Ako smijem primijetiti optužio si kopitara da samo pitanjima odgovara na pitanja, ali i ti se nekako služiš istom metodom.
Nisi ništa komentirao na to da zadnje tri pape i KKC nisu toliko kruti kao ti?
Dapače, tvrditi da samo katolici mogu ući u raj se smatra i herezom nazvanom Feeneyism po svećeniku koji ju je zdušno zagovarao. Kako to komentiraš?
OK, definiraj tu vrstu neznanja, meni je to prilično mutan pojam.
Obuhvaća li primjerice i nečiju subjektivnu ranjenost zbog koje nije u mogućnosti objektivno sagledati ovo o čemu govorimo?
Na ostala pitanja ti nemam jasan odgovor, i sam sam još debelo u promišljanjima.
Svakako su to dobra pitanja vrijedna razmišljanja, čitanja i razgovora. I pokazatelj koliko je našim pastirima zapravo teško voditi Crkvu.
Slažem se da je ovo tema , pitanje vrijedno razmišljanja i razgovora...ja o tome mozgam godinama i želim doći do konačnog odgovora:)
Ne mogu ti definirati neskrivljeno neznanje ništa bolje od onoga što piše u odredbama KKC,a tamo se samo spominje taj mutan i nejasna pojam...ne pojašnjava se detaljnije šta bi to točno značilo, tako da to uvođenje tog pojma bez da se pojasni šta je to točno je inače na klimavim nogama
Zato sam te i pitao čemu onda misionarenje svećenika Crkve ( i krštenje ljudi koji nisu kršćani!) i toliko zlopaćenje ako je to nebitno za spasenje...nisi mi odgovorio?
Ranije sam spominjao šta je iskonski-istočni grijeh , šta je krštenje i zašto je ono potrebno za spas itd
Nisam to spominjao bez veze
Nakon pda adama i eve , istočnim grijehom došlo je do kidanja duhovnih niti sa Bogom, čovjek je pod grijehom i đavlom
Prije Krista nitko nije mogao doći u raj, to je razlog zbog kojeg Stari Zavjet izbjegava govor o zagrobnom životu
Spasenje se ostvaruje samo kroz poništenje smrtnosti istočnoga grijeha!
To poništenje se dpgađa samo krštenjem u Crkvi...krštenjem za dobiva mogućnost ulaska u raj!
Svatko tko se želi spasiti mora se sjediniti sa Bogom. Mora izvršiti čin zajedništva sa Kristom
To zajedništvo sa Kristom nazivamo Crkva ( čiji su članovi kršteni ljudi)...tek krštenjem ljudi postaju dio Crkve!
Jednostavno rečeno, izvan Crkve ne može biti spasenja, jer izvan Crkve ne može biti jedinstva sa Bogom
Ne možemo svojom "dobrotom", dobrim djelima zaslužiti spasenje!!