Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon pro 09, 2024 11:54

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 211 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 15  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri kol 14, 2024 06:55 

E šta misliš hrki da li bi Isus umro od starosti da nije ubijen na kalvariji?

Umro bi tjelesni dio Isusa

Vrh

PostPostano: Sri kol 14, 2024 07:01 

Mislim da nije Isus mogao napraviti ovo sto tvrdis, i to zbog dva razloga: prvi-jer to naprosto nije htio, a ono sto Bog nece to ni ne moze napraviti (kao npr. sagrijesiti); drugi-kada bi mogao napraviti ovo sto spominjes ('turbo' trcanje, plivanje i sl.) onda bi pala u vodu ona krilatica "nama u svemu jednak osim u grijehu"

Griješiš u prvom dijelu rečenice....Isus-Bog je naravno mogao to sve napraviti !( da je htio)
Ali nije htio...i ti sam kažeš: jer to naprosto nije htio...zato to nije napravio...nije bilo potrebno da to napravi u njegovoj misiji na zemlji
Nije bilo potrebno da čini i npr. ta čuda ...ali je učinio na stotine drugih čuda!
da li će trčati 100 m za 6 sekundi ili hodati po vodi a da ne propadne, što se protivi zakonima fizike je ista stvar :idea:

Vrh

PostPostano: Sri kol 14, 2024 07:09 

Ne radi se uopće o banalizaciji
Iz ranijih rasprava ,ali i priča sa nekim svećenicima vidio sam da ljudi uopće ne kuže tko je bio Isus, Bogočovjek koji je hodao Judejom
I iz naših ranijih prepiski vidim da većina forumaša ne kuži šta je Isus, Bog sve mogao ( DA JE HTIO TO POKAZATI!)!

Koliko mogu zaključiti i ti ne vjeruješ da je Isus iz npr. 12. godine naše ere mogao trčati brže od Usain Bolta na 100 metara!
Zašto tako misliš?

edit: već si rekla razlog .Misliš da je ISUS bio ograničen? Fran26 ti je ispravno ukazao da Isus nije bio ograničen!
Ako nije bio ograničen onda je to sve mogao učiniti...naglašavam 5. put...sve je to mogao da je to htio izvesti na zemlji

Isto kao što je Isus npr. hodao po vodi kada je pričao sa Petrom u lađi!
Da ne nabrajamo sva druga čuda što je učinio

I onda ako opet ostaješ kod ranijeg mišljenja da nije mogao, molio bih te da precizno pojasniš zašto tako misliš i kako ti gledaš na Isusa koji je Bog i koji je naravno svemoguć samim time, ali po tebi opet nije svemoguć???

QUOTE:
Mislim da je, rođen u ljudskom tijelu, imao ograničenja koje ima ljudsko tijelo. Da je želio biti neki Batman, Supermen itd ne bi se Bog utjelovio u ljudskom tijelu. Čemu? Pa ne bi ni umro od zadobivenih rana/ mučenja.
Ako se Bog odlučio utjeloviti i to kao čovjek, čemu te usporedbe?
To mi je na nivou onog pitanja, smijemo li moliti dok obavljamo nuždu.
Meni je sve to čudno, ta razmišljanja.
To može znati samo Isus. Ili Bog. Nije mi uopće bitno.
Ali, evo što mene zanima, npr.
Isus nije umro, uskrsnuo je. Živ je. Prisutan na sv. Misi, u euharistiji, ali i u našim životima, uvijek je tu.
Trebao bi biti življi i prisutniji od svakog živog čovjeka. I kad mu se obratimo, nekako bi trebali osjetiti to prisutstvo.
Ali rijetko tko to osjeti.
Pa dok je bio među ljudima, žena je ozdravila samo dotaknuvši mu skute. Kćer od satnika, Lazar, već bijahu mrtvi, no On ih je oživio.
Zašto sada nije tako? Kaže, vjera te tvoja spasila...Ili, blaženi koji ne vidješe, a vjeruju. Ili, da je vjere kao zrno gorušice, brda bi mogli pomicati. Kad tamo, djete umre, iako su roditelji puni vjere zazivali Isusa. Ljudi mole, puni vjere, a molitve neuslišane. Onda kažu, Bog zna najbolje. Bog zna da je za tebe baš to potrebno. Bog i po krivim crtama radi pravo. Itd.
Nema tih čuda koje je radio.

odlično pitanje
i ja bih volio znati odgovor
ima i danas čuda ...sama znaš za međugorje...tamo se dogodilo mnoštvo čuda ili su iz njega proizašla...samo nema dovoljne vjere kod ljudi pa i svećenika
mnogi protivnici međugorja na takva čuda lakonski i glupo kažu da i ako su se dogodila da su to djela đavolska...da se vrag preoblači u anđela svjetla i da nas želi prevariti, izigrati u konačnici
eto , samo na tome možeš vidjeti koliko su srca današnjih ljudi otvrdnjela, koliko prevladavala čisto racionalni duh, racionalizam

Vrh

PostPostano: Sri kol 14, 2024 10:29 

Griješiš u prvom dijelu rečenice....Isus-Bog je naravno mogao to sve napraviti !( da je htio)
Ali nije htio...i ti sam kažeš: jer to naprosto nije htio...zato to nije napravio...nije bilo potrebno da to napravi u njegovoj misiji na zemlji
Nije bilo potrebno da čini i npr. ta čuda ...ali je učinio na stotine drugih čuda!
da li će trčati 100 m za 6 sekundi ili hodati po vodi a da ne propadne, što se protivi zakonima fizike je ista stvar :idea:

Božju svemoć ne shvaćam kao i ti, za mene to znači uvijek napraviti ono što je najbolje, a ne imati mogućnost napraviti sve što je teoretski moguće.
Ali to je čisto filozofiranje, glupo je o tome na ovaj način raspravljati pa neću dalje ovo komentirati.

Vrh

PostPostano: Sri kol 14, 2024 10:50 

ima i danas čuda ...sama znaš za međugorje...tamo se dogodilo mnoštvo čuda ili su iz njega proizašla...samo nema dovoljne vjere kod ljudi pa i svećenika
mnogi protivnici međugorja na takva čuda lakonski i glupo kažu da i ako su se dogodila da su to djela đavolska...da se vrag preoblači u anđela svjetla i da nas želi prevariti, izigrati u konačnici
eto , samo na tome možeš vidjeti koliko su srca današnjih ljudi otvrdnjela, koliko prevladavala čisto racionalni duh, racionalizam

I nije ti neki odgovor na postavljeno pitanje jer onda ispada da se čuda ne događaju izvan Međugorja.

Promotri malo bolje pitanje od TT:
Isus nije umro, uskrsnuo je. Živ je. Prisutan na sv. Misi, u euharistiji, ali i u našim životima, uvijek je tu.
Trebao bi biti življi i prisutniji od svakog živog čovjeka. I kad mu se obratimo, nekako bi trebali osjetiti to prisutstvo.

Pa dok je bio među ljudima, žena je ozdravila samo dotaknuvši mu skute. Kćer od satnika, Lazar, već bijahu mrtvi, no On ih je oživio.
Zašto sada nije tako? Kaže, vjera te tvoja spasila...Ili, blaženi koji ne vidješe, a vjeruju. Ili, da je vjere kao zrno gorušice, brda bi mogli pomicati. Kad tamo, djete umre, iako su roditelji puni vjere zazivali Isusa. Ljudi mole, puni vjere, a molitve neuslišane. Onda kažu, Bog zna najbolje. Bog zna da je za tebe baš to potrebno. Bog i po krivim crtama radi pravo. Itd.

Mislim da na ovo pitanje i nema pametnog odgovora, ali eto volio bih da me netko razuvjeri. Ima neka teorija da su se čuda u prvim stoljećima masovnije događala kao poticaj za širenje kršćanstva svijetom, dok je danas to moguće samo u slučajevima iznimne vjere, koja je pak vrlo rijetka.

Vrh

PostPostano: Sri kol 14, 2024 10:54 

Božju svemoć ne shvaćam kao i ti, za mene to znači uvijek napraviti ono što je najbolje, a ne imati mogućnost napraviti sve što je teoretski moguće.

Pravo kažeš prijatelju. Više dogmi potvrđuje upravo ovo što si rekao, citiram;

God is absolute ontological Goodness in Himself and in relation to others. (De fide.)

God is absolute Moral Goodness or Holiness. (De fide.)

God is absolute Benignity. (De fide.)

Vrh

PostPostano: Sri kol 14, 2024 10:57 

Ali to je čisto filozofiranje, glupo je o tome na ovaj način raspravljati pa neću dalje ovo komentirati.

Pa mi cijelo vrijeme pričamo šta je Isus mogao ,a ne šta je bilo najbolje za napraviti
I mnogi , možda čak većina forumaša ne shvaća šta je Isus iz Judeje sve mogao
Na Isusa krivo gledaju , da je bio ograničen i ne -svemoguć... gledaju heretično kao arijevci

Vrh

PostPostano: Sri kol 14, 2024 11:04 

I nije ti neki odgovor na postavljeno pitanje jer onda ispada da se čuda ne događaju izvan Međugorja.

Promotri malo bolje pitanje od TT:

Mislim da na ovo pitanje i nema pametnog odgovora, ali eto volio bih da me netko razuvjeri. Ima neka teorija da su se čuda u prvim stoljećima masovnije događala kao poticaj za širenje kršćanstva svijetom, dok je danas to moguće samo u slučajevima iznimne vjere, koja je pak vrlo rijetka.

Ja sam naveo samo jedan primjer gdje se događaju čuda...nisam rekao da se SAMO u m. događaju čuda
Slažem se da su u počecima čuda masovnije događala radi širenja kršćenstva
Moguće da je danas manje čuda i da ne osjtimo Božju prisutnost jer smo postali teški racionalisti, farizeji...papirnati kršćani...malo je istinske duhovnosti i duboke vjere

Istina je i što je TT navela da Bog zna šta je najbolje za nas, pa ne uslišava našu svaku molitvu...Bog nije automat za naše želje

Vrh

PostPostano: Sri kol 14, 2024 19:30 

Možda za početak da shvatimo da je Isus pravi Bog i da je time logično svemoguć ali isto tako i da je pravi čovjek i da je po tome ograničen....da li je to tako teško za razumjeti...niko ne kaže da Isus nije svemoguć ali isto tako stoji da je uzeo ograničenu ljudsku narav i da je kao čovjek ograničen i sličan nama po tome.

Negirati Isusovu ljudsku narav je također hereza kao i negirati Isusovu Božansku svemoguću narav.

Nema veze što je Isus hodao po vodi i činio čudesa to su činili i ostali sveci to su znamenja bila potrebna ali reći da po svojoj ljudskosti nije bio ograničen je hereza i točka pa ko hoće neka izvoli.

Vrh

PostPostano: Sri kol 14, 2024 21:41 

Možda za početak da shvatimo da je Isus pravi Bog i da je time logično svemoguć ali isto tako i da je pravi čovjek i da je po tome ograničen....da li je to tako teško za razumjeti..

Očito da jest.

...niko ne kaže da Isus nije svemoguć ali isto tako stoji da je uzeo ograničenu ljudsku narav i da je kao čovjek ograničen i sličan nama po tome.

To što je uzeo ljudsku narav ne mjenja činjenicu da je Bog. :roll:

Negirati Isusovu ljudsku narav je također hereza kao i negirati Isusovu Božansku svemoguću narav.

Ajde da se barem jednom slažemo.

Nema veze što je Isus hodao po vodi i činio čudesa to su činili i ostali sveci to su znamenja bila potrebna ali reći da po svojoj ljudskosti nije bio ograničen je hereza i točka pa ko hoće neka izvoli.

Ima jako velike veze. Isus radi čudesa, citiram;

God's omnipotence flows from His being pure act. The efficacy of a thing is determined by the grade of its real being. To God's Infinite Reality of Being there corresponds an (intensively) Infinite Power. This extends over the whole sphere of real and possible being (extensively infinite). As God's power is identical with God's Essence... Ludwig Ott "Fundamentals of Catholic dogma"

Zato dogma kaže, citiram;

The Divine Attributes are really identical among themselves and with the Divine Essence. (De fide.)

Drugim rečima rečeno, Isus čini čudesa "od sebe", a sveci su činili čudesa po milosti. Bog je bezgrešan po biti, a Marija je bezgrešna po milosti. A to su jako velike razlike. O tome se radi.

Vrh

PostPostano: Sri kol 14, 2024 23:12 

Očito da jest.

To što je uzeo ljudsku narav ne mjenja činjenicu da je Bog. :roll:

Ajde da se barem jednom slažemo.

Ima jako velike veze. Isus radi čudesa, citiram;

God's omnipotence flows from His being pure act. The efficacy of a thing is determined by the grade of its real being. To God's Infinite Reality of Being there corresponds an (intensively) Infinite Power. This extends over the whole sphere of real and possible being (extensively infinite). As God's power is identical with God's Essence... Ludwig Ott "Fundamentals of Catholic dogma"

Zato dogma kaže, citiram;

The Divine Attributes are really identical among themselves and with the Divine Essence. (De fide.)

Drugim rečima rečeno, Isus čini čudesa "od sebe", a sveci su činili čudesa po milosti. Bog je bezgrešan po biti, a Marija je bezgrešna po milosti. A to su jako velike razlike. O tome se radi.

Isus Bog je sam sebe ograničio uzevši našu narav to kaže Pismo.
Jasno je da je kao Bog svemoguć ali također je jasno i da je sam sebe ograničio postavši čovjek.

Počeli smo sa tim da li je znao latinski i sve vezano uz to da li je mogao ili nije mogao napraviti ono ili ovo.

Kao čovjek je bio jednak nama sa svim ograničenostima koje su svojstvene ljudima tako je jasno da nije znao latinski, njegova ljudska narav je za razliku od nas bila do kraja poslušna Ocu i mogla je ispuniti do kraja sve ono što čovjek nije ispunio i tako nas vratiti u izgubljeno sinovstvo. Također njegovo čovještvo je ovisilo o milosti primajući sve od Oca.

Njegova ljudska narav je jasno bila u potpunom jedinstvu sa božanskom naravi i sve što je bitno i što je mogla i bilo potrebno je imala , spoznala i znala ali na ljudski i ograničan način.

Sve ovo navedeno ne dovodi u pitanje Isusovu Božansku osobu u relaciji odnosa ličnosti Presvetog Trojstva i njegovu svemoć vezano uz to, jasno je da je Isus svemogući Bog jer to je njegov identitet tj. njegova ličnost ali pitanje nije da li je njegova Božanska osoba znala latinski nego da li je on kao čovjek to znao.

Mogu zamisliti ovakvu situaciju ...neko se Isusu obraća na latinskom. On kao Bog sve naravno zna i prije nego mu se obratio jer proniče misli i srca svakog čovjeka ali mu se kao čovjek ne može obratiti na latinskom i to naravno ne čini pa bi vjerojatno zamolio nekog ko zna da mu odgovori ako je potrebno.
Znači ne komunicira Isusovo Božanstvo sa tim tipom koji ga je pitao na latinskom jer to nebi bilo moguće nego Isus čovjek.

Naravno ovo je samo moje mišljenje koje će se koregirati ako bude potrebno kad mi to sve objasni neki iskusni teolog.

Vrh

PostPostano: Sri kol 14, 2024 23:55 

Isus Bog je sam sebe ograničio uzevši našu narav to kaže Pismo.
Jasno je da je kao Bog svemoguć ali također je jasno i da je sam sebe ograničio postavši čovjek.

Počeli smo sa tim da li je znao latinski i sve vezano uz to da li je mogao ili nije mogao napraviti ono ili ovo.

Kao čovjek je bio jednak nama sa svim ograničenostima koje su svojstvene ljudima tako je jasno da nije znao latinski, njegova ljudska narav je za razliku od nas bila do kraja poslušna Ocu i mogla je ispuniti do kraja sve ono što čovjek nije ispunio i tako nas vratiti u izgubljeno sinovstvo. Također njegovo čovještvo je ovisilo o milosti primajući sve od Oca.

Njegova ljudska narav je jasno bila u potpunom jedinstvu sa božanskom naravi i sve što je bitno i što je mogla i bilo potrebno je imala , spoznala i znala ali na ljudski i ograničan način.

Sve ovo navedeno ne dovodi u pitanje Isusovu Božansku osobu u relaciji odnosa ličnosti Presvetog Trojstva i njegovu svemoć vezano uz to, jasno je da je Isus svemogući Bog jer to je njegov identitet tj. njegova ličnost ali pitanje nije da li je njegova Božanska osoba znala latinski nego da li je on kao čovjek to znao.

Mogu zamisliti ovakvu situaciju ...neko se Isusu obraća na latinskom. On kao Bog sve naravno zna i prije nego mu se obratio jer proniče misli i srca svakog čovjeka ali mu se kao čovjek ne može obratiti na latinskom i to naravno ne čini pa bi vjerojatno zamolio nekog ko zna da mu odgovori ako je potrebno.
Znači ne komunicira Isusovo Božanstvo sa tim tipom koji ga je pitao na latinskom jer to nebi bilo moguće nego Isus čovjek.

Naravno ovo je samo moje mišljenje koje će se koregirati ako bude potrebno kad mi to sve objasni neki iskusni teolog.

Kopitar: ignoriraj lista od 15.8.2024. do 15.9.2024.
Hrki: ignoriraj lista od 10.8.2024. do 10.10.2024.
Zdrave: ignoriraj lista od 21.3.2024. do 21.3.2027.
Prancing Commy: ignoriraj lista od 23.1.2013. do 23.1.2063.

Vrh

PostPostano: Čet kol 15, 2024 05:58 

Vi koji volite zgubidanske teme se trebate sjetiti kako je Isus Krist zaprijetio Petru: "Nosi se od mene, sotono, jer ti nije na pameti što je Božje, nego što je ljudsko!" Prije nego podlegnete tom porivu beskrajnog filozofiranja zapitajte se kako takve misli i rasprave utječu na spasenje vaše duše.

Vrh

PostPostano: Čet kol 15, 2024 08:48 

Blagoslovljena svima današnja velika svetkovina- Uznesenje BDMarije u nebo!

Ovo su važne stvari
Da li je Isus na zemlji bio svemoguć ili ograničen...radi tog pitanja i hereza oko toga su se sazivali opći koncili/sabori i vodile teške teološke rasprave u ranom kršćanstvu!
mnogi su radi krivovjerja u ranom kršćanstvu bili proglašavani krivovjernicima/ hereticima oko tih pitanja i krivog shvaćanja kristologije

je li po tebi Isus da je želio/htio pokazati mogao trčati 100 m brže od Usain bolta?

Vrh

PostPostano: Čet kol 15, 2024 11:01 

hrki je napisao/la:
je li po tebi Isus da je želio/htio pokazati mogao trčati 100 m brže od Usain bolta?

Nasjeo si na Kopitarevu podmetanje niškoristi tema, ali ja ću ti povjerovati ako mi daš jasan dokaz da je netko izopćen po pitanju brzine Isusovog trčanja.
Za spasenje duše je korisnije misli i djela fokusirati na molitvu i liturgiju. Tradicionalno je Katolička Crkva iznad svega bila usmjerene na neposredni susret s Bogom u liturgiji, a ne na filozofiranje koje ne donosi spasenje. Božja narav gledala se kao konkretni način pripreme za potpuno sudjelovanje u liturgiji. Znamo da Bog na liturgiji ne trči i ne nadmeće se s drugima već nas spašava, dakle samo zgubidani neće to staviti u prvi plan nego će poticati rasprave koje ničemu ne služe osim za ljudsko pametovanje.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 211 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 15  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata