Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon pro 09, 2024 12:12

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 39 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto stu 05, 2024 07:21 

U Glasu koncila splitski svećenik i filozof dr. fra Ante Vučković govori o prisutnosti katolika na društvenim mrežama.
Dopis vjerničkim zajednicama đakovačko-osječkoga nadbiskupa Đure Hranića da dvojica laika koja su stekla popularnost među mnogim vjernicima poglavito zahvaljujući svojoj prisutnosti na društvenim mrežama nemaju niti mogu dobiti dopuštenje za nastupe na duhovnim skupovima na području Đakovačko-osječke nadbiskupije i kolanje toga dopisa izvan nadbiskupije na neki su način legitimirali pitanje načina na koji se katolički nauk izlaže na društvenim mrežama preko tzv. influencera.
Sadržaji na društvenim mrežama postali su možda već i dominantnije prisutni u životu vjernika nego realni susreti u župama ili drugim zajednicama. To znači da velik broj vjernika na društvenim mrežama traži religiozne sadržaje koji ih hrane. To otvara puno pitanja. Prvo, to pokazuje da ljudi gladuju za duhovnim, što bi nas trebalo veseliti. No odmah se pojavljuje i drugo pitanje: znači li traženje na društvenim mrežama da duhovna hrana koju vjernici dobivaju u župi nije dovoljna?
https://www.glas-koncila.hr/splitski-sv ... m-suocimo/

Vrh

PostPostano: Uto stu 05, 2024 09:41 

...

Odličan je komentar fra Vučkovića, pogađa u srž kao i obično!
Ne bavi se aktualnim slučajevima nego prije svega postavlja pitanja Crkvi i mislim da je to u ovom trenutku prava reakcija.

Vrh

PostPostano: Sri stu 06, 2024 15:05 

Odličan je komentar fra Vučkovića, pogađa u srž kao i obično!
Ne bavi se aktualnim slučajevima nego prije svega postavlja pitanja Crkvi i mislim da je to u ovom trenutku prava reakcija.

Meni je Vučković modernih shvaćanja i filozofski orijentiran. Čak je jednom napisao kako se srami habita u nekim prilikama pa ga i ne nosi uvijek. No ako to zanemarimo i promotrimo sam tekst onda se vidi kako u njemu manjka odgovora, a pitanja svatko može postavljati i filozofirati oko toga. Odgovori su važniji od pitanja, a to modernisti izbjegavaju.

Vrh

PostPostano: Sri stu 06, 2024 17:34 

"Pratim" jednu djevojku iz Splita koja ima instagram profil o cednom odijevanju. Zapravo dvije, sestre su.

Od laika evangelizatora ne pratim nikog. Sklizak je to teren.

Vrh

PostPostano: Čet stu 07, 2024 01:26 

Moze link od te dvije sestre u St?
Vučković je sretan sa riječima ali uvijek se politici izvuče. Tako i ovdje. Filozofi znaju puno pricati i to je to Ne dozivljavam ga kao hrabrog svecenika.

Vrh

PostPostano: Čet stu 07, 2024 09:58 

...a pitanja svatko može postavljati i filozofirati oko toga.

Ne slažem se sa ovim. Velika je mudrost znati postaviti prava pitanja u pravo vrijeme na pravu adresu.
I to je ono što Vučković upravo i čini ovim tekstom.
Nije pametno obrušavati se sada na aktualne primjere, prekratko traju, teško je ući u meritum, izazoveš ogorčenje i otpor ljudi.
S druge strane itekako je mudro i vrijedno kleričkoj Crkvi postaviti pitanje zašto se to događa, jesu li negdje pogriješili i mogu li načelno okrenuti takve laičke inicijative na dobro, usmjeriti ih. Vučković je vrlo mudar čovjek, cijenim njegovu blagost i mirnoću u pristupu.

Vrh

PostPostano: Čet stu 07, 2024 10:56 

Moze link od te dvije sestre u St?
Vučković je sretan sa riječima ali uvijek se politici izvuče. Tako i ovdje. Filozofi znaju puno pricati i to je to Ne dozivljavam ga kao hrabrog svecenika.

https://www.instagram.com/sistersinmodesty/?hl=en

Vrh

PostPostano: Čet stu 07, 2024 16:19 

Meni je Vučković modernih shvaćanja i filozofski orijentiran. Čak je jednom napisao kako se srami habita u nekim prilikama pa ga i ne nosi uvijek. No ako to zanemarimo i promotrimo sam tekst onda se vidi kako u njemu manjka odgovora, a pitanja svatko može postavljati i filozofirati oko toga. Odgovori su važniji od pitanja, a to modernisti izbjegavaju.

Gdje je to napisao?

Vrh

PostPostano: Čet stu 07, 2024 18:21 

Gdje je to napisao?

Imaš na forumu temu na kojoj si i sama pisala, a Adrijana ti je tamo dala citate u kojima negativno piše o habitu http://www.katolicki.info/forum/viewtop ... %87#p49158

Vrh

PostPostano: Pet stu 08, 2024 12:41 

Evo, potrudila sam se naći:
Jedan od znakova takvog ponašanja je i to što se u javnom životu nisam potpuno poistovjetio sa svojim redovničkim habitom. Na predavanja ga nikada ne nosim.

– To je autocenzura? Zbog čega?

Jednostavno, ne pada mi na pamet ići u habitu na fakultet. Osjećam kako je to neprimjereno. Nemam, naravno, nikakav problem s habitom, ali moje oblačenje pokazuje kako odgoj i odrastanje u komunizmu i dalje utječu na mene.

Ali, kako je lako igrati se gluhih telefona pa izmišljati što nam odgovara:
" Čak je jednom napisao kako se srami habita"

Vrh

PostPostano: Pet stu 08, 2024 14:14 

Lijepe su slike stavile. Na jednoj je vrlo lijep heklani veo. To mi je super modni detalj za sv. misnu žrtvu.

Vrh

PostPostano: Pet stu 08, 2024 16:00 

Jeste gledali onaj video kad su Vučkovića pitali o celibatu pa je rekao da se nada ce se to pitanje zenidbe svecenika u budućnosti rjesiti i da ne vidi problem da se svecenici zene. Ne citiram od riječi do riječi, ali tako je nekako pričao.

Vrh

PostPostano: Pet stu 08, 2024 16:51 

Ne, ja nisam. Stavi link.

Vrh

PostPostano: Pet stu 08, 2024 19:29 

Evo, našla sam. Ne sviđa mi se.

Vrh

PostPostano: Pet stu 08, 2024 20:18 

Pa naravno da nam se ne sviđa. Sve jasno.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 39 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata