Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto lis 15, 2024 22:27

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 1049 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70  Sljedeće

Sviđa li vam se stil rada i komuniciranja pape Franje?
1. Da, jako mi se sviđa, mislim da možemo očekivati mnogo dobroga 62%  62%  [ 48 ]
2. Još ne znam, pričekat ću s mišljenjem dok ne vidim kako će se papa nositi s teškim problemima i izazovima 12%  12%  [ 9 ]
3. Ne, nije mi baš nešto, papa bi se trebao drukčije ponašati 26%  26%  [ 20 ]
Ukupno glasova : 77
Autor Poruka
 Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: Čet ožu 28, 2024 15:42 

Protivnici Katoličke Crkve žele prikazati Papu kao tiranina koji si može dozvoliti što god hoće, a isto tako katolike vrijeđaju nazivajući ih bagrom i sirotinjom. Takvo trolanje nije dostojno nikakve rasprave i mjesto mu je u najdubljem smeću.
U ove dane kada se spominjemo muke našeg Gospodina treba nam biti uzor Blažena Djevica Marija koja je na križu promatrala posljednji pjev Njegove Duše, što ga nitko osim njegove Majke, nije mogao zamijetiti.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 31, 2024 11:28 
Administrator

Na hrt su neki dan prikazali igrani film "Papa Franjo: Put do Svete stolice"
Zanimljiv prikaz njegova života kroz koji se mogu bolje razumjeti i njegovi današnji stavovi, može se još pogledati na hrti.
https://hrtprikazuje.hrt.hr/filmovi/pap ... e-11413053

Vrh

PostPostano: Pon tra 01, 2024 17:56 

Papa Franjo na Cvjetnicu preskočio homiliju???

To je istina, ali nije posebno značajno. Mnogi svećenici odluče preskočiti homiliju na Cvjetnicu, nakon dužeg čitanja Muke.
Ono što je čudno jest da Papa nije slavio misu. Što je još važnije, papa Franjo već nekoliko mjeseci nije glavni slavljenik javne mise.
Otprilike od ovog doba prošle godine Papa nije “predsjedao” glavnim liturgijskim slavljima u Vatikanu. To jest, on sjedi sa strane, dok drugi prelat, za oltarom, zapravo slavi misu. Papa može održati propovijed, podijeliti svoj blagoslov i održati kratki govor nakon završetka mise. Ali on nije celebrant, a često ni koncelebrant.
Postoje dobri razlozi zašto papa Franjo više ne stoji za oltarom kako bi slavio misu. Zdravlje mu je narušeno, koljena su mu bolna, po Vatikanu putuje u invalidskim kolicima, potrebna mu je pomoć da napravi i nekoliko koraka. Ipak, on još uvijek ima dovoljno snage i izdržljivosti za propovijedanje, za održavanje dvije javne audijencije svaki tjedan i zakazivanje desetaka sastanaka i privatnih audijencija također na dnevnoj bazi. Donedavno je na većini tih sastanaka govorio, ponekad dugo, često stojeći. (Tijekom prošlog mjeseca češće je tražio pomoćnika da pročita njegove pripremljene govore.) Ostaje dovoljno jak i dovoljno ambiciozan da planira međunarodna putovanja, s osiguranim posjetom Belgiji za ovu godinu a u pripremi su i putovanja u Polineziju i Argentinu.
Papa Franjo u svojoj novoobjavljenoj autobiografiji kaže da nema dovoljno ozbiljnih fizičkih problema koji bi spriječili njegovu službu. Nije li javno slavlje euharistijske liturgije središnji dio te službe – svećeničke službe Pontifexa Maximusa? Ako je Papa dovoljno zdrav da obavlja druge aspekte svog posla, zar nije u stanju voditi euharistijsko slavlje, izvor i vrhunac katoličkog duhovnog života?
Ali svaki katolik dovoljno star da se prisjeti posljednjih dana pape Ivana Pavla II. sjeća se kako je taj sveti papa, izmučen i nepokretan zbog bolesti, još uvijek smogao snage slaviti misu, čak i kada se jedva kretao ili govorio. Jer njemu ništa nije bilo važnije.
https://www.quovadisecclesia.com/zasto- ... luzi-misu/

Vrh

PostPostano: Uto tra 02, 2024 11:26 

Aha. Sinoć sam pogledala i sjetila se Amazonske sinode, što sam već bila zaboravila. Srećom je odustao od onih ideja. Kako vidim, samo zbog straha od raskola.
Neznam je li to taj film, ovo je bilo Papa 2021.

Vrh

PostPostano: Uto tra 02, 2024 22:31 
Administrator

Neznam je li to taj film, ovo je bilo Papa 2021.

Ne, nije to taj, ja sam preporučio biografski igrani film "Papa Franjo: Put do Svete stolice".

Vrh

PostPostano: Sri tra 03, 2024 11:18 

To je vjerovatno taj koji sam gledala prije neku godinu.
Ovaj nije bio loš. Dokumentarni, pokazao je protivnike i pobornike Papina djela, naročito među biskupima.

Vrh

PostPostano: Sri lip 12, 2024 14:10 

Novi biser pape Franje
https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/sv ... ja-1395963
U sve se miješa nepotrebno.

Vrh

PostPostano: Sri lip 12, 2024 20:30 

Novi biser pape Franje

:roll: kakva slobodna? kakav index?
da mi tako moje novine prezentiraju papin govor, ne bih više nikad u njih zavirila..

evo što je Papa danas doista rekao, evo lijepo pročitaj:
https://ika.hkm.hr/novosti/papina-kateh ... 12-lipnja/

Vrh

PostPostano: Sri lip 12, 2024 22:49 

Žalosno je to na bilo kojem linku jer ispada da se ušutkava svećenike koji nemaju dar propovijedanja jer ono jest dar Duha Svetoga koji neki nisu dobili, a pri tome se ne ističe da propovijed nije najvažniji dio sv. Misne žrtve i da je ona valjana i bez propovijedi. Slažem se da je kateheza promašila bit.

Vrh

PostPostano: Čet lip 13, 2024 15:34 

:roll: kakva slobodna? kakav index?
da mi tako moje novine prezentiraju papin govor, ne bih više nikad u njih zavirila..

evo što je Papa danas doista rekao, evo lijepo pročitaj:
https://ika.hkm.hr/novosti/papina-kateh ... 12-lipnja/

Imaš neke svoje novine? Ja nemam nijedne.
Pokušala sam čitati ali predugo, svodi se na isto. I sad je to u dnevniku na tv, na bitno hr i svugdje. Ako se stalno mora braniti/ objašnjavati što je htio reći onda to više nema smisla. Ono što homoseksualce naziva vulgarno, nije me briga, vjerovatno mu se omaklo i to više puta :; . Pa nema on ništa protiv njih.
Mogla bi se izdati knjiga njegovih ajmo reći čudnih izjava. Vrh je bio kad je odlučio izmijeniti Isusov Oče naš. Pa ono, što misliš, čovječe, mijenjati Isusove riječi??!!! Loše je odjeknulo, pa se valjda predomislio.
Ovo, 8 minuta, neka primjeni na sebi. I samo na sebi.

Vrh

PostPostano: Pet lip 14, 2024 07:24 

Novi biser pape Franje

Nisam baš neki poklonik Franje, ali mislim da je ovdje u pravu.
Propovijed ne može biti centralni dio mise. Ono što je danas više problem je da svećenici, shvaćajući rubrike kao nešto okvirno, umeću propovijedi u Misu kad god se osjete nadahnuti. Prva propovijed obično dolazi već prije pokajanja. Većina svećenika se potpuno pogubila pa doživljavaju svoje služenje Mise kao neki svoj talk show, tako da Misom dominiraju svećenici i njihovo nadahnuće, što i jest korijen modernog klerikalizma. Pretvaranje Mise u župnikov show. Do te mjere da neki čak "obogaćuju" i riječi Kanona svojim umotvorinama. Ako svemu tome Papa želi stati na kraj dao Bog da u tome što prije uspije.

Vrh

PostPostano: Čet kol 08, 2024 14:29 

Papa Franjo je u ozbiljnim godinama i dobro je u svjetlu oslabljenja njegovih tjelesnih snaga razmišljati o budućnosti Crkve. Iako je on imenovao veliki dio kardinalskog zbora prema svojoj viziji Kristove Zaručnice, ipak se čini malo vjerojatnim da će se smjer koji je zacrtao nastaviti u sljedećem pontifikatu. Vjerojatnije je da će sljedeći papa barem po svome djelovanju, ako možda ne i po razmišljanju, biti konzervativniji i nastojati povratiti jedinstvo Božjeg naroda, a u tom svjetlu teško se može uklopiti ređenje žena i prihvaćanje u redovništvo onih koji su kemijski ili operativno promijenili spol. Sve se to, naime, vrlo razorno odrazilo na život anglikanske i nekih drugih protestantskih zajednica, a može se pretpostaviti da bi jednako bilo i u Katoličkoj Crkvi.
https://www.vjeraidjela.com/pripremljen ... zajednicu/

Vrh

PostPostano: Uto ruj 03, 2024 14:59 

Prošle nedjelje, na svom tjednom Angelusu, papa Franjo osudio je novi ukrajinski zakon koji se tiče Ruske pravoslavne crkve i njezine prisutnosti u Ukrajini. Pape inače obično ne kritiziraju tako specifično nacionalne zakone.
Štoviše, najviši katolik u Ukrajini, patrijarh Svjatoslav Ševčuk iz Ukrajinske grkokatoličke crkve, snažno je podržao zakon. Tako su Sveti Otac i vrhovni nadbiskup Shevchuk, “otac i glava” najveće Crkve istočnog obreda u zajedništvu s Rimom, zauzeli oštro suprotstavljena stajališta.
Od susreta pape Franje i patrijarha Kirila na Kubi 2016. godine, nadbiskup Shevchuk je priznao da mnogi ukrajinski katolici smatraju da ih je Sveti Otac izdao u svojoj želji da umiri Kirila — i, prema potrebi, Putina.
Spor oko Zakona narušit će odnose Rima i Kijeva, ali oni su već u lošem stanju. Intervencija Svetog Oca stvorila je novu i iznenađujuću dinamiku: papa Franjo i patrijarh Kiril s jedne strane, zauzimajući poziciju stručnjaka i političara, dok Bartolomej iz Carigrada zauzima stranu ratnih katolika Ukrajine. Posljedice će biti trajne.
https://www.quovadisecclesia.com/ukraji ... iv-kijeva/

Vrh

PostPostano: Uto ruj 03, 2024 15:38 

Prošle nedjelje, na svom tjednom Angelusu, papa Franjo osudio je novi ukrajinski zakon koji se tiče Ruske pravoslavne crkve i njezine prisutnosti u Ukrajini. Pape inače obično ne kritiziraju tako specifično nacionalne zakone.
Štoviše, najviši katolik u Ukrajini, patrijarh Svjatoslav Ševčuk iz Ukrajinske grkokatoličke crkve, snažno je podržao zakon. Tako su Sveti Otac i vrhovni nadbiskup Shevchuk, “otac i glava” najveće Crkve istočnog obreda u zajedništvu s Rimom, zauzeli oštro suprotstavljena stajališta.
Od susreta pape Franje i patrijarha Kirila na Kubi 2016. godine, nadbiskup Shevchuk je priznao da mnogi ukrajinski katolici smatraju da ih je Sveti Otac izdao u svojoj želji da umiri Kirila — i, prema potrebi, Putina.
Spor oko Zakona narušit će odnose Rima i Kijeva, ali oni su već u lošem stanju. Intervencija Svetog Oca stvorila je novu i iznenađujuću dinamiku: papa Franjo i patrijarh Kiril s jedne strane, zauzimajući poziciju stručnjaka i političara, dok Bartolomej iz Carigrada zauzima stranu ratnih katolika Ukrajine. Posljedice će biti trajne.
https://www.quovadisecclesia.com/ukraji ... iv-kijeva/

U tom tekstu se spominje kako je papa još u 3. mjesecu poručio Ukrajincima da "nađu hrabrost za podizanje bijelih zastava". Vjerojatno i on zna da će Ukrajina morati prepustiti izgubljene teritorije Rusiji. Možemo se samo nadati da će rat završiti što prije, po mogućnosti bez nestanka Ukrajine kao nezavisne države. No ako sa Zapada ponovo počnu nuditi Ukrajini NATO, to bi bio signal da je zapad taj koji želi rat u Ukrajini. A taj rat je kao vatra u pojati, tako da mi je s te strane Franjino držanje logično. Želi valjda prvenstveno da rat stane.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 03, 2024 18:36 

U tom tekstu se spominje kako je papa još u 3. mjesecu poručio Ukrajincima da "nađu hrabrost za podizanje bijelih zastava". Vjerojatno i on zna da će Ukrajina morati prepustiti izgubljene teritorije Rusiji. Možemo se samo nadati da će rat završiti što prije, po mogućnosti bez nestanka Ukrajine kao nezavisne države. No ako sa Zapada ponovo počnu nuditi Ukrajini NATO, to bi bio signal da je zapad taj koji želi rat u Ukrajini. A taj rat je kao vatra u pojati, tako da mi je s te strane Franjino držanje logično. Želi valjda prvenstveno da rat stane.

To je ok što si rekao.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 1049 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata