Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 23:21

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 19 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet srp 13, 2023 14:59 

Evanđelje:

Mt 10, 7-15

Besplatno primiste, besplatno dajte!

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Reče Isus apostolima:
»Putem propovijedajte:
'Približilo se kraljevstvo nebesko!'
Bolesne liječite,
mrtve uskrisujte,
gubave čistite,
zloduhe izgonite!
Besplatno primiste,
besplatno dajte!

Ne stječite zlata, ni srebra, ni mjedi
sebi u pojase,
ni putne torbe,
ni dviju haljina,
ni obuće,
ni štapa.

Imate li saznanja da u našoj državi i susjedstvu ( BiH isl.) imamo primjere za ovakvu snagu svećenika ( vidi gore boldano).
Koji su to svećenici?
Da li se o njima išta zna.. na koji se način piše o njima?
imate li možda takva svjedočanstva iz prve ruke, da ste bili očevici?

Ili ako nemate kod nas onda može i u ostatku svijeta...znate li nekog svećenika koji je uskrisuo mrtve...poput Ilije, Elizeja, Isusa, sv. Petra, sv.Ante...?

Zadnja izmjena: hrki; Čet srp 13, 2023 15:05; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Čet srp 13, 2023 15:03 

Evanđelje:

Mt 10, 7-15

Besplatno primiste, besplatno dajte!

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Reče Isus apostolima:
»Putem propovijedajte:
'Približilo se kraljevstvo nebesko!'
Bolesne liječite,
mrtve uskrisujte,
gubave čistite,
zloduhe izgonite!
Besplatno primiste,
besplatno dajte!
Ne stječite zlata, ni srebra, ni mjedi
sebi u pojase,
ni putne torbe,
ni dviju haljina,
ni obuće,
ni štapa.

Imate li saznanja da u našoj državi i susjedstvu ( BiH isl.) imamo primjere za ovakvu snagu svećenika ( vidi gore boldano).
Koji su to svećenici?

Ili ako nemate kod nas onda može i u ostatku svijeta...znate li nekog svećenika koji je uskrisuo mrtve...poput Ilije, Elizeja, Isusa, sv. Petra, sv.Ante...?

Nema...Znači, nešto je pogrešno...
A i ovo boldano. Prošlo je više od 2000 g od tada, a ne vidim da se Kraljevstvo nebesko približilo i za milimetar.

Vrh

PostPostano: Pet srp 14, 2023 20:32 

Sam naslov "Svećenici koji sada uskrisuju..." kao da pretpostavlja uskrsivanje mrtvih kao neku vještinu koja se može naučiti ili dar koji se dijeli "određenom" svećeniku zbog nekih njegovih zasluga... To je čisti Božji dar, bio prije, a i sada je (ako se gdje događa).
Isus je taj koji uskrisuje, svećenik je samo službenik...

Koji je najveći problem nas kršćana - možda krivo molimo?
https://youtu.be/eOnXHWTv3OU

Vrh

PostPostano: Pet srp 14, 2023 21:10 

Koji su to svećenici?

Nemam saznanja o tome ima li kod nas ili u susjedstvu svećenika po kojima Bog čini spomenuta čudesa.
Ovo tvoje pitanje kao da aludira na to da se čudesa ne događaju jer nemamo dovoljno vjere, odnosno velika vjera inicira čudesne događaje poput uskrišenja i sl. Međutim, kao što je Adrijana napisala čudesa su Božji dar kojeg Bog daje kome hoće i kada hoće.
Neki teolozi smatraju kako su takva čudesa bila prvenstveno (iako ne isključivo) namjenjena širenju kršćanstva u prvim stoljećima i da se sada to više ne događa jer za evangelizaciju danas nije potrebna takva "podloga".

totus tuus je napisao/la:
Nema...Znači, nešto je pogrešno...
A i ovo boldano. Prošlo je više od 2000 g od tada, a ne vidim da se Kraljevstvo nebesko približilo i za milimetar.
Možda Bog ne postoji?

Vrh

PostPostano: Uto srp 18, 2023 14:13 

Sve je moguće, ali ja vjerujem da postoji.
Ovdje nije riječ o tome.
U pitanju su čuda, naročito uskrsnuća mrtvih.
Danas toga nema, ili ima a nitko ne zna, malo vjerovatno kad je svijet globalno selo.
Možda nije bilo ni prije, možda je mašta u pitanju?
A baš danas najviše treba, jer vjere je sve manje.

Vrh

PostPostano: Sri srp 19, 2023 20:07 

Sve je moguće, ali ja vjerujem da postoji.
Ovdje nije riječ o tome.
U pitanju su čuda, naročito uskrsnuća mrtvih.
Danas toga nema, ili ima a nitko ne zna, malo vjerovatno kad je svijet globalno selo.
Možda nije bilo ni prije, možda je mašta u pitanju?
A baš danas najviše treba, jer vjere je sve manje.

a reanimacija?

Vrh

PostPostano: Čet srp 20, 2023 10:41 

Pa to rade doktori, ne svećenici

Vrh

PostPostano: Čet srp 20, 2023 15:47 

Pa to rade doktori, ne svećenici

a zagovorna molitva ništa?

Vrh

PostPostano: Pet srp 21, 2023 15:23 

Evo, Hrki, možda ovi to rade:
Pentekostalci "Jedna od najvećih i najpoznatijih obilježja pentekostnog pokreta su govor u jezicima i božanski darovi, kao što je iscjeljenje. Za govor u jezicima se vjeruje da je ono rezultat krštenja Duhom Svetim.

Crkva vjeruje u dar govora u jezicima (govorenje nepoznatim jezicima i govor u jeziku koji je poznat, ali ne i govorniku). Jednom studijom je otkriveno da većina pentekostnih crkava u svijetu za sebe kažu da njihove službe sadržavaju govor u jezicima, proroštva i božansko iscjeljenje. Ista studija je otkrila da je 62% američkih pentekostalaca svjedočilo božanskom iscjeljenju.
"
Ovo sam stavila iz današnje "slobodne". Kažu da je od najbrže rastućih vjera na svijetu.

Vrh

PostPostano: Pet srp 21, 2023 15:41 

Evo, Hrki, možda ovi to rade:
Pentekostalci "Jedna od najvećih i najpoznatijih obilježja pentekostnog pokreta su govor u jezicima i božanski darovi, kao što je iscjeljenje. Za govor u jezicima se vjeruje da je ono rezultat krštenja Duhom Svetim.

Crkva vjeruje u dar govora u jezicima (govorenje nepoznatim jezicima i govor u jeziku koji je poznat, ali ne i govorniku). Jednom studijom je otkriveno da većina pentekostnih crkava u svijetu za sebe kažu da njihove službe sadržavaju govor u jezicima, proroštva i božansko iscjeljenje. Ista studija je otkrila da je 62% američkih pentekostalaca svjedočilo božanskom iscjeljenju.
"
Ovo sam stavila iz današnje "slobodne". Kažu da je od najbrže rastućih vjera na svijetu.

Lol :lol:

Vrh

PostPostano: Sub srp 22, 2023 20:07 

Isus je u prispodobi o siromašnom Lazaru i bogatašu rekao: Ako tko i od mrtvih ustane, neće svi povjerovati... A u Knjizi otkrivenja piše da će "znakove i čudesa" raditi i Zli samo da što više ljudi zavede..

Jedan naš svećenik pisao je ovako: Tražiti nova čudesa nije znak vjere nego nevjere... > http://katolicki.info/forum/viewtopic.p ... 987#p12834

Vrh

PostPostano: Uto srp 25, 2023 13:52 

Hrki je samo pitao ima li ih danas:
Bolesne liječite,
mrtve uskrisujte,
gubave čistite,
zloduhe izgonite!
Besplatno primiste,
besplatno dajte!

Ako čudesa nevjeru pretvaraju u vjeru, dobrodošla su!

"Ne treba zdravima liječnika, nego bolesnima! Ne dođoh zvati pravednike, nego grešnike."

Mk 2,13-17

Vrh

PostPostano: Uto srp 25, 2023 20:12 

Hrki je samo pitao ima li ih danas:
Bolesne liječite,
mrtve uskrisujte,
gubave čistite,
zloduhe izgonite!
Besplatno primiste,
besplatno dajte!

Ako čudesa nevjeru pretvaraju u vjeru, dobrodošla su!

"Ne treba zdravima liječnika, nego bolesnima! Ne dođoh zvati pravednike, nego grešnike."

Mk 2,13-17

Ima svega toga, tu vlast je Isus dao učenicima i putem molitve i putem sakramenata.. Ono što nedostaje je vjera kod ljudi. Jer ni sam Isus nije mogao činiti čudesa tamo gdje nije bilo vjere (gdje su ga podcjenjivali, gdje su ga "poznavali"). A danas kad netko oboli, ako ga Isus za 3 dana ne usliši odmah juri vračevima, na jogu, akupunkturu, TM, u Indiju.. Neki drugi pak traže "svećenike" koji navodno imaju te darove, pa jure za njima sa seminara na seminar. A nije svećenik taj koji liječi, nego Isus, sam Bog. Preko ruku svojih zamjenika, svećenika, a to može biti bilo koji - koji valjano dijeli sakramente. Jer milost ide od Isusa. A on često vjeru i obraćenje stavlja kao uvjet ozdravljenja (nekad i strpljenje - to je također kušnja).

Bolesne liječite - DA, ali koliko je danas ljudi koji traže taj sakrament kad obole ili kad su u smrtnoj opasnosti..? Jako malo. Poznajem ženu koja je čim je saznala za tešku dijagnozu odmah otišla k svećeniku po bolesničko pomazanje i sad je još uvijek, nakon više godina, sportski aktivna, živahna, optimistična, puna života.. Ne znam za sve nas, ali vjerujem da je puno nas doživjelo ili u svom životu ili u bližnjima više "manjih čuda" koje možemo u zahvalnosti pripisati samom Bogu, a to mi više vrijedi nego kad čujem za neka velika čudesa u drugim zemljama (jer za njih saznaju i drugi, ali mnogi opet ne povjeruju i ne obrate se).

I još nešto, jednom sam tijekom bolesti razmatrala što Bog od nas zapravo traži da se dogodi čudo: i onda sam se sjetila Ilije proroka i njegove zgode s Baalovim svećenicima. Ovi su zazivali svoje bogove (idole) i ništa se nije događalo, a onda ih je Ilija sve porazio kad je na sasvim jednostavan način, ponizan zazvao svoga Boga. Naš Bog je Otac, Sin i Duh Sveti.. Jedino što se traži je ispravna vjera. Ona za sobom povlači i ispravan način molitve, pristupa Bogu. Mnogi za to ne mare i na pogrešan način mole.. "Ako ti meni, onda ja tebi...", na trgovački način, kao da Bog njima treba dokazati da postoji i onda će oni vjerovati u njega... To je iskušavanje Boga, a ne vjera koju On traži. Kad se moli na ispravan način Bog sam hita da nas spasi...
To je moje iskustvo, gotovo svakodnevno...

Vrh

PostPostano: Sri kol 02, 2023 09:04 

Nemam saznanja o tome ima li kod nas ili u susjedstvu svećenika po kojima Bog čini spomenuta čudesa.
Ovo tvoje pitanje kao da aludira na to da se čudesa ne događaju jer nemamo dovoljno vjere, odnosno velika vjera inicira čudesne događaje poput uskrišenja i sl. Međutim, kao što je Adrijana napisala čudesa su Božji dar kojeg Bog daje kome hoće i kada hoće.
Neki teolozi smatraju kako su takva čudesa bila prvenstveno (iako ne isključivo) namjenjena širenju kršćanstva u prvim stoljećima i da se sada to više ne događa jer za evangelizaciju danas nije potrebna takva "podloga".

Možda Bog ne postoji?

Bog naravno postoji :))
Moguće da se čudesa ne događaju tako često jer sadašnji naraštaj nema dovoljno vjere
Ti reče da se danas ne događaju čudesa jer današnjoj evangelizacija nije poptrebna takva podloga?

Mislim kao što su neki spomenili da vjera slabi da takva čudesa trebaju i danas
Čudi me da nitko ne spomenu nijedno ime kod nas ili oko nas???
Vlč. Sudac, fra Ivo Pavić, pok. fra Z.Linić itd..??

Vrh

PostPostano: Sri kol 02, 2023 11:31 

Nije li Linić govorio da će se izliječiti?

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 19 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata