Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pet svi 23, 2025 07:14

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 219 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 15  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub ožu 04, 2023 11:32 

6. ima li efekta "prosvjednim molitvama" boriti se protiv pobačaja kad je stvaran efekt kontraproduktivan (tj. više štete nego koristi) - to se pitamo nadbiskup Uzinić i ja

Fred Matić se isto slaže s vama, ali zato što se to primjenjuje na svaku molitvu pa je svaka neuslišana molitva nepotrebna.

Vrh

PostPostano: Sub ožu 04, 2023 11:37 

(ponavljam):
1. mjesto molitve (pogledaj KKC 2691!) - zašto se klanjaju u svjetovnom prostoru, a ne pred Presvetim na posvećenom mjestu

Ja bi ovo potpisao (:::

Crkve u tom djelu grada su oštećene potresom i nisu u funkiciji, ali i bez toga u slobodnoj zemlji svatko treba imati pravo na okupljanje i molitvu. Nekima sloboda ne paše, sami ne rade ništa a prigovaraju onima koji mole.

Vrh

PostPostano: Sub ožu 04, 2023 20:02 

Crkve u tom djelu grada su oštećene potresom i nisu u funkiciji, ali i bez toga u slobodnoj zemlji svatko treba imati pravo na okupljanje i molitvu. Nekima sloboda ne paše, sami ne rade ništa a prigovaraju onima koji mole.

Ma nemoj se ništa brinuti(::

Vrh

PostPostano: Sub ožu 04, 2023 20:37 

Početnik je napisao/la:
...
to samo dragi Bog zna koliko ovakva molitva ima smisla. Njen efekt ovisi u prvom redu o srcima onih koji mole.

Smatram kako ova molitvena inicijativa nije loša, možda nije dovoljno dobro prezentirana, a i izjave (kao i ponašanje) pojedinih sudionika su nespretne, međutim, kada vidimo duhove koji su se uznemirili - čitaj ekipu kojoj ova molitva najviše smeta i koji su organizirali prosvjed protiv molitelja - onda je jasno da je molitva itekako učinkovita jer je dobro poznato tko je taj kome krunica najviše smeta.
Naravno, žao mi je što su se stvorile podjele i među onima koji bi ovu molitvu trebali podupirati.
Biskupi imaju svoj stav, kao što vidimo neki ovakvu molitvu pozdravljaju, dok drugi kritiziraju (više ili manje eksplicitno), svatko sa svojim argumentima. Bilo bi bolje da svi imaju zajednički stav - bilo pozitivan ili negativan, ali očito je kako im to nije toliko bitna tema da bi se na taj način izjašnjavali. Zato mi nema smisla raspravljati o tome što je mislio Uzinić, a što Radoš ili Bogdan.

Hvala ti na ovom lijepom i razumnom razgovoru, razmišljala sam malo dok se ne stišta ova bura,
evo mog obećanog citata:

KKC 369 Muško i žensko stvoreni su, to jest Bog ih je tako htio: s jedne
strane, u savršenoj jednakosti, ukoliko su ljudske osobe, a s druge
strane svatko u svom bitku kao muško i žensko. »Biti muško« i
»biti žensko« jest nešto dobro što Bog hoće: muškarac i žena imaju
neuništivo dostojanstvo koje im dolazi neposredno od Boga njihova
Stvoritelja. Muškarac i žena s istovjetnim su dostojanstvom »na sliku
Božju«. Svojim »biti muško« i »biti žensko« odražavaju Stvoriteljevu
mudrost i dobrotu.

...a roditeljske dužnosti su posebno prikazane u čl. 2221.-2231. To su čitave dvije stranice teksta pa nema smisla da ih ovdje kopiram, ali vrijedi zapaziti kako se uvijek spominje subjekt "roditelji", a ne posebno muškarci (očevi) ili žene (majke)..

Mala digresija u vezi nakana: ovih dana je i papa Franjo objavio nakanu za Papinu svjetsku molitvenu mrežu (kao što to obično na početku svakog mjeseca radi) - to je nekadašnji Apostolat molitve; a objavili su i biskupi svoju nakanu.

Papina je : Za žrtve nasilja
Molimo za one koji su pretrpjeli zlo od članova Crkve; neka u samoj Crkvi nađu konkretan odgovor na svoju bol i patnju.

Biskupska: Životne odgovornosti očeva
Da očevi u obiteljima, po primjeru sv. Josipa, znaju radosno nositi svoje životne odgovornosti.

Ovo su baš jasne formulacije i mislim da je potrebno upravo za to moliti...

Vrh

PostPostano: Ned ožu 05, 2023 07:57 

Ma nemoj se ništa brinuti(::

Bravo Frede

Vrh

PostPostano: Pon ožu 06, 2023 11:51 

Napokon i u Splitu na Peristilu molitelji...I protuprosvjed "Možemo". Smeta im, smeta...

Vrh

PostPostano: Ned ožu 12, 2023 20:28 

Napokon i u Splitu na Peristilu molitelji...I protuprosvjed "Možemo". Smeta im, smeta...

Da, oni iskorištavaju ove molitve da preotmu malo medijske pažnje. Inače ih nitko ne bi ni pitao...
Šteta što molitveni organizatori uglavnom šute jer ovi na njihov račun i našu vjeru prikazuju "mizoginom" i štetnom. :?

Vrh

PostPostano: Ned ožu 12, 2023 20:35 

Da, oni iskorištavaju ove molitve da preotmu malo medijske pažnje. Inače ih nitko ne bi ni pitao...
Šteta što molitveni organizatori uglavnom šute jer ovi na njihov račun i našu vjeru prikazuju "mizoginom" i štetnom. :?

Mislim kako bi se ti dobro uklopila u goste u emisiji Otvoreno https://www.youtube.com/watch?v=mW6xQxjMCwo

Vrh

PostPostano: Pon ožu 13, 2023 20:30 

Mislim kako bi se ti dobro uklopila u goste u emisiji Otvoreno https://www.youtube.com/watch?v=mW6xQxjMCwo

Ma ne, ja samo tu pišem. Tu je nas nekolicina u razgovoru ugodnom, i hvala Bogu, u svemu nebitnome se razilazimo, a do bitnih stvari još nismo došli.. :; Ima vremena da se upoznamo..

Vrh

PostPostano: Uto ožu 14, 2023 09:50 

Ma ne, ja samo tu pišem. Tu je nas nekolicina u razgovoru ugodnom, i hvala Bogu, u svemu nebitnome se razilazimo, a do bitnih stvari još nismo došli.. :; Ima vremena da se upoznamo..
Lijepo pišeš i za razliku od mnogih na forumu znaš jasno argumentirati svoje mišljenje.
Ti bi se još bolje uklopila, budući da u emisiji nisu imali nikoga tko je bio na stani molitelja.

Vrh

PostPostano: Sub ožu 18, 2023 10:43 

Ti bi se još bolje uklopila, budući da u emisiji nisu imali nikoga tko je bio na stani molitelja.[/quote]
Kakvo je ovo bedasto zaključivanje. Kako bi se netko tko se nikako ne uklapa u modernizam uklopio u njega. Pošten novinarski pristup bi uključio i drugu stranu, ali samo malouman će povjerovati u htv poštenje.

Vrh

PostPostano: Sub ožu 18, 2023 19:42 

Majkićka » je napisao/la:
Kakvo je ovo bedasto zaključivanje. Kako bi se netko tko se nikako ne uklapa u modernizam uklopio u njega. Pošten novinarski pristup bi uključio i drugu stranu, ali samo malouman će povjerovati u htv poštenje.

Nemoj tako ženo!

Vrh

PostPostano: Sub ožu 18, 2023 20:29 

Majkićka je napisao/la:

U emisiju su pozvani i predstavnici udruge Muževni budite, odgovorili su da nisu zainteresirani niti za izjave niti za nastup u emisiji. Upit za komentar ili gosta upućen je i Zagrebačkoj nadbiskupiji iz koje nije stigao niti gost niti službeni stav.

https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/je-li-m ... --10646855

Nisam mogla pogledati cijelu emisiju, pa sam našla ovaj sažetak. I stvarno pitam: zašto se nisu pojavili? :shock:

Vrh

PostPostano: Ned ožu 19, 2023 07:12 

U emisiju su pozvani i predstavnici udruge Muževni budite, odgovorili su da nisu zainteresirani niti za izjave niti za nastup u emisiji. Upit za komentar ili gosta upućen je i Zagrebačkoj nadbiskupiji iz koje nije stigao niti gost niti službeni stav.

https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/je-li-m ... --10646855

Nisam mogla pogledati cijelu emisiju, pa sam našla ovaj sažetak. I stvarno pitam: zašto se nisu pojavili? :shock:

Potpuno je jasno zašto se to pitaš jer čitavo vrijeme gradiš priču o tome kako se samo žele eksponirati, a kad to ne naprave onda si zbunjena. Jasno je što nisi mogla pogledati cijelu emisiju jer je oku neugodno gledati goste i možda saznati da se tvoji stavovi s njima slažu.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 19, 2023 21:01 

Potpuno je jasno zašto se to pitaš jer čitavo vrijeme gradiš priču o tome kako se samo žele eksponirati, a kad to ne naprave onda si zbunjena. Jasno je što nisi mogla pogledati cijelu emisiju jer je oku neugodno gledati goste i možda saznati da se tvoji stavovi s njima slažu.

Kad oni ne bi imali ništa za reći i kad bi psihoanalizirali i podbadali druge, bilo bi mi razumljivije da ne bi ni trebali doći!
Ali svojim dolaskom mogli su otvoreno reći i svoje stavove, možda razjasniti nesporazume, steći simpatije publike ili možda konačno shvatiti što im obični promatrači zamjeraju...
Ako bi pristupili na onako miran i argumentiran način kao naš Početnik, bez imalo frustracija i nemira, sigurno bi pridobili još više molitelja na trgu.

Jer nije glavna zamjerka bila njihova eksponiranost, nego njihove nakane i moguće političke konotacije..

Što bi mi bilo neugodno gledati? :DD Dr. Marko Medved, crkveni povjesničar iz Rijeke, rekao je "da je mirno okupljanje u liberalnim demokracijama pravo koje treba garantirati svima".... "No imam dojam da se ovdje molitva koristi za pitanje društvene moći." Na ovo bi trebalo odgovoriti...

Nikoga iz Ženske mreže ne treba se bojati. Ako govore o činjeničnim podacima o nasilju nad ženama, treba ih saslušati i vidjeti što možemo tu učiniti. Kad govore o pobačaju, imamo mi još bolje i znanstvene i medicinske i svake druge argumente za zaštitu života od začeća.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 219 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 15  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata