Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Ned sij 19, 2025 04:22

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 63 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov: Re: moja crkva
PostPostano: Ned pro 24, 2023 17:23 

Nije moja crkva, ali...Bila u subotu na ispovijed, stotinjak ljudi ispred mene. Dođe neka ženska, prođe cijeli red, uđe u crkvu. Malo sjedi u zadnjem redu, malo u srednjem, dođe
u prvi. Onda, lagano se primakne vrhu i stane u red ispred svih nas. Pokvareno, umjesto da kao svi mi čeka u redu, ona preskoči sve i ispovijedi se preko reda. Pa kakva je to osoba, je li to ispovijedila, je li to pokazuje tko sve sebe zove katolikom?

Vrh

PostPostano: Ned pro 24, 2023 17:51 

Nije moja crkva, ali...Bila u subotu na ispovijed, stotinjak ljudi ispred mene. Dođe neka ženska, prođe cijeli red, uđe u crkvu. Malo sjedi u zadnjem redu, malo u srednjem, dođe
u prvi. Onda, lagano se primakne vrhu i stane u red ispred svih nas. Pokvareno, umjesto da kao svi mi čeka u redu, ona preskoči sve i ispovijedi se preko reda. Pa kakva je to osoba, je li to ispovijedila, je li to pokazuje tko sve sebe zove katolikom?

Preguračica je zaslužila da joj se na glas kaže "Pustite gospođu, ona je velika grešnica pa mora pre koreda na ispovjed"
Ipak činjenica je da ljudi lako uoče nekorektno ponašanje kod drugih, a ne vide svoje isto takvo nekorektno ponašanje.
* maknut offtopic sadržaj *

Vrh

PostPostano: Uto pro 26, 2023 16:29 

Već drugu godinu nema kod nas blagoslova kuća. Tko je došao danas u crkvu, mogao je dobiti skupni blagoslov i pretpostavljam tamjan, sličicu i posvećenu vodu. Tko baš hoće da mu dođe svećenik, mora ga "naručiti". Kad sam ga prošle godine pitala zašto tako, rekao mi da ga neki otjeraju. Što opet ne razumijem, jer je zadnjih godina išao samo onima koji su se pribilježili u crkvi. Uglavnom, još jedan običaj stari je nestao. Bar ovdje.

Vrh

PostPostano: Uto pro 26, 2023 17:45 

Već drugu godinu nema kod nas blagoslova kuća. Tko je došao danas u crkvu, mogao je dobiti skupni blagoslov i pretpostavljam tamjan, sličicu i posvećenu vodu. Tko baš hoće da mu dođe svećenik, mora ga "naručiti". Kad sam ga prošle godine pitala zašto tako, rekao mi da ga neki otjeraju. Što opet ne razumijem, jer je zadnjih godina išao samo onima koji su se pribilježili u crkvi. Uglavnom, još jedan običaj stari je nestao. Bar ovdje.

Blagoslova kuća očito ima za sve one koji su aktivni katolici u crkvi. Svi koji to žele i prijave se župniku dobivaju blagoslov kuća. Ne treba lagati da blagoslova kuća nema i napadati svećenika koji zapravo ne radi ništa loše.

Vrh

PostPostano: Pon sij 01, 2024 17:48 

Blagoslova kuća očito ima za sve one koji su aktivni katolici u crkvi. Svi koji to žele i prijave se župniku dobivaju blagoslov kuća. Ne treba lagati da blagoslova kuća nema i napadati svećenika koji zapravo ne radi ništa loše.

:wink: Misliš, blagoslova obitelji, a ne kuća?.. Da ne bu zabune.. Znalo je biti (stvarno) da su ljudi otputovali, a ključ od kuće ili stana ostavili susjedima nek svećenik blagoslovi kuću kad prolazi.. a kuća prazna. :)

Vrh

PostPostano: Pon sij 01, 2024 18:20 

:wink: Misliš, blagoslova obitelji, a ne kuća?.. Da ne bu zabune.. Znalo je biti (stvarno) da su ljudi otputovali, a ključ od kuće ili stana ostavili susjedima nek svećenik blagoslovi kuću kad prolazi.. a kuća prazna. :)

Ispadaš krajnje zločesta s ovim netočnim ispravcima. Smiješno mi je to jer je lako dokazati da ne govoriš istinu. U obredniku jasno stoji da se blagoslivlja i dom i one koji u njemu prebivaju
"...stanovnike ovoga doma pozvao si da te slijede
kao vjernici i članovi tvoje Crkve.
Molimo te da na njih i na ovaj njihov dom
izliješ obilje svoga blagoslova +..."
ili
"...Blagoslovi +, Gospodine, Bože svemogući, ovu obitelj
i ovaj njihov obiteljski dom:
da ovdje bude zdravlje, čistoća,
pobjedna krjepost, dobrota i blagost,..."
Dakle nema potrebe za zločestim ispravcima jer nisam napisala ništa netočno već u svom odgovoru koristila isti termin koji je koristila Totus u svojim tvrdnjama.

Vrh

PostPostano: Pon sij 01, 2024 20:46 

Ispadaš krajnje zločesta s ovim netočnim ispravcima. Smiješno mi je to jer je lako dokazati da ne govoriš istinu. U obredniku jasno stoji da se blagoslivlja i dom i one koji u njemu prebivaju
"...stanovnike ovoga doma pozvao si da te slijede
kao vjernici i članovi tvoje Crkve.
Molimo te da na njih i na ovaj njihov dom
izliješ obilje svoga blagoslova +..."
ili
"...Blagoslovi +, Gospodine, Bože svemogući, ovu obitelj
i ovaj njihov obiteljski dom:
da ovdje bude zdravlje, čistoća,
pobjedna krjepost, dobrota i blagost,..."
Dakle nema potrebe za zločestim ispravcima jer nisam napisala ništa netočno već u svom odgovoru koristila isti termin koji je koristila Totus u svojim tvrdnjama.

Niti su moji ispravci zločesti niti zlonamjerni, već je netko preosjetljiv (čudno, jer si na forumu već neko vrijeme pa si se mogla naviknuti na razne komentare).. To se kod nas već neko vrijeme zove blagoslov obitelji i ne vidim da sam skretanjem pozornosti na tu činjenicu nekoga uvrijedila..

Vrh

PostPostano: Pon sij 01, 2024 21:54 

adrijana je napisao/la:
Niti su moji ispravci zločesti niti zlonamjerni, već je netko preosjetljiv (čudno, jer si na forumu već neko vrijeme pa si se mogla naviknuti na razne komentare).. To se kod nas već neko vrijeme zove blagoslov obitelji i ne vidim da sam skretanjem pozornosti na tu činjenicu nekoga uvrijedila..

Prozirna su ti opravdanja. Da si stvarno htjela pomoći i korisno ispraviti to bi napravila citirajući post od Totus koja je prva upotrijebila taj termin. Iako on nije pogrešan pa se postavlja pitanje svrhe navodnog ispravka, a to što sam osjetljiva na zločestoću mi je kompliment jer duhovno nisam pokleknula i priključila se zboru izrugivača.

Vrh

PostPostano: Uto sij 02, 2024 16:04 

Iako sam je stavila na ignore, nažalost vidim kad ju citirate. Ta ******* opet mene napada da lažem, po tko zna koji put trabunja o tome što se događa u mojoj crkvi, a nema pojma. Naš svećenik ne ide u blagoslov ima već dvije godine i baš je nekoliko nas nakon mise raspravljalo o tome, da nije u redu da se tradicija ukida. A žalosti, u što se pretvorio ovaj forum.

EDIT: ******* maknuto vrijeđanje

Vrh

PostPostano: Uto sij 02, 2024 18:19 

Iako sam je stavila na ignore, nažalost vidim kad ju citirate. Ta spodoba opet mene napada da lažem, po tko zna koji put trabunja o tome što se događa u mojoj crkvi, a nema pojma. Naš svećenik ne ide u blagoslov ima već dvije godine i baš je nekoliko nas nakon mise raspravljalo o tome, da nije u redu da se tradicija ukida. A žalosti, u što se pretvorio ovaj forum.

I ja sam od iste optužena da sam "zločesta", a samo sam napisala da se radi o blagoslovu obitelji. Ne znam zašto tvoj svećenik nejde (možda je zaista doživio nešto stvarno loše, pa je dobio oprost od svog nadređenog...) Eto, zanimljivo je znati da ima i takvih slučajeva. Nisam sigurna radi li se kod blagoslova o obvezi ili preporuci (na stranicama Zagrebačke nadbiskupije piše da je ipak obveza, ali svugdje ima i iznimaka - opravdanih...) :

Godišnji blagoslov obitelji u njihovim domovima
Sljedeći poticaje i učenje Drugog vatikanskog sabora, Red blagoslova naglašava obvezu da „pastiri među svojim najznačajnijim pastirskim dužnostima moraju voditi brigu o posjećivanju kršćanskih obitelji i naviještati im Kristov mir, kao što je to Krist preporučio svojim učenicima: 'U koju god kuću uđete, najprije recite: Mir kući ovoj'“ (Lk 10,5). (…) To je dragocjena prigoda za izvršavanje pastirske službe jer pruža mogućnost upoznavanja pojedine obitelji“ (usp. Blagoslovi, br. 68-69).

https://www.zg-nadbiskupija.hr/dokument ... m-domovima

Vrh

PostPostano: Sri sij 03, 2024 06:29 

Istinitosti radi mala usporedba i dokaz na što sam reagirala.
totus tuus je napisao/la:
opet mene napada da lažem, po tko zna koji put trabunja o tome što se događa u mojoj crkvi, a nema pojma. Naš svećenik ne ide u blagoslov ima već dvije godine

Međutim, vjernici očito mogu dobiti i blagoslov prostora u kojem borave jer i sama ona prije piše
totus tuus je napisao/la:
Tko baš hoće da mu dođe svećenik, mora ga "naručiti".

Čini mi se da je ova tema otvorena samo iz razloga da se situcaija u jednoj župi prikaže u najmanju ruku čudnom. Sva je postavljeno tako da nitko drugi ne može provjeriti što je stvarno svećenik rekao. To je u biti jako nekorektno i poligon za ogovaranje svećenika pa sam ja ukazala na neka mjesta gdje pokretačica tema sama sebe demantira.
Sve me to podsjeća na onaj model kad netko tvrdi da je nešto čuo na ispovjedi pa se to isto ne može provjeriti :roll: Može se toga naći u pisanju pogodite koga :lol:

Vrh

PostPostano: Sri sij 03, 2024 11:59 

I ja sam od iste optužena da sam "zločesta", a samo sam napisala da se radi o blagoslovu obitelji. Ne znam zašto tvoj svećenik nejde (možda je zaista doživio nešto stvarno loše, pa je dobio oprost od svog nadređenog...) Eto, zanimljivo je znati da ima i takvih slučajeva. Nisam sigurna radi li se kod blagoslova o obvezi ili preporuci (na stranicama Zagrebačke nadbiskupije piše da je ipak obveza, ali svugdje ima i iznimaka - opravdanih...) :

Godišnji blagoslov obitelji u njihovim domovima
Sljedeći poticaje i učenje Drugog vatikanskog sabora, Red blagoslova naglašava obvezu da „pastiri među svojim najznačajnijim pastirskim dužnostima moraju voditi brigu o posjećivanju kršćanskih obitelji i naviještati im Kristov mir, kao što je to Krist preporučio svojim učenicima: 'U koju god kuću uđete, najprije recite: Mir kući ovoj'“ (Lk 10,5). (…) To je dragocjena prigoda za izvršavanje pastirske službe jer pruža mogućnost upoznavanja pojedine obitelji“ (usp. Blagoslovi, br. 68-69).

https://www.zg-nadbiskupija.hr/dokument ... m-domovima

Meni je rekao da su ga neki potjerali (iako je godinama išao, a zadnjih je godina tražio da se predbilježimo).
On na dan nakon Božića daje "masovni" blagoslov u crkvi. Tako je radio i svećenik u susjednom mjestu zadnju godinu pred mirovinu, iako je prije išao čak i po kancelarijama. Novi sada traži da se predbilježe. A ovaj "naš" samo je rekao da u slučaju da netko baš inzistira da svećenik blagoslovi kuću, da će doći. Inače, taj dan kad je "masovni blagoslov", na sporednim oltarima budu kuverte sa svetom vodom, tamjanom, kalendarom i letkom koji bi trebala doma čitati glava kuće ili netko od ukućana umjesto svećenika. Vidim da ove gosine nema ni naljepnice. :((

Vrh

PostPostano: Sri sij 03, 2024 12:49 

Drago mi je da si dobro, imao sam osjećaj da ti se nešto dogodilo.

Vrh

PostPostano: Sri sij 03, 2024 19:30 

Meni je rekao da su ga neki potjerali (iako je godinama išao, a zadnjih je godina tražio da se predbilježimo).
On na dan nakon Božića daje "masovni" blagoslov u crkvi. Tako je radio i svećenik u susjednom mjestu zadnju godinu pred mirovinu, iako je prije išao čak i po kancelarijama. Novi sada traži da se predbilježe. A ovaj "naš" samo je rekao da u slučaju da netko baš inzistira da svećenik blagoslovi kuću, da će doći. Inače, taj dan kad je "masovni blagoslov", na sporednim oltarima budu kuverte sa svetom vodom, tamjanom, kalendarom i letkom koji bi trebala doma čitati glava kuće ili netko od ukućana umjesto svećenika. Vidim da ove gosine nema ni naljepnice. :((

Ako ti nije problem zatraži blagoslov, inzistiraj... U mnogim gradskim župama ljudi se svake godine bilježe... A u seoskim župama tajna je možda u pomoćniku (osobi koja u selu sve zna) i taj pomaže novom svećeniku i vodi ga k onima koji obično primaju blagoslov, a izbjegava one koji su neugodni ili kontra orijentirani.. :))

Vrh

PostPostano: Sri sij 03, 2024 19:34 

Drago mi je da si dobro, imao sam osjećaj da ti se nešto dogodilo.

Nisi čitao u poslanicama: "Ne budite zabrinuti nizašto..." :DD Trebao mi je mali odmor od foruma, i priznajem: nisam u tom vremenu čitala sve postove...

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 63 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata