Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 03:02

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 9 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Uto lis 27, 2009 08:10 

Što mislite, koliko su pojmovi kao što su; demokracija, snošljivost, sloboda govora svojstveni današnjoj Katoličkoj crkvi u odnosu na prošlost?

Jesu li te stvari bliske običnom vjerniku i koliko se po tom pitanju razlikujemo do svjetovnih ljudi i ateista?

Ovo sam dužan svim časnim ljudima:

Zahvaljujem se svim časnim ljudima koji se imaju hrabrosti boriti protiv nepravde, netolerancije, nasilja i gušenja slobode govora, kojima nebi smjelo biti mjesta na jednoj ''Katoličkoj adresi'' kad im već nema mjesta na skoro nijednoj svjetovnoj adresi, koje moderiraju često ateisti.

Haim hvala ti, ja bih za tebe učinio jednako bez ikakvog prethodnog promišljanja.

Vi koji podržavate zabrane, nasilje moderiranja i sužavate pravo na govor, razmislite malo koliko dobra činite za Katoličku crkvu i što bi o takvom ponašanju mislio Isus.

Vrh

PostPostano: Uto lis 27, 2009 08:44 

modus vivendi je napisao/la:
Vi koji podržavate zabrane, nasilje moderiranja i sužavate pravo na govor, razmislite malo koliko dobra činite za Katoličku crkvu i što bi o takvom ponašanju mislio Isus.

Hvala ti na savjetu ali zar tebe ne brine što bi Isus mislio o tvom ponašanju. Kad ti npr. počneš neprestano ponavljati nešto, što ti je prethodno dokazano da nije nauk Katoličke Crkve kao da je njen nauk?

Demokracija, snošljivost moraju počivati na istini i to ne znači proturanje predrasuda prema Crkvi iz tko zna kojeg razloga, najčešće frustracija.
Pravo na izražavanje (govor nije intrenetsko-forumski pojam) definitivno treba postojati ali i odgovornost te svijest o različitoj težini izražavanja.

Vrh

PostPostano: Uto lis 27, 2009 09:01 

Barnaba je napisao/la:

Hvala ti na savjetu ali zar tebe ne brine što bi Isus mislio o tvom ponašanju. Kad ti npr. počneš neprestano ponavljati nešto, što ti je prethodno dokazano da nije nauk Katoličke Crkve kao da je njen nauk?

Demokracija, snošljivost moraju počivati na istini i to ne znači proturanje predrasuda prema Crkvi iz tko zna kojeg razloga, najčešće frustracija.
Pravo na izražavanje (govor nije intrenetsko-forumski pojam) definitivno treba postojati ali i odgovornost te svijest o različitoj težini izražavanja.

Nigdje! nisam svoje mišljenje proturao kao nauk crkve, samo zlonamjerno tumačenje određenih ljudi to može tako pretpostaviti.

Jasno je da je ono što pišem moje mišljenje i moje tumačenje, jer nakon višestrukog natezanja nitko nije precizno i do kraja odgovorio na moja eksplicitna i jasna pitanja, već se opet ulazilo u nejasnu i zamotanu frazeologiju.

No dobro, ali ubuduće nemojte prigovarati kad ja u svakom postu budem pisao ovako:

Ovo je moje miljenje, ovo je također moje mišljenje, ovo je tek moj stav, ovo nije crkveno učenje već moja interpretacija, ovo nije službeni nauk crkve itd.

Ako želite 90% mojih postova će sadržavati upozorenja o odricanju odgovornosti, popularno ''disclaimere''.

Vrh

PostPostano: Uto lis 27, 2009 09:12 

A zašto si Modus vivendi tako uvjeren da nas katoličke forumaše tako silno zanima tvoje mišljenje?
Pazi Barnaba da se ovaj forum ne pretvori u forum na kojem ćemo se morati ispričavati što smo katolici!

Vrh

PostPostano: Uto lis 27, 2009 09:17 

Barnaba je napisao/la:

Hvala ti na savjetu ali zar tebe ne brine što bi Isus mislio o tvom ponašanju. Kad ti npr. počneš neprestano ponavljati nešto, što ti je prethodno dokazano da nije nauk Katoličke Crkve kao njen nauk?

Demokracija, snošljivost moraju počivati na istini i to ne znači proturanje predauda prema Crkvi iz tko zna kojeg razloga, najčešće frustracija.

Nigdje! nisam svoje mišljenje proturao kao nauk crkve, samo zlonamjerno tumačenje određenih ljudi to može tako pretpostaviti.

Jesi i za to si bio baniran, ne vidim svrhu u dokazivanju da je crno crno a bijelo bijelo. Niti je ovo mjesto za žalbe na moderiranje i adminstriranje.

Jasno je da je ono što pišem moje mišljenje i moje tumačenje, jer nakon višestrukog natezanja nitko nije precizno i do kraja odgovorio na moja eksplicitna i jasna pitanja, već se opet ulazilo u nejasnu i zamotanu frazeologiju.

No dobro, ali ubuduće nemojte prigovarati kad ja u svakom postu budem pisao ovako:

Ovo je moje miljenje, ovo je također moje mišljenje, ovo je tek moj stav, ovo nije crkveno učenje već moja interpretacija, ovo nije službeni nauk crkve itd.

Ako želite 90% mojih postova će sadržavati upozorenja o odricanju odgovornosti, popularno ''disclaimere''.

Poanta je da se jasno razgraniči Nauk Crkve od osobne interpretacije stoga je i to što pišeš veliki pomak. No i to što predlažeš se, naravno, može zloupotrebljavati pa ostaje vidjeti kakve će reakcije biti. Što se mene tiče reakcije prema tebi su fer, jasne i višestruko prethodno najavljene pa se ne može tvrditi ono o neslobodi što si ponovo počeo neprestano ponavljati. Umjesto toga budi konstruktivniji i otvoreniji argumentima.

Vrh

PostPostano: Uto lis 27, 2009 11:24 

Nisam se mislio uplitati u diskusiju, ali evo mog razmišljanja.

Kada se viče protiv Crkve, crkvenog naučavanja i svekolikog što miriši na evanđelje onda je to demokracija.. Pravo na rijueč, na mišljenje, na ljudsko dostojanstvo..
Kada se brani, naučava nauka Crkve, propovijeda evanđelje..istina onda je to sputavanje nečijeg prava, zabrana iznošđenja mišljenja, omalovažćavanje osobe, onda to nije demokracija.

Demokracija ne znači sve činiti po svoju - nego u prvbom redu i dati pravo onom drugom. jer moja sloboda završava ondje gdje ja svojom slobodom vrijeđam tuđu slobodu.. (tuđa sloboda = jednako fizičkih i pravnih osoba, pa prema tome vjernika.

Nije to nikakav naš izum, to se susatvno propagira u svijetu svatko tko blati Crkvu i crkveno naučavanje (na bilo koji način) je demokratičan, napredan. A svatko tko brani to isto naučavanje gazi tuđu slobodu. Zanimljivo!

Modus vivendi - imaš mogućnosti otvaranja svoje web stranice, gdje možeš iznositi svoja razmišljanja po miloj volji (tko hoće to čitati tamo će naći) imaš mogućnost otvaranja bloga i tamo imaš mogućnosti dopuštati ili ne dopuštati komentare na tvoja razmišljanja.

Ako je neki forum katolički i tako mu stoji u naslovu onda ti baš na njemu ne možeš širiti SVOJE ideje koje se ne slažu sa općim mišljenjem katoličke nauke. I demokratski odgojen čovjek neće vrijeđati pravila demokracije - poštovati i tuđu slobodu.

U crkvenoj nauci nema ja mislim (jer tko si ti da bi ja prihvaćao tvoje mišljenje!) a iza crkvene nauke stoji Isus koji rerče: Tko vas sluša mene sluša! I katolička nauka nije nikakva svjetska disciplina i nauka nego nauka na temelju evanđelja. A tu uvijek vrijedi ona Isusova: Ako hoćeš... prihvati... ali nema uvjeta ...

Vrh

PostPostano: Uto lis 27, 2009 14:20 

Citat:
A zašto si Modus vivendi tako uvjeren da nas katoličke forumaše tako silno zanima tvoje mišljenje?

Zašto ti misliš da je Isusa zanimalo mišljenje svakog čovjeka koji mu je prilazio, ali je ipak strpljivo slušao druge ljude?

Pa ipak, kod Isusa nema ni zabrana govora, ni zabrana slobodne diskusije, ni zabrana postavljanja pitanja, Isus dopušta da mu pristupaju razno razni ljudi, od zločinaca, prostitutki, carinika, pa do farizeja, pismoznanaca itd.

Svi ti ljudi iznose vrlo različita mišljenja, postavljaju teška pitanja, čak i optužuju Isusa, ali gle Isus nikada nikoga ne ušutkava, on opominje, ali ne prijeti, poučava ali nijednog čovjeka ne isključuje.

Dal' mi kao njegovi učenici trebamo nastojati biti mu što sličniji?

Jako je tužno, ako se ti želiš nazivati i smatrati kršćaninom, a odbacuješ drugog čovjeka, makar taj čovjek bio čak i ateist (što ja nisam) ili se tek razmimoilazio s tobom u mišljenjima.

Jako je tužno ako želiš pripadati Isusu, a u stvarnosti se trudiš što više se udaljiti od načina na koji je Isus pristupao, često teškim i griješnim ljudima.

Odgovor na tvoje pitanje je kao i odgovor na pitanje ''Dal' želim pripadati Isusu?''.

Citat:
Pazi Barnaba da se ovaj forum ne pretvori u forum na kojem ćemo se morati ispričavati što smo katolici!

Pazi što govoriš, jer bi netko zbog ''modela katoličanstva'' koji se ovdje očigledno propagira kroz neslobodu, zabrane, cenzuru, isključivanje neistomišljenika, jednoumlje, mogao o Katolicima izvuči gadne zaključke, a ja sam uvjeren da Katolička vjera nije vjera jednoumlja, zabrana, nasilja i ušutkavanja.

Jednako tako vjerujem, da se Istina ne može obraniti jednoumljem i nametanjem prividnog slaganja kroz zabrane i prijetnje.

Čim se nešto prikriva, ušutkava, odmah se dovodi u pitanje koliko je dominantno mišljenje istinito.

Istina je čvršće od bilo kojeg temelja i ne mogu je srušiti ni sustavna propaganda, što ovdje nije slučaj (tek je riječ o nesnošljivosti prema drugačijem mišljenju) ni laži, ni podmetanja.

Naravno, sve to vrijedi ako je nešto istina, ako je laž, onda to neće spastiti ni 1001 zabrana i cenzura.

Vrh

PostPostano: Uto lis 27, 2009 14:42 

Citat:

Nesloboda, zabrane, cenzura, prijetnje, isključivanje, to nisu djela koja dolaze od Isusa a nebi smjela biti ni djela njegovih istinskih učenika.

I opet ću ponoviti, jer vidim da ponavaljanjem neistine, želiš dobiti na snagi argumenta;

Nigdje nisam tvrdio da je moje mišljenje, nauk crkve, tko je dobronamjeran jasno će vidjet kako je riječ o mojem mišljenju, mojoj interpretaciji, mom stavu o nećemu.

Normalni i demokraciji skloni ljudi, ne moraju se složiti, ali moraju tolerirati različitost mišljenja, ovdje to nije slučaj.

Inače, kada na jasno postavljeno pitanje dobijem izmotavanje kao odgovor, normalno je da ulazim u polemiku i da želim pojašnjenje i jasan odgovor.

Polemika (A NE PROVOCIRANJE) jest jedan od osnovinih alata demokratičnosti i slobode govora, tko pokušava ugušiti polemiku, taj skriva istinu, taj je u panici jer kroz polemiku se dolazi do istine a ne do indoktrinacije.

Kao da bi indoktrinacija i mogla uspjeti na 99% katoličkoj stranici.

Citat:

Ovdje se nažalost demokracija interpretira kao postizanje jednoumlja, i to je nešto što ne želim da se veže uz moju vjeru, koju zaista volim.

Sram me je kad se takvim postupcima (zabrana govora, cenzura itd) i na ovakvim mjestima, stvara negativan stereotip o Katolicima.

Citat:
[/quote]

Sloboda govora se nijednim prijevodom, ni filozofijom ni ovom ili onom interpretacijom, nikada ne može dovesti u vezu sa zabranama, cenzurom, jednoumljem, ma što god mi o tome mislili.

Zbog čega se ovdje npr. ne može napisati ''penis'' , ''vagina'' ili opisivati dijelove spolnog odnosa a da određene osobe ne iskoće sa etiketom, ''bestidno'' i sl?

Takvim etiketama, takve osobe ponajviše govore o sebi i o odgoju kakav su primili u obitelji, ja pak smatram da je bestidno i teže od bilo koje psovke tabuizirati bilo koju ljudsku temu, jer što je ljudsko to je od Boga, prema tome je nazivati takvo nešto bestidnim, ujedno grijeh protiv Boga, jer ono što je on stvorio i o čemu se i smije i mora pričati, ne možemo nazivati bestidnim.

Vrh

PostPostano: Uto lis 27, 2009 17:39 

Očito se pokazalo se kako je ova tema otvorena samo radi provociranja a ne konstruktivne rasprave stoga je i zaključana.
Ako netko ima kakav komentar neka ga ostavi na temi pod linkom viewtopic.php?f=11&t=610&start=0&st=0&sk=t&sd=a gdje je završila i još jedna tema koju je Modus otvorio s istom svrhom. I sad se jasno vidi, neprestano ponavljanje jednog te istog.
Odluka o daljnjem sudjelovanju Modus Vivendi-ja na ovom forumu bit će donesena naknadno.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 9 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata