Početnik je napisao/la:
...
to samo dragi Bog zna koliko ovakva molitva ima smisla. Njen efekt ovisi u prvom redu o srcima onih koji mole.
Smatram kako ova molitvena inicijativa nije loša, možda nije dovoljno dobro prezentirana, a i izjave (kao i ponašanje) pojedinih sudionika su nespretne, međutim, kada vidimo duhove koji su se uznemirili - čitaj ekipu kojoj ova molitva najviše smeta i koji su organizirali prosvjed protiv molitelja - onda je jasno da je molitva itekako učinkovita jer je dobro poznato tko je taj kome krunica najviše smeta.
Naravno, žao mi je što su se stvorile podjele i među onima koji bi ovu molitvu trebali podupirati.
Biskupi imaju svoj stav, kao što vidimo neki ovakvu molitvu pozdravljaju, dok drugi kritiziraju (više ili manje eksplicitno), svatko sa svojim argumentima. Bilo bi bolje da svi imaju zajednički stav - bilo pozitivan ili negativan, ali očito je kako im to nije toliko bitna tema da bi se na taj način izjašnjavali. Zato mi nema smisla raspravljati o tome što je mislio Uzinić, a što Radoš ili Bogdan.
Hvala ti na ovom lijepom i razumnom razgovoru, razmišljala sam malo dok se ne stišta ova bura,
evo mog obećanog citata:
KKC 369 Muško i žensko stvoreni su, to jest Bog ih je tako htio: s jedne
strane, u savršenoj jednakosti, ukoliko su ljudske osobe, a s druge
strane svatko u svom bitku kao muško i žensko. »Biti muško« i
»biti žensko« jest nešto dobro što Bog hoće: muškarac i žena imaju
neuništivo dostojanstvo koje im dolazi neposredno od Boga njihova
Stvoritelja. Muškarac i žena s istovjetnim su dostojanstvom »na sliku
Božju«. Svojim »biti muško« i »biti žensko« odražavaju Stvoriteljevu
mudrost i dobrotu.
...a roditeljske dužnosti su posebno prikazane u čl. 2221.-2231. To su čitave dvije stranice teksta pa nema smisla da ih ovdje kopiram, ali vrijedi zapaziti kako se uvijek spominje subjekt "roditelji", a ne posebno muškarci (očevi) ili žene (majke)..
Mala digresija u vezi nakana: ovih dana je i papa Franjo objavio nakanu za
Papinu svjetsku molitvenu mrežu (kao što to obično na početku svakog mjeseca radi) - to je nekadašnji
Apostolat molitve; a objavili su i biskupi svoju nakanu.
Papina je : Za žrtve nasilja
Molimo za one koji su pretrpjeli zlo od članova Crkve; neka u samoj Crkvi nađu konkretan odgovor na svoju bol i patnju.
Biskupska: Životne odgovornosti očeva
Da očevi u obiteljima, po primjeru sv. Josipa, znaju radosno nositi svoje životne odgovornosti.
Ovo su baš jasne formulacije i mislim da je potrebno upravo za to moliti...