Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri lis 16, 2024 00:04

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 157 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub srp 06, 2024 21:37 

Pints kaže "Naravno da je teško sa odmakom od dvije tisuće godina shvatiti zašto je napisano "žene neka šute", ali vjerojatno je u kontekstu vremena i prostora imalo smisla.
Crkva već dugo naučava drugačije, a i znamo koliko bi duhovno bili siromašniji da smo se držali takvih naputaka kao farizeji svojih pravila."
Famozni "kontekst", najubojitije oružje radikala. Nema te ideje koja se pozivanjem na kontekst ne može relativizirati.
Ono što je važno je slijedeće: postoje li dijelovi crkvenog nauka koji su nepromjenjivi, tj neovisni od konteksta prostora i vremena, ili ne postoje. Ako postoje, koji su to, i što je to što određuje da je nešto promjenjivo tj podložno novim kontekstima. Dakle, što je to što određuje da je npr učenje o Bogu kao Presvetom Trojstvu nepromjenjivo, a ono o ženskoj šutnju tokom Bogoslužja promjenjivo.

Vrh

PostPostano: Ned srp 07, 2024 12:03 

U katedrali se nije služila niti jedna misa već desetljećima...

Da, Romanac, u katedrali se svakodnevno služila misa do 20.03.2020.

Dečki moji, netko ovde laže. :lol: E sad! Ili laže Lars, ili laže njegov brat blizanac JMertz1917. :| Postavlja se pitanje: koji od ova dva brata blizanca laže?! JMertz1917 je pisao svakakve bisere na ovom forumu, može se mirne duše reči da mu postovi ne odišu bistrinom. :lol: Ali opet, sad druge strane kad je JMertz1917 popio ban, dan poslije se pojavio njegov brat blizanac Lars da potpuni bratovo mjesto. I bome je uspio, vidi se da su blizanci ko jaje jajetu. :lol: Pa sad ti skuži koji od braće laže. :roll: :roll:

Jedan brat kaže, citiram;

U katedrali se nije služila niti jedna misa već desetljećima...

Drugi brat kaže nešto sasvim suprotno, citiram;

Da, Romanac, u katedrali se svakodnevno služila misa do 20.03.2020.

Vrag si ga zna koji od njih bolje laže. Evo ako ima netko na forumu da je iz Zagreba pa da nam kaže koji od ova dva brata laže. :|

Vrh

PostPostano: Ned srp 07, 2024 14:57 

Dakle, što je to što određuje da je npr učenje o Bogu kao Presvetom Trojstvu nepromjenjivo, a ono o ženskoj šutnju tokom Bogoslužja promjenjivo.

Crkva. Nema drugog kriterija. Krist nije došao i napisao deset tomova filozofskih djela, nego je došao i utemeljio Crkvu.
I dao joj nevjrojatnu moć i ključeve.
I Crkva je relativno brzo sve bitno stavila u Vjerovanje. Ostalo je kultura i naočale kroz koje se gleda svijet.

Vrh

PostPostano: Ned srp 07, 2024 15:50 

Crkva. Nema drugog kriterija. Krist nije došao i napisao deset tomova filozofskih djela, nego je došao i utemeljio Crkvu.
I dao joj nevjrojatnu moć i ključeve.
I Crkva je relativno brzo sve bitno stavila u Vjerovanje. Ostalo je kultura i naočale kroz koje se gleda svijet.

Ali ako se stvari zapisane u Sv. Pismu, tj Božjoj objavi, mogu izmijeniti, kako misliš da će Vjerovanje ostati nedodirljivo?

Vrh

PostPostano: Pon srp 08, 2024 07:17 

Ali ako se stvari zapisane u Sv. Pismu, tj Božjoj objavi, mogu izmijeniti, kako misliš da će Vjerovanje ostati nedodirljivo?

Zato jer je Vjerovanje skup svih glavnih članaka naše vjere
To je možemo reći cjelokupnost vjere u jednoj molitvi
Vjerovanje je dogma koja se nikako ne može mijenjati

Vrh

PostPostano: Pon srp 08, 2024 08:25 

Lars, Sveto Pismo su zapisane interpretacije i iskustva ljudi o Božjoj Objavi.
Čudesno je kako je naš Bog to uredio: moraš najprije imati povjerenja u drugog čovjeka da bi preko njega došao do Boga i Objave.
Isus to neprestano ponavlja, okreće nas jedne drugima, tražite iskru Božanskog jedni u drugima, gradite povjerenje i ljubav, gradite Crkvu.

I zaista, vjera je zapravo jedan dugački i fantastični niz povjerenja... od povjerenja u Abrahama, pa Mojsija i Davida.. pa cijelog niza proroka.. povjerenja u Krista kojeg su mogli doživjeti samo u njegovoj ljudskoj dimenziji.. pa onda u cijeli niz svetaca i samu Crkvu koju je Krist osnovao. Kroz cijelu povijest Bog je birao pojedince, a svi ostali su mogli samo vjerovati ili ne vjerovati tim pojedincima. Vjera nije "samo" vjera u Boga, to je i povjerenje u čovjeka i u Crkvu.

Reći da vjeruješ u Objavu a pri tom tvrditi da ne vjeruješ ljudima ili Crkvi je nonsens. Bez Crkve i bez povjerenja u druge ljude nemaš Objave, nemaš ništa. Nemaš Svetog Pisma jer je Crkva ta koja je birala i određivala što će u Sveto Pismo ući, i opet, činila je to u vjeri i povjerenju u pojedince vođene Duhom.

Jednostavno, Bog je vjeru stavio u centar svega. Vjera je ogroman dar.

Nemoguće je predvidjeti gdje će nas Duh voditi. Ali ono što znam, učiniti će to kroz Crkvu i Petrove nasljednike. Crkva je ta koja ima ključeve i kakva god bila sačuvala ih je.

Vrh

PostPostano: Pon srp 08, 2024 14:04 

Čudesno je kako je naš Bog to uredio: moraš najprije imati povjerenja u drugog čovjeka da bi preko njega došao do Boga i Objave.
Isus to neprestano ponavlja, okreće nas jedne drugima, tražite iskru Božanskog jedni u drugima, gradite povjerenje i ljubav, gradite Crkvu.

I zaista, vjera je zapravo jedan dugački i fantastični niz povjerenja... od povjerenja u Abrahama, pa Mojsija i Davida.. pa cijelog niza proroka.. povjerenja u Krista kojeg su mogli doživjeti samo u njegovoj ljudskoj dimenziji.. pa onda u cijeli niz svetaca i samu Crkvu koju je Krist osnovao. Kroz cijelu povijest Bog je birao pojedince, a svi ostali su mogli samo vjerovati ili ne vjerovati tim pojedincima. Vjera nije "samo" vjera u Boga, to je i povjerenje u čovjeka i u Crkvu.

Reći da vjeruješ u Objavu a pri tom tvrditi da ne vjeruješ ljudima ili Crkvi je nonsens. Bez Crkve i bez povjerenja u druge ljude nemaš Objave, nemaš ništa. Nemaš Svetog Pisma jer je Crkva ta koja je birala i određivala što će u Sveto Pismo ući, i opet, činila je to u vjeri i povjerenju u pojedince vođene Duhom.

Nemoguće je predvidjeti gdje će nas Duh voditi. Ali ono što znam, učiniti će to kroz Crkvu i Petrove nasljednike. Crkva je ta koja ima ključeve i kakva god bila sačuvala ih je.

Zapravo, slažem se s boldanim, čak mogu iz iskustva to reći, al znam da je prije prijelomnog trenutka morale su proći godine i godine.

Bome, vjera je ogroman Božji dar, sad zakaj neki imaju a neki nemaju, Bog jedini zna.

Vrh

PostPostano: Uto srp 09, 2024 02:14 

Ovo bi se skraćeno nazvalo modernizam i naturalizam. Ovo što si ti tu napisao Pints je zbilja sinteza svih hereza.
Osim toga, nisi ni odgovorio na moj post. Ti si napisao: "Crkva je relativno brzo sve bitno stavila u Vjerovanje. Ostalo je kultura i naočale kroz koje se gleda svijet." Nakon toga ja sam te pitao u osnovi sljedeće: ako je sve izvan vjerovanja kultura i naočale, kako ti misliš da će Vjerovanje izbjeći da i ono postane naočale i kultura, kao što si to rekao za Sveto Pismo, izvan vjerovanja.
Jer, Pints, brate, Sveto Pismo nisu "zapisane interpretacije i iskustva ljudi o Božjoj Objavi". Sveto Pismo je, uz crkvenu predaju, dio Objave koja je nepromjenjiva.

Dalje, napisao si da je Crkva ta koja je određivala što će ući u kanon Sv. Pisma. E sad je pitanje, ako je to crkva određivala po Božjem nadahnuću, može li se predomišljati? Ako može, to bi značilo da je Bog ovisan o kulturnom kontekstu, što bi značilo da nije transcendentan. Ako je tako, onda svako sebi može sam biti i bog i crkva. Znači da je valjan prigovor kršćanstvu poganskog filozofa Celsusa, da je nemoguće da Bog ulazi u interakciju sa svijetom kroz Objavu a da se ne mijenja.
Ako je Bog izvan i iznad svijeta i slobodan od svijeta, svoje kreacije, kako vjerujemo da jest, i ako je on izvor kriterija po kojima razlikujemo dobro od zla, istinu od laži, kako onda ti kriteriji mogu biti klizni. Tj ovisni o situaciji.

Zadnja izmjena: Lars; Uto srp 09, 2024 03:17; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Uto srp 09, 2024 02:42 

Zato jer je Vjerovanje skup svih glavnih članaka naše vjere
To je možemo reći cjelokupnost vjere u jednoj molitvi
Vjerovanje je dogma koja se nikako ne može mijenjati

Ja sam pitao Pintsa, nakon što je on nezgrapno sugerirao da je promjenjivo sve ono u Sv Pismu što nije stavljeno u Vjerovanje, kako može očekivati da će Vjerovanje ostati nepromijenjeno ako se sadržaj Biblije može mijenjati. Pa valjda Sveto Pismo dolazi prije Vjerovanja.

Vrh

PostPostano: Uto srp 09, 2024 07:28 

Jer, Pints, brate, Sveto Pismo nisu "zapisane interpretacije i iskustva ljudi o Božjoj Objavi". Sveto Pismo je, uz crkvenu predaju, dio Objave koja je nepromjenjiva.

A to znaš kako? Objavio ti se Bog osobno? Ili si povjerovao Crkvi i drugim ljudima koji su ti prenijeli Objavu?
Mislim da si promašio bit mojeg komentara i prilično olako me optužio za herezu.

Nisam rekao da se sv. Pismo može mijenjati već da se može interpretirati s obzirom na vrijeme i kulturu.
Jer Objava nije dana za jednu generaciju već za cijelu povijest, a pojedini dijelovi su zapisani u raznim trenutcima povijesti u skladu sa kulturom i znanjem generacije kojoj je dana.
Zato su važni Duhom nadahnuti pojedinci u raznim vremenima koji znaju interpretirati Sv. Pismo za aktualnu generaciju.
A Crkva je garant prepoznavanja tih pojedinaca.

Crkva ima ključeve da sveže i razveže. I da kaže što jest a što nije, pa i kad se radi o Objavi.
A Crkvu vodi Duh i naravno da neće odbacivati temelje jer onda Krist ne bi dao obećanje da je vrata paklena neće nadvladati.

Ako je Bog izvan i iznad svijeta i slobodan od svijeta, svoje kreacije, kako vjerujemo da jest, i ako je on izvor kriterija po kojima razlikujemo dobro od zla, istinu od laži, kako onda ti kriteriji mogu biti klizni.

Ne misliš li da je prilično oholo iz jedne male ljudske perspektive procjenjivati što Bog smije ili ne smije raditi, ili misliti da možeš shvatiti sveobuhvatnost Božjih kriterija?
Tu bi nam svima priča o Jobu trebala biti poučna.

Vrh

PostPostano: Uto srp 09, 2024 14:57 

Dečki moji, netko ovde laže. :lol: E sad! Ili laže Lars, ili laže njegov brat blizanac JMertz1917. :| Postavlja se pitanje: koji od ova dva brata blizanca laže?! JMertz1917 je pisao svakakve bisere na ovom forumu, može se mirne duše reči da mu postovi ne odišu bistrinom. :lol: Ali opet, sad druge strane kad je JMertz1917 popio ban, dan poslije se pojavio njegov brat blizanac Lars da potpuni bratovo mjesto. I bome je uspio, vidi se da su blizanci ko jaje jajetu. :lol: Pa sad ti skuži koji od braće laže. :roll: :roll:

Jedan brat kaže, citiram;

Drugi brat kaže nešto sasvim suprotno, citiram;

Vrag si ga zna koji od njih bolje laže. Evo ako ima netko na forumu da je iz Zagreba pa da nam kaže koji od ova dva brata laže. :|

Oba su kompleksaši koji se uzdižu tobož podcjenjujući žene. Tobož jer, naravno, ne mogu nikoga podcijeniti. Ali, ono, žena mora šutjeti, sa ženama nema razgovora, to što brbljaju, izgleda, neki kompleksaški strah od žena...Dva brata a iste brbljotine.

Vrh

PostPostano: Uto srp 09, 2024 18:12 

Oba su kompleksaši koji se uzdižu tobož podcjenjujući žene. Tobož jer, naravno, ne mogu nikoga podcijeniti. Ali, ono, žena mora šutjeti, sa ženama nema razgovora, to što brbljaju, izgleda, neki kompleksaški strah od žena...Dva brata a iste brbljotine.

Totus, kad za nekog kažeš da "tobože podcjenjuje žene", onda to znači isto kao da si rekla da ne podcjenjuje žene. Što mislim da nije ono što si ti htjela reći.

Dalje, nije točno da mislim da žene moraju šutjeti i da se s njima ne može ili ne treba razgovarati. Mislim samo da žene ne bi smjele sudjelovati u misnim čitanjima. Niti ministrirati, pričešćivati, i raditi sve ono što vodi, načelom postupnosti, prema đakonisama, svećenicima, biskupicama igubljenju apostolske sukcesije i time i sakramenata.

Vrh

PostPostano: Sri srp 10, 2024 16:14 

Oba su kompleksaši koji se uzdižu tobož podcjenjujući žene.

... nije točno da mislim da žene moraju šutjeti i da se s njima ne može ili ne treba razgovarati.

..žena nema što ulazit u rasprave (pogotovo ne teološke) s muškarcem.

Ovo je odista moderno i šovinističko mišljenje s obzirom na mnoge svetice Katoličke Crkve koje su se tradicionalno bavile teologijom. Pored toga protivi se zdravom razumu jer bi po tome jedan Fran koji se deklarirao kao muško i samo trola imao pravo raspravljati o teologiji dok ja koja se zalažem za tradicionalan način ispovijedanja vjere to ne bih smjela jer sam žena?!

Lol. :lol:

Vrh

PostPostano: Sri srp 10, 2024 20:41 

Moram se složiti, a zapravo jedino uspiju podcijeniti sami sebe.

Vrh

PostPostano: Sub kol 24, 2024 19:33 

Umro je čovjek iz čijih su usta izlazile su teške uvrede prema moliteljima krunice na trgu. Molitelje je usporedio čak s Hitlerom i tvrdio da imaju hormonalnih problema.
Prosipao je žuč prema ljudima koji mu nisu željeli zlo i umro od komplikacija s žuči. Neka njegova sudbina potakne na obraćenje ostale koji vrijeđaju molitelje. https://narod.hr/hrvatska/predrag-matic ... -i-pamtiti

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 157 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata