... Znate li nekoga za kog je moljen ili tko je bio na molitvi oslobodjenja? Kako su te osobe danas i kako se njihovo opsjednuce i po cem ocitovalo?
Poznajem jednu takvu osobu koja je prošla, odnosno još uvijek prolazi taj obred.
Njena priča je vezana uz blisku osobu (iz obitelji) koja je na nju bacila urok, uz pomoć neke "vračare".
To je dovelo do raznih problema koji su se manifestirali kako u njenom svakodnevnom ponašanju tako i u nemogućnosti da se približi bilo čemu što je sveto.
Nakon što se obratila svećenicima za pomoć, savjetovali su da prvo prođe psihijatrijski pregled, te nakon što je to napravila i pokazalo se da je zdrava, dobila je pismeno odobrenje (mislim da je bilo od biskupa) da se može, odnosno treba podvrgnuti obredu egzorcizma.
Bilo je teško naći slobodnog svećenika egzorcista jer se u Hrvatskoj rijetki time bave (primjerice u zagrebačkoj nadbiskupiji koliko mi je poznato postoji samo jedan takav svećenik) pa je morala otići u inozemstvo. Nakon nekog vremena, mislim da je prošlo godinu-dvije došlo je od poboljšanja, smirivanja psihičkog stanja i bila je u mogućnosti ući u crkvu, primati sakramente, ali još su joj ostale neke smetnje dok boravi u crkvi.
Na žalost, egzorcizam nije završio, jer je demon još uvijek prisutan, iako je najavio datum svog odlaska (oni koji su čitali knjige oca Amortha znaju da demoni i na taj način očituju svoje namjere, iako to ne znači da će rečeno uvijek ispoštivati).
Uglavnom, to je jedna vrlo tužna priča koja s jedne strane govori o tome kako proklinjanje može biti vrlo kobno, a s druge potvrđuje ono što čitamo često u evanđeljima kako je Isus iz mnogih izgonio zloduhe. Na žalost, o tome se danas jako malo govori, svećenici u svojoj formaciji nemaju o tome dostatnu edukaciju pa se onda jedine informacije o tome dobivaju iz krivih izvora poput holiwoodskih filmova, SF romana i sl. Karizmatske zajednice o tome dosta govore, možda nekada i pretjerano (kao što si i sama spomenula), ali ipak često utemeljeno na stvarnim događajima i iskustvima.