Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 08:17

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 37 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon pro 27, 2010 15:06 

Najprije pozdrav svima - ovo je moj prvi post ovdje :wink:

Ovako, prije par godina fra Josip Blažević je imao seminar na temu Protestanata i na tm seminaru je spomenuo nešto meni jako zanimljivo. Spomenuo je da crkva ima neki malo poznati dekret ili progles ili tako nešto gdje opisuje tko ulazi u Raj. Nešto slično kao i Božanska komedija - govori se o prstenovima. U prvom su Kršćani koji imaju najviše šanse, a u zadnjem su ateisti koji isto tako mogu u Raj. E sada ja nikada nisam uspio pronaći taj dokument crkve na netu - jednostavno nisam zapamtio ime toga.

Pročitao sam što piše u Kat. nauku, pa me sada zanima jel stvarno postoji i tako neki dokument i tumačenje crkve ili je to bila samo fra Blaževićeva vizija (iako on je spomenuo ime toga gdje to stoji ili je nacrtano negdje - zaboreavio sam :? ).

Zahvaljujem

Vrh

PostPostano: Pon pro 27, 2010 16:14 

Pozdrav i tebi tapiros i dobrodošao.
Možda bi najproduktivnije bilo da napišeš jedno pismo fra. Josipu Blaževiću i pošalješ ga na e-mail job@ofmconv.hr
Vjerujem da će on najbolje znati o čemu je pričao a onda bi bilo lijepo da to podijeliš s nama na forumu.

Vrh

PostPostano: Pon pro 27, 2010 16:34 

Pozdrav, tapiros!
Čini mi se da znam o čemu pričaš, ali mislim da se tu ne radi o "opisu ulaska u Raj" nego o punini spasenja i istine koja se nalazi u Katoličkoj crkvi, a dijelom i u drugim crkvama.
Punina spasenja bi značila ovdje da s pripadnošću Kristovoj crkvi, vjerovanjem i vršenjem djela koja vjera iziskuje čovjek se može nadati spasenju, tj. ulasku u raj. Pritom Crkva za nijednog živućeg čovjeka ne može garantirati : "On će sigurno u raj", kao ni proglašavati svecem nekoga za života. Svi smo još na putu, sve dok živimo... Također, nitko nije niti odbačen, i Crkva ne može reći : "Taj i taj je u paklu, a onaj će završiti tamo." To niti za Judu nije sigurno...

Jednom sam čitala o tim prstenovima o kojima pišeš... Za čitanje bih ti preporučila Dominus Iesus, deklaraciju o jedincatosti i spasenjskoj univerzalnosti Isusa Krista i Crkve (Kršćanska sadašnjost)...

Vrh

PostPostano: Pon pro 27, 2010 19:52 

Adrijana ti je dala dobar odgovor.
Jedino što se tiče Jude. Što onda znači Mt 26,24 ako ne možemo biti sigurni što je s njegovom dušom? Ta što može biti gore od ičega na zemlji doli duhovna smrt odnosno pakao? Svi smo se mi na svoju sreću rodili da iskusimo tjelesnu smrt i preselimo se u nebeski stan, ali ovdje piše da je Judi bolje da se nije niti rodio.

Vrh

PostPostano: Pon pro 27, 2010 20:36 

cunjozu je napisao/la:
Jedino što se tiče Jude. Što onda znači Mt 26,24 ako ne možemo biti sigurni što je s njegovom dušom? Ta što može biti gore od ičega na zemlji doli duhovna smrt odnosno pakao? Svi smo se mi na svoju sreću rodili da iskusimo tjelesnu smrt i preselimo se u nebeski stan, ali ovdje piše da je Judi bolje da se nije niti rodio.

Evo kako su na Catholic Answers odgovorili na to pitanje:

Did Judas go to hell?
Jesus said, “woe to that man by whom the Son of man is betrayed! It would have been better for that man if he had not been born" (Mt 26:24). While this statement seems to imply that Judas’s final destination was hell, we don’t know for certain that he did not repent of his sins before his death so we cannot say with certainty that he is in hell.

Sve ovisi o njegovom pokajanju prije smrti, jer je katolički nauk da nema predestinacije. Bog nikoga unaprijed ne predodređuje za vječnu propast ili pakao...

:wink:

Vrh

PostPostano: Pon pro 27, 2010 23:08 

Istina, nema predestinacije.
E Juda nesretniče, ostavi nas ti u takvoj dilemi :D

Vrh

PostPostano: Uto pro 28, 2010 21:27 

Puno hvala. Da već sam tražio email od fra Blaževića no nisam ga našao - eto sada ga imam :) .
Eto ne mogu se sjetiti što je on to točno govorio.

A ovo vezano za Judu - mislim da se ne treba nikada doslovno čitati Biblija ili Evanđelje. Mnoge stvari mogu imati različita značenja ili biti samo opisne - to sam baš nedavno pisao jednom ateistu na njegovom blogu, no on tvrdi da nisam u pravu nego da samo poljepšavam sve to što je zapravo jako ružno po njemu (i Isus i sve ostalo).

Ja recimo imam mišljenje da je možda i Hitler u Raju - da je i nakon svega imao šanse i on. Baš to ako se iskreno pokajao, kako i svi drugi, postaje novi čovjek i ima šanse za Raj. Zato mi je jako zanimljiva tematika čistilišta, pogotovo nakon što sam pročitao svedočanstvo Glorie Pollo.

Vrh

PostPostano: Uto pro 28, 2010 23:14 

Citat:
Ja recimo imam mišljenje da je možda i Hitler u Raju - da je i nakon svega imao šanse i on. Baš to ako se iskreno pokajao, kako i svi drugi, postaje novi čovjek i ima šanse za Raj. Zato mi je jako zanimljiva tematika čistilišta, pogotovo nakon što sam pročitao svedočanstvo Glorie Pollo.

Ja u takvom raju di je Hitler sigurno nebi bio. Koliko ljudi je poginulo zbog njegove bolesne ideje, na milijune. Ja jesam za oprost i kajanje, ali trebaju postojati granice. Nedugo sam gledao dokumentarac kad su švabe sravnali Staljingrad sa zemljom. Tamo je poginulo na tisuće nevinih ljudi. Tko će odgovarati za to? Tko će odgovarati za plač nevine djece? Ne želim iskreno napisati što mislim da bi im se trebalo desiti da me ljudi krivo ne shvate. Hitler sa svim generalima je svjesno znao što rade i tu nema puno priče. Znali su oni dobro što se događa na terenu. Nek snose odgovornost.

Vrh

PostPostano: Sri pro 29, 2010 08:31 

Ne treba čititi doslovno, ali još više ni relativizirati i pretvarati u alegorije i štotijaznam.
Veličina kršćanstva je u tome da i Hitler ima priliku za raj i Božja logika, nama nerazumljiva ga možda tamo odvede.

Vrh

PostPostano: Sri pro 29, 2010 08:47 

Bibliju nikada ne treba čitati doslovno? Onda možeš objesiti izvještaje o posljednjoj večeri i drugu polovicu šestog poglavlja Ivanovog Evanđelja mačku o rep. Što je onda Euharistija ako te retke nećemo shvatiti doslovno? Što su onda posvećeni kruh i vino ako nećemo te retke shvatiti doslovno? Što je s Kristovom žrtvom ako nećemo shvatiti doslovno?

Ja se iskreno nadam da se ovaj ''nikada'' tu našao slučajno.

Vrh

PostPostano: Sri pro 29, 2010 17:14 

Čitati doslovno - ajde bez nikada doslovno.

Svećenik koji mi je držao vjeronauk prije 2 godine je za stvaranje svijeta rekao ne doslovno sve shvačati, jer su proroci govorili u slikama, svojim viđenjem. I Isus je često govorio u prispodobama koje čak niti oni koji su ih tamo slušali nisu uvijek razumjeli.

Tako npr. Bog nije stvarao svijet 6 dana a 7 se odmarao (iako možda i je - tko to zna), već na neki drugi način. Bog je stvorio svijet, a kako i koliko mu je dugo trebalo je na znanosti da objasni - tako nam je rekao svećenik i meni je to potpuno logično - jer inače mnogo toga u Bibliji stvarno zvuči kao bajka. Naravno tu je i samo otajstvo vjere - neke stvari su stvarno nemoguće nama ljudima (bezgreško začeće, uskrnuće itd.)

A Hitler? To je sada samo moje viđenje - možda je u Raju. Čovjek koji se preobrati postaje novi čovjek. Kako Bog sudi - ne znam, no duboko vjerujem da svakom čovjeku daje šansu za spasenje do zadnje sekunde života. Nisu li neki sveci bili veliki grešnici, pa nakon obračenja veliki ljudi - sveci? Naravno Hitler je radio zlo do pred sam kraj i sigurno nije svetac, no tko zna što mu se dogodilo u bunkeru gdje se ubio. Iako istina, da se preobratio vjerojatno se ne bi ubio ... no to su stvari o kojima odlučuje samo Bog.

Vrh

PostPostano: Sri pro 29, 2010 19:04 

tapiros je napisao/la:
A Hitler? To je sada samo moje viđenje - možda je u Raju. Čovjek koji se preobrati postaje novi čovjek. Kako Bog sudi - ne znam, no duboko vjerujem da svakom čovjeku daje šansu za spasenje do zadnje sekunde života. Nisu li neki sveci bili veliki grešnici, pa nakon obračenja veliki ljudi - sveci? Naravno Hitler je radio zlo do pred sam kraj i sigurno nije svetac, no tko zna što mu se dogodilo u bunkeru gdje se ubio. Iako istina, da se preobratio vjerojatno se ne bi ubio ... no to su stvari o kojima odlučuje samo Bog.

Možda i je u raju - mogućnost postoji, ali netko će morati odgovarati za nevine žrtve. Zna se tko je bio vrhovni zapovjednik i izdavao naređenja. Kad su njemci išli osvojiti Moskvu na putu do Moskve su zarobili oko 600 000 ljudi. Dobili su zapovjed da ne strijeljaju ljude, jer im treba streljivo pa su ih pustili da umru od gladi. Sramota je preblaga riječ za takav čin.

Vrh

PostPostano: Sri pro 29, 2010 21:01 

Po završetku mise, koja odudara od ostalih i po tome što su ju pohodili mahom muškarci i tek poneka žena, potražili smo kontroverznog patera Lasića.[b] 'Ja sam uvjeren da je u raju! Ne da vjerujem. To je ogromna razlika', reče nam odmah o Paveliću.[/b]U pristojno popunjenoj Bazilici presvetoga srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu održana je misa zadušnica povodom 51. godišnjice smrti Ante Pavelića, ustaškog poglavnika i čelnika kvislinške tvorevine Nezavisne države Hrvatske.
Isusovac Stanislav Kos koji je predvodio misno slavlje na samom je početku mise Antu Pavelića oslovio riječima "otac i prijatelj", a misno slavlje nazvao je pokušajem "da mu se odužimo na najbolji mogući način za sve za što nas je zadužio".
Misa za Antu Pavelića..

http://danas.net.hr/hrvatska/page/2010/ ... 42006.html

Ovaj cijeli tekst je za mene veliki problem jer ne znam sta da mislim o ovome...

Ja osobno mislim da se svatko moze spasiti ako se pokaje..ali ipak je presudna Milost Bozja...
Ali meni se sdada namece drugo pitanje...politike i vjere u javnosti...i koliko je to dobro za druge...??Recimo, koji pate..zbog tog rata..?

Vrh

PostPostano: Sri pro 29, 2010 21:09 

tapiros je napisao/la:
A Hitler? To je sada samo moje viđenje - možda je u Raju. Čovjek koji se preobrati postaje novi čovjek. .

Pa nije Hitler rodjen kao rdjavi i zlocesti covjek...Njega su okolnosti i cinjenice navele na to...On je kroz vrijeme postao..ono sto je bio..To se ne moze odobriti niti braniti u nikom slucaju...On je dogovoran za toliki narod...strasno..
Citat:
Kako Bog sudi - ne znam, no duboko vjerujem da svakom čovjeku daje šansu za spasenje do zadnje sekunde života. Nisu li neki sveci bili veliki grešnici, pa nakon obračenja veliki ljudi - sveci?

Da,to je nase ljudsko pitanje,sto najcesce tako gledamo da je nemoguce oprostiti takvim grijesnicima..Zato sto mi ne gledamo Bozjim ocima..

Citat:
Naravno Hitler je radio zlo do pred sam kraj i sigurno nije svetac, no tko zna što mu se dogodilo u bunkeru gdje se ubio. Iako istina, da se preobratio vjerojatno se ne bi ubio ... no to su stvari o kojima odlučuje samo Bog

Svakako....i ja se pitam za Pavelica...i druge...?
Ikao sam uvjerena u Bozju milost...ipak mislim,da jedino Bog zna...

Vrh

PostPostano: Čet pro 30, 2010 11:30 

Da, Bog će o takvim stvarima najbolje znati što i kako.

A ovo oko Pavelića je ok ako je samo misa i to podržavam, no ovu izjavu nikako ne podržavam:"da mu se odužimo na najbolji mogući način za sve za što nas je zadužio"
Da mu se odužimo i za ono loše, i zločine?!?!?, jer ne znam što je to dobroga napravio? To mi zvuči kao fan club okupljanje a ne kako misa zadušnica - jako štetno za crkvu, jer će sada opet krenuti priče o crkvi koja je i nacistička tvorevina i sl.

BTW
Do kada se služe mise zadušnice nakon smrti nekoga? Eto Pavelić je mrtav već više od 50 godina, ima li to smisla? Da li se isto tako mogu moliti mise zadušnice za Zrinske i Frankopane koji su puno duže mrtvi? Kužite na što mislim - koliko duše dugo putuju do Raja ili Pakla i može li se izaći iz Raja i Pakla ako se jednom uđe? To sada već zadire u eshatologiju :) ...

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 37 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata