Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 09:22

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 2 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Sub kol 20, 2011 10:41 

Može li mi netko protumačiti riječi sv Ivana apostola u svojim poslanicama 1Iv 5,16-17
"Vidi li tko brata svojega gdje čini grijeh koji nije na smrt, neka ište i dat će mu život - onima koji čine grijeh što nije na smrt. Ima grijeh što je na smrt, za nj ne velim da moli. Svaka je nepravda grijeh. A postoji grijeh koji nije na smrt." Da li time sv Ivan želi reći da za one koji su u smrtom grijehu ne treba moliti ili se ne smije moliti.... :? Pošto znamo da je naš Gospodin molio za svakoga i ozdravljao ne samo bolesne, nego i večinoma grešne ljude...u smrtnim grijesima i da se družio sa grešnicima onoga doba...barem su ih tako shvačali židovi u ono doba...carinici, prostitutke...Nešto slično nalazi se i u knjizi Sirahovoj 12 i 13 glava...Osobno vjerujem da kad moliš za nekog drugog primaš puno više milosti nego kad gledaš samo na svoje probleme i samo za njih moliš...Znam da postoji neko riješenje ovih redaka u Ivanovoj poslanici ali nikako da ih skužim

Vrh

PostPostano: Sub kol 20, 2011 14:37 

Ne znam, ali kad sv. Ivan govori o smrtnom grijehu vjerojatno misli na grijeh protiv Duha Svetoga ili na potpun otpad od vjere.
Niti Isus nije mogao čudesima pomagati one koji nisu vjerovali.

Postoje uvjeti za uspjeh posredničke molitve, a najvažniji je od njih vjera.

Sv. Ivan ovdje govori da postoje dvije vrste grijeha: onaj koji je smrtonosan i onaj koji to nije.
Smrtonosni grijesi zatvaraju put milosti Božjoj.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 2 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata