Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet sij 16, 2025 16:50

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 97 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: Uto ruj 17, 2024 10:29 

Nisam prvenstveno u vezi kršetanja rekao za Augustina, nego prvenstveno za pelagijansko učenje- da se čovjek može spasiti dobrim djelima!...Augustin je pobio Pelagija( i već sam ranije naglasio da je Pelagije bio svećenik, tako da neznam zašto to spominješ! pogledaj dobro šta sam ranije već spominjao) da se ljudi mogu spasiti samo svojim snagama, samo svojim djelima!( bez Božje milosti)...što je točno...Augustin je za ljude rekao nešto u stilu "da je čovjek masa grijeha" , štou biti i je!...i po nasljeđenom iskonskom grijehu i po grijesima što ih činimo svaki dan...nađi mi čovjeka koji neće u 70-80 godina počiniti nijedan smrtni grijeh!i time se spasiti samo po svojim dobrim djelima

Šta nam onda treba dalje po tebi da se očistimo od grijeha i spsimo se?
Reci nam

Hoćeš reći da je Bog stvorio čovjeka koji nije sposoban samostalno izabrati njega pa Bog mora intervenirati i time bitno umanjujemo slobodu i izabranje jer odluka ne bi bila samostalno donesena.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 17, 2024 11:05 

Hoćeš reći da je Bog stvorio čovjeka koji nije sposoban samostalno izabrati njega pa Bog mora intervenirati i time bitno umanjujemo slobodu i izabranje jer odluka ne bi bila samostalno donesena.

nISI MI ODGOVORIO NA MOJA PITANJA?, pa očekujem da odgovoriš barem u drugom postu...budi fer...nemoj smo postavljati pitanje, da bi izbjegao odgovor na ranije pitanje :D
Čuo si valjda učenje o božjoj milost ...jedan od najjačih i njavažnijih instituta u nauku KC
Bez Božje milosti čovjek ne može ništa
Pelagije je tvrdio ovo što izgleda ti tvrdiš i želiš naglasiti
I njega je za sva vremena pobio sv-Augustin i sabor KC

Naravno da postoji slobodna volja...to nitko ne negira
Ali postoji i milost koju nam daje Bog...a bez nje teško da bi se itko spasio!

Vrh

PostPostano: Uto ruj 17, 2024 11:09 

Iznenađuje me koliko olako uzimaš to simboličko odlaženje gubavcima.
Imam osjećaj kao da mnogi ljudi uopće nisu svjesni koliko je Kristovo učenje bilo radikalno i suprotnos svemu što je Čovjek bio tada.
Zapravo i mogu shvatiti jer je današnji svijet toliko uronjen u Kristovu ostavštinu da uzimamo kao normalno ljudska prava, vrijednosti, činjenje dobra...

Prije dvije tisuće godina ubijanje ljudi je bila norma a ne izuzetak. Držanje robova za rad i seksualno iskorištavanje je bila norma. Žene na razini kućne životinje je bila norma.
Slabe se ubijalo ili pustilo da umru negdje kao šugava pseta. Smiješni su moderni wokisti koji glorificiraju kulturu Rima i Grčke i ističu ih kao temelje Zapada. U tim kulturama ne bi preživjeli jedan dan.

To koliko je Kristova poruka radikalna je nemoguće prikazati nekom analogijom u modernom svijetu.
Pada mi na pamet zgodna pričica iz fizike. Kada je Einstein razvio svoju teoriju relativnosti matematika mu je pokazivala da svemir nije statičan nego da se širi. To je bilo toliko nezamislivo da je namjerno ubacio (izmišljenu) konstantu u formule kako bi se formule vratile u normalu. Tek godinama kasnije je dobar matematičar i astronom, svećenik Lemaitre, uočio tu prijevaru i zauvijek promijenio znanstvenu paradigmu, a mnogi vrhunski znanstvenici tog doba su umrli a da se nikada nisu pomirili sa promjenom.

To je bila strašna revolucija koja je sve promijenila. Ali je minorna u odnosu na promjenu koju je Krist donio čovjeku.
Bog je dvije tisuće godina pripremao židovski narod modelirajući ih polako, iz naraštaja u naraštaj, da bi im mogao dati konačnu Objavu i zatražiti da je pronesu po cijelom svijetu.

To nije "samo" etika niti je "samo" činjenje dobrih djela. To je prepoznavanje Božjeg nauma za čovjeka, to je prihvaćanje Kristove ostavštine, to znači biti radikalno i temeljito promijenjen čak i kada ne znaš odakle ta promjena dolazi. A dolazi od Krista, od Crkve, od stotina tisuća mučenika koji su tokom stoljeća tu promjenu pronosili i konačno pronijeli diljem svijeta. Svijet danas, sa svim gadostima koje se događaju je dramatično i radikalno promjenjen i prožet Kristovom ostavštinom, u odnosu na svijet prije dvije tisuće godina.

Važno je prepoznavati istinu u drugome. I nitko osim Boga ne može znati srce drugog čovjeka. Samo i jedino Bog može reći tko jest a tko nije spašen.

Šta u konačnici spašava nekršćane koji su danas čuli za Isusa i ne žele se pokrstiti?

Vrh

PostPostano: Uto ruj 17, 2024 11:37 

Šta u konačnici spašava nekršćane koji su danas čuli za Isusa i ne žele se pokrstiti?

Božja milost, Njegova želja da spasi svako stvorenje koje se spasiti dade, Njegov uvid u srce svakog čovjeka i usklađenost čovjekove volje sa Božjim naumom za tog čovjeka i zakonom upisanim u srce...

Biti dio formalne Kristove Crkve je privilegija i ogromna obaveza jer više ti je dano i više će se tražiti.

Gledaj, jasno je nadam se svima da ovdje samo raspravljamo, iznosimo svoja razmišljanja, sumnje i dvojbe. Nitko nema (ili bar za sebe znam da nemam) odgovor za koji bih se usudio reći da je konačan i gurati ga drugima kao normu. Muče me ista pitanja kao i svih na temi, čitamo, promišljamo, molimo, tražimo od Gospodina odgovore...

Ako vjerujem da je Gospodin stvorio i Hrkija Mongola (a vjerujem da je stvorio sve ljude i da ih ljubi istim žarom) onda vjerujem da je svakome pravedno dao slobodu i šansu da se oduči za Njega ili protiv Njega, a da to nema veze sa mjestom i vremenom rođenja, kulturom, biologijom... Ne znam kako to drugačije izreći, jer pri tom isto tako smatram da je Kristova Crkva jako važna i da je dobila misiju prenijeti Istinu drugima.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 17, 2024 12:16 

Božja milost, Njegova želja da spasi svako stvorenje koje se spasiti dade, Njegov uvid u srce svakog čovjeka i usklađenost čovjekove volje sa Božjim naumom za tog čovjeka i zakonom upisanim u srce...

Biti dio formalne Kristove Crkve je privilegija i ogromna obaveza jer više ti je dano i više će se tražiti.

Gledaj, jasno je nadam se svima da ovdje samo raspravljamo, iznosimo svoja razmišljanja, sumnje i dvojbe. Nitko nema (ili bar za sebe znam da nemam) odgovor za koji bih se usudio reći da je konačan i gurati ga drugima kao normu. Muče me ista pitanja kao i svih na temi, čitamo, promišljamo, molimo, tražimo od Gospodina odgovore...

Ako vjerujem da je Gospodin stvorio i Hrkija Mongola (a vjerujem da je stvorio sve ljude i da ih ljubi istim žarom) onda vjerujem da je svakome pravedno dao slobodu i šansu da se oduči za Njega ili protiv Njega, a da to nema veze sa mjestom i vremenom rođenja, kulturom, biologijom... Ne znam kako to drugačije izreći, jer pri tom isto tako smatram da je Kristova Crkva jako važna i da je dobila misiju prenijeti Istinu drugima.

Pogrešan odgovor za nekršćane koji su čuli za Isusov nauk i ne žele se pokrstiti!
Za njih nema spasa jer nisu htjeli ući u korablju spasa...ovo što si ti rekao vrijedi za one koji su u NESKRIVLJENOM neznanju ( a sadržano je u odredbama 843-848 KKC )

Nisi mi odgovorio na ranije pitanje :čemu toliko misionarenje svećenika KC / kršćana , toliko zlopaćenja, muka , trud, mučeništva i stradanja do smrti ?
Koja je svrha misionarenja i tolike muke ako nije potrebno krštenje i formalni ulazak u Crkvu

sam kažeš kome je više dano od njih će se više tražiti...zašto bi onda neki nekršćanin ulazio u Crkvu ako će se time od njega više tražiti?
Zašto bi musliman postao krščaninom ako se može spasiti božjom milošću ili svojim dobrim srcem/ dobrim djelima?
A ulaskom u Crkvu će se od njega još više tražiti...tko će se onda od muslimana, ateista itd obratiti ako je to tako?

Vrh

PostPostano: Uto ruj 17, 2024 12:42 

Ako smijem primijetiti optužio si kopitara da samo pitanjima odgovara na pitanja, ali i ti se nekako služiš istom metodom. :mrgreen:
Nisi ništa komentirao na to da zadnje tri pape i KKC nisu toliko kruti kao ti?
Dapače, tvrditi da samo katolici mogu ući u raj se smatra i herezom nazvanom Feeneyism po svećeniku koji ju je zdušno zagovarao. Kako to komentiraš?

Pogrešan odgovor za nekršćane koji su čuli za Isusov nauk i ne žele se pokrstiti!
Za njih nema spasa jer nisu htjeli ući u korablju spasa...ovo što si ti rekao vrijedi za one koji su u NESKRIVLJENOM neznanju ( a sadržano je u odredbama 843-848 KKC )

OK, definiraj tu vrstu neznanja, meni je to prilično mutan pojam.
Obuhvaća li primjerice i nečiju subjektivnu ranjenost zbog koje nije u mogućnosti objektivno sagledati ovo o čemu govorimo?

Na ostala pitanja ti nemam jasan odgovor, i sam sam još debelo u promišljanjima.
Svakako su to dobra pitanja vrijedna razmišljanja, čitanja i razgovora. I pokazatelj koliko je našim pastirima zapravo teško voditi Crkvu.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 17, 2024 15:14 

Nisi mi odgovorio na ranije pitanje :čemu toliko misionarenje svećenika KC / kršćana , toliko zlopaćenja, muka , trud, mučeništva i stradanja do smrti ?
Koja je svrha misionarenja i tolike muke ako nije potrebno krštenje i formalni ulazak u Crkvu

sam kažeš kome je više dano od njih će se više tražiti...zašto bi onda neki nekršćanin ulazio u Crkvu ako će se time od njega više tražiti?
Zašto bi musliman postao krščaninom ako se može spasiti božjom milošću ili svojim dobrim srcem/ dobrim djelima?
A ulaskom u Crkvu će se od njega još više tražiti...tko će se onda od muslimana, ateista itd obratiti ako je to tako?

Sve je uredu što tiče katekizma samo što nestručno tumačenje istog može imati više štete nego koristi zato bi takve stvari trebalo ostaviti stručnjacima, bilo bi idealno da sada imamo ovdje nekakvog vrsnog teologa koji bi nas mogao pomoći oko ovoga ali budući da nemamo naše viđenje toga je mlaćenje prazne slame.

Ali bez obzira što je naše razmišljanje mlaćenje prazne slame ono je potrebno jer drugačije ne možemo znati što je u nama dok me iznesemo misao o nečemu i toga se ne treba bojati.

Vidjeli smo u više navrata da stvari iz katekizma i kanona nisu crno- bijele...pa recimo kad neko kaže da Isus nije znao latinski mi nevjerojatnom brzinom idemo toga lupiti po glavi dogmama koje govore o neograničenosti Božje moći i sl. a onda vidimo da postoje i drugi kanoni koji govore drugačije i nastane problem koji bi mi vrlo rado htjeli riješiti nekakvim brzim citatom ali ne ide i onda bi trebala pomoć ali nikome se neda potražiti nekoga stručnjaka i riješiti tu dilemu pa nastavljamo mlatiti praznu slamu do beskraja.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 17, 2024 16:15 

kopitar je napisao/la:
Sve je uredu što tiče katekizma samo što nestručno tumačenje istog može imati više štete nego koristi zato bi takve stvari trebalo ostaviti stručnjacima, bilo bi idealno da sada imamo ovdje nekakvog vrsnog teologa koji bi nas mogao pomoći oko ovoga ali budući da nemamo naše viđenje toga je mlaćenje prazne slame.

Po tvojoj mjeri bi bio jedino moderni katolički teolog Goran Šarić koji nastupa kod Vučića i kojem je vrhunac vjere u svetosavlju. Možda on misli da izvan svetosavlja nema spasenja prije i sada. Vama nikad dosta dokumenata pojašnjenja, a istina je da izvan Crkve nema spasenja ma koliko vi relativizirali i sebi prilagođavali.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 17, 2024 16:31 

Po tvojoj mjeri bi bio jedino moderni katolički teolog Goran Šarić koji nastupa kod Vučića i kojem je vrhunac vjere u svetosavlju. Možda on misli da izvan svetosavlja nema spasenja prije i sada. Vama nikad dosta dokumenata pojašnjenja, a istina je da izvan Crkve nema spasenja ma koliko vi relativizirali i sebi prilagođavali.

Ne znam toga, a slažem se da izvan Crkve nema spasenja samo što je taj pojam za nas različit.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 17, 2024 17:09 

Feeneyizam je kršćanska doktrina, povezana s Leonardom Feeneyjem, koja zagovara tumačenje dogme extra Ecclesiam nulla salus ("izvan Crkve nema spasenja") koja glasi da samo katolici mogu ići u raj i da samo oni kršteni vodom mogu otići u raj. Feeneyizam se protivi doktrinama krštenja željama i krštenja krvlju, kao i stajalištu da nekatolici mogu ići u raj.

Feeneyizam Katolička crkva smatra herezom; neki katolici feeneyizam nazivaju bostonskom herezom.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 17, 2024 17:26 

Feeneyizam je kršćanska doktrina, povezana s Leonardom Feeneyjem, koja zagovara tumačenje dogme extra Ecclesiam nulla salus ("izvan Crkve nema spasenja") koja glasi da samo katolici mogu ići u raj i da samo oni kršteni vodom mogu otići u raj. Feeneyizam se protivi doktrinama krštenja željama i krštenja krvlju, kao i stajalištu da nekatolici mogu ići u raj.

Feeneyizam Katolička crkva smatra herezom; neki katolici feeneyizam nazivaju bostonskom herezom.

To je neki majkićevac(::

Vrh

PostPostano: Uto ruj 17, 2024 18:45 

To je neki majkićevac(::

Toma Blizanac i brat Marko. :)

Vrh

PostPostano: Sri ruj 18, 2024 07:12 

Ali bez obzira što je naše razmišljanje mlaćenje prazne slame ono je potrebno jer drugačije ne možemo znati što je u nama dok me iznesemo misao o nečemu i toga se ne treba bojati.

Vidjeli smo u više navrata da stvari iz katekizma i kanona nisu crno- bijele...pa recimo kad neko kaže da Isus nije znao latinski mi nevjerojatnom brzinom idemo toga lupiti po glavi dogmama koje govore o neograničenosti Božje moći i sl. a onda vidimo da postoje i drugi kanoni koji govore drugačije i nastane problem koji bi mi vrlo rado htjeli riješiti nekakvim brzim citatom ali ne ide i onda bi trebala pomoć ali nikome se neda potražiti nekoga stručnjaka i riješiti tu dilemu pa nastavljamo mlatiti praznu slamu do beskraja.

Isus je znao latinski...nažalost, prije će to izreći neki ateeist, pakistanac, indijac negoli ti---žalosno koliko si tvrdoglav i nedokazan
Tjelesni Isus nije znao latinski... a kako ti nijednom nisi rekao da pričaš za tjelesnu narav Isusa Krista, onda znači da pričaš o Isusu u totalitetu
Sunce ti kalajisano, taj Isus u totalitetu ( u kome se nalazi i božanska narav !) je znao latinski, hindu, japanski, hebrejski, aramejski ,grčki i bilo koji jezik toga doba

Kada ćeš napokon prestati gledati na Isusa samo kao tjelesnog Isusa koji se mogao vidjeti očeima??

Vrh

PostPostano: Sri ruj 18, 2024 07:54 

Ako smijem primijetiti optužio si kopitara da samo pitanjima odgovara na pitanja, ali i ti se nekako služiš istom metodom. :mrgreen:
Nisi ništa komentirao na to da zadnje tri pape i KKC nisu toliko kruti kao ti?
Dapače, tvrditi da samo katolici mogu ući u raj se smatra i herezom nazvanom Feeneyism po svećeniku koji ju je zdušno zagovarao. Kako to komentiraš?

OK, definiraj tu vrstu neznanja, meni je to prilično mutan pojam.
Obuhvaća li primjerice i nečiju subjektivnu ranjenost zbog koje nije u mogućnosti objektivno sagledati ovo o čemu govorimo?

Na ostala pitanja ti nemam jasan odgovor, i sam sam još debelo u promišljanjima.
Svakako su to dobra pitanja vrijedna razmišljanja, čitanja i razgovora. I pokazatelj koliko je našim pastirima zapravo teško voditi Crkvu.

Slažem se da je ovo tema , pitanje vrijedno razmišljanja i razgovora...ja o tome mozgam godinama i želim doći do konačnog odgovora:)
Ne mogu ti definirati neskrivljeno neznanje ništa bolje od onoga što piše u odredbama KKC,a tamo se samo spominje taj mutan i nejasna pojam...ne pojašnjava se detaljnije šta bi to točno značilo, tako da to uvođenje tog pojma bez da se pojasni šta je to točno je inače na klimavim nogama

Zato sam te i pitao čemu onda misionarenje svećenika Crkve ( i krštenje ljudi koji nisu kršćani!) i toliko zlopaćenje ako je to nebitno za spasenje...nisi mi odgovorio?

Ranije sam spominjao šta je iskonski-istočni grijeh , šta je krštenje i zašto je ono potrebno za spas itd
Nisam to spominjao bez veze
Nakon pda adama i eve , istočnim grijehom došlo je do kidanja duhovnih niti sa Bogom, čovjek je pod grijehom i đavlom
Prije Krista nitko nije mogao doći u raj, to je razlog zbog kojeg Stari Zavjet izbjegava govor o zagrobnom životu
Spasenje se ostvaruje samo kroz poništenje smrtnosti istočnoga grijeha!

To poništenje se dpgađa samo krštenjem u Crkvi...krštenjem za dobiva mogućnost ulaska u raj!

Svatko tko se želi spasiti mora se sjediniti sa Bogom. Mora izvršiti čin zajedništva sa Kristom
To zajedništvo sa Kristom nazivamo Crkva ( čiji su članovi kršteni ljudi)...tek krštenjem ljudi postaju dio Crkve!

Jednostavno rečeno, izvan Crkve ne može biti spasenja, jer izvan Crkve ne može biti jedinstva sa Bogom
Ne možemo svojom "dobrotom", dobrim djelima zaslužiti spasenje!!

Vrh

PostPostano: Sri ruj 18, 2024 08:37 

...

Očito je da oboje imamo pitanja na koja ne znamo odgovor.
Što i nije čudno s obzirom da se radi o temama onkraj ljudske spoznaje.

Znamo da je Krist poslao svoju Crkvu da pronese Objavu diljem svijeta, to nije upitno i to je razlog zašto Crkva to čini već dvije tisuće godina.
Tokom vremena razni mislioci su na različite načine interpretirali tu misiju.

Ja jednostavno pokušavam "uhvatiti" duh evanđelja, to ne može biti toliko otajstveno da bude skriveno čovjeku jer koji je onda smisao?
Premda evanđelja variraju u temama, mislim da ne griješim ako napišem da je nit vodilja koja se proteže kroz sve tekstove - zakon ljubavi.
Em je eksplicitno naglašen, em se može iščitati iz Kristova djelovanja, njegovih parabola...

I sad si zamišljam jednog dječaka rođenog primjerice u islamskoj zajednici u Nigeriji, dječaka kojem su gurnuli pušku u ruke i prije nego je prohodao i u svim njegovim formativnim godinama napajaju ga mržnjom prema kršćanima. Zna on za Krista, naravno da zna, mrzi ga iz dna duše i ubija njegove sljedbenike. Kolika je njegova objektivna odgovornost za to što čini? Tko to može reći osim Boga? Svijet je grdo mjesto i to vidiš čim se makneš iz naše lijepe domovine. Malo djece odrasta u sređenim, kršćanskim obiteljima koje te uvedu u vjeru, jako puno te djece odraste u jako ranjene ljude nesposobne za ljubav i Kristovu poruku. Što sa njima? Možda nas je Krist zato poslao u svijet, da ih liječimo?

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 97 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata