Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon tra 20, 2026 11:32

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 80 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Poruka
PostPostano: Sri sij 28, 2026 20:09 
Administrator

Gdje da nađem takve detalje, a da su pri ruci i da me traženje ne odvuče od čitanja?

Ne znam što tražiš, ali sjećam se kada sam ja odlučio pročitati cijelu Bibliju, davno u srednjoj školi čitao sam je svakodnevno dva-tri mjeseca kroz praznike. Sjećam se tog velikog poštovanja kao da uzmam nešto sveto, svaki put kad bi ju pažljivo uzeo u ruke najprije sam se sabrao i pomolio da mi se rasvjetli bitno za moj život. Nisam tada znao puno toga, niti su mi svi detalji bili jasni, želio sam pročitati Bibliju u komadu, doživjeti tu poruku u cjelini. Zapravo sad kada gledam ono što mi je najviše ostalo je taj stav poštovanja prema Božjoj Riječi koju sam želio doživjeti osobno, da me može mijenjati.
Za manja pojašnjenja, tu i tamo sam uzeo Rječnik biblijske teologije i fusnote iz Jeruzalemske Biblije, mada sam redovito čitao iz najobičnije Biblije od KS-a, ona mi je bila najdraža.

Vrh

PostPostano: Sri sij 28, 2026 21:11 

Hvala ti na podijeljenom iskustvu. Slično tebi (ali u puno kasnijoj fazi života) želim sagledati tu najveću priču ljudskog roda kao cjelinu, kao nit koja vodi od drevnih početaka plana spasenja pa do apostolskih putovanja. Uvijek sam je čitao rascjepkano, a sada sam krenuo čitati redom, povezujući likove i događaje kao jednu priču koja se proteže kroz tisućljeća.

Biblija je čudna knjiga, ima drame koje oduzimaju dah, ali i cijelih poglavlja koja su dosadna za zaspati. Svjestan sam da ta knjiga nije nastala po običnom nadahnuću i da ništa u njoj nije višak, pa ni ta dosadna poglavlja, ali jednostavno nemam znanja ni vremena za proučavanje kako bih čitao sa punim razumjevanjem. Tu rupu sada popunjavam sa AI i zaista je čitam sasvim novim očima.

Naravno, i dalje povremeno otvorim nasumce bibliju, pročitam kratki tekst uz molitvu i pustim da mi kroz njega Bog progovori, subjektivno, za moj život. To mi je više proces molitve i meditacije, a čitanje "od korica do korica" je dječje slušanje jedne nevjerojatne priče koja nekako odzvanja kroz cijelu povijest. Zato me zanimaju detalji, kulturološke specifičnosti razdoblja, jezik, običaji, drugi nebiblijski izvori, pogledi nežidovskih naroda, sagledavanje niti koje počinju u Postanku a provlače se kroz priču sve do Krista.

Recimo jako mi je zanimljivo bilo saznati (a vjerojatno sam to trebao i prije znati iz neke opće kulture, mea culpa) da Muslimani smatraju Jišmaela svojim pretkom, i da vjeruju kako je Abraham na Moriju vodio Jišmaela a ne Izaka. Kako je predivno isprepletena ta Božja tapiserija koju zovemo ljudskom civilizacijom!

Vrh

PostPostano: Sri sij 28, 2026 22:43 

Sveti Toma Akvinski kojeg se Crkva danas spominje, bi vjerojatno zaključio kako AI nije stvarno inteligentna, već to glumi, oponaša. Prava inteligencija nije samo obrada podataka ili računanje, već duhovna moć duše koja apstrahira univerzalne oblike (quidditas, esenciju stvari) iz osjetilnih stvari. Ljudski um prima znanje iz osjetila, ali ga ne može steći bez svjetla aktivnog intelekta

Vrh

PostPostano: Čet sij 29, 2026 09:24 

Dobro primjećeno Majkićka, to je sama srž rasprava koje se vode. Mislim da bi sv. Toma uživao u ovim vremenima jer nas vode do samog ruba temeljnih pitanja svijesti, samosvijesti, uma, slobode... a u kontekstu vjere i odnosa sa Bogom i pitanja što je doista Čovjek i po čemu je slika Božja.

Mislim da su definicije dobro posložene što se inženjerske strane tiče. Ako inteligenciju definiramo kao sposobnost raspoznavanja uzoraka (engleski izraz mi je bolji, "pattern recognition") onda AI već sada ima značajnu inteligenciju. Ljudi dosta minoriziraju taj pojam, ali velika većina ljudskog djelovanja se bazira na raspoznavanju uzoraka. Nema nikakve sumnje da će vrlo skoro AI to raditi brže i bolje od svakog čovjeka, a trenutno ograničenje je količina potrebne energije.

Ali to nam ništa ne govori o svijesti i posebno samosvijesti, nemamo baš neke definicije za te pojmove. Možemo li uopće prepoznati je li u pitanju svijest ili mimikrija svijesti?
Drugi problem je qualia, subjektivni osjećaj proživljenog iskustva, kao da JA proživljavam procese koji se događaju u mojem tijelu/umu, ali tko sam JA? Može li AI imati JA?
Treći problem je slobodna volja, teško je definiramo i za biološke entitete, sada se dodatno komplicira.

Sve u svemu ulazimo u jedno vrlo zanimljivo i dinamično razdoblje povijesti.

Vrh

PostPostano: Čet sij 29, 2026 15:47 
Administrator

Pošto sam primjetio da neki na forumu kopiraju tekstove sa ChatGPT-a, dodao sam dodatnu napomenu u pravila foruma:
"Forum je namijenjen međuljudskoj raspravi. Ako je sadržaj generiran ili značajno potpomognut umjetnom inteligencijom, mora biti jasno označen (npr. *Generirano pomoću UI*)."

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 80 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6

Vrijeme na UTC + 01:00 sata