Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 06:15

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 9 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Pon vel 28, 2011 12:45 

U jučerašnjem nedjeljnom čitanju Gospodin nam u zapovjednom glagolu, više puta ponavlja "Ne budite zabrinuti".
Rječi su to Božje i samim tim vrijedne nasljedovanja no možda danas izgledaju pomalo nestvarne kad se promatra što javne osobe u Hrvatskoj govore. Po njihovim rječima, vlada korupcija, lopovluk, nepravda i izdaja za koju su krivi oni na vlasti i treba ju rušiti na sve moguće načine pa i nasilno. Takvi zahtjevi se ponavljaju kao mantra ili uzrečica poput one "Uostalom mislim da Kartagu valja razoriti". No realno gledano, tko je od rušitelja nešto konkretno i ozbiljno ponudio? Zar stvarno misle ako vlada odmah ode, da će se samim tim riješiti nezaposlenost, pojeftiniti benzin i koješta drugo?
U ovako kaotičnoj situaciji može se zapitati: Kako ta Isusova zapovijed, "Ne budite zabrinuti" može funkcionirati? Tko ju danas može ispuniti?
Vjerujem da možemo podijeliti iskustvana tu temu.

Vrh

PostPostano: Pon vel 28, 2011 13:39 

Osobno se čitav život borim s tom rečenicom. Ne vidim da baš puno uspijevam, ali se, s Pavlom, uzdam u ono što on reče: Neka mi sudi Gospodin.
Svakako da još veća opasnost od bila čega drugoga prijeti od tih koji nemaju na pameti nišrta drugo nego rušiti. Od mudrosti naroda ovisi hoće li rušilaštvo uspjeti. Valja nam ozbiljno moliti.

Vrh

PostPostano: Pon vel 28, 2011 19:09 

Kako komentirate to da oni koji prijete i pozivaju na nasilje dobivaju reklame nedjeljom u terminima nacionalne televizije?
Nekome je očito stalo da gledateljstvo bude što više zabrinuto.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 01, 2011 10:37 

adrijana je napisao/la:
Kako komentirate to da oni koji prijete i pozivaju na nasilje dobivaju reklame nedjeljom u terminima nacionalne televizije?
Nekome je očito stalo da gledateljstvo bude što više zabrinuto.

To je bilo Stankovićevo "maslo" u rangu s onim kad je Joško Lokas sažaljivo intervijuirao Severinu nakon njenog "kućnog uradka".
Znakovito je to da smo prošle nejdjelje dobili izbor, vjerujemo li riječim Gospodnjim ili onom što dolazi iz svijeta pa i preko Nu2 emisije.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 01, 2011 20:12 

Kad je dotični mladi gost u emisiji rekao da su prosvjednice u Omišu trebale nazočne HDZ-ovce gađati jajima u glavu, izravno je pozvao na nasilje odn. fizički napad. Ako netko smatra da su u interesu "revolucije" sva sredstva dozvoljena, nek se sjeti stare istine da svaka revolucija prije ili kasnije pojede svoju djecu.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 01, 2011 20:14 

Najkuriozniju vijest pročitao sam danas: predsjednik Saveza Roma Tofko Dedić Toti namjerava tužiti Ivana Pernara zbog toga što su prosvjednici pod njegovom organizacijom vikali prijetećim tonom "Cigani, Cigani", a Rome to vrijeđa i boje se takvog nastupa prosvjednika.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 02, 2011 07:21 

Mislim da je problem u tome što se Hrvatska zapravo sama ruši i bez prosvjenika i neće joj pomoći nitko od onih koji zadnjih dana dižu dva prsta.
Meni, kao i uvijek do sada, snagu i utjehu pruža "...ne budite zabrinuti..."

Moj recept? Kao kad te okruže rulje zločinačke i čopor pasa, trči i ne okreći se, ako budeš dovoljno brzo trčao, nemoj biti zabrinut.
Sad bi netko ove moje riječi mogao protumačit da treba dat petama vjetra u neku sigurniju stvarnost.
Naprotiv, trčanje je okretanje radu i razvoju krščanskog društva te vjeri u Božji blagoslov naših nastojanja.
Tada će sve ono loše samo od sebe pasti.
Znam da je to malo naivno, ali takvi smo mi katolici...
Sad si ja malo umišljam, ali nema veze, već će me obrisat ako sam nešto krivo napisao.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 02, 2011 14:41 

Barnaba je napisao/la:
U ovako kaotičnoj situaciji može se zapitati: Kako ta Isusova zapovijed, "Ne budite zabrinuti" može funkcionirati? Tko ju danas može ispuniti?

ako situacija ne bi bila kaotična, odnosno teška, kojeg bi smisla uopće i imala ta zapovijed?
i, ako ne bi bilo teških situacija, u čemu bi se vidjela dubina kršćanskog života?

Vrh

PostPostano: Sub ožu 05, 2011 22:30 

arsen je napisao/la:
Mislim da je problem u tome što se Hrvatska zapravo sama ruši i bez prosvjenika i neće joj pomoći nitko od onih koji zadnjih dana dižu dva prsta.
Meni, kao i uvijek do sada, snagu i utjehu pruža "...ne budite zabrinuti..."

Moj recept? Kao kad te okruže rulje zločinačke i čopor pasa, trči i ne okreći se, ako budeš dovoljno brzo trčao, nemoj biti zabrinut.
Sad bi netko ove moje riječi mogao protumačit da treba dat petama vjetra u neku sigurniju stvarnost.
Naprotiv, trčanje je okretanje radu i razvoju krščanskog društva te vjeri u Božji blagoslov naših nastojanja.
Tada će sve ono loše samo od sebe pasti.

Jako lijepo rečeno...

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 9 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata