Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 06:58

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 64 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet kol 13, 2010 17:58 

Ima ljudi koji danas tvrde kako nema krize, da je ona izmišljena, tj. iskonstruirana da bi se građanima nametnuo jedan porez više…
Ima ljudi koji stalno u nečemu vide krizu i ona im služi obavezno kao povod za kritike i napade onih u drugim političkim strankama…

Nema puno ljudi (medijski eksponiranih) koji mogu prikladno procijeniti stanje i napraviti nekakvu suvislu dijagnozu i zato mislim, prema dosada pročitanome, da je dr. Tonči Matulić napravio jedan izvanredan iskorak svojom knjigom „Tužaljke kamenja hrvatske pustinje“ o kojoj je danas objavljen ogroman članak u Večernjaku.

Na naslovnici knjige je dodano: „Kažem vam, ako ovi ušute, kamenje će vikati.“ (Lk 19, 40)

Pustinja smo ponekad svi mi, malodušni, rezignirani, šutljivi, koji nemamo vremena, nemamo ideja što napraviti i kako pomoći sebi i onome do sebe koji je u još većim problemima i koga je zadesila još teža nepravda. Može li ova knjiga donijeti bar malo nade i malo više volje?

Vrh

PostPostano: Sub kol 14, 2010 08:28 

Što se tiče knjige zanimljiv osvrt donosi Glas koncila na http://www.glas-koncila.hr/portal.html? ... 6&act=view

Što se teme tiče, ja sam mišljenja da ona je moralne naravi a samim time je jasno da se hrvatsko društvo nije odmaklo od komunističkog mentaliteta. Razlog tome što nije je u samom načinu nastanka hrvatskog društva u ratnim vremenima. Nametnuti rat je spriječio izbacivanje komunista i njihovog mentaliteta iz društva pa su oni ostali bitan čimbenik kako u stvaranju države tako i u oblikovanju društvene ljestvice vrednota.
Da se je društvo stvaralo na vrednotama poštenja, pravde i vlastitog rada, danas nam ne bi trebala EU uvoditi "red" i izmišljati toplu vodu.
Promjene iz ovog stanja su moguće tek uz obraćenje pojedinaca koji su na funkcijama (i onih koji nisu naravnao) a za to je kriza u neku ruku i "dobro tlo" jer tek kad do svakog dopre istina u što nas je uvalio naš mentalitet i nepoštenje, tek onda može doći do promjene.

Vrh

PostPostano: Sub kol 14, 2010 08:54 

Da sve bi bilo tako kad bi i u nekim drugim katoličkim i kršćanskim zemljama bilo drugačije nego kod nas... Na žalost tamo je morlna situacija još gora... Dovoljno je pogledati nekoliko člančića na mojoj stranici pod rubrikom razno da se vidi kakvo moralno zlo nas čeka u društvu takozvanih kršćanskih zemalja Evrope...

Vrh

PostPostano: Pon kol 16, 2010 15:46 

Barnaba je napisao/la:
Što se teme tiče, ja sam mišljenja da ona je moralne naravi a samim time je jasno da se hrvatsko društvo nije odmaklo od komunističkog mentaliteta.

Ima kod nas sredina za koje je posebno karakterističan takav mentalitet. Kad se govori o cijelom našem društvu teško se možemo odvojiti od slike koju smo stvorili posredstvom medija. Jer mediji više nisu "ogledalo društva" (možda su to nekad u početku i bili), nego obrnuto, društvo postaje slika i ogledalo medija koji stvaraju javna mišljenja, trendove i usmjeruju putove, kako je to netko lijepo rekao (al ne pamtim tko)...
Kad se uzme u obzir neka manja zajednica / sredina lakše se mogu vidjeti posljedice takvog mentaliteta. Sve postaje suprotnost onome što se propagira i što se očekuje, kao da neka nevidljiva sila sve vuče nizbrdo. Nema napretka, nema sloge, nema zajedništva, ljudi su kao vukovi jedni prema drugima, ili se zatvaraju i uopće ne surađuju. Ako im se postavi pitanje: pa kako drugi mogu i uspijevaju, dobivaju se odgovori koji odišu zavisti: da se drugi ionako ulizuju, da varaju, da iskorištavaju itd. što je ustvari obrambeni mehanizam koji nas sprečava da se suočimo s realnosti i priznamo svoje greške.
Na poslu je, kažu, najveći problem stres zaposlenika, a on baš i nastaje uglavnom od loših i zatrovanih međuljudskih odnosa. Da bi sačuvali radno mjesto, neki su sposobni svoje suradnike klevetati, lažno optuživati, podmetati im, a kad se nekome dogodi neka nepravda jedva bi tko podigao svoj glas da zaštiti kolegu jer bi sukob s nadređenim bio neizbježan.
Mada je svojevremeno bila velika politička parola, jako kod nas nedostaje pravde i osjećaja za nju.
Kako je dobro napisao uvodničar u Katoličkom tjedniku:
"Bez iskustva Boga i Njegove ljubavi, nemoguće je definirati što je to grijeh. Zato, u krajnjoj granici: ako nema Boga onda nema ni grijeha, sve je dopušteno. Odatle je jasno zašto su se kroz povijest toliki „borci za ljudsku slobodu“ zauzimali protiv Crkve i vjere. Jer, ubiti Boga, znači osloboditi čovjeka osjećaja krivnje za zlo koje počini i dopustiti mu da može čak i sebi sličnoga usmrtiti bez ikakve kazne. Stoga, ako je vjera priznavanje postojanja Boga, onda je grijeh izravni proizvod nevjere."

Vrh

PostPostano: Uto kol 17, 2010 14:01 

adrijana je napisao/la:

Pustinja smo ponekad svi mi, malodušni, rezignirani, šutljivi, koji nemamo vremena, nemamo ideja što napraviti i kako pomoći sebi i onome do sebe koji je u još većim problemima i koga je zadesila još teža nepravda. Može li ova knjiga donijeti bar malo nade i malo više volje?

Ma pokrenuli bismo se sigurno svi, ali to traži vođu širokih vidika koji može takvo pokretanje dobro osmisliti i koji mu može udahnuti odgovarajuću perspektivu.

Vrh

PostPostano: Sub kol 21, 2010 22:13 

Bernard je napisao/la:
Ma pokrenuli bismo se sigurno svi, ali to traži vođu širokih vidika koji može takvo pokretanje dobro osmisliti i koji mu može udahnuti odgovarajuću perspektivu.

Naš narod jednostavno ne zna cijeniti dobre vođe koje mu Providnost donese... A imali smo svetih i pravednih ljudi, tamo negdje od kralja Zvonimira pa nadalje, sve do dosta bliske prošlosti...

Vrh

PostPostano: Ned kol 22, 2010 18:17 

Možda Obiteljska stranka Ivice Relkovića ima nešto što bi takav obnoviteljski pokret trebao imati. Nije da ih reklamiram, ali program stranke čini mi se dobrim, a Relković nije za nikakve trule kompromise.

Vrh

PostPostano: Ned kol 22, 2010 19:29 

Pa ja nisam čuo za njega, ako radi dobro zašto o tome nebismo svi saznali više . Dobri programi i ljudi se u današnje vrijeme jako teško probijaju u javnosti.

Vrh

PostPostano: Ned kol 22, 2010 20:15 

Ima dugo vremena, čitala sam interviju s nekom poznatom europskom političkom facom (ne sjećam se imena jer baš ne pratim politiku, članak mi je došao u ruke slučajno u rijetkim trenucima opuštanja) koja je izjavila da svi ovi ljudi koji su eksponirani, na izborima birani, istaknuti na važnim funkcijama - zapravo samo sluge koji provode politiku onih ljudi koji su moćni, koji su kumulirali ogromna (materijalna) bogatstva uz pomoć kojih dirigiraju svjetskim kretanjima, ali čija imena nitko ne zna. Takvih anonimnih moćnika je svega nekoliko u svijetu i non- stop traje borba za prevlast između njih.
Meni osobno ovo ima puno logike - objašnjava mi (pre)naglu smjenu premijera prošle godine, a osobito ostanak njegove stranke na vlasti u toj situaciji. Objašnjava mi to i rezultate svih naših izbora (ne tvrdim da su izbori lažirani, ali jak politički marketing u kojeg je uloženo puno novaca ima strahovitu moć).
Prema tome, uzrok krize i uzrok moralnog sloma je što svijetom vladaju bezbožnici raznih profila. Mogu oni biti humanisti, ali prava ljubav prema bližnjem može se realizirati jedino u kompletu s ljubavi prema Bogu. Zato je njihov humanizam jalov.

Vrh

PostPostano: Pon kol 23, 2010 21:43 

ruta je napisao/la:
Ima dugo vremena, čitala sam interviju s nekom poznatom europskom političkom facom (ne sjećam se imena jer baš ne pratim politiku, članak mi je došao u ruke slučajno u rijetkim trenucima opuštanja) koja je izjavila da svi ovi ljudi koji su eksponirani, na izborima birani, istaknuti na važnim funkcijama - zapravo samo sluge koji provode politiku onih ljudi koji su moćni, koji su kumulirali ogromna (materijalna) bogatstva uz pomoć kojih dirigiraju svjetskim kretanjima, ali čija imena nitko ne zna. Takvih anonimnih moćnika je svega nekoliko u svijetu i non- stop traje borba za prevlast između njih.

Rijetko su kad kroz povijest vlastodršci i kraljevi bili iskreni kršćani i vjernici, (postoje iznimne veličine kao što su ugarski kraljevi sv. Stjepan i sv. Ladislav), ali ovodobni vladari (poznati i oni u sjeni) gotovo svih zapadnih zemalja više su slični svojevoljnim i podmuklim rimskim carevima…
Želim reći, ne treba puno razglabati o teorijama zavjera i tajnim skupinama, da bi se uočilo da se današnja svjetska elita više brine za svoje karijere, profit i moć nego za ljudska prava i društvenu pravdu… Rekli bi stari, na Zapadu ništa novo.

Oni jesu dijelom krivi za općenarodno moralno srozavanje, ali samo dijelom. Čovjek, naime, posjeduje duhovnu snagu, da čak i u najtežim okolnostima biva kadar sačuvati postojan duh, moralnu snagu i čisto srce. Živimo danas u vremenima koja su toliko slična onim godinama prije Kristova rođenja. Prvi su kršćani u Kristu sigurno otkrili onu snagu i oduševljenje koje ih je moglo preobraziti i sačuvati od svih vanjskih neprijatelja („onih koji mogu ubiti tijelo, ali ne i duh“) i sačuvati ih od svih opačina i spletki vremena.
Što se njih tiče, važno je reći kako su shvaćali da Božji zakon nadilazi sve moguće državne zakone, i svoju su savjest priklonili Bogu. Tako su mogli opstati kroz sva protekla (pravedna i nepravedna) društvena uređenja i zakone, a bilo ih je puno.

Ovim dugačkim i dosadnim uvodom htjela sam reći da je moralni slom zapravo posljedica nedostatka vjere. Mi kao da očekujemo da političari ne-znam-kako-dobrim zakonima i upravljanjem ojačaju u ljudima samosvijest i podignu moral. A oni to nikako da učine. Razočarenje do razočarenja. Dobro je rekao prije par tjedana moj bivši profesor Čehok kako mi „previše očekujemo od politike“. Dobro sam ga razumjela u kojem kontekstu to govori. Što se tiče svjetske elite i tajnih moćnih skupina, mi kršćani kao da očekujemo da Bog jednim udarcem uništi sve te spletkaroše i vrati nam mir i pravdu. A Božja pravda nikako da stigne. Mi kao da postajemo jadni, nemoćni, bez cilja, kao da oni „s vrha“ nama trebaju diktirati naše vrijednosti i budućnost. Nekad su u komunizmu vrijednosti zaista i bile diktirane s vrha: kad je bilo rečeno „nema Boga“ onda tu nije bilo diskusije... :wink:

Pamtim još kako je kard. Bozanić rekao u propovijedi za Dan državnosti da je pogrešno pouzdavati se u ljude, više nego u Boga. Jučer smo, evo, proslavili BD Mariju Kraljicu… Čija je ona kraljica, ako nije naša? U koga se mi uzdamo?

Usput, knjigu dr. Matulića (onih prvih nekoliko stranica koje sam pročitala na netu) nisam shvatila kao nekakvo političko nametanje, nego kao analizu jedne duhovne obnove koja bi trebala krenuti odozdo, od nas. Političari mu sigurno neće pljeskati, ali nama bi mogla koristiti. Iznenadilo me, ugodno, jer sam prije mislila da je to neki dosadan pisac, sudeći po veličini i koricama knjige „Metamorfoze kulture“ koju sam u knjižnici vratila na policu čim sam ju prelistala… A sad me ugodno iznenadilo, jer je i stil pisanja nekako blag i intuitivan, da se baš trebaš zamisliti kad pročitaš koji odlomak…

Vrh

PostPostano: Pet kol 27, 2010 22:38 

Ja sam se udaljila od teme pokušavajući objasniti možebitni uzrok zašto su kod nas već petnaest godina na vlasti čudni ljudi, čudnih ideja, koje ne pogoduju niti vjeri, niti poštenju, niti narodu, niti državi. A ovo:
adrijana je napisao/la:
htjela sam reći da je moralni slom zapravo posljedica nedostatka vjere.

je apsolutno točno.
Samo ipak mislim da je vjera u radnika Hrvata jaka. Nisam prošla svijeta, ali ipak mislim da nećeš naći Nijemca koji godinu dana svaki dan dolazi na posao i radi a ne dobiva plaću. A takvih Hrvata znam mnogo, imam ih i među susjedima.
A u tajkuna je vjera slaba, jer uskraćujući plaću radniku trebali bi biti svjesni da čine grijeh krađe (stoji to i u Bibliji).
I dolazimo opet do vlasti koja ne čini ništa da dokine ovakvo izrabljivanje. I bez obzira na našu vjeru, nepravda boli.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 15, 2010 22:27 

Barnaba je napisao/la:
Što se teme tiče, ja sam mišljenja da ona je moralne naravi a samim time je jasno da se hrvatsko društvo nije odmaklo od komunističkog mentaliteta. Razlog tome što nije je u samom načinu nastanka hrvatskog društva u ratnim vremenima. Nametnuti rat je spriječio izbacivanje komunista i njihovog mentaliteta iz društva pa su oni ostali bitan čimbenik kako u stvaranju države tako i u oblikovanju društvene ljestvice vrednota.

Zanimljiv osvrt našla sam u kolumni Z. Hodaka (http://www.dnevno.hr/kolumne/zvonimir_h ... 10667.html), gdje piše o primjerima deformacije mentalnog sklopa u nas, Hrvata, jer je danas u Hrvatskoj četiri petine tiska u rukama ljevičarskih uredništava. Takvi novinari kakvi se spominju u tekstu imaju zadatak da glumeći neovisne i demokratske kreatore javnog mnijenja zapravo uvijek štite interese onih koji su već odavno trebali biti raskrinkani i van svakog položaja u zaista demokratskoj zemlji.

Vrh

PostPostano: Sub ruj 25, 2010 06:45 

Evo dio razmišljanja Don Živka Kustića oko moralne krize i stanja u društvu, a cjeli razgovor možete pročitati na linku http://globus.jutarnji.hr/hrvatska/pedo ... ?onepage=1 naravno uz objektivni i kritički odmak od autorovog uvoda.

ta sadašnja povika oko pedofilije u Crkvi, doista za nju mislim da je to s Božje strane prepušteno Crkvi kao jedna kušnja, kao jedna opomena, zbog stanja u kojem se ona trenutačno nalazi. Ali tu ipak treba biti objektivan.

Biste li tu svoju tezu mogli dodatno argumentirati?

- Moram reći istinu, da je ovo što se sada događa ujedno i iskorištavanje te slabosti jednoga malog broja svećenika, da se, zapravo, napadne cijela Crkva. Većini onih koji o pedofiliji u Crkvi govore ili pišu nije do toga da se ugrožena djeca zaštite, nego da se svećenici podbodu, odnosno da se podbode cijela Crkva.

Ali tko bi za to bio zainteresiran?

- Isti oni koji Katoličku crkvu, koja jest slaba i grešna, ali je ipak Crkva, napadaju već stoljećima. I koji nalaze načina da grijehe i slabosti njezinih svećenika tako uveličaju da Crkva ostane bez ugleda u narodu. Nekome taj njezin ugled smeta. Ja sam, nažalost, tijekom svojih dugih novinarskih i svećeničkih godina ustanovio tu odbojnost jednog dijela ljudi prema Crkvi. Ta je odbojnost vrlo konkretna. Možda Crkva ide ljudima na živce i zato što toliko govori o moralnosti, osobito na seksualnom planu, a pritom nije uvijek savršena moralnost njezinih službenika. Pa su ljudi pomalo ljutiti i zavidni. Ljudi ne vjeruju, čak mnogi kršćani, formalno katolici, u svećeničko suzdržavanje od seksa. O tome se puno priča i puno misli i puno naklapa. A ovo sada prilika je da se Crkva i svećenici podbodu.

Vrh

PostPostano: Pet lis 08, 2010 15:21 

a ovako misle pravoslavci:
Amfilohije: Ni u ludilu na Paradu ponosa
Blic - Pre 47 minuta
Arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je danas da pripadnici Srpske pravoslavne crkve "ni u ludilu" ne bi prisustvovali najavljenoj "Paradi ponosa" u Beogradu.

Događaji poput tog pokazuju kakvo je moralno stanje ne samo u našem društvu nego čitave evro-američke civilizacije, rekao je on novinarima i napomenuo da je moralno raslojavanje unutar hrišćanskih naroda Evrope i Amerike "predukazanje onoga što je Osvald Špengler predvideo još početkom prošlog veka" i objavio u svojoj čuvenoj knjizi "Propast zapada".

"Sudeći prema prošlim vremenima, kad jedna civilizacija dođe na takav nivo i do takvog duhovnog raspada, to je znak njene katastrofe i propasti", istakao je mitropolit Amfilohije.

On je naglasio da je uveren da ni Njegoš, kao "veliki pesnik i veliki mudrac, sa svojstvom proroka svog i ne samo svog vremena" tako nešto (Paradu ponosa) ne bi mogao predvideti.

"Njegoš je predvideo sva zla ovog sveta, ali tako nešto nije moglo dospeti u njegov um, celomudren i čedan", rekao je mitropolit Amfilohije novinarima, posle predstavljanja prvog "Njegoševog zbornika Matice srpske".

kopirao sa Krstarice

Vrh

PostPostano: Pet pro 10, 2010 18:45 

http://www.youtube.com/watch?v=qpOaN_ni9Hw

Moram reći da mi je strašno danas, ali ne i neshvatljivo, koliko još uvijek gorčine i frustracije ima prema prvom hrvatskom predsjedniku u jednom dijelu našeg naroda. Sve se do krajnosti ispolitiziralo, namjerno se pomiješalo i dobro i zlo, ljudsko dostojanstvo i moralnost izgubit će bitku pred političkim koristoljubljem i stranačkom propagandom... S te strane, zanimljiv mi je osvrt sina pok. predsjednika što je napisao za portal Dnevno, o tome kako "ludost caruje našom sudbinom i sudbinom Hrvatske":

...Svi sve znaju, svatko ima svoju istinu o nama samima, nitko nikoga ne sluša niti čuje, pa zato nam jeste tako kako je. Samo, ne daj Bože, reći ono što je očito. Deset godina nas uvjeravaju da je glavni cilj hrvatske vanjske politike, cilj koji „nema alternative“, ulazak u Europsku uniju. Ali bila bi prava ludost priznati da Hrvatska nema vanjske politike. Da Hrvatska nema čak ni ono što svaka pristojna novina i medijska kuća u toj Europi ima: mrežu stranih dopisnika, pune stranice i vijesti o međunarodnoj politici, ne samo da bi znali što rade drugi, nego da bi i sebe prikazali tom svijetu...

...Zato što ne znamo što se događa s onu stranu naše pameti, prihvatili smo sve ono što druge manje pametne zemlje u Europi nisu: preselili smo Hrvatsku na Balkan, odustali smo od ZERP-a, pristali smo jedini u EU na arbitražu oko vlastitog teritorija i granica, izručili smo hrvatske generale Haagu kako agresoru i njegovim sponzorima ne bi bilo neugodno zbog masovnih zločina počinjenih s ciljem da se spriječi stvaranje samostalne hrvatske države...

...Najnoviji razlog ostanka Hrvatske na Balkanu, kako je najavila visoka predstavnica Bruxellesa gđa V. Reading, je korupcija, pošast nedopustiva i neprihvatljiva u Europi. Nitko pak da podsjeti gospođu Reading da su najveće korupcionaške afere - od Daimlera, Patrie do Hypo Banke - uvezene iz te i takve civilizirane i pravno uređene Europe...

...„Svi su lopovi osim nas“ urla SDP u Sabornici i izvan nje, i traži zabranu vladajuće stranke. Vladajući su zločinačka organizacija, jer su pokrali javna poduzeća za stranačke potrebe. Međutim, ludost je pitati oporbu za njihove izvore financiranja, iako su izbori i izborne promidžbe zorni dokaz da se oporba nije ništa manje potkožila iz istih izvora...

...Ludost je, također, danas podsjećati da je devedesetih godina, u vrijeme rata, razaranja, stotine tisuća izbjeglica i prognanika, izgradnje oružanih snaga, itd., državni proračun bio ponekad i u suficitu. Da je nakon prvih deset godina od samostalnosti vanjski dug iznosio devet milijardi dolara (od toga je polovica naslijeđena iz vremena bivše Jugoslavije), a da je od 2000. do danas narastao na preko 45 milijardi eura...

...Da je glupost, nesposobnost, sluganstvo kako hrvatske vanjske tako i unutarnje politike uzrokom i razlogom takvome stanju; da je rasprodaja Hrvatskog srebra i dužničko ropstvo uspjeh stranog kapitala, to se ne može i ne smije javno reći. Za to se brinu masovni mediji koji su odavno u funkciji (međunarodnog) profita te stigmatiziraju i sotoniziraju svako zagovaranje nacionalnih interesa, i svih drugih interesa suprotnih profitu globalizatora...

...Oni pak koji ne žele shvatiti medijske poruke, tj. što danas znači biti „politički korektan“ po međunarodnim standardima, za njih će se pobrinuti USKOK i DORH. Kako reče predsjednik Josipović – krivci su poznati samo se moramo dogovoriti za što će tko biti kriv...

...Od sadašnje vlasti gora je samo oporba. Jer i vlast i oporba nadmeću se u ludostima, nesposobni da se dogovore o bilo čemu. Ne mogu se dogovoriti ni o nedavnoj prošlosti, a kamo li o bliskoj ili daljoj budućnosti. Dok je tome tako ludost caruje našim sudbinama i sudbinom Hrvatske...

http://www.dnevno.hr/kolumne/miroslav_t ... 30453.html

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 64 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata