Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 09:22

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 28 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub ožu 24, 2012 09:27 

Kao što znamo,održavaju se od 2000.,a do 2007.i u BIH,te se od tada održavaju jednu godinu u Hrvatskoj,jednu u BIH.Bio sam na dva do sada (Livno 2009.,Zadar 2010.).Ja pohvaljujem HBK što je to pokrenula 2000,to je za svaku pohvalu,no nije mi drago kad vidim na tim susretima ima podosta mladih,koji banče,piju,a došli su na susret kao "budućnost crkve i naroda",te da se duhovno "napune".Sve u svemu,radi se o predivnim susretima mladih hrvatskih katolika,no mislim da bi u budućnosti (krenuvši od nadolazećeg SHKM ove godine u Sisku) trebali voditi više računa (župnici i dekanati) koga se sve vodi na te predivne susrete,jer ima dosta onih koji idu samo zbog prozirnih stvari,poput alkohola i bančenja.

Vrh

PostPostano: Sub ožu 24, 2012 11:21 

ezo je napisao/la:
Kao što znamo,održavaju se od 2000.,a do 2007.i u BIH,te se od tada održavaju jednu godinu u Hrvatskoj,jednu u BIH.Bio sam na dva do sada (Livno 2009.,Zadar 2010.).Ja pohvaljujem HBK što je to pokrenula 2000,to je za svaku pohvalu,no nije mi drago kad vidim na tim susretima ima podosta mladih,koji banče,piju,a došli su na susret kao "budućnost crkve i naroda",te da se duhovno "napune".Sve u svemu,radi se o predivnim susretima mladih hrvatskih katolika,no mislim da bi u budućnosti (krenuvši od nadolazećeg SHKM ove godine u Sisku) trebali voditi više računa (župnici i dekanati) koga se sve vodi na te predivne susrete,jer ima dosta onih koji idu samo zbog prozirnih stvari,poput alkohola i bančenja.

Kako bi ti praktično rješio ove probleme koje navodiš?

Vrh

PostPostano: Sub ožu 24, 2012 12:04 

Barnaba je napisao/la:
ezo je napisao/la:

Za početak,ne bih vodio likove za koje se zna da ne idu u crkvu baš,i da idu na susret samo zbog takvih stvari ,koje nemaju veze s vjerom.Mislim da tu svećenici mogu učiniti više.
Npr.,u Zadru sam sreo lika koji je bio alkoholiziran i sam priča kako nije uopće kršten,ali da je išao sa župom,kako to npr.??

Vrh

PostPostano: Sub ožu 24, 2012 22:10 

SDPovac je napisao/la:
Pred par godina taj je susret dijelom bio i u mojem mjestu. Kolega koji radi na kiosku kasnije je rekao da je tog vikenda prodao najviše prezervativa te godine. Licemjerje nema granica, ni među tzv. "vjernicima", a ni među klerom, što smo imali prilike vidjeti ovog tjedna na famoznoj konferenciji za novinare povodom ne znam već kojeg slučaja pedofilije među klerom.

Treba uzeti u obzir da se radi o manjini,i to vrlo maloj skupini koja dođe zbog "ne vjerskih razloga",i ono što me smeta je ono prepucavanje mladića koji se predstavljaju kao "bbb" ili "torcida",to treba pod hitno zaustaviti odmah ,čim počne,stoga i za nadolazeći susret u Sisku trebaju svećenici paziti koga vode,jer očito se nije dobro provjeravalo.

Evo primjer,iz Livna 2009.
Šetam nakon mise gradom,dva mladića (nekih 17-18 god) vraćaju se s mise ,i putem kroz prepune ulice pjevaju pjesme uperene protiv ljudi iz Dalmacije, (pomislio sam da sma na nekom stadionu ,a ne na SHKM), potom se isti susreću sa skupinom od 4 mladića,koji pjevaju dalmatinske pjesme i sebe nazivaju "torcidom", dolazi do još žešćeg verbalnog delikta ,a što je još žalosnije policija BIH stoji 50-mak metara od njih,i ne poduzima ama baš ništa! Sukob je u zadnji tren spriječen ,spriječio ga je vođa jedne skupine mladih.I ono što bilo je da se na svakom susretu u svakom gradu,same ugostitelji ne pridržavaju zakona o netočenju alkoholnih pića maloljetnicima,jer bi da je riječ o uređenoj zemlji ovakvih slučajeva na ovim predivnim duhovnim susretima bilo manje!

Vrh

PostPostano: Pon ožu 26, 2012 08:21 

ezo je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
ezo je napisao/la:

Za početak,ne bih vodio likove za koje se zna da ne idu u crkvu baš,i da idu na susret samo zbog takvih stvari ,koje nemaju veze s vjerom.Mislim da tu svećenici mogu učiniti više.
Npr.,u Zadru sam sreo lika koji je bio alkoholiziran i sam priča kako nije uopće kršten,ali da je išao sa župom,kako to npr.??

Dobra organizacija puta je svakako bitna no ne smije se tu zanemariti i činjenica kako Crkva mora neprestano evangelizirati. Zbog toga razlozi da netko nije kršten i da ne ide često na misu nisu razlozi zbog kojih bi nužno trebalo braniti odlaske na susrete mladih katolika. Nakon tih susreta možda se netko odluči za krštenje ili aktivniji župski život. Stvar je više u tome da se na susretima ponudi bolja alternativa od opijanja. No kako si i sam poslije napisao ti događaji su se desili u slobodno vrijeme pa nije realno očekivati njihovo potpuno iskorjenjivanje. To opet ne znači kako nekakve nepopravljive slučajeve treba voditi na susrete.
Znam dosta ljudi koji su kroz susrete mladih na svim razinama (od svjetske do lokalne) jako produbili svoje veze s župom i Crkvom iako ih roditelji nisu odgajali u vjeri.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 26, 2012 12:35 

Slažem se,ali čudi me da do toga uopće i dolazi na takvim susretima,no realno gdje je 20 000 ljudi uvijek se nađe takvih,no ni to nije dobro,jer netko uvijek ni kriv ni dužan nadrapa od takvih.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 26, 2012 18:17 

Najprije postavimo osnovno pitanje što je važnije kvaliteta ili kvantiteta? 100 000 ili 10 000. Ako dajemo prednost velikom broju onda moramo prihvatiti sve - ama baš sve - što veliki broj donosi - ! Ja sam protiv velikih skazanja koja ne donose ništa - opekao sam se vlastitim iskustvom! Dakle prihvatimo 10 000 onda će to biti kvaliteta. Za mene nikako ne bi smjeli ići na susret oni koji redovito ne dolaze na misu (svaki župnik to zna! ili može znati) a onda nikako ne bi smjeli ići oni koji nisu prošli cjelogodišnju pripravu... E dok se ovo ne shvati bit će sve gore i gore!

Sjećam se davnih pedesetih godina. U mojoj župi se slavi Gospa Karmelska i bila je onda dozvoljena procesija pa je nedjelju prije ovako najavljivao susjedni župnik: " U srijedu je Gospa Karmelska u Postirima pođimo svi na procesiju neka nas bude više.. I išlo se a u procesiji se razgovaralo o ovcama, mulama, čak i sklapalo trgovinu.. to je procesija neka nas bude više. Mislim da se nismo oslobodili toga "neka nas bude više." Ja nikada nisam poslao nikoga niti reklamirao!

Putovao sam na dan završetka Dana mladih u Zadru kroz Liku na jednom odmorištu dolazi autobus (neću reći koja je župa bila) mladih već poprilično raspoloženih - bučno su spojili nekoliko stolova naručili pića..(mislim jedna ili dvije flašice bezalkoholno) drugo sve pivo i neke mješavine... mladi kapelan je sve uredno platio!

Vrh

PostPostano: Pon ožu 26, 2012 18:28 

Sneni,o tome pričam,ima tu istine,pa ne bih me iznenadilo da neki i vode svakoga samo da bude veći broj.
Mene je čak i više od alkohola iznenadilo to sukobljavanje mladića koji se predstavljaju kao "bbb" i "torcida",smiješni su,jer to da nije mjesto za takve susrete,nego ono.
A i većina njih kladim se nisu vidjela ni jedno gostovanje momčadi u koju se kunu,ja sebe ne hvalim,a prošao sam puno gostovanja kluba,pa što,zar da idem na susrete zbog junačenja,sport je sport,a vjera nešto posve drugo.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 27, 2012 15:05 

Meni ste prije rekli da ne zavirujem u tuđi tanjur i čašu a sad vi to isto radite?! Ja sam mislio otići na ovaj budući susret, ne pijem niti se tučem ali ako vas smeta što nisam katolik onda neću ni pitati.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 27, 2012 21:57 

stimrol je napisao/la:
Meni ste prije rekli da ne zavirujem u tuđi tanjur i čašu a sad vi to isto radite?! Ja sam mislio otići na ovaj budući susret, ne pijem niti se tučem ali ako vas smeta što nisam katolik onda neću ni pitati.

Ako imaš želju postati katolikom,poželjno je da ideš,ako imaš istinsku iskrenu želju,jer zadaća Crvke je neprestana evengelizacija.

Tko ti je rekao i tko je zavirivao u čiji pijat? :?

Vrh

PostPostano: Pon tra 02, 2012 14:15 

Ne idem gdje nisam dobro došao

Vrh

PostPostano: Pet tra 20, 2012 14:14 

ezo je napisao/la:
lika koji je bio alkoholiziran i sam priča kako nije uopće kršten

Propustio si primjetiti ovo boldano valjda. Nikome ne smetaju ateisti ili agnostici ako od samog susreta ne rade ruglo. Čak znam ateista koji je "turistički" išao u Rotterdam i Berlin sa Taizeom pa mu nitko ništa nije rekao. Problem je ako ideš sa Crkvom negdje, a nemaš minimum poštovanja prema njoj, što ne kažem da je stvar sa tobom.

Vrh

PostPostano: Sub tra 28, 2012 20:22 

Slavomir je napisao/la:
ezo je napisao/la:
lika koji je bio alkoholiziran i sam priča kako nije uopće kršten

Propustio si primjetiti ovo boldano valjda. Nikome ne smetaju ateisti ili agnostici ako od samog susreta ne rade ruglo. Čak znam ateista koji je "turistički" išao u Rotterdam i Berlin sa Taizeom pa mu nitko ništa nije rekao. Problem je ako ideš sa Crkvom negdje, a nemaš minimum poštovanja prema njoj, što ne kažem da je stvar sa tobom.

Istina,meni je preglupo kad vidim policiju na takvim susretima,i to sve zbog šačice većinom maloljetnika,koji izigravaju sve to kao neko "gostovanje" na drugom stadionu,apsurd.

Kako mi se sada čini situacija,župnici su primjetili i shvatili pouke od prošlih susreta,i koliko mi se čini broj takvih sudionika se totalno smanjio što mi je neizmjerno drago!

Vrh

PostPostano: Ned tra 29, 2012 07:11 

ezo je napisao/la:

Istina,meni je preglupo kad vidim policiju na takvim susretima,i to sve zbog šačice većinom maloljetnika,koji izigravaju sve to kao neko "gostovanje" na drugom stadionu,apsurd.

Kako mi se sada čini situacija,župnici su primjetili i shvatili pouke od prošlih susreta,i koliko mi se čini broj takvih sudionika se totalno smanjio što mi je neizmjerno drago!

Policija je jednostavno dužna pratit sva okupljanja bez obzira očekuje li se nered ili ne. Ako se nered očekuje, onda se mijenja broj i oprema. Ali policija mora biti.

Vrh

PostPostano: Pon tra 30, 2012 00:11 

Sara,mora al ne mora od ovakvih susreta ista ta hrvatska policija radit scene,ono u "full" opremi s pancirkama i sl.,.kao da dolaze razbijat tamo,ma ....malo previše strogosti a vidimo koliko reda ima u državi,to je ipak druga tema.

Znači,ja sam za normalno osiguranje,a ovako ispada da policija RH očekuje nerede na susretima tipa HKM,to je po meni nepotrebno od stran policije,jer može baciti ljagu na sam događaj.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 28 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata