Hrki je samo pitao ima li ih danas:
Bolesne liječite,
mrtve uskrisujte,
gubave čistite,
zloduhe izgonite!
Besplatno primiste,
besplatno dajte!
Ako čudesa nevjeru pretvaraju u vjeru, dobrodošla su!
"Ne treba zdravima liječnika, nego bolesnima! Ne dođoh zvati pravednike, nego grešnike."
Mk 2,13-17
Ima svega toga, tu vlast je Isus dao učenicima i putem molitve i putem sakramenata.. Ono što nedostaje je vjera kod ljudi. Jer ni sam Isus nije mogao činiti čudesa tamo gdje nije bilo vjere (gdje su ga podcjenjivali, gdje su ga "poznavali"). A danas kad netko oboli, ako ga Isus za 3 dana ne usliši odmah juri vračevima, na jogu, akupunkturu, TM, u Indiju.. Neki drugi pak traže "svećenike" koji navodno imaju te darove, pa jure za njima sa seminara na seminar. A nije svećenik taj koji liječi, nego Isus, sam Bog. Preko ruku svojih zamjenika, svećenika, a to može biti bilo koji - koji valjano dijeli sakramente. Jer milost ide od Isusa. A on često vjeru i obraćenje stavlja kao uvjet ozdravljenja (nekad i strpljenje - to je također kušnja).
Bolesne liječite - DA, ali koliko je danas ljudi koji traže taj sakrament kad obole ili kad su u smrtnoj opasnosti..? Jako malo. Poznajem ženu koja je čim je saznala za tešku dijagnozu odmah otišla k svećeniku po bolesničko pomazanje i sad je još uvijek, nakon više godina, sportski aktivna, živahna, optimistična, puna života.. Ne znam za sve nas, ali vjerujem da je puno nas doživjelo ili u svom životu ili u bližnjima više "manjih čuda" koje možemo u zahvalnosti pripisati samom Bogu, a to mi više vrijedi nego kad čujem za neka velika čudesa u drugim zemljama (jer za njih saznaju i drugi, ali mnogi opet ne povjeruju i ne obrate se).
I još nešto, jednom sam tijekom bolesti razmatrala što Bog od nas zapravo traži da se dogodi čudo: i onda sam se sjetila Ilije proroka i njegove zgode s Baalovim svećenicima. Ovi su zazivali svoje bogove (idole) i ništa se nije događalo, a onda ih je Ilija sve porazio kad je na sasvim jednostavan način, ponizan zazvao svoga Boga. Naš Bog je Otac, Sin i Duh Sveti.. Jedino što se traži je ispravna vjera. Ona za sobom povlači i ispravan način molitve, pristupa Bogu. Mnogi za to ne mare i na pogrešan način mole.. "Ako ti meni, onda ja tebi...", na trgovački način, kao da Bog njima treba dokazati da postoji i onda će oni vjerovati u njega... To je iskušavanje Boga, a ne vjera koju On traži. Kad se moli na ispravan način
Bog sam hita da nas spasi... To je moje iskustvo, gotovo svakodnevno...