Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet sij 16, 2025 16:38

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 719 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Ned ruj 22, 2024 13:25 

ja npr. niti volim niti mrzim taj fenomen,ali se pitam što bi se dogodilo da vatikan izričito kaže da zabranjuje štovanje i hodočašća međugorske kraljice mira.Bi li došlo kakvog raskola u crkvi i neposlušnosti ili bi vjernici poštivali crkvenu zabranu.

Uf, jako dobro pitanje. S jedne strane uvjeren sam u istinitost ukazanja u Međugorju, s druge strane znam da je Crkva moja loza i ako se odmaknem osušiti ću. Vjerojatno bih smogao snage i ostao vjeran Crkvi, ali priznajem da bi me kopkalo Medugorje, ne bi mi dalo mira.

Vrh

PostPostano: Ned ruj 22, 2024 16:59 

ja npr. niti volim niti mrzim taj fenomen,ali se pitam što bi se dogodilo da vatikan izričito kaže da zabranjuje štovanje i hodočašća međugorske kraljice mira.Bi li došlo kakvog raskola u crkvi i neposlušnosti ili bi vjernici poštivali crkvenu zabranu.

I ja nastojim biti neutralna po tom pitanju, ali koncentriram se na ono što se stvarno događa, a ne što bi bio kada bi bilo. To stvarno niti ne možemo znati.

Vrh

PostPostano: Ned ruj 22, 2024 17:23 

Nikola Bartulica, 98 godina. Svjedok vremena. Kakva bistrina i memorija u tim godinama, izvlači imena kao da su mu u džepu. Vrijedno slušanja.

https://youtu.be/ihpFnCknzLo?si=8o25QAQK5UxviQL5

Vrh

PostPostano: Ned ruj 22, 2024 18:24 

Franjevci, tj jedna grupa trulih franjevaca, uz pomoć nečastivog.

Ako se išta ikada i ukazalo u Međugorju, to je onda bio demon.

Dva brata uboga...

Vrh

PostPostano: Ned ruj 22, 2024 19:37 

Đavolska spletka bi mogla biti u tome da inače dobre, pobožne ljude okrene protiv svojih biskupa, a onda i protiv Crkve same...

Tako je to počelo, a tako se izgleda i nastavlja...

Vrh

PostPostano: Ned ruj 22, 2024 21:33 

Đavolska spletka bi mogla biti u tome da inače dobre, pobožne ljude okrene protiv svojih biskupa, a onda i protiv Crkve same...

Tako je to počelo, a tako se izgleda i nastavlja...

Je, zato je Vatikan odlučio Međugorju dati "Nihil obstat" jer im valjda imponira kako se ljudi okreću protiv biskupa. :roll:

Vrh

PostPostano: Pon ruj 23, 2024 11:35 

Dobro je rekao fra Ante Vučković, da tamo nema ničeg, ne bi trebalo davati nikakav Nihil Obstat.
Međutim, kad vidim opituranog Palića...Ima poveznice sa župom u koju često idem, pa sam ga imala prigode više puta gledati i slušati i nije me se dojmio. Kao neki apartčik. Srećom, imamo dobrog biskupa, on me se dojmio. I uvijek isto primjećujem. Možda je za neke poznate face, npr. glumci, pjevači, tv voditelji i sl. bojanje kose razumljivo (meni ni tad) ali svećenik, koji je toliko tašt, nije mi nimalo uvjerljiv. To je onda poput zanimanja, ne poziva.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 23, 2024 12:02 

https://ika.hkm.hr/novosti/tornielli-o- ... -vjernika/

Vrh

PostPostano: Pon ruj 23, 2024 12:41 

Dobro je rekao fra Ante Vučković, da tamo nema ničeg, ne bi trebalo davati nikakav Nihil Obstat.
Međutim, kad vidim opituranog Palića...Ima poveznice sa župom u koju često idem, pa sam ga imala prigode više puta gledati i slušati i nije me se dojmio. Kao neki apartčik. Srećom, imamo dobrog biskupa, on me se dojmio. I uvijek isto primjećujem. Možda je za neke poznate face, npr. glumci, pjevači, tv voditelji i sl. bojanje kose razumljivo (meni ni tad) ali svećenik, koji je toliko tašt, nije mi nimalo uvjerljiv. To je onda poput zanimanja, ne poziva.

već sam ranije rekao da je taj nihil obstat najveći stupanj priznanja po novim propisima Dikasterija
Svatko tko to omalovažava ovo priznanje je bezobrazna neznalica ili smutljivac..o ovo je najveći , najpozitivniji stupanj koji postoji za Dikasterij!

Vrh

PostPostano: Pon ruj 23, 2024 13:24 

https://ika.hkm.hr/novosti/izv-prof-dr- ... auk-vjere/

u vezi da ono što prenose vidioci ne može biti 100% bez ikakve greške...griješili su i neki sveci KC u vezi svih viđenja, objava, poruka...sestra Kovač u članku navodi velikane i svece KC za koje se također tvrdilo da ima mekih nejasnih stvara i pogrešaka

Vrh

PostPostano: Pon ruj 23, 2024 14:43 

Pa danas je blagdan svetca koji je imao stigme tamo gdje Isus nije bio proboden, kao i većina stigmatika.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 23, 2024 15:33 

https://ika.hkm.hr/novosti/izv-prof-dr-sc-s-valerija-kovac-o-noti-o-medugorju-dikasterija-za-nauk-vjere/

u vezi da ono što prenose vidioci ne može biti 100% bez ikakve greške...griješili su i neki sveci KC u vezi svih viđenja, objava, poruka...sestra Kovač u članku navodi velikane i svece KC za koje se također tvrdilo da ima mekih nejasnih stvara i pogrešaka

Pa valjda je svima jasno da sve prolazi kroz spoznajni kanal osobe koja poruku prima i da je u tom smislu podložno određenom subjektivizmu, možda čak i dodatnoj interpretaciji nečeg što ne možeš prenijeti normalnim putem.

Odličan primjer su razgovori sa ljudima koji su imali NDE iskustvo. U pravilu nemaju riječi kojima bi mogli dočarati ono što su vidjeli i doživjeli, koriste se usporedbama, pokušavaju nas dovesti istini najbliže što mogu. Ne treba od vidioca očekivati izvješataj u stilu ChatGPT teksta. :)

Vrh

PostPostano: Pon ruj 23, 2024 20:04 

Je, zato je Vatikan odlučio Međugorju dati "Nihil obstat" jer im valjda imponira kako se ljudi okreću protiv biskupa. :roll:

Zanimljivo je da "Nihil obstat" nije priznanje nadnaravnosti, nego samo prihvaćanje dobrih duhovnih plodova i daljnje crkveno upravljanje.

Nove Norme za razlučivanje kažu da se treba - odmaknuti od dokazivanja nadnaravnosti - što drugim riječima daje vjernicima znak da baš i ne treba tražiti istinu, nego samo plodove, pa nastali i ti plodovi na temelju legendi...

Vrh

PostPostano: Pon ruj 23, 2024 21:58 

Citat:
Zanimljivo je da "Nihil obstat" nije priznanje nadnaravnosti, nego samo prihvaćanje dobrih duhovnih plodova i daljnje crkveno upravljanje.

Nove Norme za razlučivanje kažu da se treba - odmaknuti od dokazivanja nadnaravnosti - što drugim riječima daje vjernicima znak da baš i ne treba tražiti istinu, nego samo plodove, pa nastali i ti plodovi na temelju legendi...

Samo što su plodovi takvog obima kakve imamo u Međugorju iznimni, neuobičajeni. Ne događaju se u Rimu ili nekom nasumičnom mjestu (a legendi je puno), pa je sasvim razumno zapitati se zašto je baš u Međugorju toliko dobrih plodova. Možda ipak ima veze sa Gospom?

Vrh

PostPostano: Uto ruj 24, 2024 11:41 

Pa imamo puno takvih "legendi", neki i Bibliju tako zovu...

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 719 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata