Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sub stu 08, 2025 10:46

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 3 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Pon lis 13, 2025 17:59 

Možda niste znali, ali svetci su bili najčešće nazivani farizejima. Sveti Atanazije, sv. Ivan Krstitelj, sv. Ivan Marija Vianney i mnogi drugi trpjeli su takve optužbe. Kada su branili moral i sakramente, suvremenici su ih nazivali „uskogrudnima“, „fanaticima“ ili „farizejima“.
Kada je gotovo cijeli svijet bio zaražen arijanskom herezom, a Atanazije ostao nepokolebljiv u obrani božanstva Kristova, nazivali su ga tvrdokornim, oholim, "neposlušnim Crkvi" i farizejem.N jegov odgovor bio je ne riječima, nego postojanošću: „Athanasius contra mundum“ tj. „Atanazije protiv svijeta.“ Atanazije je znao da vjernost istini ne ovisi o broju onih koji je slijede. Nije se pravdao, jer je vjerovao da ga opravdava Bog, ne svijet pa u jednom pismu piše: „Oni kažu da sam nepomirljiv, ali ja se držim onoga što sam primio od Gospodina. Ne bojim se osude ljudi, nego gubitka istine.“ Dakle, nije bježao od optužbe da je "strogi farizej" nego je znao da je vjera bez postojanosti samo kompromis.
Nazivaju li vas moderni ljudi farizejima?

Vrh

PostPostano: Pon lis 13, 2025 18:17 

Dečki moji! Hudo.

Vrh

PostPostano: Uto lis 14, 2025 16:34 

Drugi primjer je Sveti Ivan Krstitelj i njega su čak sami farizeji, a posebno Herodovi dvorani smatrali fanatikom i osuđivali kao strogog, suhoparnog propovjednika. Nije popuštao, jer bi to značilo izdaju istine. Njegov odgovor nije bio rasprava, nego riječ Božja: „Ne priliči ti imati ženu brata svojega“ (Mk 6,18) To nije rečeno iz oholosti, nego iz ljubavi prema duši grješnika.
Treba li nas onda čuditi kada nas svijet zove farizejima i lošima?

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 3 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata