progovara o istoj temi je "Hoditi s Bogom":
https://verbum.hr/hoditi-s-bogom

Vrh

PostPostano: Pon pro 09, 2024 11:57 

Ne mogu vidjeti, otišao praviti društvo Franu i ekipi.

Vrh

PostPostano: Pon pro 09, 2024 17:43 

totus tuus je napisao/la:
Ne mogu vidjeti, otišao praviti društvo Franu i ekipi.

Evo

Ženo, ne budi toliko cinična. Nije grijeh čitati i voljeti knjige.

Što se teme tiče, krasna je knjiga "Evanđelje Isusa Krista" od neobičnog svećenika Leonarda Castellania.
https://www.salesiana.hr/katalog/evandelje-isusa-krista

Osim što detaljno pojašnjava evanđelja, u prvom dijelu knjige objašnjava nastanak tekstova uključenih u Bibliju, koliko je rada genijalnih ljudi tokom povijesti bilo potrebno da bi mi danas imali u ruci prevedenu i pojašnjenu Bibliju. Realno, običan čovjek, pojedinac, nikada ne bi mogao do svega toga doći. Što su tekstovi drevniji to je razlika između moderne kulture i one u kojoj su tekstovi nastali veća. U starim kulturama nije bilo novinarskog stila koji bi taksativno i činjenično iznio priču. Prvo, zato što se radi o pripovjedačkim a ne pismenim kulturama, a drugo zato što su bili orijentirani na poruku, srž, a ne na činjenice. Zato svi drevni tekstovi pripovjedačkim tehnikama kroz simboliku progovaraju o bitnome. Važno je imati na umu da je te priče valjalo upamtiti i prenositi kroz generacije, priče su bile oblikovane tako da ih se lakše upamti. Koliko je to kompleksno govori i činjenica da su autori kod prijevoda biblije iz nama prilično poznatih kultura (grčka, židovska) imali velikih problema u prevođenju određenih pojmova koji su ljudima tog doba bili savršeno jasni a nama danas je potrebna stranica objašnjenja. Da bi takve tekstove preveli na moderni izričaj potrebano je poznavati jezik, kulturu, vjeru i pripovjedački stil tog doba.

Drugim riječima, što je biblijski tekst drevniji to ga manje treba gledati u doslovnom smislu.
Knjiga postanka je prepuna simbola, baš kao i Ivanovo Otkrivenje, ne čitaju se doslovno.

Druga sjajna knjiga koja progovara o istoj temi je "Hoditi s Bogom":
https://verbum.hr/hoditi-s-bogom

Vrh

PostPostano: Uto pro 10, 2024 12:46 

Ma ne moraš mi stavljati njegove postove, kad bi me bilo volja, mogla bih pogledati i sama.
Znam ja da Biblija, tj. Stari Zavjet ima, naročito u početku, svega i svačega, pokupljeno od Sumerana, Babilonaca, stavila sam bila i temu "Biblijske nejasnoće" gdje nismo baš nešto razjasnili. I kad sam patera Ramosa pitala o tome, rekao mi je da se koncentriram na Novi Zavjet.
Ali moj mozak stalno nešto čačka pa me eto zanimalo nekakvo objašnjenje na račun toga da se čovjek pojavio tek u drugoj trećini ajmo reći laički Zemljinog bitka, ustvari i kasnije. Možemo nekako sve staviti u isto prapočelo, onu česticu iz koje je sve krenulo, pa to protumačiti kao stvaranje...Hm...ali opet, humanoidi prije čovjeka :? ..Uvijek se na isto vratim...

Vrh

PostPostano: Uto pro 10, 2024 15:50 

Kao naručeno, nedavno predavanje "Don Josip Ulić - Tko je prije čovjek ili majmun?"

https://www.youtube.com/watch?v=Gogc7Ln14ys

Vrh

PostPostano: Uto pro 10, 2024 15:58 

Ma ne moraš mi stavljati njegove postove, kad bi me bilo volja, mogla bih pogledati i sama.
Znam ja da Biblija, tj. Stari Zavjet ima, naročito u početku, svega i svačega, pokupljeno od Sumerana, Babilonaca, stavila sam bila i temu "Biblijske nejasnoće" gdje nismo baš nešto razjasnili. I kad sam patera Ramosa pitala o tome, rekao mi je da se koncentriram na Novi Zavjet.
Ali moj mozak stalno nešto čačka pa me eto zanimalo nekakvo objašnjenje na račun toga da se čovjek pojavio tek u drugoj trećini ajmo reći laički Zemljinog bitka, ustvari i kasnije. Možemo nekako sve staviti u isto prapočelo, onu česticu iz koje je sve krenulo, pa to protumačiti kao stvaranje...Hm...ali opet, humanoidi prije čovjeka :? ..Uvijek se na isto vratim...

nema humanoida, dobro misliš
Bog je storio čovjeka, a ne nikakva evolucija!

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 82 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata