Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet srp 10, 2025 11:19

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 210 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub lip 14, 2025 08:23 

To što ti ne znaš za granice Crkve te tjera da se praktično boriš protiv evangelizacije heretika?

Temeljem čega si donijela ovaj zaključak, nakon što sam ne znam koliko puta napisao da itekako ima smisla nositi svjetlo u mrak?
Katolička vjera daje bistrinu, objašnjava slutnju koju čovjek ima upisanu u srce. Donosi nadu, i smisao, i putokaz. I čini to u punini za razliku od drugih religija i filozofskih sustava.

Biti katolikom znači imati jasnoću i cilj, zaštitu od mraka. Zato itekako ima smisla širiti evanđelje bez obzira što Bog u Crkvu uključuje duše i na načine koji su nama ljudima otajstveni.

Jako si kruta u svojim pogledima. Misliš da je dovoljno nekome reći "Krist je istina, put i život" i ako to ne prihvati onda neće biti spašen? Ljudima oči i srca mogu biti zatvorena iz mnogih razloga, zbog rana koje imaju, zbog indoktrinacija kojima su bili izloženi, zbog preteških tereta koje nose kroz život... ima među nama puno više mraka nego što smo spremni priznati, puno je ljudi koji vapiju za Bogom a ne znaju ili nemaju snage vidjeti Ga. Naravno da ima smisla širiti evanđelje, i metoda nije ta da im na nos nabijaš katekizam, nego "ljubav gradi mostove kojima Istina može proći".
Bog je ljubav, a ne zakon. To je bila temeljna poruka Krista koju Farizeji nisu mogli shvatiti premda su bili bogobojazni i dobri ljudi.

Vrh

PostPostano: Sub lip 14, 2025 08:48 

pints je napisao/la:
Temeljem čega si donijela ovaj zaključak, nakon što sam ne znam koliko puta napisao da itekako ima smisla nositi svjetlo u mrak?

Ti pričaš kako si super vjernik, a ovdje na forumu ti je smetalo kada sam savjetovala nekatoliku (Fileo) da kad već to nije ipak ne ubija, ismijava ili aktivno radi protiv Katoličke Crkve koju je sam Krist osnovao jer se u protivnom nemaju čemu nadati po pitanju spasenja. Tebi je to toliko zasmetalo da si me na najvulgarniji način „morao“ napasti. Sada bi kao ti nosio svjetlo u mrak i pričao priče. Ja ti ne vjerujem jer i kada bi čovjek to htio ne može na modernistički način jer mu onda zapravo smeta vjera i oni koju ju ispravno ispovijedaju. Još ćeš za sebe reći nisi netko tko osuđuje, a 80% svojih postova sada mene osuđuješ potpuno bez dokaza, a niti ne razumiješ zašto je Krist osuđivao farizeje.
Citat:
Misliš da je dovoljno nekome reći "Krist je istina, put i život" i ako to ne prihvati onda neće biti spašen?

Gdje sam ja napisala kako je samo to dovoljno ili kako nije potrebno više ili da treba na silu nekoga pokrštavati, što trabunjaš? No što god napravio, ako to nisi posvjedočio kako bez Katoličke Crkve nema spasenja zapravo nisi napravio ništa za spasenje te duše.

Vrh

PostPostano: Sub lip 14, 2025 09:01 

Ti pričaš kako si super vjernik, a ovdje na forumu ti je smetalo kada sam savjetovala nekatoliku (Fileo) da kad već to nije ipak ne ubija, ismijava ili aktivno radi protiv Katoličke Crkve koju je sam Krist osnovao jer se u protivnom nemaju čemu nadati po pitanju spasenja. Tebi je to toliko zasmetalo da si me na najvulgarniji način „morao“ napasti.

Nemam pojma tko je Fileo niti se sjećam nekakve rasprave o njemu.

Ne osuđujem te, nego te nagovaram da u svojem krutom pogledu na svijet imaš malo više razumjevanja za palu ljudsku prirodu i Božje milosrđe.
Kada se kaže da netko ne zna sa Krista to ne znači da nije nikada čuo za Njega nego da nije u stanju vidjeti Krista onakvim kakav on doista jest.
Velika većina protivnika Crkve zapravo ni ne zna što je Crkva, oni se bore protiv (krive) slike koju imaju o Crkvi i Kristu i Bogu.

Citat:
a niti ne razumiješ zašto je Krist osuđivao farizeje.

Uvijek sam otvoren za nove uvide i razmišljanja, slobodno piši.

Vrh

PostPostano: Sub lip 14, 2025 09:08 

Kao prilog raspravi stavljam jedno predivno NDE svjedočanstvo. I opet, na engleskom je, ali YT ima odlično prevođenje u realnom vremenu.
Govori na emotivan način upravo o tome kako je žena bila blokirana ranama zlostavljanja iz djetinjstva, nije mogla shvatiti gdje je Bog bio u tim trenutcima... ljutnja, frustracija, bijes, odbacivanje... i onda iskustvo Božje ljubavi u NDE iskustvu. Bog je ljubav.

https://youtu.be/ehSLJxfhTmM?si=rvZWcGTS9keMmaYP

Vrh

PostPostano: Sub lip 14, 2025 09:19 

pints je napisao/la:

Najednom nema koristi od svemogućih AI pretraživača kad moderna amnezija nastupi.
pints je napisao/la:
Uvijek sam otvoren za nove uvide i razmišljanja, slobodno piši.

Biti će prilike i za to. kao što i sam kažeš prije nije dosta čovjeku samo reći i servirati jer poznata je stvar kako su farizeji oni koji su izvrdavali Božje zapovjedi, a ne oni koji su su ih širili i poučavali. Uostalom ja sam samo poštena katolička žena i nije smisao mog života samo ispravljati svakoga tko modernistički iskrivljuje vjeru na ovom forumu. Čak mislim kako se i previše trudim i to na štetu korisnih stvari koje trebam raditi. Zar nije za neke Krist rekao da ne bi vjerovali i da im sam Mojsije dođe i kaže?

Vrh

PostPostano: Sub lip 14, 2025 09:30 

...jer poznata je stvar kako su farizeji oni koji su izvrdavali Božje zapovjedi, a ne oni koji su su ih širili i poučavali.

Saduceji su izvrdavali Božje zapovijedi, Farizeji su ih se striktno pridržavali.
Toliko striktno da su izgubili iz vida njihov smisao i postali kruta forma. Zato im Isus stalno govori da su srca tvrda.
Upravo ono što se i danas mnogima događa jer je lakše slijediti formu nego uroniti u sadržaj.

Nego, zbilja, tko je Fileo? Gdje je ta rasprava?
Fileo, javi se! :mrgreen:

Vrh

PostPostano: Sub lip 14, 2025 19:24 

.. ja sam samo poštena katolička žena i nije smisao mog života samo ispravljati svakoga tko modernistički iskrivljuje vjeru na ovom forumu. Čak mislim kako se i previše trudim i to na štetu korisnih stvari koje trebam raditi.

BRAVO!

Vrh

PostPostano: Ned lip 15, 2025 17:36 

Ne daj Bože nikome takvog stanja.

Ovaj put si u pravu.

Vrh

PostPostano: Uto lip 17, 2025 13:53 

pints je napisao/la:

Eto dokaza kako te duh modernizam oslijepio i zarobio u nedosljednosti. Koja korist od AI pretraživača ako izgubiš memoriju viewtopic.php?f=3&t=2612&p=51173&hilit=ubijati#p51166

Vrh

PostPostano: Uto lip 17, 2025 16:31 

Kaj ti ne znaš da se sa takvima nemre normalno razgovarati, pa ne samo ona nego većina od pet ljudi koji pišu na forumu su takvi a i sam forum je obojan tako isključiv i farizejski...ja sam pokušao da o tome nešto kažem na temi " analiza foruma" ali je ubrzo bez objašnjenja zaključan...što misliš ko je najviše banirana osoba na ovom forumu, pitanje za milijun kuna...ako je ovaj forum slika katoličkog vjernika onda je to stvarno jadno a i znakovito je što nestaje....jer što kaže mudri Gamalijel pustimo pa ako je od Boga ostaće a ako ne...

Jedini kod kojeg sam osjetila istinski katolički duh, onu ljubav, neosuđivanje, bio je viz.
I priznajem, često sam mu kontrirala ali to je zato jer nisam mogla prihvatiti njegov stav "tko tebe kamenom ti njega kruhom" i još ne mogu. Iz razloga što je na puno višem duhovnom stupnju. On je doživio neke stvari koje su ga uzdignule a možda je i po prirodi takav.
Svejedno, jedini...To je prikaz općeg stanja. Pohvalim i adrijanu ali viz je taj.

Vrh

PostPostano: Sri lip 18, 2025 09:56 

To je prikaz općeg stanja.

A vidi ovo;

Baš se dobro osjećam. Idem već neko vrijeme na pričest s tim grijehom koji mi se ponekad zalomi i napokon sam imala sreću "dohvatiti" svećenika, friškog kod nas, za ispovijed. Bilo me strah da sam možda u svetogrđu iako sam na jednoj ispovijedi prije nekoliko godina dobila informaciju da nije. Čula sam već pozitivne stvari o njemu i baš mi je "legao". Rekao mi da ako je to moj najveći grijeh, onda je on miran zbog mene. Da se to više drži za "nered" nego za grijeh. I tako, rasteretila sam dušu i kažem, baš se dobro osjećam.

Do koje mjere modernistička savjest može otupiti i lažima se zavaravati da je čovjek u stanju napisati, citiram;

Baš se dobro osjećam. Idem već neko vrijeme na pričest s tim grijehom koji mi se ponekad zalomi i napokon sam imala sreću "dohvatiti" svećenika, friškog kod nas, za ispovijed. Bilo me strah da sam možda u svetogrđu iako sam na jednoj ispovijedi prije nekoliko godina dobila informaciju da nije. Čula sam već pozitivne stvari o njemu i baš mi je "legao". Rekao mi da ako je to moj najveći grijeh, onda je on miran zbog mene. Da se to više drži za "nered" nego za grijeh. I tako, rasteretila sam dušu i kažem, baš se dobro osjećam.

Vrh

PostPostano: Čet lip 19, 2025 12:04 

Eto dokaza kako te duh modernizam oslijepio i zarobio u nedosljednosti. Koja korist od AI pretraživača ako izgubiš memoriju https://katolicki.info/forum/viewtopic. ... ati#p51166

Draga Majkićka, jako mi je žao ako si to doživjela kao napad na sebe. Imam veliko poštovanje za tvoju postojanu vjernost Kristu i Crkvi i ni na kraj pameti mi nije napadati te, i cijelu tu raspravu nisam doživio kao ti. Htio sam ti samo skrenuti pažnju da pored postojane vjernosti postoji i iznimno važna dimenzija ljubavi o kojoj Krist puno govori, sveci joj pridaju veliku pažnju i današnja Crkva je iznimno ističe. Bog je ljubav, to je toliko važno da si valja posvješćivati iz dana u dan. Bog je ljubav i svaki čovjek koji je ikada bio ili će biti na Zemlji je njegovo ljubljeno stvorenje. Ljubav je ispred zakona, "milosrđe mi je milo a ne žrtva". Kada drugima navješćujemo Krista valja nam to činiti kroz djela ljubavi, a ne prijetnjama i osudom. Nadam se da sam sada jasniji.

Vrh

PostPostano: Sub lip 21, 2025 05:36 

Draga Majkićka, jako mi je žao ako si to doživjela kao napad na sebe. Imam veliko poštovanje za tvoju postojanu vjernost Kristu i Crkvi i ni na kraj pameti mi nije napadati te, i cijelu tu raspravu nisam doživio kao ti. Htio sam ti samo skrenuti pažnju da pored postojane vjernosti postoji i iznimno važna dimenzija ljubavi o kojoj Krist puno govori, sveci joj pridaju veliku pažnju i današnja Crkva je iznimno ističe. Bog je ljubav, to je toliko važno da si valja posvješćivati iz dana u dan. Bog je ljubav i svaki čovjek koji je ikada bio ili će biti na Zemlji je njegovo ljubljeno stvorenje. Ljubav je ispred zakona, "milosrđe mi je milo a ne žrtva". Kada drugima navješćujemo Krista valja nam to činiti kroz djela ljubavi, a ne prijetnjama i osudom. Nadam se da sam sada jasniji.

Zdravo oko vidi zdravo , bolesno misli da je prljavština čista. Iako tvoje ponašanje podsjeća na bolest ipak to nije to jer si svoje ponašanje ipak sam odabrao. Iisprazne i opijumski moderne priče koje si ti odabrao kao način ponašanja. No to nije prava istinita vjera već negacija vjere. Npr. pričaš kako je Bog ljubav, a kažeš kako je stvorio okrutan svijet tj kako je svijet oduvijek okrutan. Uglavnom potrebno ti je istinsko obraćenje na katoličku vjeru, a ne hippy opijum ispraznosti.

Vrh

PostPostano: Sub lip 21, 2025 10:16 

Npr. pričaš kako je Bog ljubav, a kažeš kako je stvorio okrutan svijet tj kako je svijet oduvijek okrutan.

Možeš ti bolje od ovih ispraznih dosjetki na koje su kršćanski filozofi odgovorili prije puno stoljeća. Bog je prije svega čovjeka stvorio slobodnim, na svoju sliku. Sloboda je temelj čovjeka, temelj njegove zbilje i temelj vjere. Tolika sloboda da stvorenje može odbaciti Stvoritelja. Uz sve posljedice koje takvo odbacivanje nosi.

Božja ljubav nije isprazno hippy naklapanje o ljubavi, a kamoli opijum. Gdje si ti zalutala, u potpuno opskurno argumentiranje. Bog je ljubav, to je temeljno kršćansko načelo, nema veze sa nikakim drugim društvenim ili političkim pojavama. Bez da to prigrliš ne možeš drugima svjedočiti Boga. Katolik koji ne prihvaća da je Bog prvenstveno ljubav samo će odbijati nevjernike od Boga. Ivančić je često i tome govorio. Ne zakon nego ljubav. Ne pravila iz straha nego upute iz ljubavi.

https://m.youtube.com/watch?v=tMB9-fXtnPQ

Vrh

PostPostano: Sub lip 21, 2025 14:29 

pints je napisao/la:
Bog je prije svega čovjeka stvorio slobodnim, na svoju sliku.

Nije čovjek stvoren prije svega već je čovjek stvoren kasnije, poslije biljaka i životinja. Vama modernistima kronologija ne znači ništa kao i hippycima, jer vam ništa nije bitno kad propagirate totalni relativizam.
pints je napisao/la:
Božja ljubav nije isprazno hippy naklapanje o ljubavi, a kamoli opijum.
Pa tim je čudnije što ti Božju ljubav hoćeš odvojiti od Katoličke Crkve. Odnosno dokazano napadaš one koji su samo tvrdili kako bez Nje nama spasenja i prije i sada. Prvo to trebaš prihvatiti, a ne hippiyevski tumarati okolo.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 210 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata