Kad uzmemo u obzir da Isus u Evanđeljima nakon uskrsnuća ima preobraženo tijelo, dakle ne onakvo kakvo je imao za vrijeme života - mogao je ulaziti bez otvaranja vrata, najednom nestati, ali i normalno jesti kao i prije; učenici na putu u Emaus ga nisu prepoznali prije negoli su večerali s njim (niti Magdalena kod groba kao ni Ivan na jezeru) - isto tako je i njegovo "tijelo" prije utjelovljenja moglo biti nešto sasvim različito od zemaljskog, onakvo kakvo još nikad nismo vidjeli niti možemo zamisliti. U suprotnom, druga božanska osoba bila bi samo čisti duh, kao i Otac i Duh Sveti. Mislim da u dogmama nije definirano nigdje kako je Isus izgledao prije utjelovljenja, neke tajne su ipak ostavljene za onu stranu života. Ono što sigurno Crkva naučava, Isus je postojao od vijeka kako i Sveta pisma govore...
Uglavnom je tako, teologija kao znanost napreduje a tako i kristologija pa se nadam da će se i ovakva pitanja u budućnosti više rasvijetliti, na drugoj temi je slično pitanje u smislu Isusovog sveznanja tj. da li je preuzevši našu narav preuzeo i naše ograničenja u smislu toga.
Što se tiče Isusova tijela nakon uskrsnuća po meni je to isto tijelo koje je bilo na križu i u grobu a dokaz su i rane na njemu.
Mislim da je uskrsli tijelo Isusovo također materija a ne duh jer upravo ta materija i povezuje sve nas i čitavu tvorevinu te uvodi na kraju u vječno ili proslavljeno stanje koje zapravo sve stvoreno iščekuje o konačnom uskrsnuću u posljednji Dan.
O prolasku Isusovom kroz vrata vodilo se dosta polemike, kao prvo nigdje u Pismu ne stoji da je prošao kroz vrata a ako je već prošao isto tako je mogao i kroz zid. Koliko znam vrata služe da se nekome otvore a ne da se kroz njih prolazi pa ne vidim razloga da bi Isus izvidio takve trikove.
Većina teologa su suglasni da Isus nije prošao kroz vrata jer ipak je njegovo tijelo i ako slavno materijalne prirode nego se radi o tzv pojavi nešto slično teofaniji, budući da on više ne pripada ovoj dimenzije vremena i prostora već je po uskrsnuću preuzeo vječnost tj.njegovo tijelo je ušlo u taj način postojanja makar je kad govorimo o Isusu bolje izbjegavati ovo prije i posle. Nego da skratim Isus se jednostavno pojavio onako kako i samo Pismo kaže:
Mt 28, 16–20; Mk 16, 14–18; Lk 24, 36–49)
I uvečer toga istog dana, prvog u tjednu, dok su učenici u strahu od Židova bili zatvorili vrata, dođe Isus, stane u sredinu i reče im: »Mir vama!« 20 To rekavši, pokaza im svoje ruke i bok