Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 23, 2026 12:46

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 13 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Ned tra 23, 2023 20:30 

Jeste li gledali film Papin egzorcist ili namjeravate? Veselila sam se filmu, izmedju ostalog jer sam bila u Rimu dok se snimao, medjutim mislim da cu ga zaobici zbog losih kritika iz katolickih krugova. Horor filmovi na temu egzorcizma su obicno hit (Egzorcizam, Egzorcizam Emily Rose) or miss. Ovaj mi se cini kao tezi miss. Bas steta.

Prosirila bi temu ako ste za na stvarni egzorcizam. Znate li nekoga za kog je moljen ili tko je bio na molitvi oslobodjenja? Kako su te osobe danas i kako se njihovo opsjednuce i po cem ocitovalo?

Vrh

PostPostano: Ned tra 23, 2023 20:51 

Ne znam za nikog, ali to je zapravo ispovjedna tajna pa se i ne govori puno o tome...

Ali da postoji i u nas, postoji. Evo čitam aktualni dokument naše Crkve, "Druga sinoda zagrebačke nadbiskupije", u odlomku 81.) su upute za egzorcizme, postoje svi propisi: gdje, što, kako i navedeno je da se osoba i dalje treba pratiti u molitvi, sakramentima, duhovnim vježbama...

Vrh

PostPostano: Ned tra 23, 2023 21:03 

Vidis, nisam znala da je to ispovjedna tajna. :idea:
Moje obracenje je nekako krenulo u karizmatskom okruzenju (nisam tad ni bila svjesna da je karizmatsko i sto to uopce znaci) i u retrospektivi gledano, sad mislim da se puno njih olako razbacivalo pojmovima egzorcizam i molitva oslobodjenja. Znam ih preko nekoliko koji su za sebe mislili da su opsjednuti i na redovitoj bazi isli kod svojih duhovnika u Italiju ili Sloveniju. Nisam imala pojma koliko je to u tim nekim vjerskim krugovima opceprihvaceno (u nedostatku boljeg pojma), cak i Boze mi prosti, pozeljno. Do tad mi je egzorcizam bio teska apstrakcija i egzotika, a u tom drustvancu je maltene bio svakodnevnica. Zene su preventivno isle na molitve otklinjanja. Jedna je htjela ic kod slovenskog egzorcista reda radi, nece skoditi. Cijele ture su isle u talijanski samostan na egzorcizam. Sad ovako zvuci kad da ih ismijavam, ali postala sam maalo skepticna slusajuci i gledajuci sve to. Cak ne bi rekla da je to ni dusevna bolest u pitanju, nego dokonost i dusevna dosada. Pisem samo svoje iskustvo s tim jednim krugom vjernika. Ne mislim ni ne tvrdim da je pravi egz. sala.

Vrh

PostPostano: Pon tra 24, 2023 20:39 

Vidis, nisam znala da je to ispovjedna tajna. :idea:
Moje obracenje je nekako krenulo u karizmatskom okruzenju (nisam tad ni bila svjesna da je karizmatsko i sto to uopce znaci) i u retrospektivi gledano, sad mislim da se puno njih olako razbacivalo pojmovima egzorcizam i molitva oslobodjenja. Znam ih preko nekoliko koji su za sebe mislili da su opsjednuti i na redovitoj bazi isli kod svojih duhovnika u Italiju ili Sloveniju. Nisam imala pojma koliko je to u tim nekim vjerskim krugovima opceprihvaceno (u nedostatku boljeg pojma), cak i Boze mi prosti, pozeljno. Do tad mi je egzorcizam bio teska apstrakcija i egzotika, a u tom drustvancu je maltene bio svakodnevnica. Zene su preventivno isle na molitve otklinjanja. Jedna je htjela ic kod slovenskog egzorcista reda radi, nece skoditi. Cijele ture su isle u talijanski samostan na egzorcizam. Sad ovako zvuci kad da ih ismijavam, ali postala sam maalo skepticna slusajuci i gledajuci sve to. Cak ne bi rekla da je to ni dusevna bolest u pitanju, nego dokonost i dusevna dosada. Pisem samo svoje iskustvo s tim jednim krugom vjernika. Ne mislim ni ne tvrdim da je pravi egz. sala.

Upravo to, možda i ne bi bile uzrok takvom ponašanju samo duševna dosada i dokonost.. možda se radi i o neurozama straha i pritisaka pa ljudi sami sebi donose dijagnoze i lutaju po rubu vjere miješajući psihološko i religiozno...
Karizmatske skupine bi trebale biti orijentirane darovima Duha Svetoga i molitvama koje donose mir (u praksi su u tim krugovima razvijene molitve oslobođenja i iscjeljenja, ali nažalost ima dosta ljudi koji su otišli predaleko - u ono u što se nikad nisu smjeli upustiti!)

Vrh

PostPostano: Uto tra 25, 2023 20:28 

Evo i riječi onih koji su se tim pojavama duže bavili - govorimo o devijacijama unutar pokreta i zajednica:

10) Pogrešne procjene egzorcizma: U nekim krugovima karizmatske obnove ima pojedinaca koji su skloni svuda i u svemu vidjeti đavla. Karizmatici bi trebali biti jako razboriti kad govore o egzorcizmu jer se u suprotnom može dogoditi da patološka očitovanja ljudske psihe poistovjete s demonskim opsjednućem. Osobe koje ne poznaju elementarne pojmove iz psihologije i psihijatrije mogu pogrešno procijeniti osobu koja ima neke psihološke ili psihijatrijske probleme, i proglasiti je opsjednutom, a da to u stvarnosti nije.
https://hbk.hr/karizmatski-pokret-i-obn ... auk-vjere/

Vrh

PostPostano: Sri tra 26, 2023 09:48 

Ne znam za nikog, ali to je zapravo ispovjedna tajna pa se i ne govori puno o tome...

Ali da postoji i u nas, postoji. Evo čitam aktualni dokument naše Crkve, "Druga sinoda zagrebačke nadbiskupije", u odlomku 81.) su upute za egzorcizme, postoje svi propisi: gdje, što, kako i navedeno je da se osoba i dalje treba pratiti u molitvi, sakramentima, duhovnim vježbama...

Po čemu je to baš ispovjedna tajna??
Ja razumijem da svećenici neće o tome govoriti nama ljudima, spominjati imena isl.

Ali ona te ne pita o tome da svećenici prenose informacije ljudima o tome
Ona te pita da li netko od nas na forumu zna neku osobu i kakvo joj je stanje sada?
Vjerujem da ona ne traži da se kaže npr. Mara Marić je bila opsjednuta i vršen joj je egzorcizam isl!

Zašto netko bez navođenja imena isl ne bi mogao prenjeti svoje neko saznanje o nekoj nn osobi koja je prošla kroz to i reći kakkvo je stanje poslije vršenja obreda?
Naravno da se ne spominju podaci o toj osobi...to u biti zadire u intimu te osobe i naravno da nije prikladno spominjati ime osobe!

Vrh

PostPostano: Sri tra 26, 2023 13:48 

... Znate li nekoga za kog je moljen ili tko je bio na molitvi oslobodjenja? Kako su te osobe danas i kako se njihovo opsjednuce i po cem ocitovalo?

Poznajem jednu takvu osobu koja je prošla, odnosno još uvijek prolazi taj obred.
Njena priča je vezana uz blisku osobu (iz obitelji) koja je na nju bacila urok, uz pomoć neke "vračare".
To je dovelo do raznih problema koji su se manifestirali kako u njenom svakodnevnom ponašanju tako i u nemogućnosti da se približi bilo čemu što je sveto.
Nakon što se obratila svećenicima za pomoć, savjetovali su da prvo prođe psihijatrijski pregled, te nakon što je to napravila i pokazalo se da je zdrava, dobila je pismeno odobrenje (mislim da je bilo od biskupa) da se može, odnosno treba podvrgnuti obredu egzorcizma.
Bilo je teško naći slobodnog svećenika egzorcista jer se u Hrvatskoj rijetki time bave (primjerice u zagrebačkoj nadbiskupiji koliko mi je poznato postoji samo jedan takav svećenik) pa je morala otići u inozemstvo. Nakon nekog vremena, mislim da je prošlo godinu-dvije došlo je od poboljšanja, smirivanja psihičkog stanja i bila je u mogućnosti ući u crkvu, primati sakramente, ali još su joj ostale neke smetnje dok boravi u crkvi.
Na žalost, egzorcizam nije završio, jer je demon još uvijek prisutan, iako je najavio datum svog odlaska (oni koji su čitali knjige oca Amortha znaju da demoni i na taj način očituju svoje namjere, iako to ne znači da će rečeno uvijek ispoštivati).
Uglavnom, to je jedna vrlo tužna priča koja s jedne strane govori o tome kako proklinjanje može biti vrlo kobno, a s druge potvrđuje ono što čitamo često u evanđeljima kako je Isus iz mnogih izgonio zloduhe. Na žalost, o tome se danas jako malo govori, svećenici u svojoj formaciji nemaju o tome dostatnu edukaciju pa se onda jedine informacije o tome dobivaju iz krivih izvora poput holiwoodskih filmova, SF romana i sl. Karizmatske zajednice o tome dosta govore, možda nekada i pretjerano (kao što si i sama spomenula), ali ipak često utemeljeno na stvarnim događajima i iskustvima.

Vrh

PostPostano: Čet tra 27, 2023 10:59 

Ne vjerujem u uroke, ta osoba ako vjeruje u to onda nije baš neki katolik...Ako vjeruješ u Boga, ne možeš vjerovati u čara bara i nikad to ne može biti jače od Boga. Kakve veze ima sujevjerje s egzorcistom? Naravno da joj nitko u HR to nije htio raditi a tko zna tko vani.

Vrh

PostPostano: Uto svi 02, 2023 14:52 

Ne vjerujem u uroke, ta osoba ako vjeruje u to onda nije baš neki katolik...Ako vjeruješ u Boga, ne možeš vjerovati u čara bara i nikad to ne može biti jače od Boga. Kakve veze ima sujevjerje s egzorcistom? Naravno da joj nitko u HR to nije htio raditi a tko zna tko vani.

Može se raditi o uroku kao uzroku.. Kad bismo svi mi katolici uvijek bili u stanju Božje milosti, tada nam ne bi mogao đavao ništa takvoga. Ne bih se previše htjela miješati u vjerničko stanje dotične, ali vjerujem Početniku.

U Isusovo vrijeme bilo je mnogo idolatrije i poganstva uvučeno u izraelskom narodu (nisu bili baš vjerni!), zato je Isus imao puno posla s istjerivanjem zloduha. A kad se malo bolje pogleda, isto je i danas. Iako je pravo opsjednuće dosta rijetko - danas ga ima sve više i više.. Naša mlaka i slaba vjera, naša praznovjerja, slabosti, mlakosti, koketiranja s new-ageom daju krila đavolskom uznemiravanju...

Vrh

PostPostano: Sri svi 03, 2023 06:25 

Slazem se sa zadnjim postom. Bas zato me i smeta sto film nije vjerno reziran, tim vise sto je producent otkupio prava na Amorthove dvije knjige. Kako je rekla Majka Tereza "možda si nekome jedina biblija koju cita", tako je mozda nekome i ovaj film (mogao biti) jedino raskrinkavanje sotone. Pogotovo ako cuje da je "legit". A tamo prvoloptaski horror trickovi vec stoput vidjeni i bolje napravljeni. Cim sam cula da se snima ovaj film, to mi je bila bojazan "nece valjda od njega napraviti jeftinu zabavu i tipicnu hororcinu--- ma neee, pa valjda znaju kaj rade, razgovarali su i otkupili prava od samog egzorcista ciji je lik glavni protagonist filma... ako ce i htjeti podilaziti mainstreamu i poglupiti i pojednostaviti pricu, ne smiju, jer eto, obvezni su postovati legacy covjeka po kom je napravljeno...". A ne da je poglupljen, nego je prakticki protiv Crkve i potpuno izvitopreno prikazuje egzorcizam, prema onome sto sam imala prilike procitati iz kritika. Al ok, potaknulo me da opet krenem citati Amortha.

Vrh

PostPostano: Čet svi 04, 2023 20:34 

Slazem se sa zadnjim postom. Bas zato me i smeta sto film nije vjerno reziran, tim vise sto je producent otkupio prava na Amorthove dvije knjige. Kako je rekla Majka Tereza "možda si nekome jedina biblija koju cita", tako je mozda nekome i ovaj film (mogao biti) jedino raskrinkavanje sotone. Pogotovo ako cuje da je "legit". A tamo prvoloptaski horror trickovi vec stoput vidjeni i bolje napravljeni. Cim sam cula da se snima ovaj film, to mi je bila bojazan "nece valjda od njega napraviti jeftinu zabavu i tipicnu hororcinu--- ma neee, pa valjda znaju kaj rade, razgovarali su i otkupili prava od samog egzorcista ciji je lik glavni protagonist filma... ako ce i htjeti podilaziti mainstreamu i poglupiti i pojednostaviti pricu, ne smiju, jer eto, obvezni su postovati legacy covjeka po kom je napravljeno...". A ne da je poglupljen, nego je prakticki protiv Crkve i potpuno izvitopreno prikazuje egzorcizam, prema onome sto sam imala prilike procitati iz kritika. Al ok, potaknulo me da opet krenem citati Amortha.

Nisam gledala film.. Možeš li ukratko: što je točno u njemu protiv Crkve (tj. u čemu se nisu držali Amorthova predloška) ?

Ili, ako imaš vremena, daj neki link na osvrt (može i na engleskom...)

Vrh

PostPostano: Čet svi 04, 2023 21:39 

Evo link
https://www.bitno.net/kultura/film-i-tv ... ell-crowe/

Velim, steta, jer sam bila ful nabrijana i hepi zbog filma.

Vrh

PostPostano: Sub svi 06, 2023 20:19 

Evo link
https://www.bitno.net/kultura/film-i-tv ... ell-crowe/

Velim, steta, jer sam bila ful nabrijana i hepi zbog filma.

Hvala puno na ovom linku, edukativan je... to povlači da je film potrebno gledati kao fikciju i uz obavezan ovakav kritički komentar da bi se shvatilo što egzorcizam jest, a što nije..

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 13 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata