sneni je napisao/la:
Crkveni se zakoni tumače crkveno. Ako neki viši dokumenat kaže da ga se primjenjuje onda kad ga proglasi biskupska konferencija jedne države. Onda on vrijedi u toj državi kad ga proglasi biskupska konferencija. Ili ako se kaže (kao u našem slučaju) da ga treba odobriti mjesni ordinarij onda za tu biskupiju vrijedi kad odobri mjesni biskup. Župnik nema nikakvog prava u tom smislu nešto za svoju župu proglašavati ili ne proglašavati što je mjesni biskup naredio. Dakle mjesni biskup je najniža instanca, da tako kažem koja provodi opće zakone - župnici su samo izvršitelji.
Čak i odluke biskupske konferencije ne vrijede dok ih svaki biskup u svojoj biskupiji ne proglasi!
To što kaže neka novina ili neki novinar nije mjerodavno! Niti punopravno. To je mišljenje nekog novinara ili nekog uredništva!
Prema tome Odredba kaže da mjesni biskup određuje. I dalje je sve suvišno govoriti! Ako je biskup odobrio vrijedi za njegovu biskupiju, ako biskup nije odobrio onda ne vrijedi! I ovo nije moje mišljenje nego pravila kanonskog prava! A u Crkvi ipak treba biti poslušan!
Što ako "pravilo" nije obvezujuće?
Što ako se zapravo ukinulo pravilo, a uvela sloboda odlučivanja?
Što ako biskup odobri novu odluku, a Vi, recimo, nemate djevojčice - ministrantice, jeste li neposlušni?
Naravno da ne.
Ova odluka, koliko sam shvatila, nijednog župnika ne bi "prisilila" da uvede djevojčice, već dala samo dopuštenje, bez obveze primjenjivanja.
Nadam se da razumijete moja pitanja.
Hvala unaprijed na odgovoru.