Giovi je napisao/la:
Ali papa smije činiti takve izuzetke, on ne treba ničiju dozvolu za geste koje nisu predviđene zakonom, jer on na kraju određuje, tumači i vrši kanonske propise. Glasnogovornik Vatikana Lombardi izjavio je da je papina odluka "apsolutno dopuštena".
Čitam da je Kongregacija već 2005 odgovorila na upit biskupa kako zakon propisuje da se samo muškarcima mogu oprati noge u ceremoniji, ali da mjesni biskup može izabrati i žene za tu ceremoniju ako to smatra najboljim pastoralnim rješenjem. I prije su neki biskupi znali uključiti žene u taj obred, među njima je bio i kardinal Jorge Bergoglio koji je u zatvorima ili hospicijama za siromašne služio misu večere Gospodnje.
Radi se zapravo o tome da taj zahtjev potječe od Američke biskupske konferencije (1987.g.), gdje su to dopustili, a Kongregacija im je odobrila (ovdje mislim samo na pranje nogu ženama).
Dvo-trećinska većina unutar jedne biskupske konferencije, po svemu sudeći, ima pravo izmijeniti pojedini obred (kao i Papa sam), ali onda svoju odluku treba poslati u Vatikan na ratifikaciju, kao što su Amerikanci učinili.
Što se zakona tiče, nijedan biskup sam za sebe ne može individualistički tumačiti crkvena pravila, a ono što je odlučeno vrijedi samo na području određene biskupske konferencije. (
http://www.catholicdoors.com/faq/qu71.htm )
To je što se tiče "dopušteno - ne dopušteno", ali nije samo stvar u legalizmu, nego i u simbolici i implikacijama samog čina. Svaka liturgijska gesta šalje određenu teološku poruku.
Može biti da takva gesta ima opravdanja u posebnim uvjetima i posebnim okolnostima (male zajednice unutar zatvora, bolnice itd.), gdje se smisao obreda može izmijeniti, ali se isto tako i nameću pitanja:
1. Nisu li nekrštene osobe u ovakvom obredu zapravo samo statisti, pošto se od njih ne može očekivati da nasljeduju Isusovu poruku?
2. Ako se za razlog uzima „ravnopravnost žena“ i „politička korektnost“ nije li to izigravanje Isusovog nauka koji je za apostole odabrao samo muškarce?
3. Izvan zatvorskih uvjeta, obično se za „apostole“ uzimaju ljudi uzornog ponašanja, uzornog vjerničkog karaktera, a ne delikventi niti osobe nestabilne vjere, iako je Isus i jednom razbojniku rekao „Još danas ćeš biti sa mnom u raju“.
Iz tih razloga mislim da se uredba koja obvezuje sve, ipak ne će mijenjati, jer bi suprotno sigurno izazvalo velike nepotrebne kontroverze i konfuziju među narodom.