Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet svi 07, 2026 03:06

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 164 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov: Re: Hajka?
PostPostano: Ned ruj 25, 2011 09:59 
Na nekim forumima sam objavio što sam napisao kao prijedlog rješenja pa smatram korektnim da to napišem i ovdje:

...
Kako nemam potpune podatke o upotrijebljenim zvonima kod zvonjenja, niti imam potpune podatke o mogućnostima zvonjenja, predlažem slijedeće:

Ponedjeljak - subota:
- u 7:00 sati Anđeoski pozdrav
- u 8:00 8 otkucaja za broj sati
- u 9:00 9 otkucaja za broj sati
- u 10:00 10 otkucaja za broj sati
- u 11:00 11 otkucaja za broj sati
- u 12:00 Anđeoski pozdrav
- u 13:00 1 otkucaj za broj sati
- u 14:00 2 otkucaja za broj sati
- u 15:00 3 otkucaja za broj sati
- u 16:00 4 otkucaja za broj sati
- u 17:00 5 otkucaja za broj sati
- u 18:00 Anđeoski pozdrav
- u 19:00 7 otkucaja za broj sati
- u 20:00 8 otkucaja za broj sati

Nedjelja:
Prvo korištenje zvona pozivom na prvu misu (8:00), svi pozivi na mise neka ostanu kao i do sada. Sve ostalo neka radi po rasporedu kao i radnim danom.

Vjenčanja, sprovodi i blagdanska zvonjenja (Uskrs, Božić,...) po rasporedu kao i do sada.

Otkucaji broja sati bi trebali biti najmanjim zvonom.
Anđeoski pozdrav (u sva tri termina) je preglasan i ukoliko je moguće trebalo bi ga utišati.
...

Dodatak:
Anđeoski pozdrav je preglasan za razinu buke i naselju i nužno ga je potrebno utišati. Ako zvon-automat nema regulaciju jačine udarca kao što sam čuo na više mjesta, najbliže rješenje bi bilo zvonjenje anđeoskog pozdrava manjim ili najmanjim zvonom. Skraćenje (ujutro) za 15-30 ili više sekundi bi također donjelo poboljšanje.

Pozivi na misu su stvarno glasni (nemam još video materijal ali se nadam za iduću nedjelju) i osobno smatram da bi ih trebalo malo utišati ako će biti ljudi kojima će smetati. Meni nisu problem jer traju kratko i samo idu nedjeljom ali znam kojem dijelu bi mogli smetati i potpuno ih razumijem ako će tražiti utišavanje.

Vrh

PostPostano: Ned ruj 25, 2011 10:15 

dtrnski je napisao/la:
Na nekim forumima sam objavio što sam napisao kao prijedlog rješenja pa smatram korektnim da to napišem i ovdje:

...
Kako nemam potpune podatke o upotrijebljenim zvonima kod zvonjenja, niti imam potpune podatke o mogućnostima zvonjenja, predlažem slijedeće:

Ponedjeljak - subota:
- u 7:00 sati Anđeoski pozdrav
- u 8:00 8 otkucaja za broj sati
- u 9:00 9 otkucaja za broj sati
- u 10:00 10 otkucaja za broj sati
- u 11:00 11 otkucaja za broj sati
- u 12:00 Anđeoski pozdrav
- u 13:00 1 otkucaj za broj sati
- u 14:00 2 otkucaja za broj sati
- u 15:00 3 otkucaja za broj sati
- u 16:00 4 otkucaja za broj sati
- u 17:00 5 otkucaja za broj sati
- u 18:00 Anđeoski pozdrav
- u 19:00 7 otkucaja za broj sati
- u 20:00 8 otkucaja za broj sati

Nedjelja:
Prvo korištenje zvona pozivom na prvu misu (8:00), svi pozivi na mise neka ostanu kao i do sada. Sve ostalo neka radi po rasporedu kao i radnim danom.

Vjenčanja, sprovodi i blagdanska zvonjenja (Uskrs, Božić,...) po rasporedu kao i do sada.

Otkucaji broja sati bi trebali biti najmanjim zvonom.
Anđeoski pozdrav (u sva tri termina) je preglasan i ukoliko je moguće trebalo bi ga utišati.
...

Treći put ponavljaš jedno te isto, mislim da je vrijeme za Recycle bin. Naslov ove teme se neće mijenjati jer je ovo zaista nekakva hajka na crkvena zvona...

Citat:
Ne tražim da mi vjerujete na riječ. Pozvao sam sve da slobodno dođu. Vjerujte potpisima na peticiji i vjerujte video snimkama.

Ne trebam vjerovati, vidim da imaš problem. Veliki problem. Stranica ti nalikuje na anti-crkvenu propagandu, daješ linkove na kojima zlonamjerni anonimci zbog tvojeg "velikog" problema blate i vjeru i Crkvu, al glavno da je tebi sve u redu...

Vrh

PostPostano: Ned ruj 25, 2011 10:41 
Čekaj, moj odgovor si bacila u smeće jer ti se nije dopao.
Krasno.

Ako će se brisati moji odgovori iza kojih stojim imenom i prezimenom onda stvarno nemam ovdje više što tražiti.

Pozdrav svima na ovom forumu. Nemam se namjere vraćati. Hvala na ljudskosti i razumjevanju.

Vrh

PostPostano: Ned ruj 25, 2011 11:53 

dtrnski je napisao/la:
Čekaj, moj odgovor si bacila u smeće jer ti se nije dopao.
Krasno.

Ako će se brisati moji odgovori iza kojih stojim imenom i prezimenom onda stvarno nemam ovdje više što tražiti.

Pozdrav svima na ovom forumu. Nemam se namjere vraćati. Hvala na ljudskosti i razumjevanju.

Mislim da je pokazano dovoljno razumijevanja za tvoj problem na ovih 6 stranica jedne teme gdje si nam iščitavao rasporede zvonjenja i uvjeravao nas da su otkucaji crkvenog sata buka, a tri Zdravo Marije dnevno "pretjerana zvonjava" koja ugrožava zdravlje.
Tvoj prošli odgovor nije završio u smeću jer se meni nije dopao, nego zbog čiste beskorisnosti napisanoga. Već ti je obrazloženo na ovoj temi zašto postovi nisu premješteni, već je ovome naslov "Hajka", a to nije zbog nedostatka argumenata, kako navodiš, nego radi objektivne situacije i načina kako ju netko može riješiti.
Osim toga, opravdavao si komentare zlonamjernih na drugim forumima kao da su zvona kriva za to, a ne tvoj način prezentiranja situacije u javnosti s naslovima "Crkva u Trnovčici ometa miran život" i slično. Koliko mogu savjetovati, problem može riješiti jedino konstruktivan razgovor sa župnikom, a ne mogu ga riješiti anonimci koje na raznim forumima senzibiliziraš za svoj problem. Takvim postupcima samo se dovodi u pitanje onaj pošten i konstruktivan dogovor s odgovornima u Crkvi.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 29, 2011 00:08 

Do sada sam samo promatrao sa strane no ne mogu više ne intervenirati.

Kao bivši vjernik ne mogu se ne načuditi postovima nekih članova koji su dulje ovdje i koji nisu izbrisani za razliku od posta autora problema.

Iskreno, ovaj se forum svodi na blačenje onih koji ovdje dolaze sa mišljenjem/stajalištem koji se razlikuje od mišljenja/stajališta ostalih. Izuzetno ste netolerantni prema tuđim problemima i mišljenjima, a baš biste vi, kao sljedbenici kršćanstva, trbeali pokazivati toleranciju i razumijevanje.

Ne, to ne znači da trebate poticati sva mišljenja, ali svakako ne treba reagirati ispadima i netolerancijom.

Također se postavljate ispred ostalih, tvrdite da Vi znate situaciju autora problema bolje nego on sam, tvrdite da ako Vama zvona ne predstavljaju problem, ne smiju nikome, tvrdite da su zvona milozvučna itd.

Shvačate li Vi da smo svi mi subjektivna bića s različitim pragom tolerancije i različitim 'ukusom'.

Mogao bih ovako dugo nastaviti ali je već kasno. Zamolio bih sve one koji su pisali u ovoj temi da pročitate svoje postove i razmislilte bi li Gospodin Isus tako odgovorio da je zaprimio mail od autora problema.

Hvala.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 29, 2011 07:52 

Pa ovdje nije tema jedan član i njegovi problemi nego problematičan način postupanja u određenoj situaciji. Stoga je sasvim normalno da netko može imati različito mišljenje, ali nije normalno da netko drži lekcije o toleranciji, a sam kaže:

Citat:
Iskreno, ovaj se forum svodi na blačenje onih koji ovdje dolaze sa mišljenjem/stajalištem koji se razlikuje od mišljenja/stajališta ostalih. Izuzetno ste netolerantni prema tuđim problemima i mišljenjima, a baš biste vi, kao sljedbenici kršćanstva, trbeali pokazivati toleranciju i razumijevanje.

Što se tiče crkvenih zvona, kakvo ja suosjećanje mogu pokazati prema onima koji pišu proglase protiv zvona (kao T. Kikić, njegova AdActa, tj. Koalicija za sekularizam) ili npr. za one "pravobranitelje" u Udruzi David iza koje se krije sekta Univerzalni život?

Vrh

PostPostano: Čet ruj 29, 2011 12:44 
Administrator

Offtopic postovi su prebačeni na temu "Offtopic sa teme Hajka" i upozoravam da se raspravlja o temi. Za pritužbe u vezi foruma postoji tema viewtopic.php?f=2&t=27

Vrh

PostPostano: Čet ruj 29, 2011 13:04 

Jedan od brojnih primjera novinarskih manipulacija je pisanje o smrti djevojke u Japanu prilikom "egzorcizma", u jednim dnevnim novinama. Iako je iz članka jasno da je riječ o postupku neke budističke sekte, koja iz čovjeka istjeruje vragove pumpom za vodu, oni su nad članak stavili sliku katoličkog biskupa. Sramota i dno dna u sklonosti za manipulaciju. Žalosno ali perfidna hajka na Crkvu se nastavlja.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 30, 2011 15:09 
Ovdje je odličan stručni članak na temu buke:
http://www.crkvena-zvona.com/download/b ... roblem.pdf

Nadam se da će moderatori biti dovoljno uviđavni i ostaviti ovaj post kako bi se članovi foruma mogli informirati o problemu buke na objektivan način.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 30, 2011 18:29 

dtrnski je napisao/la:

Nadam se da će moderatori biti dovoljno uviđavni i ostaviti ovaj post kako bi se članovi foruma mogli informirati o problemu buke na objektivan način.

Znači hajka na Crkvu se nastavlja :roll:

Vrh

PostPostano: Pet ruj 30, 2011 18:48 
O kakvoj hajci ti pričaš?

Vodim legitimnu borbu za vlastito zdravlje koje mi je ugroženo pretjeranom bukom koje u mojem slučaju dolazi od crkvenih zvona.

Imam argumente, stručni članci na temu buke kao i video zapisi mjerenja razina buke.

Kako bi ti pokušao riješiti problem buke u slučaju da ti na 117 metara od tebe ujutro u 6:00 počne buka od 70 dB(A) i protiv koje se ne možeš zakonski boriti jer je takva buka izostavljena iz Zakona o zaštiti od buke?

Mirno bi sačekao da se "privikneš" na tu buku premda sam dao članke u kojima se eksplicitno tvrdi da nema privikavanja na buku?
Pričekao bi da netko drugi riješi taj problem jer vjerojatno smeta još nekome pa neka on to rješava?
Uzeo bi stvar u svoje ruke i probao riješiti problem prvo razgovorom, a ukoliko ne ide razgovorom onda svim dostupnim sredstvima?

Opet me zanima hoće li ovo završiti u smeću...

Vrh

PostPostano: Pet ruj 30, 2011 18:56 

Kako te nije sramota biti tako maliciozan? Eto napisao si kako se ne namjeravaš vraćati a sad opet provociraš i izazivaš brisanje? Koja patetika :lol:

Vrh

PostPostano: Pet ruj 30, 2011 19:09 
Vrlo rado bi i ja koristio smajliće u svojim postovima ali probaj mi vjerovati da mi nije do smjeha.

Nisam se imao namjeru vraćati na forum gdje se brišu postovi koji to objektivno ne zaslužuju. Kažem objektivno jer smatram da s obzirom na godine i iskustvo mogu dosta objektivno procjeniti svaki post.
Ipak sam se vratio jer se problem neće riješiti sam od sebe. Svaki dan kada sam prisilno probuđen je loš dan.

Nitko se nije odazvao na poziv da dođe kod mene i čuje koja je to razina buke, pogotovo u 6:00 ujutro kada je totalna tišina.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 30, 2011 19:33 

dtrnski je napisao/la:

Sad kad si već spomenuo uviđavnost, na toj stranici upadaju u oči „zanimljivi“ linkovi koje si odabrao za „tematske web stranice“. Sve bi bilo u redu, da se slučajno radi o onima koji objektivno i informativno izvještavaju o stvari – a ne o onima koji skupljaju novinske članke F kategorije u kojima je važno samo da nešto piše protiv Crkve ili svećenika, zatim koji članke temelje na glasinama i subjektivnim dojmovima i mahom slične „ekskluzive“. Radi se o ateistima i sektašima, kako sam i prije spomenula. Čemu sve to – za nekakav publicitet možda? – šteta, jer time samo stranica gubi na vjerodostojnosti.

Zatim, linkovi na forume. Na jednom si postavio naslov, citiram ponovno „Crkva u Trnovčici ometa miran život“. Čemu takav tendenciozan naslov? Smeta li ustvari buka ili Crkva?

Sljedeće, ono skupljanje dojmova „kome sve smeta buka crkvenih zvona“ diljem Hrvatske pati od nedostatka elementarnog istraživanja: jer ima ljudi kojima zvona smetaju i na kilometar udaljenosti, a ima i onih koji žive sasvim blizu Crkve i njima su i zvuk zvona i crkveni sat i ugodni i korisni. Dakle, što se želi postići takvim anketama?

Nije uopće čudno što vjernici na ovom forumu emocionalno reagiraju na takve postupke „oglašavanja“ i što ih smatraju neprikladnima, mada vjerujem da svi žele da budeš dobrog zdravlja i da se taj problem riješi na obostrano zadovoljstvo.

Zbog svega ovog navedenog, ne vidim razloga da više radimo „reklamu“ toj stranici na ovom forumu, kao da i dosad nije već sve rečeno.

Citat:
Nitko se nije odazvao na poziv da dođe kod mene i čuje koja je to razina buke, pogotovo u 6:00 ujutro kada je totalna tišina.

A možda si se preračunao, i ja imam dojam da si obavijestio cijelu Hrvatsku i mogu ti svaki čas gosti nahrupiti na vrata. Ali ne živimo svi na Trnovčici, zato dobro i da si postavio video na youtube na engleskom, za svaki slučaj, ako smo mi Hrvati "netolerantni" ili "socijalno neosjetljivi", možda zaintrigiraš nekoga iz inozemstva. Oprosti na ironiji, ali istina je da si globalizirao jedan lokalni problem... pa ako neće biti rješenja, probaj ga ponovno lokalizirati... :wink:

Vrh

PostPostano: Pet ruj 30, 2011 20:16 
adrijana je napisao/la:
Sad kad si već spomenuo uviđavnost, na toj stranici upadaju u oči „zanimljivi“ linkovi koje si odabrao za „tematske web stranice“. Sve bi bilo u redu, da se slučajno radi o onima koji objektivno i informativno izvještavaju o stvari – a ne o onima koji skupljaju novinske članke F kategorije u kojima je važno samo da nešto piše protiv Crkve ili svećenika, zatim koji članke temelje na glasinama i subjektivnim dojmovima i mahom slične „ekskluzive“. Radi se o ateistima i sektašima, kako sam i prije spomenula. Čemu sve to – za nekakav publicitet možda? – šteta, jer time samo stranica gubi na vjerodostojnosti.

Vjerojatno pričaš o linkovima prema adacta.org i david-udruga.hr.
Na njih sam prvo naišao kada sam krenuo rješavati svoj problem. Od udruge sam odmah dobio odgovor koji mi nije davao nadu da ću putem njih išta riješiti, dok sam s gospodinom iz adacte tek kasnije stupio u kontakt.

Smatram da nije pošteno da me napadate za te linkove jer što bi vi napravili da nužno trebate lijek i da taj lijek koji vama treba prodaju dvije osobe. Te dvije osobe prodaju i neke druge "lijekove" čiji ste izraziti protivnik. Hoćete li kupiti lijek koji vama životno treba ili ćete reći ne hvala i otići?

Tematski su za rješavanej preglasnih zvona. Dalje od toga me ne zanima.

adrijana je napisao/la:
Zatim, linkovi na forume. Na jednom si postavio naslov, citiram ponovno „Crkva u Trnovčici ometa miran život“. Čemu takav tendenciozan naslov? Smeta li ustvari buka ili Crkva?

To sam već pisao. Isto je ovdje naslov "Hajka" jer je napad počeo od strane člana koji je stavio link na moj web.
Što se tiče naslova na forumu index.hr-a, radi se o marketingu. Naslov je prva stvar koju čitatelj pročita i na temelju naslova čitatelj odlučuje hoće li pročitati članak ili ne.
Smeta buka, to je je vjerojatno svima jasno. Crkva (zgrada) stoji na istom mjestu već 10 i više godina i nisam ja imao s njom problema ni ona samnom.

adrijana je napisao/la:
Sljedeće, ono skupljanje dojmova „kome sve smeta buka crkvenih zvona“ diljem Hrvatske pati od nedostatka elementarnog istraživanja: jer ima ljudi kojima zvona smetaju i na kilometar udaljenosti, a ima i onih koji žive sasvim blizu Crkve i njima su i zvuk zvona i crkveni sat i ugodni i korisni. Dakle, što se želi postići takvim anketama?

Bio sam kod osobe koja ima prozor spavaće sobe nekih 20-30 metara od zvonika. Kaže da je buka 85-95 dB(A).
Javili se nekoliko ljudi s Malešnice, isto imaju problem kao i ja.
Nisam sebičan, pokušavm pomoći svima ali se isto nadam da će uz više ljudi cijeli problem biti ozbiljnije shvaćen nego što je sada. Istina je da je tim problem zahvaćen manji broj ljudi ali ti ljudi istinski trpe.

adrijana je napisao/la:
Nije uopće čudno što vjernici na ovom forumu emocionalno reagiraju na takve postupke „oglašavanja“ i što ih smatraju neprikladnima, mada vjerujem da svi žele da budeš dobrog zdravlja i da se taj problem riješi na obostrano zadovoljstvo.

Ja isto emotivno reagiram kada mi se predlože čepići ili odlazak na misu kao rješenje mojeg problema.

adrijana je napisao/la:
Zbog svega ovog navedenog, ne vidim razloga da više radimo „reklamu“ toj stranici na ovom forumu, kao da i dosad nije već sve rečeno.

Link je stavio netko od članova, nebitno.
Nisam ovdje počeo pisati da bi dobio reklamu nego je moja stranica bila prozvana:
"da li itko zna tko je inicijator pokreta koji se bori za zabranu crkvenih zvona?Da li je u pitanju neka sekta ili nešto drugo?"
Vjerojatno je sada svima jasnije da ne tražim zabranu crkvenih zvona niti sam sekta.

Običan mali čovjek kojeg crkvena zvona prisilno bude u 6:00 i cijeli dan otkucajima sata remete koncentraciju.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 164 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata