Čitajući ovaj članak
Link u kojem Isusovac Luka Ilić raspravlja o
temi trpećega Boga, iznendadio sam se kako je njegov odgovor na pitanje iz naslova ove teme - Ne, Bog ne trpi. Njegov odgovor čini se logičan i dobro je filozofski argumentiran.
S druge strane, ja sam uvijek mislio da Bog stalno trpi jer suosjeća sa svojim stvorenjima koja pate.
Zanima me kakva su razmišljanja ostalih forumaša (bilo bi dobro pročitati članak prije odgovora).
Dobra tema! Ovo što si napisao, vjerujem iskreno, "ja sam uvijek mislio da Bog stalno trpi jer suosjeća sa svojim stvorenjima koja pate", to je nekakav
sensus fidelium jednostavnih duša koje ne brinu previše o teologiji učenjaka, a zanimljivo je da se i sam Isus u nekim objavama tako prikazao... U knjizi koju čitam (Papa Franjo: On koji nas uzljubi) o Presvetom Srcu Isusovom i o sv. Mariji Margareti papa je naslovio jedan ulomak "Pobožnost utjehe" i o čemu govori - o tome...
Zato prenosim malo dulji ulomak:
Prikladno je obnoviti jedan poseban vid duhovnosti koji je pratio pobožnost Kristovu srcu, naime unutarnju želju da se tom srcu ponudi utjeha. Ovdje neću raspravljati o praksi "zadovoljštine", koju smatram prikladnijom za društvenu dimenziju ove pobožnosti o kojoj ćemo raspravljati u sljedećem poglavlju. Htio bih se umjesto toga usredotočiti na želju koja se često osjeća u srcima vjernika koji s ljubavlju razmatraju otajstvo Kristove muke i doživljavaju ga kao otajstvo koje se ne samo prisjeća već nam postaje prisutno po milosti, ili bolje rečeno, omogućuje nam da budite mistično prisutni u trenutku našeg otkupljenja. Ako istinski volimo Gospodina, kako bismo ga mogli ne poželjeti utješiti?
Papa Pio XI želio je ovu osobitu pobožnost utemeljiti u spoznaji da otajstvo našega otkupljenja Kristovom mukom nadilazi, Božjom milošću, sve granice vremena i prostora. Na križu se Isus ponudio za sve grijehe, uključujući i one koji će se tek počiniti, uključujući naše vlastite grijehe. Na isti način, djela koja mu sada nudimo za utjehu, također nadilazeći vrijeme, dotiču njegovo ranjeno srce. „Ako je i zbog naših grijeha, još u budućnosti, ali već predviđenih, Isusova duša postala žalosna do smrti, ne može se sumnjati da je u isto vrijeme izvukao neku utjehu iz naše naknade, također predviđene, u trenutku kad mu se 'ukazao anđeo s neba' (Lk 22,43), kako bi njegovo srce, pritisnuto umorom i tjeskobom, pronašlo utjehu. I tako čak i sada, na čudesan, ali istinit način, možemo i trebamo tješiti to Presveto Srce, koje je neprestano ranjeno grijesima nezahvalnih ljudi.”
Razlozi srca
Nekima bi se moglo činiti da ovom aspektu pobožnosti prema Presvetom Srcu nedostaje čvrsta teološka osnova, ali srce ima svoje razloge. Ovdje sensus fidelium uočava nešto tajanstveno, izvan naše ljudske logike, i shvaća da Kristova muka nije samo događaj iz prošlosti, već onaj u kojem možemo sudjelovati po vjeri. Razmišljanje o Kristovom samoprinosu na križu uključuje, za kršćansku pobožnost, nešto puno više od pukog sjećanja. Ovo uvjerenje ima čvrsto teološko utemeljenje. Možemo dodati i priznanje vlastitih grijeha, koje je Isus preuzeo na svoja izranjavana ramena, i našu nedostatnost pred tom bezvremenom ljubavlju, koja je uvijek neizmjerno veća.
Možemo također pitati kako se možemo moliti Gospodinu života, koji je uskrsnuo od mrtvih i koji vlada u slavi, dok ga u isto vrijeme tješimo usred njegovih patnji. Ovdje trebamo shvatiti da njegovo uskrslo srce čuva svoju ranu kao stalnu uspomenu i da djelovanje milosti omogućuje iskustvo koje nije ograničeno na jedan trenutak prošlosti. Razmišljajući o tome, nalazimo se pozvanima da krenemo mističnim putem koji nadilazi naša mentalna ograničenja, ali ostaje čvrsto utemeljen na Božjoj riječi. Papa Pio XI to jasno kaže: “Kako ova djela odštete sada mogu ponuditi utjehu, kada Krist već vlada u blaženstvu neba? Na ovo pitanje možemo odgovoriti riječima svetog Augustina, koje su ovdje vrlo prikladne – ‘Daj mi onoga koji ljubi i razumjet će što govorim’. Svatko tko posjeduje veliku ljubav prema Bogu i tko gleda unatrag u prošlost, može prebivati u meditaciji o Kristu i vidjeti ga kako radi za čovjeka, tuguje, trpi najveće nevolje, 'za nas ljude i za naše spasenje', gotovo gotovo iscrpljeni tugom, tjeskobom, naprotiv, 'izbijeni zbog naših grijeha' (Iz 53,5), i donoseći nam iscjeljenje upravo tim modricama. Što više vjernici razmišljaju o svim ovim stvarima, to jasnije vide da su grijesi čovječanstva, kad god da su počinjeni, bili razlog zašto je Krist predan na smrt.”
Te riječi Pija XI zaslužuju ozbiljno razmatranje. Kada Sveto pismo kaže da vjernici koji ne žive u skladu sa svojom vjerom "ponovno razapinju Sina Božjega" (Heb 6,6), ili kada Pavao, prinoseći svoje patnje za druge, kaže da, "u mom tijelu dopunjujem što nedostaje mukama Kristovim” (Kol 1,24), ili opet, kada Krist u svojoj muci moli ne samo za svoje tadašnje učenike, nego i za “oni koji po njihovoj riječi vjeruju u mene” (Iv 17,20), sve ove izjave dovode u pitanje naš uobičajeni način razmišljanja. Oni nam pokazuju da nije moguće u potpunosti odvojiti prošlost od sadašnjosti, koliko god našem umu to bilo teško shvatiti. Evanđelje, u svom svom bogatstvu, nije napisano samo za naše molitveno razmatranje, nego i da nam omogući da iskusimo njegovu stvarnost u našim djelima ljubavi i u našem unutarnjem životu. To je svakako slučaj s otajstvom Kristove smrti i uskrsnuća. Čini se da vremenske razlike koje koristi naš um nisu u stanju obuhvatiti puninu ovog iskustva vjere, koje je temelj kako našeg jedinstva s Kristom u njegovoj patnji, tako i snage, utjehe i prijateljstva koje s njime uživamo u njegovom uskrslom životu.
...