Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Ned sij 19, 2025 04:14

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 32 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon tra 08, 2024 15:18 

„Proslavljeni“ hrvatski redatelj Dalibor Matanić, do pred koji dan miljenik lijevo-liberalnih struktura, posljednjih se dana suočava s optužbama za seksualno uznemiravanje. Uznemiravao je žene kad je bio pod utjecajem alkohola i droge.
Čak su se i mediji tipa Index.hr sada dosjetili šovinističkih početaka Dalibora Matanića, tj. njegova filma „Blagajnica hoće ići na more“ u kojemu se provučeni valjda baš svi stereotipi koji postoje o Hrvatima iz Hercegovine. U filmu „Kino Lika“ Ličani su maltene prikazani kao primitivci koji spolno opće sa svinjama. Ovaj „hrabri“ borac protiv „mračnoga patrijarhata“ (ali i, ponovimo, borac za prava žena!) stereotipe o ruralnim hrvatskim „krkanima“ provlači i u karikaturalnom filmu „Fine mrtve djevojke“.
U svim ovim filmovima vidimo teške stereotipe, šovinizam i urbani rasizam. Osim toga i – oikofobiju (domomrzje) koja se u hrvatskoj kinematografiji oduvijek dobro honorirala.
Pritom oni koji su do jučer uzdizali Matanića, a to je sav kulturni tzv. mainstream, sada nastoje okrenuti glavu i ignorirati ono što se događa. No Matanić je njihovo ogledalo. Ogledalo njihove bijede.
https://vigilare.info/mi/2024/04/matani ... instreama/

Vrh

PostPostano: Pon tra 08, 2024 15:42 

Pogrešno je kulturni mainstream svoditi na Matanića. Time se omalovažava cijeli jedan vrlo važan segment ljudskog propitivanja naše stvarnosti.
Kao da Crkvu svedeš na anomaliju pedofilije. Naslov je pogrešan i opasan, Matanić nije ogledalo nego anomalija.

Vrh

PostPostano: Pon tra 08, 2024 16:58 

Vidio sam danas naslovnicu Glorije gdje su Matanić i Ida Prestar.
Matanić je tada glorificiran kao borac za ženska prava, zaštitu žena od nasilja isl.
Koja hipokrizija, dvoličnost??
Sada se svi ograđuju od njega i kao nitko ništa nije znao?

Slušao sam jučer ili prekjučer na radio vijestima njegovog producenta Nebojšu Tarabu...koji isto nije ništa znao?
https://www.jutarnji.hr/scena/domace-zv ... o-15447066

https://magazin.hrt.hr/kultura/producen ... m-11452936

Zadnja izmjena: hrki; Pon tra 08, 2024 18:10; ukupno mijenjano 2 put/a.

Vrh

PostPostano: Pon tra 08, 2024 17:39 

Pogrešno je kulturni mainstream svoditi na Matanića. Time se omalovažava cijeli jedan vrlo važan segment ljudskog propitivanja naše stvarnosti.

Možeš li navesti neke "hrvatske" filmove koji iskreno propituju našu stvarnosti bez stereotipa koji su sami stvorili? U tekstu s Viligare portala su tri Matanićeva filma pa bi ti onda trebao navesti bar 9 kako bi dokazao svoju tezu da je mainstream drugačiji.

Vrh

PostPostano: Pon tra 08, 2024 18:10 

Možeš li navesti neke "hrvatske" filmove koji iskreno propituju našu stvarnosti bez stereotipa koji su sami stvorili? U tekstu s Viligare portala su tri Matanićeva filma pa bi ti onda trebao navesti bar 9 kako bi dokazao svoju tezu da je mainstream drugačiji.

Radiš istu grešku kao autor teksta, previše reduciraš. Kulturni mainstream obuhvaća i kazalište i književnost i kulturu općenito. Ne može se reći da je Matanić ogledalo mainstream kulture, eventualno moderne filmske umjetnosti. Nisam neki pasionirani ljubitelj filmske umjetnosti, ali gledao sam recimo Matanićeve "Fine mrtve djevojke" i film mi je bio dobar i upečatljiv. Mračan, to je tipična Matanićeva osobina, okrenut je mraku i tu traži inspiraciju, Bog zna kakvi ga demoni proganjaju i tjeraju u mrak. Ali recimo taj film je jako dobro problematizirao licemjerje koje i ja primjećujem u ovom društvu, natjerao me na promišljanje.

Veći mi je problem financiranje kulture u Hrvatskoj i monopol određenog svjetonazora nad zajedničkom kasom nego jedan Matanić i njegovi filmovi.

Vrh

PostPostano: Pon tra 08, 2024 18:17 

HAVC i pitanje financiranja hrvatskih filmova je stvarno veliki problem
HAVC nije nikada financirao našeg velikog redatelja Jakova Sedlara
Ili barem pokušao dati financijska sredstva za neki zbilja "hrvatski film"...snimiti neki film po knjizi nekog pravog hrvatskog književnika...ala Ivana Aralicu isl.

Havc je bez ikakvog grizodušja financirao veliki falsifikat o tome da je hrvatska vojska pobila neke civile na Banovini...a poslije se lako dokazalo da ubojstva nisu počinile hrvatske, nego srpske snege!
HAVC je uvijek imao sluha za takve jugoskavene što kaže Majkićka...pravi hrvatski film i priča, posebice istinita priča ih nikada ili skoro nikada nije interesirala
SRAMOTNO od jedne takve ustanove/agencije koja žari i pali na tom području, a ima predznak hrvatski/a :((

Vrh

PostPostano: Pon tra 08, 2024 21:32 

Radiš istu grešku kao autor teksta, previše reduciraš. .

Ako ti redukcija smeta zašto ju sam radiš u daleko većoj mjeri nego sam ja to napravila? Ti napadaš ovi temu čisto na subjektivnoj razini na bazi samo jednog filma.
pints je napisao/la:
Nisam neki pasionirani ljubitelj filmske umjetnosti, ali gledao sam recimo Matanićeve "Fine mrtve djevojke" i film mi je bio dobar i upečatljiv.

Ti imaš pravo na sviđanje pa tako i na film koji provlači stereotipe o ruralnim hrvatskim „krkanima“, ali očito nisi baš sposoban za objektivnu raspravu kad tako postupaš. Još nazvati temu opasnom? :DD pa to radi jedino kopitar ovdje. Možda se i klonirao :??

Vrh

PostPostano: Uto tra 09, 2024 08:03 

Molim te smanji tu ad hominem agresiju. Raspravljamo o temi a ne o tebi ili meni.

Hrvatska ima izvrsnih umjetnika i solidnu kulturu.
Ne vidim kako bi primjerice Matanić bio ogledalo jednog Gavrana ili Aralice ili Sedlara ili cijele plejade sjajnih umjetnika koji predstavljaju kulturni mainstream. Svi su isti? Ne, nisu, i zaista nije korektno reći da je Matanić ogledalo bijede kulturnog mainstreama. U društvu u kojem jedna notorna Prijovićka napuni ne znam koliko Arena ovakvi naslovi jesu destruktivni.

A to što kultura provocira i bavi se stereotipima je njena važna osobina i vrijednost. Hrvatsko društvo itekako ima problema i sa licemjerjem i sa krkanlukom. Problem je u tome što nam šepa ona druga strana koja se afirmativno bavi tim istim društvom, a tu se vraćamo na problem financiranja i monopola.

Vrh

PostPostano: Uto tra 09, 2024 11:14 

Radiš istu grešku kao autor teksta, previše reduciraš. Kulturni mainstream obuhvaća i kazalište i književnost i kulturu općenito. Ne može se reći da je Matanić ogledalo mainstream kulture, eventualno moderne filmske umjetnosti. Nisam neki pasionirani ljubitelj filmske umjetnosti, ali gledao sam recimo Matanićeve "Fine mrtve djevojke" i film mi je bio dobar i upečatljiv. Mračan, to je tipična Matanićeva osobina, okrenut je mraku i tu traži inspiraciju, Bog zna kakvi ga demoni proganjaju i tjeraju u mrak. Ali recimo taj film je jako dobro problematizirao licemjerje koje i ja primjećujem u ovom društvu, natjerao me na promišljanje.

Veći mi je problem financiranje kulture u Hrvatskoj i monopol određenog svjetonazora nad zajedničkom kasom nego jedan Matanić i njegovi filmovi.

Fine mrtve djevojke promovira LGBT.
Mislim da je Uzinić dosta utjecao na ljude tamo.
Stoga me ne čudi kako pišeš.

Vrh

PostPostano: Uto tra 09, 2024 11:45 

Fine mrtve djevojke promovira LGBT.
Mislim da je Uzinić dosta utjecao na ljude tamo.
Stoga me ne čudi kako pišeš.

Zar ne možemo o temi pisati na način da ne napadamo jedni druge?
Ne znaš ništa o meni niti ja o tebi, zašto bi si zadavali niske udarce bez obzira što ne dijelimo isto mišljenje?
Ja ne nastojim dokazati da sam u pravu, iznosim svoja promišljanja i slušam tuđa, niša više od toga.

Da, u pravu si, taj film na jednoj razini promovira LGBT, ali je dobar upravo zato što ima više slojeva, a mene je dotaknuo onaj u kojem sa punim pravom propitkuje licemjerje jednog društva koje ne zna što bi sa lgbt pojavom. Nije znalo tada, a ne zna ni danas, pa je zanimljivo pratiti reakcije na deklaraciju “Fiducia supplicans”. Matanić i njemu slična ekipa podbada vrlo cinično i bolno, mogli bi naravno i drugačije, ali to ne znači da su glupi i da njihove bodlje ne bi trebale isprovocirati jednu introspektivu, posebno nas kršćana.

Vrh

PostPostano: Uto tra 09, 2024 14:29 

Zna, zna što bi danas. Homoseksualna osoba ima pozitivnu diskriminaciju pri zapošljavanju.
Ja ne smijem reći da mislim da je to nastranost jer me mogu sankcionirati.
Da ne pričam o gender ideologiji, 50 vrsta spolova i sve što nas čeka i što polako ulazi u lektiru.
Ne vidim ništa napadujuće u načinu kako sam ti pisala ali izgleda želiš okrenuti na to pa ću paziti ubuduće.

Vrh

PostPostano: Uto tra 09, 2024 19:43 

Zna, zna što bi danas. Homoseksualna osoba ima pozitivnu diskriminaciju pri zapošljavanju.
Ja ne smijem reći da mislim da je to nastranost jer me mogu sankcionirati.
Da ne pričam o gender ideologiji, 50 vrsta spolova i sve što nas čeka i što polako ulazi u lektiru.
Ne vidim ništa napadujuće u načinu kako sam ti pisala ali izgleda želiš okrenuti na to pa ću paziti ubuduće.

Novi sam ovdje, pokušavam uhvatiti dinamiku ovog foruma.
Možda sam zbog ovog "katolički" mislio da će komunikacija biti u dobrom duhu i vjeri.
Jako mi se sviđa definicija rasprave fra Vučkovića: raspravljaš kako bi čuo drugu stranu, a ne kako bi je promijenio/pobijedio. Jako moćna misao.

Moja uvjerenja nije oblikovao biskup Uzinić, ostanimo na tome. Ako je moja reakcija bila preburna ispričavam se.

Što se lgbta tiče, da, politička mafija jako dobro zna kakva je agenda i što mora provoditi.
Ali mi ostali, obični ljudi, imamo problem sa tim vrućim krumpirom. Ja imam problem, to je sigurno.
Imao sam online razgovore sa nekim gay osobama koje su mi pružile sasvim novu dimenziju ljudskosti (i moje zatucanosti). Mea culpa. Nije lako razdvojiti pojavu i stereotip od konkretnog ljudskog bića koje ima svoje misli, osjećaje, vjeru.. i svoje grijehe, slabosti i padove.

Vrh

PostPostano: Sri tra 10, 2024 10:31 

Možda sam zbog ovog "katolički" mislio da će komunikacija biti u dobrom duhu i vjeri.
Jako mi se sviđa definicija rasprave fra Vučkovića: raspravljaš kako bi čuo drugu stranu, a ne kako bi je promijenio/pobijedio. Jako moćna misao.

Moja uvjerenja nije oblikovao biskup Uzinić, ostanimo na tome. Ako je moja reakcija bila preburna ispričavam se.

Što se lgbta tiče, da, politička mafija jako dobro zna kakva je agenda i što mora provoditi.
Ali mi ostali, obični ljudi, imamo problem sa tim vrućim krumpirom. Ja imam problem, to je sigurno.
Imao sam online razgovore sa nekim gay osobama koje su mi pružile sasvim novu dimenziju ljudskosti (i moje zatucanosti). Mea culpa. Nije lako razdvojiti pojavu i stereotip od konkretnog ljudskog bića koje ima svoje misli, osjećaje, vjeru.. i svoje grijehe, slabosti i padove.

Dobro razmišljaš.

Vrh

PostPostano: Sri tra 10, 2024 10:59 

Znam ih dosta. U živo, ne online.
Pretjerana seksualnost, promiskuitet. Možda sam "zatucana" ako to primjećujem.
A on line, vidi malo na njihovoj stranici na svjetovnom forumu što pišu. Da je jadno i dosadno biti strait.

Vrh

PostPostano: Sri tra 10, 2024 11:35 

..

Siguran sam da poznaješ i strait ljude koji su iznimno promiskuitetni, nevjerni i žive strašno neurednim životima.
Ne kažem ja da je super biti gay nego da je jedno kada se promatra pojava a sasvim drugo kada se spustimo na osobnu, ljudsku razinu.

Kyrios books je prije godinu, dvije objavio fantastičnu knjigu "Evo ti majke" sa životnim pričama šestorice muškaraca koji su kroz životne oluje došli do vjere.
Jedan od njih je homoseksualac. Nije sve crno bijelo, treba se boriti za svaku dušu jer je vrijedna u Božjim očima.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 32 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata