Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Ned sij 19, 2025 03:54

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 63 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov: moja crkva
PostPostano: Sri lip 01, 2022 11:50 

Bila sam već postavila ovu temu o nekim stvarima koje mi se ne sviđaju u (mojoj) crkvi.
Valjda je neće opet sjeći i prekrajati.
Evo događaj sa nedjeljne mise.
Gospođi koja ima malo više puta ( možda oko 2 km) za doći do crkve, otrgnuo se psić iz dvorišta, došao prije nje i čekao je ispred crkve.
No, problem je bio kad je zalutao u crkvu. Obrušile se vjernice na njega, kao da je sam nečastivi ušao. Uz zgražanje, ajme, pas u crkvi, navalile na njega da ga što prije potjeraju, valjda da ne okuži sveto tlo. Pa mislim, da je Isus bio ( iako je, na neki način) da ne bi tako reagirao.
Gledala sam neke protestantske nominacije koje imaju misu za životinje i tamo vode sve i svašta, čak i deve. To je cirkus, no ovo je ipak druga krajnost.

Vrh

Naslov: Re: moja crkva
PostPostano: Sri lip 01, 2022 12:57 

Netko je mogao sa psićem pričekati vani vlasnicu. Slažem se da psu nije mjesto u crkvi, ali to se može i elegantnije riješiti i ne dizati paniku i cirkus.

Vrh

PostPostano: Sri lip 01, 2022 20:14 

https://www.bitno.net/vijesti/svijet/is ... reko-tv-a/

Vezano za danas objavljeni gornji članak, ovo je znakovito... Psi ulaze u crkve da bi pokazali ljudima koji (još uvijek!) ostaju kod kuće - tko je Gospodar... (ne mislim na vlasnicu psa).

:D :D

Vrh

PostPostano: Sri lip 01, 2022 21:04 

Inače, frendice ateistice i radikalne feministice kad hoće naći sa mnom neki common ground i pokazati da toleriraju religiju, redovito mi sve šalju videe peseka koji se nađu na misi :D Valjda u smislu, evo, ja volim pse, ti voliš pse, we can be friends. :lol: Cijenim trud i misao iza toga pa ne zanovijetam, ali mislim si u sebi da takva situacija nije baš primjerenja mjestu i prilici. Ali ok. Neću bit cjepidlaka. :D

Vrh

PostPostano: Sri lip 01, 2022 23:13 

Ne mislim da je psu mjesto na misi. No, ne bih reagirala kao ove u crkvi gdje idem. Prije neku godinu slučajno je ušlo mače, reakcija je bila ista. To je njima svetogrđe.
S druge strane, valjda po principu "pustite malene k meni", bake su sretne i ponosne kad uspiju dovesti bebu unuka, koji pokušava zaspati i muči se i plače, ali, eto, neka, nek osjeti duh svetosti. To su sitnice koje me malo živciraju...
Uopće ne sumnjam da bi slijepac sa psom teško mogao prisustvovati misi, bar ovdje, makar pas mirno ležao cijelo vrijeme.

Vrh

PostPostano: Pet lip 03, 2022 20:44 

Nije psu mjesto na misi, ali u Bibliji je pas simbol vjernosti i mislim da Bog nema ništa protiv da kraj slijepih osoba na misi sjedi i koji školovani pas.
(Mada to još kod nas ne vidjeh.)

Vrh

PostPostano: Pon lip 06, 2022 05:27 

Životne situacije su te koje pokazuju našu vjeru.
Život piše romane!
Imamo razna pravila, norme, moral, etiku i prema njima možemo postupiti.
Oni koji su se poistovjetili sa tim normama, pravilima, zakonima, moralom, etikom će biti povrijeđeni, uznemireni kritizirajući i ocjenjujući nepoštivanje pravila koja su dio njih, a koje je netko (namjerno ili npr. nenamjerno u ovom primjeru psa) prekršio.
Kršim li ja pravila?
Kršim.
Nije se rodio tko je svima ugodio!
Što su meni norme, pravila, moral, etika, zakoni?
Jesu li oni meni osnova? Jesam li se ja poistovjetio sa njima?
Ne.
Mogu poštivati pravila koliko mogu da ne uznemiravam one koji su se poistovjetili sa tim pravilima.
Ali znam da potpuno u tome ne ću uspjeti jer će uvijek biti izgovor za povrijeđenost kod nekoga.
Nekoga će i ovo što pišem uznemiriti...
No bitno mi je što mi je osnova.
Bitna je vjera. Izvor.
Ako znam da smo u osnovi svi jedno, da smo svi u Kristu u ljubavi i to mi je osnova onda ne samo da ću oprostiti i ne zamjeriti što je netko prekršio neko pravilo, normu, moral, etiku; već ću prihvatiti u miru i razumijevanju odabir drugoga šireći tako slobodu.
Šireći slobodu ja postajem ono što je ljubav: život u slobodi odabira
čime živim život odabirući (stvarajući i postajanjem stvoreno) u suodnosu sa svima nama sa Bogom
sa osjećajem zahvale i očaranošću ljepotom Života.

kako samo malo treba za sreću i mir
Mrvice su u pitanju, sitnice
čak ne niti misli, već i pomisao
bljesak našeg životnog iskustva koji je ujedno i vječnost.

A vječnost je kad sada to odaberem.
Za taj odabir mi ne treba ništa osim slobode.

Bože hvala ti na slobodi!
Hvala ti na psu koji je potaknuo na promišljanje... o vjeri.
Nisam od ovoga svijeta, no lijepo je u ovome svijetu :))

Vrh

PostPostano: Uto lip 07, 2022 21:22 

Inače, frendice ateistice i radikalne feministice kad hoće naći sa mnom neki common ground i pokazati da toleriraju religiju, redovito mi sve šalju videe peseka koji se nađu na misi :D Valjda u smislu, evo, ja volim pse, ti voliš pse, we can be friends. :lol: Cijenim trud i misao iza toga pa ne zanovijetam, ali mislim si u sebi da takva situacija nije baš primjerenja mjestu i prilici. Ali ok. Neću bit cjepidlaka. :D

Noice friends s kojima trebas nalazit common ground. Noice. Bff

Vrh

PostPostano: Uto lip 07, 2022 22:47 

Životinje su naša braća. Po Bibliji i po Darwinu stvorene su prije nas, a sigurno će opstati i poslije nas. Imaju jednako, ako ne i veće pravo na Zemlju i život kao i mi, ljudi. One nam prenose čistu i neiskvarenu ljubav božju, neukaljanu grijehom.

Nije li Isus rođen u štali, među životinjama ("oslek, volek topi te..."), ovcama, kravama, magarcima, pastirima? Misli li netko da tu nije bio i pokoji pas čuvar stada?

U mom mjestu, za vrijeme Adventa, na glavnom trgu u jaslicama prirodne veličine, redovito su preko noći boravila dva mačka. Viđale su ih žene pri dolasku na zornice. Jedan, crno bijeli, došao je na Badnjak, na polnoćku, valjda privučen mnštvom, u jaslice u crkvi i ugodno se smjestio na mahovini među ovcama. Izazvao je samo zanimanje i simpatije vjernika. Nije otjeran, nije reagirao ni na gromoglasan zvuk orgulja i pjesmu vjernika. Dremuckao je u ugodnoj atmosferi, očito naviknut na ovakve događaje jer ga viđam češće oko župnog dvora. Vrlo je komunikativan, skoro da možeš s njim razgovarati. Meni je događaj super simpa.

A ovo sa psićem ... osuđujem reakciju prisutnih.

Vrh

PostPostano: Sri lip 08, 2022 13:00 

McDrugs koje droge koristis? :roll:

Vrh

PostPostano: Čet lip 09, 2022 11:44 

McDrugs koje droge koristis? :roll:
A da nekim suvislim argumantima, kritikom potkrijepiš svoje pitanje? Ili samo nudiš "robu" sa svog lagera?

Vrh

PostPostano: Čet lip 09, 2022 16:08 

Životinje su naša braća. Po Bibliji i po Darwinu stvorene su prije nas, a sigurno će opstati i poslije nas. Imaju jednako, ako ne i veće pravo na Zemlju i život kao i mi, ljudi. One nam prenose čistu i neiskvarenu ljubav božju, neukaljanu grijehom.

Nije li Isus rođen u štali, među životinjama ("oslek, volek topi te..."), ovcama, kravama, magarcima, pastirima? Misli li netko da tu nije bio i pokoji pas čuvar stada?

U mom mjestu, za vrijeme Adventa, na glavnom trgu u jaslicama prirodne veličine, redovito su preko noći boravila dva mačka. Viđale su ih žene pri dolasku na zornice. Jedan, crno bijeli, došao je na Badnjak, na polnoćku, valjda privučen mnštvom, u jaslice u crkvi i ugodno se smjestio na mahovini među ovcama. Izazvao je samo zanimanje i simpatije vjernika. Nije otjeran, nije reagirao ni na gromoglasan zvuk orgulja i pjesmu vjernika. Dremuckao je u ugodnoj atmosferi, očito naviknut na ovakve događaje jer ga viđam češće oko župnog dvora. Vrlo je komunikativan, skoro da možeš s njim razgovarati. Meni je događaj super simpa.

A ovo sa psićem ... osuđujem reakciju prisutnih.

Ha, baš simpa...
Ova pastva u mojoj crkvi ne bi to dopustila...

Vrh

PostPostano: Pon srp 11, 2022 11:24 

Ne znam kako je kod vas, ali u mojoj crkvi više nema "pružite znak mira".
Inače, slušala sam neki dan Maria Restrepa.
On na fini način govori tj čudi se kako je jedan virus mogao donijeti podjelu među vjernicima.
Ne zalaže se, opet, na fini način, bez svrstavanja, za "jako desnu" struju među vjernicima.
Negativnim smatra inzistiranje na pričesti na usta, latinskoj misi...Kaže da takvim ljudima fali vjere.

Vrh

PostPostano: Pon srp 11, 2022 21:06 

Ne znam kako je kod vas, ali u mojoj crkvi više nema "pružite znak mira".
Inače, slušala sam neki dan Maria Restrepa.
On na fini način govori tj čudi se kako je jedan virus mogao donijeti podjelu među vjernicima.
Ne zalaže se, opet, na fini način, bez svrstavanja, za "jako desnu" struju među vjernicima.
Negativnim smatra inzistiranje na pričesti na usta, latinskoj misi...Kaže da takvim ljudima fali vjere.

Ni u mojoj crkvi još nema pružanja mira, nažalost, tako da niste jedini...
Marino Restrepo mi je odličan, razumijem ga u ovom navedenom: mislio je valjda na inzistiranju "jedino" na pričesti na usta i na latinskoj misi...

Vrh

PostPostano: Uto srp 12, 2022 11:19 

Kod nas je bilo a sad je zadnja 2 puta izostalo, nije slučajno..

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 63 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata