Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto svi 05, 2026 05:13

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 16 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto tra 22, 2008 21:16 

Pozivam sve posetioce ovoga foruma da dojdu u manastir (=samostan) Svetih Arhangela, na svenocno bdenije (od 24h-05h) u subotu, 26.04. u ponoc, u mjestu Kovilj kraj Novoga Sada da zajedno proslavimo Praznik Uskrsa, uz predivno pojanje (=crkovno pevanje) koviljskih monaha vizantiskoga crkovnog napeva i u duhu radosti, ljubavi i mira, "koji prevazilazi svaki um". Rijetka prilika da se osjeti avtenticen duh pravoslavlja.
Svako je dobrodosao i ni najmanje ne treba da strepi za svoju bezbjednost! Izvolite! Povelete!
Rade Kumitkata.

Zadnja izmjena: Rade Kumitkata; Sri tra 23, 2008 07:26; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sri tra 23, 2008 06:50 
Administrator

Pošto je ovo katolički forum, ovom prilikom molim da se ne "reklamiraju" seminari, susreti, liturgije, koji nisu katolički.
Hvala!

Tko pak želi biti na katoličkoj euharistiji uz predivno pojanje bizantskog obreda, može doći u grkokatoličku crkvu Sv. ćirila i Metoda, Zagreb, ćirilometodska 1 (ispred Markove crkve na Gornjm Gradu).
Jedina razlika kod grkokatolika u odnosu na rimokatolike je u obredu, vjera i pripadnost jednoj Katoličkoj Crkvi i papi je ista. To je bogatstvo naše Katoličke Crkve.
Da napomenem da se obično pjevaju pjesme na staroslavenskom (melodije se brzo nauče, a listići sa tekstovima uz paralelni prijevod na hrvatskom se obično nalaze na klupicama). Osim toga pričest je pod obje prilike, kruh umočen u vino i svi katolici se mogu pričestiti, samo treba pripaziti na držanje (lagano pokleknuti i otvoriti usta).

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sri tra 23, 2008 06:52 

Zahvaljujem se na pozivu i želim puno Božjeg blagoslova svima na bdijenju i u manastiru, također ti želim dobrodošlicu na forum.
Ako mi dopustiš jedno pitanje, je li to onaj manastir koji je posjetio kardinal Martini za koji je vezana neka ekumenska poruka oko njegovog nastanka?

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sri tra 23, 2008 07:24 

Hvala ti Barnaba na dobredoslici! Izvinjavm se svima ako sam pogrijesio sto sam Vas pozvao, ali to sam ucinio iz ljubavi prema vama. Manastir Kovilj (popularno) je trenutno mozda i najbolji manatir Pravoslavne crkve na ovim prostorima u kojemu zaista ima ljubvi Hristove i koja se dava svima koji dodju!
Giovi, uz duzno postivanje, ali vizantijski napev se ne pjeva u grko-katolickim crkvama! Oprosti ako sam pogrijesio, ali mislim da na pravoslavnim forumima se nikoj ne bi naljutio da se tamu pojavi poziv za odlazak u rimokatolicki samostan radi zajednickog praznovanja Uskrsa, pa sam pomislio da se niko nece naljutiti ni ovdje. Poziv za ucesce na ovome forumu sam dobil od jednoga covjeka sa "forum hr", pa sam to i prihvatio.

Barnaba, ne znam da li je to taj samostan(manastir) koji je posjetio kardinal Martini, ali mozam da ti se raspitam, ako zelis.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sri tra 23, 2008 07:30 

Pa raspitaj se ako ti nije problem.
Moje osobno mišljenje je kako nema ništa loše u međusobnom pozivanju na obrede i liturgiju.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sri tra 23, 2008 07:34 

Tu si Barnaba?
Pa da. Ako nase Crkve vec vode ekumenski dijalog i razgovaraju o klucnim pitanjima, kakav je problem i moj poziv. Bio sam licno prisuten kada su rimokatolicki svestenici (nadbiskup i biskup mislim) bili prisutni na nekoliko bogosluzenja, kako u gradskim hramovima, tako i na Bogoslovskome Fkultetu u Bg-u.

Zadnja izmjena: Rade Kumitkata; Sri tra 23, 2008 16:37; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sri tra 23, 2008 07:40 

činjenica je da pastiri Katoličke Crkve nastoje poboljšati odnose s Pravoslavnom Crkvom. Ekumenske molitve su u Hrvatskoj jako uzele maha i polako idu sve više u vjernike.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sri tra 23, 2008 07:46 

Lijepo j to zaista! Barnaba, sada moram ici, cueme se kasnije. Pozdrav. Zbogum.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sri tra 23, 2008 07:55 
Administrator

Ne znam što je vizantijski napev, možeš nam pojasniti. U grkokatoličkim crkvama se služi liturgija po bizantskom obredu (npr. liturgija sv. Ivana Zlatoustog), pa sam naglasio da mi katolici možemo tu čuti predivno pjevanje po bizantskom obredu.

Ne ljutim se zbog tvog poziva, no kao administrator usmjeravam razgovor na bogatstva Katoličke Crkve, pošto je svrha ovog foruma upoznavanje katoličke vjere i razgovor o suvremenim katoličkim temama. Zato želim da se ne reklamiraju susreti koji nisu katolički.

Pozdrav!

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sri tra 23, 2008 16:50 

Pa da, vizantijsko (bizantijsko) pjevanje ili napev jeste avtenticno pravoslavno bogosluzbeno pjevanje ciji je cilj da prati i da odgovara sveceniku na njegove prozbe koje proiznosi tekom svete Liturgije ili nekoga drugoga bogosluzenja. Bizantijsko pjevanje (pojanje - termin koji oznacava bogosluzbeno pjevanje) je bilo nekada zastupljeno , manje-vise, u svim pravoslavnim crkvama, ali ga je vrijemenom , makar iz pravoslavnih slovenskih krajeva, potisnulo tkz narodno pjevanje (tj pojanje). Uzroci za to su raznorazni, lai preovladjuje mislenje da je na pravoslavnu duhovnost imala uticaja ruska Crkva, a koja je pak, preko Kijeva i Ukrajine, primila uticaja Rimokatolicke Crkve. Taka mozeme doci do zakljucka da je danasnje pojanje u pravoslavnim hramovima, prije svega u slovenskim zemljama, pojanje koje je nastalo pod velikim uticajem Rimokatolicke Crkve. Bizantijsko je, pak, rasprostaneto u Grckoj, Svetoj Gori (monaska republika), ali se sve vise siri, i prisutno je vec godinama, gdje istiskuje tkz narodna pojanja, i u slovenskim, tradicionalno pravoslavnim zemljama (Bugarija, Makedonija, Srbija). Trenutno mozda najpoznatiji hor vizantijske muzike jeste hor "Mojsej Petrovic" i hor monaha svetoarhangelskog manastira Kovilj, koji zaista zasluzuju naziv "angeloglasni". Poslacu vam ponesto da cujete, to je nesto izvrsno!

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sri tra 23, 2008 17:47 
Administrator

Nisi pojasnio u čemu je razlika. U grkokatoličkoj liturgiji je isto uloga pjevanja da prati i odgovara svećeniku na njegove prošnje. Isto tako postoje liturgije koje pjeva narod i drugačiji napjevi kada pjeva zbor (u Zagrebu je to ćirilometodov kor).

Vrh

Naslov:
PostPostano: Pet tra 25, 2008 17:44 

Svoj braći i sestrama pravoslavne vjere želim srećan i blagoslovljen Uskrs.

Hristos vaskrse iz mrtvih, smrću smrt uništi i svima u grobovimaživot darova !
Hristos vaskrse!
Vaistinu vaskrse!

Vrh

Naslov:
PostPostano: Pet tra 25, 2008 20:41 

Barnaba je napisao/la:
Svoj braći i sestrama pravoslavne vjere želim srećan i blagoslovljen Uskrs.

Hristos vaskrse iz mrtvih, smrću smrt uništi i svima u grobovimaživot darova !
Hristos vaskrse!
Vaistinu vaskrse!
Navistina voskrese! Barnaba, pa ti dosta znas o pravoslaviu. Znas i tropar Vaskrsa! Sjajno. Hvala puno na cestitci i svako dobro od Gospoda zelim svima citateljima i clanovima ovoga foruma!

Vrh

Naslov:
PostPostano: Pet tra 25, 2008 20:43 

Giovi je napisao/la:
Nisi pojasnio u Ä￾emu je razlika. U grkokatoliÄ￾koj liturgiji je isto uloga pjevanja da prati i odgovara svećeniku na njegove proÅ¡nje. Isto tako postoje liturgije koje pjeva narod i drugaÄ￾iji napjevi kada pjeva zbor (u Zagrebu je to ćirilometodov kor).
Pa u stilu, koi je mnogo drugaciji. Pokusacu da najdem neki snimak pa da ovdje ga prikacim.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sub tra 26, 2008 10:11 
Administrator

Otvorio sam novu temu "Bogatstvo istočnog obreda i duhovnosti" pod forumom "Razgovori o vjerskim temama", pa mislim da bi bilo zgodnije da se tamo nastave ovi razgovori.

Pozdrav,
Admin

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 16 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata