U petak je bio sprovod.
Na nedjeljnoj misi očekivala sam koju riječ od svećenika, ipak je majka bila članica naše župe, redovno na misi. Ništa od toga. Mogao je bar pozvati da izmolimo Oče naš zajedno. Malo mi to smeta, nekomunikacija svećenika s pastvom. Nije da su mi uzor, no vidim u filmovima kako protestantski svećenik sa oltara spomene neke probleme, osjeti se duh zajedništva.
Možda svećenik na nedjeljnoj misi nije htio to spominjati znajući kolika je to bol za majku.
I nije mi nitko objasnio, ako ni list sa grane ne padne bez volje Božje, zašto nije dao momku u toj situaciji da ga Duh sveti rasplamti, okani od tog čina?I nije mi nitko objasnio, ako ni list sa grane ne padne bez volje Božje, zašto nije dao momku u toj situaciji da ga Duh sveti rasplamti, okani od tog čina?
Zapitaj se može li itko dati odgovor na ovo pitanje bez da poznaje konkretnog čovjeka, njegovu životnu situaciju, (ne)prilike koje su prethodile činu samoubojstva?
Zašto Isus nije promijenio srce Jude pa da se ovaj pokajao kao što je to sv. Petar učinio? Možemo li mi ljudi s ograničenim shvaćanjem dati odgovore na ta pitanja?
Bog i krivim crtama piše pravo pa iz svakog i najgoreg čina može izvući nešto dobro, naravno samo ako postoji i najmanja volja sa čovjekove strane.
S tim u vezi ima jedna zanimljiva priča, vjerojatno si ju negdje pročitala, a govori o tome kako i nešto što se isprva čini loše može na kraju ispasti dobro, i obratno:
"...
Stara kineska priča, govori o čovjeku koji nije htio prodati svoga konja iako je bio jako siromašan i nije više imao od čega živjeti. Jednog jutra je otkrio da mu je konj pobjegao.
Ubrzo su se okupili ljudi iz sela, i rekli mu: “Ti nerazumni starče! Bilo bi bolje da si ga prodao. Kakva nesreća!” Starac je odgovorio: ” Nesreća ili sreća, tko to zna?”
Ljudi su se smijali starcu i rekli da je pomalo lud. Jedne noći, starčev se konj vratio, ali s krdom divljih konja. Ponovo su se ljudi okupili i rekli: “Starče, bio si u pravu. Ovo nije bila nesreća, nego sreća.” Starac je odgovorio: “Sreća ili nesreća – tko to zna?”
Starčev sin jedinac, počeo je dresirati divlje konje. Samo sedam dana kasnije pao je sa jednog od njih i slomio obje noge. Ljudi su se ponovo okupili i rekli: “O kakva je ovo nesreća. Tvoj sin jedinac se ne može osloniti na svoje noge, a u tvojoj starosti bio ti je jedina podrška. Sada si siromašniji nego ikad.” – “Sreća ili nesreća, tko to zna?” – govorio je opet starac…
I stvarno, nekoliko tjedana kasnije zemlja je ušla u rat i svi mladići iz toga mjesta bili su zavojačeni, osim starčevog sina. Seljani su tugovali jer su znali da se većina mladića nikada neće vratiti. Došli su kod starca i rekli: “Bio si u pravu starče! Pokazalo se da je to bila sreća.”
Starac im je odgovorio: “Je li nešto što nam se događa sreća ili nesreća – to samo dragi Bog zna!”