Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet srp 10, 2025 12:27

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 210 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri lip 11, 2025 13:11 

Pa recimo širenje temeljne Kristove poruke: "Ljubi Gospodina Boga svoga svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim" i "Ljubi bližnjega svoga kao sebe samoga". Što znači slijediti Krista? Slijedi li Krista onaj tko se krstio ili onaj tko živi po Njegovoj riječi (makar i po intuiciji a ne po Riječi)?

Ako iz toga isključiš Katoličku Crkvu nemaš ništa. Čak si i te riječi dobio preko Nje.
pints je napisao/la:
Mnogima bi sakramenti mogli zatvoriti a ne otvoriti vrata. Jer tko dobije više, od njega će se više i tražiti.

To što govoriš je paradoks, a najveća je glupost postaviti stvari na način da Milost Božja (tj sakramenti zatvaraju vrata) onima koji ih primaju. Oni koji odbijaju Milost Božju tj. Katoličke sakramente njima će biti zatvorena vrata spasenja.
Unatoč tome što ti je dana Milost pripadanja Katoličkoj Crkvi ti imaš pravo biti zbunjen i paradoksalan i za to će te Bog strože suditi, ali nepotrebno si tovariš teret krivnje i za one koje zbunjuješ svojim izjavama kako ima sigurnog spasenja izvan Katoličke crkve. Modernizam je sinteza zla i poguban za spasenje duše.

Vrh

PostPostano: Sri lip 11, 2025 13:30 

Ako iz toga isključiš Katoličku Crkvu nemaš ništa. Čak si i te riječi dobio preko Nje.

To što govoriš je paradoks, a najveća je glupost postaviti stvari na način da Milost Božja (tj sakramenti zatvaraju vrata) onima koji ih primaju. Oni koji odbijaju Milost Božju tj. Katoličke sakramente njima će biti zatvorena vrata spasenja.
Unatoč tome što ti je dana Milost pripadanja Katoličkoj Crkvi ti imaš pravo biti zbunjen i paradoksalan i za to će te Bog strože suditi, ali nepotrebno si tovariš teret krivnje i za one koje zbunjuješ svojim izjavama kako ima sigurnog spasenja izvan Katoličke crkve. Modernizam je sinteza zla i poguban za spasenje duše.

Ne znam zašto se tako ad hominem obrušavaš na Pintsa kada samo učenje, nauk KC kaže da ima mogućnosti spasenja i za neke koji nisu članovi KC??
KKC- odredbe 846-848!

Vidjela si šta sam više puta pitao Frana26 , pa objasni Pintsu, meni i ostalima .
Odnosno odgovori na pitanje koje sam više puta postavio Franu...to jedino može razjasniti ove nedoumice

Vrh

PostPostano: Sri lip 11, 2025 14:13 

Nemoj biti ljubomoran. Obraćam se Pintsu jer valjda mislim kako za njega ima nade. Za ostale okorjele dosadne ponavljače koji moderno žele evoluirati dogme do besmisla, može se samo pomoliti.

Vrh

PostPostano: Sri lip 11, 2025 14:46 

To što govoriš je paradoks, a najveća je glupost postaviti stvari na način da Milost Božja (tj sakramenti zatvaraju vrata) onima koji ih primaju.

Osoba koja je primila sakramenta dobila je jako puno od Stvoritelja, i milost i znanje i pomoć.
Od takve osobe ne očekuje se samo da izbjegava grijeh već i da donosi plodove: djela ljubavi, milosrđa, svjedočenja. Jednog dana će Gospodin zatražiti račun kako je iskoristio primljene talente. Sa primanjem sakramenata ne dolazi samo pomoć nego i odgovornost. Nisam baš siguran da postoji neka široka svijest o tome, mnogi ostaju na folklornoj razini.

Što se tvoje zadnje rečenice tiče, modernizam je, kao i konzervatizam, pojam u koji se svašta trpa.

...ali nepotrebno si tovariš teret krivnje i za one koje zbunjuješ svojim izjavama kako ima sigurnog spasenja izvan Katoličke crkve.

I dalje imaš jako ružan običaj drugima u usta stavljati riječi koje nisu rekli.
Nigdje nisam napisao kako ima sigurnog spasenja izvan Katoličke crkve, jer sigurnog spasenja nema ni u Katoličkoj crkvi, a kamoli bi bilo izvan.

Drugi Vatikanski koncil je ovo pitanje razriješio, uveo u Katekizam i što se mene tiče tu nema rasprave.
Crkva uči da je spasenje moguće i za one izvan njenih vidljivih granica, ali da svako spasenje dolazi od Krista kroz Crkvu.
Poanta nije osuditi one koji su vani, već naglasiti da je Crkva redoviti i Bogom ustanovljeni put spasenja. Krist je jedini Spasitelj, a Crkva je njegovo mistično Tijelo na zemlji. Bog želi da se svi ljudi spase (1 Tim 2,4) i pronalazi načine da svoju milost ponudi svakom čovjeku, jer Bog je ljubav.

Ukratko, nema spasenja bez Krista, ali moguće je spasenje onih koji nisu formalni, vidljivi članovi Katoličke crkve.
Ako netko želi uspostaviti neku svoju verziju Katekizma onda radi shizmu.

Vrh

PostPostano: Sri lip 11, 2025 14:57 

A šta kaže KKC od 1983. u odredbama 846-848??
Kaže da ima spasenja izvan KC!!...jasno i glasno se to kaže u najslužbenijem izvoru nauka KC..

Možeš li ti to ovde citirati, ako ti nije problem. Živo me zanima gde to u bilo kojem dokumentu crkve stoji da izvan Crkve ima spasenja. Evo, citiraj ako ti nije problem. :|

Vrh

PostPostano: Sri lip 11, 2025 15:10 

pints je napisao/la:
Osoba koja je primila sakramenta dobila je jako puno od Stvoritelja, i milost i znanje i pomoć.
Od takve osobe ne očekuje se samo da izbjegava grijeh već i da donosi plodove: djela ljubavi, milosrđa, svjedočenja.

Zar ima veće djelo ljubavi, milosrđa i svjedočenja nego nekome reći kako se treba biti Katolik, ući u Katoličku Crkvu i živjeti sakramentalno? To je kao kada nekom kažeš da ne ide u minsko polje.
pints je napisao/la:
Drugi Vatikanski koncil je ovo pitanje razriješio, uveo u Katekizam i što se mene tiče tu nema rasprave.

Taj koncil nije donio nikakvu novu dogmu niti mu je karakter dogmatski pa se njegove odluke ne mogu tumačiti kao diskontinuitet već se nauk treba tumačiti u kontinuitetu s prije izrečeni dogmama.
Da Bog ne želi spasenje ljudi kroz Katoličku Crkvu, ne bi ju osnivao i učinio Tjelom svojim. Iz tvojih rječi bi se dalo zaključiti kako je to odvojeno, a nije.

Vrh

PostPostano: Sri lip 11, 2025 15:22 

Zar ima veće djelo ljubavi, milosrđa i svjedočenja nego nekome reći kako se treba biti Katolik, ući u Katoličku Crkvu i živjeti sakramentalno?

Potpuno se slažem sa tobom, bez imalo dvojbe.
Ali što ćemo sa onim većim dijelom svijeta u kojem ljudi nemaju mogućnosti ili snage doći do Riječi, do Sakremenata?
Što ćemo sa mnogim dijelovima svijeta u kojima nema ljubavi, u kojima je na ulicama nasilje, tamo gdje se djecu i žene prodaje u seksualno roblje, a metak dobije zbog nikakvog razloga? Ovo je dolina suza, mnogi ljudi imaju želju i potrebu, ali ne znaju kako i nemaju mogućnosti to saznati. Što sa njima? Milosrđe ili fiškalska krutost?

Da Bog ne želi spasenje ljudi kroz Katoličku Crkvu, ne bi ju osnivao i učinio Tjelom svojim. Iz tvojih rječi bi se dalo zaključiti kako je to odvojeno, a nije.

Pa to sam i napisao u prethodnom upisu, spasenje dolazi preko Krista kroz Crkvu, ali granice Crkve određuje Bog a ne ljudi niti formalne procedure.
Sv. Ivan Pavao II je to lijepo napisao u svojoj enciklici Redemptoris Missio:

"Spasenje u Kristu dostupno je ne samo onima koji izričito vjeruju u Krista (...), već i svim ljudima dobre volje u čijim srcima milost djeluje na nevidljiv način. (...) Duh Sveti nudi svima mogućnost da se, na način koji je poznat Bogu, pridruže ovom pashalnom otajstvu."

Vrh

PostPostano: Sri lip 11, 2025 15:34 

Potpuno se slažem sa tobom, bez imalo dvojbe.
Ali što ćemo sa onim većim dijelom svijeta u kojem ljudi nemaju mogućnosti ili snage doći do Riječi, do Sakremenata?
Što ćemo sa mnogim dijelovima svijeta u kojima nema ljubavi, u kojima je na ulicama nasilje, tamo gdje se djecu i žene prodaje u seksualno roblje, a metak dobije zbog nikakvog razloga? Ovo je dolina suza, mnogi ljudi imaju želju i potrebu, ali ne znaju kako i nemaju mogućnosti to saznati. Što sa njima? Milosrđe ili fiškalska krutost?

Pa to sam i napisao u prethodnom upisu, spasenje dolazi preko Krista kroz Crkvu, ali granice Crkve određuje Bog a ne ljudi niti formalne procedure.

"Spasenje u Kristu dostupno je ne samo onima koji izričito vjeruju u Krista (...), već i svim ljudima dobre volje u čijim srcima milost djeluje na nevidljiv način. (...) Duh Sveti nudi svima mogućnost da se, na način koji je poznat Bogu, pridruže ovom pashalnom otajstvu."

Da nisi naveo da je papa to rekao proglasili bi te heretikom, zato si trebao prvo citirati bez autora pa kad kažu , ovdje nije dozvoljeno promicati ništa što nema veze sa KC onda im kažeš čija je to izjava....a nakon toga se povuku u mišije rupe.

Vrh

PostPostano: Sri lip 11, 2025 15:51 

Majkićka je u pravu kada kaže da je Crkva običan, siguran i potpun put koji je Krist ostavio. Ali svjesni smo da postoji i spasenje izvan Crkve kao izvanredan put koji ovisi o Božjem milosrđu na načine koji nama nisu u potpunosti poznati. Nema razloga nijekati ih ili još gore boriti se protiv toga. Pa što netko ima od toga da drugome uskrati Božje milosrđe? Treba se radovati za svaku spašenu dušu.

Vrh

PostPostano: Sri lip 11, 2025 17:55 

pints je napisao/la:

Zašto se onda ne zapitaš zašto ta stvarnost uopće postoji? Bog je nas sve s ovog foruma stavio u drugačiju stvarnost od ove koju opisuješ. Dakle, ako te to toliko smeta i brine, a želiš biti vjerodostojan onda put pod noge i u misije u te zemlje pa spasi te ljude. Što se mene tiče ja nastojim živjeti vjeru u okolnostima koje mi je Bog dao i postoji puno razloga za zahvalnost što je tako. Baš zbog toga nije moje da sudim i određujem Bogu što bi trebao raditi i zašto takva stvarnost uopće postoji ako je on svemoćan i to dopušta? Uostalom zar ćeš mijenjati redke Biblije koji pišu o nemilosrdnom uništenju nekih naroda? Svijet jest postao okrutnim mjestom, ali to se ne rješava tako što će se proglašavati sve ispravnim i spasonosnim. Kao što se problem droge ne rješava legalizacijom.
pints je napisao/la:

Čitava ta enciklika ima glavni cilj isticanje važnosti misijskog poslanja i buđenje kršćana iz misijske uspavanosti, a ti si ju izmasakrirao i zapravo tvrdiš nešto što implicira kako katoličko misionarenje nema smisla. Navedi ti točno link i oznaku djela iz kojeg si to prenio pa onda možemo raspravljati, a ja ti nisam naivna pa vjerovati kako je sve to rekao Papa. Zar bi trebala vjerovati kako Boga nema jer ima takav redak u Bibliji?
Nažalost ne mogu dulje obrazlagati jer imam i obiteljskih obaveza za razliku od onih koji ženama ništa ne pomažu, već samo vise na forumu s misijom kvarenja katoličkog nauka kako bi ugodili svojim pohotama.

Vrh

PostPostano: Čet lip 12, 2025 07:22 

Možeš li ti to ovde citirati, ako ti nije problem. Živo me zanima gde to u bilo kojem dokumentu crkve stoji da izvan Crkve ima spasenja. Evo, citiraj ako ti nije problem. :|

Citirao sam na ovoj temi barem 3 puta!
Ti si lijenčina i troler pa se ne potrudiš pročitati...u stvari , pročitao si ti, ono što si pročitao ti ne odgovara pa se praviš da ne znaš
Nemam nimalo želje da ti opet stavljam ...imaš KKC nađi pa stavi sam i čitaj
I onda nam kakti "dokaži" da to ne piše

Vrh

PostPostano: Čet lip 12, 2025 07:26 

Nemoj biti ljubomoran. Obraćam se Pintsu jer valjda mislim kako za njega ima nade. Za ostale okorjele dosadne ponavljače koji moderno žele evoluirati dogme do besmisla, može se samo pomoliti.

čuj ljubomoran??
Na šta ?
Ti seruckaš kontra Katekizma KC , TAKO OLAKO, bez ikakvog sustezanja i glumataš pravovjerje

Pa ako tvrdiš kontra KKC , najslužbenijeg dokumenta koji se odnosi na pravovjerno učenje KC onda daj dokaze KOJI GA POBIJAJU ...

Vrh

PostPostano: Čet lip 12, 2025 07:34 

Majkićka je u pravu kada kaže da je Crkva običan, siguran i potpun put koji je Krist ostavio. Ali svjesni smo da postoji i spasenje izvan Crkve kao izvanredan put koji ovisi o Božjem milosrđu na načine koji nama nisu u potpunosti poznati. Nema razloga nijekati ih ili još gore boriti se protiv toga. Pa što netko ima od toga da drugome uskrati Božje milosrđe? Treba se radovati za svaku spašenu dušu.

Dragi Pints,

previše je toleriraš :)) ...to treba raditi do određene mjere...i ja sam kao ti znao bacati bisere pred svinje i više puta ponavljati nekima neke očite stvari
ali , kada vidiš da netko ne sudjeluje na pošten način u raspravi, onda ih treba poklopiti grublje...
Ona je oholica i tvroglavac koja ne zna kao Fran26 odgovoriti na nijedno podpitanje

Izbjegava dati odgovore na pitanje koje je pitam jer ga ne zna odgovoriti...
U stvari zna da je odgovor kontra njenih tvrdnji pa ga ne želi dati izu tih razloga!
tako da njeno tarlahanje je zavijanje u prazno

Zadnja izmjena: hrki; Čet lip 12, 2025 09:36; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Čet lip 12, 2025 07:48 

Svijet jest postao okrutnim mjestom, ali to se ne rješava tako što će se proglašavati sve ispravnim i spasonosnim.

Svijet je oduvijek okrutno mjesto. Dapače, današnja civilizacija je puno manje okrutna od svih nama poznatih iz povijesti.
Apsolutno ima smisla donijeti Krista u sve dijelove svijeta jer time donosiš nadu i donosiš svijetlo u mrak.
To što Bog i u tom mraku vidi svoja stvorenja ne znači da je manja naša uloga kao kršćanina da svijetom širimo svjetlo.

Navedi ti točno link i oznaku djela iz kojeg si to prenio ..

Pa napisao sam, enciklika Redemptioris Missio. Ovdje ti je tekst na engleskom, ako ti se ne da sve čitati pročitaj pasus 10:

https://www.vatican.va/content/john-paul-ii/en/encyclicals/documents/hf_jp-ii_enc_07121990_redemptoris-missio.html

Nedavno sam naletio i na video don Terzea koji govori baš o ovoj temi:
https://youtu.be/iWRDn_GgvE0?si=zzLjHpPaJ9codIp3

Ne znam zašto te toliko smeta da Crkva kaže kako Bog u svojem milosrđu nije fiškalski krut nego se vodi zakonom ljubavi.
To ne umanjuje ulogu Crkve, ne umanjuje ulogu vjere, vjernik ne gubi time ništa nego dobiva više braće i sestara.
Zakon ljubavi ne kaže da će se svatko spasiti, nego samo da granice Crkve nisu ograničene na ono što je ljudskim mjerilima mjerljivo.

Vrh

PostPostano: Čet lip 12, 2025 07:51 

...

Ljubav gradi mostove preko kojih istina može proći.
To je jedna od najljepših misli koju sam našao na YT i rado dijelim to fantastično svjedočanstvo:
https://www.youtube.com/watch?v=IHuouyFQ2GQ

Čin izvanredne i nesebične ljubavi mijenja drugu osobu, riječi i uvjeravanje gotovo pa nikada.
Jednostavno ljudska bića su tako formirana. :)

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 210 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata